Ухвала
від 25.01.2018 по справі 428/691/18
СЄВЄРОДОНЕЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ЛУГАНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 428/691/18

Провадження №6/428/8/2018

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 січня 2018 року м. Сєвєродонецьк

Сєвєродонецький міський суд Луганської області в складі:

головуючого судді Кордюкової Ж.І.,

при секретарі Чумак Ю.А.,

за участю представника заявника ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні подання Сєвєродонецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України, -

встановив:

До Сєвєродонецького міського суду Луганської області надійшло подання Сєвєродонецького міського відділу державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області (далі - Сєвєродонецький МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області) про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України. В обґрунтування вимоги про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України зазначено, що на виконанні у Сєвєродонецькому МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області знаходиться виконавче провадження №53250707 про стягнення з ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд (код ЄДРПОУ 33622671, юридична адреса: Луганська область, м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 3) на користь прокуратури Луганської області (код ЄДРПОУ 02909921) судового збору в сумі 31 887,55 грн. Ліквідатор боржника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд ОСОБА_2 не вживає заходів для повного та своєчасного виконання рішень суду, сума боргу не сплачена. Просив суд обмежити ліквідатора боржника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд (код ЄДРПОУ 33622671, юридична адреса: Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 3) ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України, як такого, що ухиляється від виконання ним своїх зобов'язань за виконавчим провадженням №53250707 від 18.01.2017 року.

В судовому засіданні представник Сєвєродонецького МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області ОСОБА_1 підтримала заявлене клопотання, підтвердила доводи, викладені в клопотанні.

Розглянувши подання, суд встановив наступне.

Статтею 33 Конституції України встановлено, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Відповідно до ст. 6 Закону України Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України громадянинові України, який має паспорт, може бути тимчасово відмовлено у виїзді за кордон у випадках, коли він ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням, рішенням іншого органу (посадової особи) - до виконання зобов'язань.

Відповідно до ст. 441 ЦПК України тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути застосоване судом як захід забезпечення виконання судового рішення.

Тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України застосовується в порядку, визначеному цим Кодексом для забезпечення позову, із особливостями, визначеними цією статтею.

Суд може постановити ухвалу про тимчасове обмеження у праві виїзду за межі України фізичної особи, яка є боржником за невиконаним нею судовим рішенням, на строк до повного виконання такого судового рішення.

Ухвала про тимчасове обмеження фізичної особи у праві виїзду за межі України може бути постановлена за поданням державного або приватного виконавця, яким відкрито відповідне виконавче провадження. Суд негайно розглядає таке подання без повідомлення сторін та інших заінтересованих осіб за участю державного (приватного) виконавця.

Судом встановлено, що на виконанні у Сєвєродонецькому МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області знаходиться виконавче провадження ВП №53250707 по примусовому виконанню наказу господарського суду Харківської області від 11.11.2016 року про стягнення з ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд (код ЄДРПОУ 33622671, юридична адреса: Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Федоренка, 3) на користь прокуратури Луганської області (код ЄДРПОУ 02909921, юридична адреса: Луганська обл., м. Сєвєродонецьк, вул. Б.Ліщини, б.27) судового збору в сумі 31 887,55 грн.

Виконавче провадження було відкрите 18.01.2017 р., про що цього ж дня було винесено відповідну постанову старшим державним виконавцем Сєвєродонецького МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області ОСОБА_4

Оглядом виконавчого провадження ВП №53250707 безпосередньо в судовому засіданні було встановлено, що боржнику ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд рекомендованим листом з повідомленням було направлено копію постанови про відкриття виконавчого провадження від 18.01.2017 року.

Пунктом 19 ч.3 ст.18 Закону України Про виконавче провадження передбачене право виконавця під час здійснення виконавчого провадження у разі ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням, звертатися до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду боржника - фізичної особи чи керівника боржника - юридичної особи за межі України до виконання зобов'язань за рішенням або погашення заборгованості за рішеннями про стягнення періодичних платежів.

З аналізу наведеної норми вбачається, що правом звернення до суду з поданням про обмеження керівника боржника - юридичної особи у праві виїзду за межі України до виконання зобов'язань за рішенням наділений виконавець, який безпосередньо відкрив виконавче провадження і здійснює примусове виконання судового рішення. При цьому реалізувати своє право на звернення до суду із зазначеним поданням виконавець може лише за умови встановлення факту ухиляння боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього судовим рішенням.

Як вбачається з матеріалів цивільної справи №428/691/18 з поданням про обмеження у праві виїзду ліквідатора ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд ОСОБА_2 звернувся не старший державний виконавець Сєвєродонецького МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області ОСОБА_4, як то передбачено ст.18 Закону України Про виконавче провадження , а Сєвєродонецький МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області, який не наділений правом звертатись до суду із такими поданнями.

Крім того, підставою для обмеження у виїзді за межі України може бути лише ухилення боржника від виконання зобов'язань, покладених на нього рішенням суду. З матеріалів виконавчого провадження ВП №53250707 вбачається, що у божника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд відсутнє рухоме та нерухоме майно, а також рахунки в банках. Проте на думку суду самі по собі ці відомості не є свідченням того, що ліквідатор боржника ОСОБА_3 з обмеженою відповідальністю ЛВС Трейд ОСОБА_2 ухиляється від виконання зобов'язань, покладених на підприємство судовим рішенням.

За таких обставин, суд не вбачає підстав для задоволення подання Сєвєродонецького МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України.

Керуючись ст. 33 Конституції України, Законом України Про виконавче провадження , Законом України Про порядок виїзду з України та в'їзд в Україну громадян України , ст. 441 ЦПК України, суд, -

ухвалив:

Відмовити Сєвєродонецькому МВ ДВС ГТУЮ у Луганській області у задоволенні клопотання про тимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України.

Ухвала може бути оскаржена в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги до апеляційного суду Луганської області через Сєвєродонецький міський суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Суддя Ж. І. Кордюкова

Дата ухвалення рішення25.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71893808
СудочинствоЦивільне
Сутьтимчасове обмеження ОСОБА_2 у праві виїзду за межі України

Судовий реєстр по справі —428/691/18

Ухвала від 25.01.2018

Цивільне

Сєвєродонецький міський суд Луганської області

Кордюкова Ж. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні