Рішення
від 01.02.2018 по справі 637/1293/17
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

01.02.2018

№ 637/1293/17

№ 2/637/48/18

РІШЕННЯ

Іменем України

1 лютого 2018 року с.м.т. Шевченкове

Шевченківський районний суд Харківської області у складі:

головуючого судді Островської Н.І.,

за участю секретаря Бутрик Ю.С.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні у залі суду с.м.т. Шевченкове Шевченківського району Харківської області цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про стягнення аліментів на утримання дитини,-

в с т а н о в и в :

У грудні 2017 року ОСОБА_1 звернулася до суду з вищезазначеним позовом.

Як підставу позову зазначила, що перебуває з відповідачем у шлюбі, від якого мають спільну дитину, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1. Сумісне життя з відповідачем не склалося через відсутність будь-якого бажання проживати однією сім'єю та вести спільне господарство. На даний час шлюбні відносини припинені, проживають окремо, спільний бюджет відсутній, спільне господарство не ведеться, шлюб існує лише формально, внаслідок чого нею подано позов про розірвання шлюбу. Відповідач мешкає окремо від сім'ї, працює робітником СТОВ імені Ватутіна в с. Гетьманівка Шевченківського району Харківської області, отримує щомісячний дохід у виді заробітної плати. Матеріальну допомогу на утримання дитини відповідач не надає, хоча дитина в силу свого віку потребує матеріальної підтримки батька, необхідного харчування, одягу, періодичного лікування, тощо. Останнім часом витрати на утримання дитини суттєво збільшилися. Зазначає, що самостійно вона не має змоги забезпечити дитину всім необхідним, оскільки це потребує значних коштів. Позивач просить стягнути з відповідача на свою користь аліменти на утримання дитини у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подання позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

У підготовче судове засідання сторони не з'явилися, надавши заяви про розгляд справи за їх відсутності, позивач підтримала позовні вимоги та наполягає на їх задоволенні, відповідач визнав позов у повному обсязі і не заперечував проти його задоволення.

У відповідності до вимог ч.ч. 3, 4 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем. Ухвалення в підготовчому засіданні судового рішення у разі визнання позову проводиться в порядку, встановленому ст. 206 цього Кодексу.

Згідно положень ч.ч. 1, 4 ст. 206 ЦПК України відповідач може визнати позов на будь-якій стадії провадження у справі, зазначивши про це в заяві по суті справи або в окремій письмовій заяві. У разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Суд вважає можливим продовжити розгляд справи у відсутності сторін в підготовчому судовому засіданні на підставі наданих доказів.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України за неявки в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у справі, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Перевіривши матеріали справи, дослідивши наявні докази, з'ясувавши позиції сторін, суд вважає, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст.13 ЦПК України суд розглядає цивільну справу в межах заявлених вимог та на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

У відповідності до ч. 1 ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Судом встановлено, що сторони перебувають у шлюбі, який зареєстрований 29.01.2004 року відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Шевченківського районного управління юстиції Харківської області, актовий запис № 7 (а.с. 2).

Від шлюбу мають спільну дитину ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1 (а.с. 3).

Із матеріалів справи вбачається, що сумісне життя у сторін не склалося через відсутність будь-якого бажання проживати однією сім'єю та вести спільне господарство. На даний час шлюбні відносини припинені, проживають окремо, спільний бюджет відсутній, спільне господарство не ведеться, шлюб існує лише формально, внаслідок чого позивачем подано позов про розірвання шлюбу.

Позивач з дитиною зареєстровані та фактично проживають за адресою: вул. Шевченка-11, с. Гетьманівка, Шевченківського району, Харківської області (а.с. 4).

Відповідач зареєстрований за адресою: вул. Шевченка-11, с. Гетьманівка, Шевченківського району, Харківської області (а.с. 4), однак фактично мешкає окремо від сім'ї за адресою: вул. Шкільна-35, с. Гетьманівка, Шевченківського району, Харківської області працює робітником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Ватутіна (адреса: 63621, Харківська область, Шевченківський район, с. Гетьманівка, вул. Шкільна, код ЄДРПОУ: 30925984), отримує щомісячний дохід у виді заробітної плати, має задовільний стан здоров'я, інших дітей не має, аліменти та будь-які кошти на користь третіх осіб за виконавчими документами не сплачує, тобто має можливість надавати матеріальну допомогу на утримання дитини. Матеріальну допомогу на утримання дитини відповідач не надає. Позивач самостійно не має змоги самостійно забезпечити дитину всім необхідним, оскільки це потребує значних коштів.

При визначенні розміру аліментів суд враховує стан здоров'я та матеріальне становище дитини, яка потребує матеріальної допомоги, стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів, відсутність у платника аліментів інших дітей, стягнень за виконавчими документами на користь третіх осіб, наявність можливості у відповідача надавати матеріальну допомогу.

Згідно ч. 3 ст. 181 СК України за рішенням суду кошти на утримання дитини (аліменти) присуджуються у частці від доходу її матері, батька і (або) у твердій грошовій сумі.

Відповідно до ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися (аліменти на дитину), визначається судом.

З огляду на викладене, суд вважає за необхідне стягнути з відповідача на користь позивача аліменти на утримання дитини у частці від його доходу у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше 50 % розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з дня подання позову до суду і до досягнення дитиною повноліття.

Судові витрати підлягають розподілу у відповідності до ст. 141 ЦПК України.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12, 13, 89, 200, 206, 263 - 265 Цивільного процесуального кодексу України, ст.ст. 180 - 183 Сімейного кодексу України ,-

в и р і ш и в :

Позов задовольнити.

Стягнути зі ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_2, уродженця ІНФОРМАЦІЯ_3, зареєстрованого за адресою: вул. Шевченка-11, с.м.т. Шевченкове, Шевченківського району, Харківської області, проживаючого за адресою: вул. Шкільна-35, с.м.т. Шевченкове, Шевченківського району, Харківської області, ідентифікаційний номер: НОМЕР_1, працюючого робітником сільськогосподарського товариства з обмеженою відповідальністю імені Ватутіна (63621, Харківська область, Шевченківський район, с. Гетьманівка, вул. Шкільна, код ЄДРПОУ: 30925984), на користь ОСОБА_1 аліменти на утримання дитини ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів щомісячно, але не менше встановленого законодавством розміру прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 08.12.2017 року і до досягнення дитиною повноліття.

Стягнути зі ОСОБА_2 судовий збір у розмірі 640,00 грн. на користь держави (отримувач коштів: ГУК у м. Києві/м.Київ/22030106; код за ЄДРПОУ: 37993783; банк отримувача: Головне управління Державної казначейської служби України у м. Києві; код банку отримувача: 820019; рахунок отримувача: 31215256700001; код класифікації доходів бюджету: 22030106).

Рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежів за один місяць підлягає негайному виконанню.

Копію рішення направити сторонам.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через Шевченківський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій ст. 358 цього Кодексу.

Суддя

ОСОБА_5

Дата ухвалення рішення01.02.2018
Оприлюднено02.02.2018
Номер документу71950887
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення аліментів на утримання дитини

Судовий реєстр по справі —637/1293/17

Рішення від 01.02.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Островська Н. І.

Ухвала від 03.01.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Островська Н. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні