Ухвала
від 30.01.2018 по справі 911/1887/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

вул. Симона Петлюри, 16, м. Київ, 01032, тел. (044) 235-95-51, е-mail: inbox@ko.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

"30" січня 2018 р. м. Київ Справа № 911/1887/17

за заявою Товариства з обмеженою відповідальністю Меридіан Лайн , Київська обл., м. Бориспіль (код ЄДРПОУ 36480785) - Кредитор

до Товариства з обмеженою відповідальністю Бісма , Київська обл., смт Баришівка (код ЄДРПОУ 35912215) - Боржник/Банкрут

про банкрутство

Суддя Наріжний С.Ю.

За участю секретаря Ющенко А.В.

Представники учасників у справі не з'явились

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

у провадженні господарського суду Київської області перебуває справа № 911/1887/17 за заявою ТОВ Меридіан Лайн про банкрутство ТОВ Бісма , прийнята до розгляду ухвалою суду від 21.06.2017 за загальною процедурою банкрутства, передбаченою Законом України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (надалі також: Закон про банкрутство ).

Ухвалою господарського суду Київської області від 25.07.2017 порушено провадження у справі № 911/1887/17; введено процедуру розпорядження майном Боржника та призначено розпорядником майна Боржника арбітражного керуючого ОСОБА_1, вирішено інші процедурні питання у справі.

Постановою господарського суду Київської області від 07.11.2017 визнано банкрутом ТОВ Бісма та відкрито його ліквідаційну процедуру; ліквідатором призначено арбітражного керуючого ОСОБА_2; вирішено інші процедурні питання у справі.

03.01.2018 до суду надійшло клопотання ліквідатора Банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 29.12.2017 № 02-01/14-23 (вх. № 81/18) про залучення до участі у справі організатора аукціону.

Крім цього, 09.01.2018 до суду надійшло клопотання ліквідатора Банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 04.01.2018 № 02-01/14-27 (вх. № 338/18) про зняття арештів та обтяжень з майна Банкрута.

Ухвалою суду від 12.01.2018 розгляд вказаних вище клопотань призначено в судовому засіданні 30.01.2018.

30.01.2018 в судове засідання учасники у справі не з'явились, про причини неявки суд не повідомили.

Розглянувши клопотання ліквідатора Банкрута про залучення до участі у справі організатора аукціону суд зазначає таке.

У своєму клопотанні ліквідатор просить суд визнати організатора аукціону - Товарну Біржу Київська Універсальна (04071, м. Київ, вул. Верхній Вал, буд. 42, літ. В ; код ЄДРПОУ 34048731) учасником провадження у справі № 911/1887/17 про банкрутство ТОВ Бісма .

Обґрунтовуючи своє клопотання ліквідатор посилається на ст. 49 Закону про банкрутство, п. 33. ОСОБА_3 господарського суду України № 01-06/606/2013 від 28.03.2013, а також подає документи і пояснення, згідно яких ліквідатором здійснено оголошення у газеті Майдан-Брок № 47 (882) від 23.11.2017 про конкурс на визначення організатора аукціону.

Після публікації оголошення до ліквідатора Банкрута надійшли заяви з пропозиціями щодо проведення торгів, вартості послуг від Товарної Біржі Київська Універсальна та ТОВ УТД Меркурій .

За наслідком розгляду заяв вказаних товарних бірж ліквідатором Банкрута було прийнято рішення визначити організатором аукціону з продажу майна Банкрута Товарну Біржу Київська Універсальна , зокрема з огляду на те, що винагорода за організацію та проведення аукціону з продажу майна запропонована Товарною Біржею Київська Універсальна 5% від кінцевої ціни реалізації майна, тоді як вартість послуг ТОВ УТД Меркурій становить 10% від ціни реалізації майна.

Відповідно до ст. 44 Закону про банкрутство, після проведення інвентаризації та оцінки майна ліквідатор здійснює продаж майна банкрута такими способами: проведення аукціону; продаж безпосередньо юридичній або фізичній особі. Вибір способів продажу активів здійснюється ліквідатором з метою забезпечення його відчуження за найвищою ціною. Ліквідатор організовує проведення аукціону з продажу активів банкрута з урахуванням вимог цього Закону. Ліквідатор має право самостійно проводити торги на аукціоні відповідно до законодавства або залучити на підставі договору організатора аукціону - юридичну особу, яка відповідно до установчих документів має право проводити торги. Організатор аукціону не може бути заінтересованою особою стосовно кредитора чи боржника.

Згідно ст. 49 Закону про банкрутство, продаж майна боржника в провадженні у справі про банкрутство здійснюється в порядку, встановленому цим Законом, шляхом проведення торгів у формі аукціону, за винятком майна, продаж якого відповідно до законодавства України здійснюється шляхом проведення закритих торгів. Суб'єктами аукціону є його замовник, організатор та учасники. Замовником є ліквідатор, призначений господарським судом у порядку, встановленому цим Законом. Організатором аукціону є визначена замовником фізична або юридична особа, що має ліцензію на проведення торгів і з якою замовник аукціону уклав договір на проведення аукціону. Організатор аукціону визначається замовником за конкурсом, що проводиться у визначеному замовником порядку, основними критеріями якого вважаються наявність ліцензії, достатній, але не менш як три роки, досвід проведення аукціонів, запропонована найменша сума винагороди. Організатором аукціону не може бути заінтересована особа стосовно боржника, кредиторів та замовника аукціону.

Відповідно до абз. 4 п. 33 Інформаційного листа Вищого господарського суду України Про Закон України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (у редакції Закону України від 22.12.2011 N 4212-VI) № 01-06/606/2013 від 28.03.2013, організатор аукціону згідно з частиною шостою статті 49 Закону визначається замовником аукціону за конкурсом. Чинним законодавством не передбачено ліцензування діяльності з проведення торгів, тому організатором аукціону може бути особа, яка відповідно до установчих документів має право на здійснення такої діяльності. В разі виникнення під час проведення ліквідаційної процедури спору відносно визначення організатора аукціону, господарський суд перевіряє порядок визначення ліквідатором організатора аукціону. В такому випадку організатор аукціону залучається судом до участі у провадженні у справі про банкрутство. З моменту визнання організатора аукціону учасником провадження у справі про банкрутство, він має право на оскарження виключно тих судових рішень, які стосуються організації та проведення аукціону за його участю.

Згідно ст. 1 Закону про банкрутство, учасниками у справі про банкрутство є сторони, забезпечені кредитори, арбітражний керуючий (розпорядник майна, керуючий санацією, ліквідатор), власник майна (орган, уповноважений управляти майном) боржника, державний орган з питань банкрутства, Фонд державного майна України, представник органу місцевого самоврядування, представник працівників боржника, уповноважена особа засновників (учасників, акціонерів) боржника, а також у випадках, передбачених цим Законом, інші особи, які беруть участь у провадженні у справі про банкрутство.

Розглянувши клопотання ліквідатора Банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 № 02-01/14-23 від 29.12.2017 та додані до нього докази, детально дослідивши матеріали справи судом встановлено, що ліквідатором Банкрута дотримано порядок визначення організатора аукціону у справі про банкрутство. Крім того, дослідивши матеріали справи судом встановлено, що ознаки заінтересованості у розумінні Закону про банкрутство Товарної Біржі Київська Універсальна щодо Банкрута, кредиторів, замовника згідно наявних матеріалів справи, відсутні.

На підставі викладеного суд дійшов висновку про обґрунтованість поданого клопотання ліквідатора Банкрута про визнання учасником у справі організатора аукціону, отже клопотання задовольняється судом.

Розглянувши клопотання ліквідатора Банкрута про зняття арештів та обтяжень з майна Банкрута суд зазначає таке.

У своєму клопотанні ліквідатор Банкрута просить суд скасувати обтяження, накладені на нерухоме майно Банкрута, наявні в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна, згідно наданих переліків; зобов'язати Баришівський РВ ДВС ГТУЮ в Київській області та державного реєстратора прав на нерухоме майно вчинити дії щодо вилучення вказаних обтяжень з державних реєстрів.

В обґрунтування клопотання ліквідатор Банкрута зазначає, що в силу ст. 38 Закону про банкрутство після визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури, майно боржника не може бути обмеженим будь-якими обтяженнями чи заборонами.

Положеннями ч. 1 ст. 38 Закону про банкрутство передбачено, що з дня прийняття господарським судом постанови про визнання боржника банкрутом і відкриття ліквідаційної процедури скасовується арешт, накладений на майно боржника, визнаного банкрутом, чи інші обмеження щодо розпорядження майном такого боржника. Накладення нових арештів або інших обмежень щодо розпорядження майном банкрута не допускається.

Відповідно до ч. 1 ст. 42 Закону про банкрутство, усі види майнових активів (майно та майнові права) банкрута, які належать йому на праві власності або повного господарського відання на дату відкриття ліквідаційної процедури та виявлені в ході ліквідаційної процедури, включаються до складу ліквідаційної маси, крім грошових коштів, що знаходяться на банківському рахунку умовного зберігання (ескроу) банкрута, об'єктів житлового фонду, в тому числі гуртожитків, дитячих дошкільних закладів та об'єктів комунальної інфраструктури, які в разі банкрутства підприємства передаються в порядку, встановленому законодавством, у комунальну власність відповідних територіальних громад без додаткових умов і фінансуються в установленому порядку.

Таким чином, з моменту відкриття щодо боржника ліквідаційної процедури всі без винятку обтяження його активів підлягають скасуванню. Це пов'язано з тим, що у процедурі ліквідації задоволення вимог кредиторів відбувається за рахунок коштів, отриманих від здійсненої у встановленому порядку реалізації майна банкрута, тому майно банкрута повинно бути вільним від будь-яких обтяжень. При цьому зняття заборон та арештів із майна боржника в порядку ст. 38 Закону про банкрутство є безумовним, стосується будь-яких органів і посадових осіб.

Постановою господарського суду Київської області від 07.11.2017 у даній справі скасовано арешти, накладені на майно ТОВ Бісма (код ЄДРПОУ 35912215).

Згідно з ст. 41 Закону про банкрутство, ліквідатор з дня свого призначення здійснює такі повноваження: приймає до свого відання майно боржника, забезпечує його збереження; виконує функції з управління та розпорядження майном банкрута; проводить інвентаризацію та оцінку майна банкрута; аналізує фінансове становище банкрута; виконує повноваження керівника (органів управління) банкрута; очолює ліквідаційну комісію та формує ліквідаційну масу; здійснює інші повноваження, передбачені цим Законом.

Відповідно до ч. 5 ст. 43 Закону України Про забезпечення вимог кредиторів та реєстрацію обтяжень , відомості про припинення обтяження реєструються держателем або реєстратором Державного реєстру на підставі рішення суду або заяви обтяжувача, в якій зазначаються реєстраційний номер запису, найменування боржника, ідентифікаційний код боржника в Єдиному державному реєстрі підприємств та організацій України чи індивідуальний ідентифікаційний номер боржника в Державному реєстрі фізичних осіб - платників податків та інших обов'язкових платежів та інформація про припинення обтяження.

На підставі викладеного суд дійшов висновку, що клопотання ліквідатора Банкрута арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 04.01.2018 № 02-01/14-27 в силу ст. 38 Закону про банкрутство підлягає задоволенню.

Крім цього судом встановлено, що ухвалою суду від 15.01.2018 у даній справі за клопотанням ліквідатора Банкрута зобов'язано ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві надати суду інформацію про ідентифікаційний номер керівника ТОВ Бісма ОСОБА_4.

Листом від 23.01.2018 № 59/9/26-50 ДПІ у Голосіївському районі ГУ ДФС у м. Києві повідомлено про неможливість надати запитувану інформацію у зв'язку з тим, що ТОВ Бісма , як платник податку, перебуває на обліку в Баришівсько-Березанському відділенні Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області.

З огляду на викладене, для забезпечення виконання ліквідатором Банкрута передбачених ст. 41 Закону про банкрутство повноважень, суд дійшов висновку про необхідність витребування в порядку ст. 81 ГПК України відповідної інформації від Баришівсько-Березанського відділення Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області.

Керуючись ст. 81, 233-235, 255, п. 17.5. розділу ХІ ГПК України, ст. 38, 49 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , суд

УХВАЛИВ:

1. Клопотання ліквідатора ТОВ Бісма арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 29.12.2017 № 02-01/14-23 (вх. № 81/18) задовольнити.

2. Визнати організатора аукціону Товарну Біржу Київська Універсальна (04071, м. Київ, вул. Верхній Вал, буд. 42, літ. В ; код ЄДРПОУ 34048731) учасником провадження у справі № 911/1887/17 про банкрутство ТОВ Бісма .

3. Клопотання ліквідатора ТОВ Бісма арбітражного керуючого ОСОБА_2 від 04.01.2018 № 02-01/14-27 (вх. № 338/18) про зняття арештів та обтяжень з майна Банкрута задовольнити.

4. Скасувати обтяження накладені на нерухоме майно ТОВ Бісма , а саме:

1) номер запису про обтяження: 19171114 (спеціальний розділ); вид обтяження: арешт нерухомого майна; Опис предмета обтяження: все нерухоме майно.

2) Реєстраційний номер обтяження: 10612986; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2677га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0044.

3) Реєстраційний номер обтяження: 106113043; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2671га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0046.

4) Реєстраційний номер обтяження: 10613173; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2686га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0045.

5) Реєстраційний номер обтяження: 10613193; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2679га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0047.

6) Реєстраційний номер обтяження: 10613241; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2676га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0043.

7) Реєстраційний номер обтяження: 10613250; тип обтяження: іпотека; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, площею 3,2676га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0043, цільове призначення якої - для розташування та обслуговування об'єктів нерухомості, господарських будівель та дворів, щ розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0043.

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0047

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0045

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0044

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0046

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0042

Іпотекодержатель: ВАТ ЕБРФ (код ЄДРПОУ 19364584)

Іпотекодавець: ТОВ Бісма (код ЄДРПОУ 35912215)

Боржник за основним зобов'язанням: ТОВ Торгова компанія Магнат (код ЄДРПОУ 33966520).

3. Зобов'язати Баришівський РВ ДВС ГТУЮ в Київській області вчинити дії по вилученню з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна ТОВ Бісма обтяжень за наступним записом: 1) номер запису про обтяження: 19171114 (спеціальний розділ); вид обтяження: арешт нерухомого майна; Опис предмета обтяження: все нерухоме майно.

4. Зобов'язати державного реєстратора прав на нерухоме майно (згідно ч. 1 ст. 10 Закону України Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень здійснити державну реєстрацію припинення обтяжень:

2) Реєстраційний номер обтяження: 10612986; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2677га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0044.

3) Реєстраційний номер обтяження: 106113043; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2671га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0046.

4) Реєстраційний номер обтяження: 10613173; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2686га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0045.

5) Реєстраційний номер обтяження: 10613193; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2679га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0047.

6) Реєстраційний номер обтяження: 10613241; тип обтяження: заборона на нерухоме майно; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, площею 3,2676га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0043.

7) Реєстраційний номер обтяження: 10613250; тип обтяження: іпотека; Об'єкт обтяження: земельна ділянка, площею 3,2676га, кадастровий номер:3220884400:08:001:0043, цільове призначення якої - для розташування та обслуговування об'єктів нерухомості, господарських будівель та дворів, щ розташована на території Кіровської сільської ради Бориспільського району Київської області, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0043

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0047

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0045

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0044

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0046

Земельна ділянка, кадастровий номер: 3220884400:08:001:0042

Іпотекодержатель: ВАТ ЕБРФ (код ЄДРПОУ 19364584)

Іпотекодавець: ТОВ Бісма (код ЄДРПОУ 35912215)

Боржник за основним зобов'язанням: ТОВ Торгова компанія Магнат (код ЄДРПОУ 33966520).

5. Зобов'язати Баришівсько-Березанське відділення Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (07501, Київська обл., смт Баришівка, вул. Київський Шлях, 48) у п'ятиденний термін з дня отримання даної ухвали надати господарському суду Київської області інформацію про ідентифікаційний номер керівника ТОВ Бісма (07500, Київська обл., смт Баришівка, вул. Леніна, 30; код ЄДРПОУ 35912215) ОСОБА_4.

6. У разі неможливості надання витребуваних доказів зобов'язати Баришівсько-Березанське відділення Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області надати письмові пояснення про причини неможливості надання доказів.

7. Попередити Баришівсько-Березанське відділення Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області про те, що невиконання судового рішення є підставою для відповідальності, встановленої законом.

8. Копію ухвали надіслати учасникам у справі, Баришівсько-Березанському відділенню Броварської ОДПІ ГУ ДФС у Київській області (07501, Київська обл., смт Баришівка, вул. Київський Шлях, 48).

Дата набрання чинності ухвалою - 30 січня 2018 року.

Термін пред'явлення виконавчого документу до виконання - до 30 січня 2021 року.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена протягом десяти днів з дати складення та підписання повного тексту ухвали шляхом подання апеляційної скарги до Київського апеляційного господарського суду через господарський суд Київської області.

Повний текст ухвали складено і підписано 31.01.2018.

Суддя С.Ю. Наріжний

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено01.02.2018

Судовий реєстр по справі —911/1887/17

Ухвала від 19.06.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 30.05.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 27.02.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 14.02.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 30.01.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 15.01.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Ухвала від 12.01.2018

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

Постанова від 07.11.2017

Господарське

Господарський суд Київської області

Наріжний С.Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні