Рішення
від 24.01.2018 по справі 192/2096/17
СОЛОНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 192/2096/17

Провадження № 2-о/192/4/18

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

24.01.2018 року Солонянський районний суд Дніпропетровської області у складі:

головуючого - судді Щербини Н. О.,

за участю: секретаря судового засідання - Савчукової В.В.,

представника заявника - адвоката ОСОБА_1,

розглянувши у відкритому судовому засіданні у смт Солоне в порядку окремого провадження цивільну справу за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа - Олександропільська сільська рада Солонянського району Дніпропетровської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу,

ВСТАНОВИВ:

Заявник звернувся до суду із заявою про встановлення факту належності їй правовстановлюючого документу - Державного акту на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №117658, виданого 18 грудня 2000 року Олекснадропільською сільською радою Солонянського району дніпропетровської області на ім'я ОСОБА_2.

На обґрунтування своїх вимог посилається на те, що вона, ОСОБА_2 (дівоче прізвище ОСОБА_3), народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в с.Росоховате Іллінецького району Вінницької області, а 24 лютого 1974 року вона уклала шлюб з ОСОБА_4 та змінила прізвище на Деметр .

18 грудня 2000 року Олександропільською сільською радою Солонянського району Дніпропетровської області на її ім'я було видано Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №117685, площею 6,800 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташовану на території Олександропільської сільської ради, зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №302.

З невідомих їй причин в Державному акті було допущено помилку при написанні її прізвища, а саме: було вказано прізвище Деметер замість вірного Деметр , що не відповідає даним її паспорта.

Заявник зазначає, що факт належності саме їй державного акту серії ІІІ-ДП №117658 від 18 грудня 2000 року підтверджується довідкою про правовий статус земельної ділянки в якій вірно зазначено її прізвище, технічним звітом по передачі земельної частки (паю) в натурі, в якому міститься її підпис, договором оренди землі, свідоцтвом про народження.

З питання внесення виправлення до Державного акту заявниця зверталася до Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області із відповідною заявою, на що їй було відмовлено та роз'яснено право на звернення до суду з питання встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

Заявник зазначає, що вона має намір розпорядитися земельною ділянкою, але не має змоги це зробити, оскільки існує розбіжність у написанні її прізвища. Без встановлення факту належності їй Державного акту на право приватної власності на землю у судовому порядку вона не може реалізувати своє право на розпорядження вказаною земельною ділянкою.

Заявник ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилася. Представник заявника - адвокат ОСОБА_1 у судовому засіданні заяву підтримала, просила її задовольнити.

Представник заінтересованої особи - Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області, в судове засідання не з'явився, належним чином були повідомлені про час та місце розгляду справи, про причини неявки суд не повідомили.

Суд, заслухавши представника заявника, дослідивши докази, що маються у справі, приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до положень ст.ст. 12, 13, 81 ЦПКУкраїни суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках, а кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Згідно п.6 ч.1 ст. 315 ЦПК України , суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з ім'ям, по батькові, прізвищем, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті. Згідно до ч. 2. ст.315 ЦПК України , у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що згідно паспорта громадянина України прізвище, ім'я та по батькові заявниці ОСОБА_2 українською мовою зазначено як Деметр Галина Петрівна , яка народилася 17 липня 1953 року в с.Росоховате Іллінецького району Вінницької області (а.с.6) .

Згідно свідоцтва про одруження серії І-БВ №270303, ОСОБА_3 (дівоче прізвище заявниці) 24 лютого 1974 року уклала шлюб з ОСОБА_4, в результаті чого змінила своє прізвище на Деметр (а.с.8).

18 грудня 2000 року Олександропільською сільською радою Солонянського району Дніпропетровської області на ім'я ОСОБА_2 було видано Державний акт на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №117685, площею 6,800 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Олександропільської сільської ради, зареєстрований в книзі записів державних актів на право приватної власності на землю №302 (а.с.13).

Також судом встановлено, що заявник ОСОБА_2 28 листопада 2017 року зверталася до Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області з питанням щодо внесення виправлень до даного Державного акту, на що листом від 15 грудня 2017 року за №400 заявника було повідомлено, про те, що таке виправлення є неможливим, оскільки це не входить до компетенції сільської ради та рекомендовано звернутися до суду із заявою про встановлення факту належності правовстановлюючого документу (а.с.38).

Судом встановлено, що в Державному акті на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ДП №117685, який виданий на підставі рішення 14 сесії ХХІІІ Олександропільської сільської Ради народних депутатів від 29 вересня 2000 року (а.с.10), власником земельної ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 6,800 га, яка розташована на території Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області є ОСОБА_2 (а.с.13).

Зазначене свідчить про те, що є розбіжності в написанні прізвища заявниці в паспорті громадянина України та в Держаному акті на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ДП №117685, в той час як зазначення її імені, по батькові у зазначених документах збігаються.

Крім того, з довідки ЗВ-122500012272011 про правовий статус земельної ділянки, виданої відділом Держкомзему у Солонянському районі Дніпропетровської області ОСОБА_2, убачається, що земельній ділянці, загальною площею 6,9800 га, яка належить ОСОБА_2, та розташована на території Олександропільської сільської ради присвоєно кадастровий номер 1225080500:01:198:0158 (а.с.14). Дану земельну ділянку ОСОБА_2 надала в оренду приватному підприємцю ОСОБА_5, що підтверджується договором оренди землі від 24 березня 2006 року та актом приймання-передачі ділянки в оренду від 30 травня 2006 року (а.с.15-17).

Правильність написання прізвища заявниці підтверджується також копією свідоцтва про народження ОСОБА_5 серії ІІІ-ДП №117685 від 16 липня 1974 року, де матір'ю зазначена ОСОБА_2 (а.с.18), копією трудової книжки колгоспника ОСОБА_3 з відміткою про зміну прізвища на Деметр (а.с.32), викопіюваннями з погосподарських книг №22 та №23 Олександропільської сільської ради, в яких прізвище заявниці зазначено як Деметр.

Зазначене свідчить про те, що під час отримання заявницею ОСОБА_2 Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ДП №117685 від 18 грудня 2000 року, її прізвище було не вірно зазначено в державному акті як Деметер .

Вказані факти свідчать про те, що Державний акт на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ДП №117685 належить заявниці ОСОБА_2.

Оскільки встановлення даного факту необхідно заявниці для можливості розпорядитися земельною ділянкою, а можливість внести зміни до правовстановлюючого документу в позасудовому порядку відсутня, то вказаний юридичний факт підлягає встановленню в судовому порядку.

З урахуванням зазначеного, суд приходить до висновку, що в судовому засіданні дослідженими доказами було достовірно встановлено факт належності ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 Державного акту на право власності на земельну ділянку серії ІІІ-ДП №117685, площею 6,800 га для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, що знаходиться на території Олександропільської сільської ради Солонянського району Дніпропетровської області.

Керуючись ст.ст. 4 , 12 ,13, 81 , 259 , 263-265 , 315 , 319 ЦПК України , суд

У Х В А Л И В :

Заяву ОСОБА_2, заінтересована особа - Олександропільська сільська рада Солонянського району Дніпропетровської області, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу, - задовольнити.

Встановити факт належності ОСОБА_2, яка народилась 17 липня 1953 року в с. Росоховате Іллінецького району Вінницької області (52400, Дніпропетровська область, Солонянський район, с. Новоандріївка, вул. Шевченко, буд. 12, РНОКПП НОМЕР_1) Державного акта на право приватної власності на землю серії ІІІ-ДП №117658, виданого 18 грудня 2000 року Олександропільською сільською радою Солонянського району Дніпропетровської області на ім'я Деметер Галини Петрівни .

Рішення суду може бути оскаржене безпосередньо до апеляційного суду Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його складання.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повний текст рішення суду складений 01 лютого 2018 року.

Головуючий: суддя Н. О. Щербина

СудСолонянський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення24.01.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71947268
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —192/2096/17

Рішення від 24.01.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Рішення від 24.01.2018

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

Ухвала від 07.12.2017

Цивільне

Солонянський районний суд Дніпропетровської області

Щербина Н. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні