Рішення
від 23.01.2018 по справі 914/2191/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

79014, м. Львів, вул. Личаківська, 128

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

23.01.2018р. Справа №914/2191/17

За позовом: Крюківщинської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, с. Крюківщина

до відповідача: Товариства з обмеженою відповідальністю Багорія Україна , м.Львів

про повернення майна за договором відповідального зберігання.

Суддя Н.Мороз

При секретарі М.Бурак

Представники:

Від позивача: ОСОБА_1

Від відповідача: н/з

Суть спору:

Позовну заяву подано Крюківщинською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області, с. Крюківщина до товариства з обмеженою відповідальністю Багорія Україна , м. Львів про повернення майна за договором відповідального зберігання.

Ухвалою господарського суду від 27.10.2017р. порушено провадження у справі та призначено до розгляду на 21.11.2017р.

21.11.12.2017р. та 12.12.2017р. розгляд справи відкладено з підстав, викладених у відповідних ухвалах суду.

22.11.2017р. через службу діловодства суду надійшло клопотання позивача про ознайомлення з матеріалами справи. Однак, представник Крюківщинської сільської ради своїм правом на ознайомлення не скористався.

15.12.2017 набрав чинності Закон України "Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів", відповідно до положень якого Господарський процесуальний кодекс України було викладено у новій редакції. Згідно з п. 9 ч. 1 Перехідних положень Господарського процесуального кодексу України, справи у судах першої та апеляційної інстанцій, провадження у яких порушено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, розглядаються за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу. Відповідно ч. 1 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України, господарське судочинство здійснюється за правилами, передбаченими цим Кодексом, у порядку наказного провадження або позовного провадження (загального або спрощеного).

Ухвалою суду від 27.10.2017р. провадження у справі порушено за правилами позовного провадження. В судовому засіданні 21.11.2017р. судом розпочато розгляд справи по суті. З метою забезпечення реалізації учасниками справи своїх нових процесуальних прав, суд в судовому засіданні 04.01.2018р. ухвалив відкласти розгляд справи по суті.

В судове засідання 23.01.2018р. представник позивача з'явився, позовні вимоги підтримав з підстав, викладених у позовній заяві. Крім того, подав додаткові докази, зокрема акти приймання виконання будівельних робіт, з яких вбачається виконання будівельних робіт іншою організацією, що підтверджує той факт, що відповідачем не виконались умови договору, укладеного між Крюківщинською сільською радою та ТзОВ Багорія Україна щодо реконструкції об'єкту будівництва.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, вимог ухвал суду від 27.10.2017р., 21.11.2017р., 12.12.2017р., 04.01.2018р. не виконав, відзиву на позов не подав, причин неявки суду не повідомив, хоча належним чином був повідомлений про час і місце судового засідання.

Згідно витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб підприємців та громадських формувань, товариство з обмеженою відповідальністю Багорія Україна зареєстроване за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_1 куди і скеровувались ухвали господарського суду від 27.10.2017р., 21.11.2017р., 12.12.2017р. та від 04.01.2018р. рекомендованими листами з повідомленням про вручення, котрі повернуті з відміткою відділення поштового зв'язку: за закінченням терміну зберігання .

Відповідно до приписів п.3.9.1. Постанови Пленуму Вищого господарського суду України Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України судами першої інстанції від 26.12.2011р. №18, в разі якщо ухвалу про порушення провадження у справі було надіслано за належною адресою (тобто повідомленою суду стороною, а в разі ненадання суду відповідної інформації - адресою, зазначеною в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців), і не повернуто підприємством зв'язку або повернуто з посиланням на відсутність (вибуття) адресата, відмову від одержання, закінчення строку зберігання поштового відправлення тощо, то вважається, що адресат повідомлений про час і місце розгляду справи судом.

Відтак, суд вважає за можливе розглянути справу без участі відповідача або його представника та за відсутності його відзиву на позов, в порядку ст.165 ГПК України, за наявними матеріалами.

Розглянувши матеріали справи в їх сукупності, заслухавши пояснення представника позивача, створивши у відповідності ст. 13 ГПК України сторонам та іншим особам, які беруть участь у справі, необхідні умови для встановлення фактичних обставин справи і правильного застосування законодавства, суд встановив:

Згідно ст. 509 ЦК України, зобов»язанням є правовідношення, в якому одна сторона зобов»язана вчинити на користь другої сторони певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов»язку. Однією з підстав виникнення зобов»язань, згідно ст.11 ЦК України, зокрема є договори та інші правочини.

27.12.2013р. між Крюківщинською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області (позивач, за договором - замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю Багорія Україна (відповідач, за договором - генпідрядник) укладено договір №27/12/13-1 про закупівлю робіт за державні кошти.

Згідно умов даного договору, генпідрядник зобов'язується виконати роботи по об'єкту будівництва Реконструкція дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Барвінок по вул. Балукова, 2А у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області відповідно до проектно-кошторисної документації та умов договору, а замовник - прийняти і оплатити виконані роботи.

18.11.2016р. між Крюківщинською сільською радою Києво-Святошинського району Київської області (позивач, за договором - сторона-1) та товариством з обмеженою відповідальністю Багорія Україна (відповідач, за договором - сторона-2) укладено договір відповідального зберігання №18/11/2016.

Відповідно до умов п.п.1.1, 2.1 договору, сторона-1передає, а сторона-2 приймає на відповідальне зберігання матеріали для подальшого використання їх при виконанні робіт по об'єкту будівництва Реконструкція дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Барвінок по вул. Балукова, 2А у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області згідно акту прийому-передачі майна.

Пунктом 3.2.2 договору передбачено право сторони-1 у будь-який час вимагати повернення (повністю або частково) матеріалів по об'єкту будівництва Реконструкція дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Барвінок по вул. Балукова, 2А у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області , які знаходяться на зберіганні у сторони-2.

Згідно п. 4.1.1 договору, сторона-2 зобов'язується використовувати дані матеріали при виконанні робіт по об'єкту будівництва Реконструкція дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Барвінок по вул. Балукова, 2А у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області або повернути невикористані матеріали стороні-1 за першою вимогою у 3 денний термін.

На виконання умов договору №18/11/2016, згідно акту приймання-передачі майна підписаного та скріпленого печатками сторін (в матеріалах справи), Крюківщинською сільською радою передано на відповідальне зберігання товариству з обмеженою відповідальністю Багорія Україна майно для подальшого використання при виконанні робіт по об'єкту будівництва.

Листом від 25.05.2017р. №462 позивачем повідомлено відповідача про те, що у зв'язку із укладенням угоди на виконання робіт по об'єкту будівництва Реконструкція дошкільного навчального закладу (ясла-садок) Барвінок по вул. Балукова, 2А у с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області з іншим підрядником - переможцем тендеру на виконання робіт по вищезазначеному об'єкту, договір про закупівлю робіт за державні кошти від 27.12.2013р. №27/12/13-1 розірвано. У вказаному листі також зазначено той факт, що товариство з обмеженою відповідальністю Багорія Україна участі в тендері не приймало.

Розпорядженням Крюківщинського сільського голови №73 від 01.06.2017р. створена комісія, якою був здійснений огляд недобудованої двоповерхової будівлі дитячого садочка Барвінок та прилеглої території.

Актом передачі об'єкта за проектом Реконструкція дошкільного навчального закладу Барвінок по вул. Балукова 2А с. Крюківщина Києво-Святошинського району Київської області від 01.06.2017р., складеного комісією зафіксовано, зокрема те, що роботи по монтажу даху нової будівлі не виконувались. Зазначене підтверджує факт невиконання відповідачем умов договору, укладеного між Крюківщинською сільською радою та ТзОВ Багорія Україна щодо реконструкції об'єкту будівництва та невикористання матеріалів, переданих для виконання будівельних робіт по об'єкту будівництва.

На підставі наведеного, позивачем пред'явлено відповідачу вимогу від 25.05.2017р. №463 про повернення матеріалів у відповідності до акту приймання-передачі майна за договором відповідального зберігання №18/11/2016 від 18.11.2016р. Однак, дана вимога залишена відповідачем без відповіді та задоволення.

Враховуючи неналежне виконання відповідачем зобов'язання щодо повернення майна, переданого згідно акту приймання-передачі, Крюківщинська сільська рада звернулась до суду з позовом про повернення майна за договором відповідального зберігання, в якому позивач просить суд зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю Багорія Україна повернути у придатному для подальшого використання стані наступне майно:

- брус 150х150х4500 - 7.20 м3;

- руберойд - 160 м2;

- шпильки, гайка, шайба - 200 комплектів;

- кроква 220х60х4500 - 26, 4 м3;

- стійка 1, 62 м3;

- підкос - 1, 8 м3;

- лежень - 4, 28 м3;

- цвяхи, скоби, пластини - 1 комплект;

- гідробар'єр - 600 м.кв;

- рейка 30х50 - 2, 49 м3;

- дошка 50х60мм - 9, 91 м3;

- карнизна планка 8017 мат. 0, 50мм - 100 шт.;

- перфорована стрічка Roofbond АС (10см) коричнева (5м.п./рул) - 20 рулонів;

- металочерепиця PEMA RAL 8017 коричневий - 1 330 м.кв;

- коньок великий полієстр мат 8017 - 68 шт.;

- разжелобна планка - 9 шт.;

- фронтонна планка - 15 шт.;

- клямра до єндови корич. - 50 шт.;

- примикання - 30 шт.;

- ущільнювач - 308 м.пог;

- флюгарка зварна - 12 шт.;

- лобова планка мат. Поліестер 8017 М коричневий - 100 шт.;

- рейка 30х100 - 2, 89 м3;

- OD-48035T 8017 Gunnebo саморізи д/кріпл. профнаст. до дерева 4,8х35 мм - 12 000 шт.;

- саморіз з перешайбою гострий фосфатований 4,2х32 (код 2050) - 10 кг;

- фарба 0,2 мл 8017 - 2 шт.;

- герметик Geocel 2300, 310 ml- 15 шт.;

- профільований лист - 227, 11 м2;

- покрівельне огородження 3, 00 м.пог. - 64 комплекти;

- утеплювач Rockwool 100 мм - 1040 м2;

- провід ПВнгд-3х10 (ГОСТ) - 0, 5307 км.

Відповідно до ст.526 ЦК України та ст.193 ГК України, зобов'язання повинні виконуватись належним чином згідно умов договору та актів цивільного законодавства, а при відсутності таких вказівок - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до ст.599 ЦК України, зобов'язання припиняється виконанням, проведеним належним чином. Статтею 629 ЦК України встановлено, що договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Згідно ст. 525 ЦК України та ст. 193 ГК України, одностороння відмова від зобов'язання або одностороння зміна його умов не допускається, якщо інше не встановлено договором або законом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу. Порушення зобов'язань є підставою для застосування господарських санкцій, передбачених цим Кодексом, іншими законами або договором.

Приписами ст. 530 ЦК України передбачено, що якщо у зобов'язанні встановлений строк (термін) його виконання, то воно підлягає виконанню у цей строк (термін).

Згідно з ч. 1 ст. 936 ЦК України, за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов'язується зберігати річ, яка передана їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцеві у схоронності.

Відповідно до ст. 953 ЦК України, зберігач зобов'язаний на першу вимогу поклажодавця повернути річ, навіть якщо строк її зберігання не закінчився.

Згідно ст. 610 ЦК України, порушенням зобовязання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобовязання (неналежне виконання).

Таким чином, положеннями законодавства України та умовами укладеного між сторонами договору відповідального зберігання №18/11/2016 передбачено право поклажодавця у будь-який час вимагати повернення майна. Разом з тим, у зберігача виникає обов'язок повернути майно поклажодавцю за наявності вимоги про повернення майна. Водночас, повернення майна зі зберігання за договором відповідального зберігання не є суттю самого зобов'язання зі зберігання, а є наслідком припинення зобов'язання зі зберігання. Таким чином, обов'язок повернути майно зі зберігання не пов'язаний з виконанням робіт чи наданням послуг.

Однак, доказів повернення Крюківщинській сільській раді майна, переданого згідно акту приймання-передачі на відповідальне зберігання, за договором №18/11/2016 станом на дату розгляду справи суду не надано.

Згідно ст. 73 ГПК України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обгрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ст. 74 ГПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи.

Зазначені вище норми процесуального закону спрямовані на реалізацію статті 13 ГПК України. Згідно з положеннями цієї статті, судочинство у господарських судах здійснюється на засадах змагальності сторін. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених законом.

Згідно приписів господарського процесуального законодавства, рішення господарського суду має ґрунтуватися, зокрема, на тому, чи мали місце обставини, на які посилаються особи, що беруть участь у процесі, та якими доказами вони підтверджуються, чи не виявлено у процесі розгляду справи інших фактичних обставин, що мають суттєве значення для правильного вирішення спору, яка правова кваліфікація відносин сторін, виходячи з фактів, установлених у процесі розгляду справи, та яка правова норма підлягає застосуванню для вирішення спору.

Проаналізувавши наявні у справі докази, зокрема акт приймання-передачі майна за договором відповідального зберігання №18/11/2016, що підтверджує передання позивачем майна на зберігання відповідачу, акти №17, №25, №36 приймання виконання будівельних робіт за вересень, грудень 2017р., з яких вбачається виконання будівельних робіт іншою організацією - ТОВ БК Баланс згідно договору підряду від 16.05.2017р. та акт комісії передачі об'єкта від 01.06.2017р., що підтверджують невиконання відповідачем умов договору, укладеного з Крюківщинською сільською радою щодо реконструкції об'єкту будівництва, суд дійшов висновку про те, що відповідачем не спростовано доводів позовної заяви, не надано суду належних та допустимих доказів про наявність інших обставин ніж ті, що досліджені в ході судового засідання, відтак, позовні вимоги підлягають до задоволення в повному обсязі.

Судові витрати, відповідно до ст. 129 ГПК України, покладаються на відповідача.

Керуючись ст.ст. 46, 129, 185, 191, 233, 238, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

В И Р І Ш И В :

1. Позов задоволити повністю.

2. Зобов'язати товариство з обмеженою відповідальністю Багорія Україна , м. Львів, вул. Наукова, 7Б (код ЄДРПОУ 34300056) повернути Крюківщинській сільській раді Києво-Святошинського району Київської області, с. Крюківщина, вул. Балукова, 10 (код ЄДРПОУ 04358566) в десятиденний термін з моменту набрання законної сили рішенням суду за актом приймання-передачі у придатному для подальшого використання стані майно:

- брус 150х150х4500 - 7.20 м3;

- руберойд - 160 м2;

- шпильки, гайка, шайба - 200 комплектів;

- кроква 220х60х4500 - 26, 4 м3;

- стійка 1, 62 м3;

- підкос - 1, 8 м3;

- лежень - 4, 28 м3;

- цвяхи, скоби, пластини - 1 комплект;

- гідробар'єр - 600 м.кв;

- рейка 30х50 - 2, 49 м3;

- дошка 50х60мм - 9, 91 м3;

- карнизна планка 8017 мат. 0, 50мм - 100 шт.;

- перфорована стрічка Roofbond АС (10см) коричнева (5м.п./рул) - 20 рулонів;

- металочерепиця PEMA RAL 8017 коричневий - 1 330 м.кв;

- коньок великий полієстр мат 8017 - 68 шт.;

- разжелобна планка - 9 шт.;

- фронтонна планка - 15 шт.;

- клямра до єндови корич. - 50 шт.;

- примикання - 30 шт.;

- ущільнювач - 308 м.пог;

- флюгарка зварна - 12 шт.;

- лобова планка мат. Поліестер 8017 М коричневий - 100 шт.;

- рейка 30х100 - 2, 89 м3;

- OD-48035T 8017 Gunnebo саморізи д/кріпл. профнаст. до дерева 4,8х35 мм - 12 000 шт.;

- саморіз з перешайбою гострий фосфатований 4,2х32 (код 2050) - 10 кг;

- фарба 0,2 мл 8017 - 2 шт.;

- герметик Geocel 2300, 310 ml- 15 шт.;

- профільований лист - 227, 11 м2;

- покрівельне огородження 3, 00 м.пог. - 64 комплекти;

- утеплювач Rockwool 100 мм - 1040 м2;

- провід ПВнгд-3х10 (ГОСТ) - 0, 5307 км.

3. Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Багорія Україна , м. Львів, вул. Наукова, 7Б (код ЄДРПОУ 34300056) на користь Крюківщинської сільської ради Києво-Святошинського району Київської області, с. Крюківщина, вул. Балукова, 10 (код ЄДРПОУ 04358566)- 12 299, 64 грн. витрат на оплату судового збору.

Рішення може бути оскаржено в порядку та строки, передбачені ст.ст. 256, 257 ГПК України.

Рішення складено 31.01.2018р.

Суддя Мороз Н.В.

Дата ухвалення рішення23.01.2018
Оприлюднено01.02.2018
Номер документу71917506
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —914/2191/17

Рішення від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 04.01.2018

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 12.12.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 21.11.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

Ухвала від 27.10.2017

Господарське

Господарський суд Львівської області

Мороз Н.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні