Рішення
від 30.01.2018 по справі 805/4723/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

30 січня 2018 р. Справа№805/4723/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

Донецький окружний адміністративний суд в складі головуючого судді Аляб'єва І.Г., при секретарі судового засідання Козирєвій О.О.,

за участю представника відповідача ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій,

в с т а н о в и в:

Позивач, Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області (далі - Центральне ОУПФУ м. Маріуполя), звернулося до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Товариства з обмеженою відповідальністю Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 (далі - ТОВ Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 ) про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за списком №2 за період червень-вересень 2017 року у сумі 6 578,48 грн.

Позовні вимоги вмотивовані тим, що пунктом 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та пунктом 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за № 64/8663, передбачено порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у розмірі 100 % від фактичних витрат на виплату і доставку зазначених пенсій.

На виконання вимог Закону № 1058-IV на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій по працівниках підприємства Центральним ОУПФУ м. Маріуполя були надіслані на адресу відповідача розрахунки по відшкодуванню Управлінню сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2, за період червень-вересень 2017 року у сумі 6 578,48 грн, які Відповідачем не сплачені.

Через відділ діловодства та архівної роботи від Центрального ОУПФУ м. Маріуполя до суду надійшов відзив на позовну заяву, в якому зазначено, що пенсіонеру ОСОБА_2 неправомірно призначено пенсію на пільгових умовах за Списком №2. Крім того, на адресу відповідача не надсилалися розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій. Просили відмовити у задоволенні позову.

Позивач до судового засідання не з'явився, надав до суду заяву, у якій просить провести розгляд справи без участі представника позивача.

Представник відповідача до судового засідання з'явився, надав пояснення аналогічні викладеним у відзиві.

Відповідно до статті 205 КАС України відсутні перешкоди для розгляду справи по суті.

Суд, розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні докази за своїм внутрішнім переконанням, встановив наступне.

Центральне ОУПФУ м. Маріуполя за період з червня по вересень 2017 року здійснило витрати на виплату і доставку працівникам ТОВ Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 пенсій, призначених на пільгових умовах на підставі пункту б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , на суму 6 578,48 грн.

Вказана сума коштів є витратами щодо пенсіонера ОСОБА_2

Розрахунки фактичних витрат на виплату і доставку таких пенсій в порядку, встановленому законодавством, надсилалися на адресу відповідача, однак витрати відшкодовані не були.

Вказані розрахунки відповідачем не оскаржувалися.

Судом також встановлено, що ОСОБА_2 отримує пенсію, призначену на пільгових умовах на підставі пункту б-з статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , тобто за списком №2, як особа, яка працювала в товаристві з обмеженою відповідальністю Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 .

Здійснивши оцінку обставин справи, надавши їм юридичної кваліфікації, суд прийшов до висновку про задоволення позовних вимог.

Статтею 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» визначено, що на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи, зокрема: працівники, зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, - за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць (пункт «а» статті 13 Закону); працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць (пункт «б» статті 13 Закону); інші працівники (пункти «в» - «з» статті 13 Закону).

Відповідно до абзацу 1 частини другої розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Детально питання відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, відповідно до частини другої розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» врегульовано п. 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена постановою правління Пенсійного фонду від 19 грудня 2003 року № 21-1.

Згідно з підкунктом 6.1 пункту 6 вказаної Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в розмірі 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Відповідно до підпунктів 6.4 й 6.7 пункту 6 Інструкції розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 "Прикінцевих положень" Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Обов'язок відшкодування відповідачем коштів пов'язаний виключно з фактом понесення певних витрат Пенсійним фондом України.

Правомірність призначення пенсії, на що посилався представник відповідача заперечуючи проти позову, не є предметом спору в даній справі, у зв'язку з чим в межах даної справи законність призначення та виплати даної пенсії ставитися під сумнів не має. Поки дії та рішення органів Пенсійного фонду щодо призначення та виплати пенсії у встановленому законом порядку не визнані неправомірними, діє презумпція правомірності призначення та виплати даної пенсії, а тому відповідач повинен відшкодувати позивачу витрати щодо її виплати і доставки.

Посилання відповідача на те, що позивач не надсилав на адресу відповідача розрахунків фактичних витрат на виплату і доставку пільгових пенсій, є неприйнятним, оскільки у матеріалах справи наявні докази надсилання розрахунку, а саме: лист управління від 20 лютого 2017 року №5947/05 та копія реєстру відправлених листів від 20 лютого 2017 року.

З огляду на вимоги законодавства, оскільки на час розгляду справи фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, в установленому законом порядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

Керуючись статтями 2, 6, 8-9, 19-20, 22, 25-26, 72-78, 90, 139, 241-246, 255, 295-297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд

в и р і ш и в:

Адміністративний позов Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області до Товариства з обмеженою відповідальністю Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 про стягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій - задовольнити.

Стягнути з товариства з обмеженою відповідальністю Маріупольське автотранспортне підприємство - 11402 (87548, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Зелинського, 89, код ЄДРПОУ 03113762) на користь Центрального об'єднаного Управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області (87548, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Зелінського, 27-а, код ЄДРПОУ 41250795) кошти на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2 за період червень-вересень 2017 року, у розмірі 6 578 (шість тисяч п'ятсот сімдесят вісім) грн 48 коп.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Учасники справи, а також особи, які не брали участі у справі, якщо суд вирішив питання про їхні права, свободи, інтереси та (або) обов'язки, мають право оскаржити в апеляційному порядку рішення суду першої інстанції повністю або частково, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

До дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами Кодексу адміністративного судочинства в редакції, що діяла до 15 грудня 2017 року.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 01 лютого 2018 року.

Суддя Аляб'єв І.Г.

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено01.02.2018
Номер документу71933167
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій

Судовий реєстр по справі —805/4723/17-а

Ухвала від 23.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Рішення від 30.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

Ухвала від 26.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Аляб'єв І.Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні