Постанова
від 31.01.2018 по справі 753/16266/17
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 753/16266/17

№ апеляційного провадження: 22-ц/796/1943/2018

Головуючий у суді першої інстанції: ДаниленкоВ.В.

Доповідач у суді апеляційної інстанції: Слюсар Т.А.

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

31 січня 2018 року Апеляційний суд м. Києва в складі колегії суддів судової палати з розгляду цивільних справ:

головуючого-судді Слюсар Т.А.

суддів: Панченка М.М., Волошиної В.М.

при секретарі: Крічфалуши С.С.

розглянула у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за апеляційною скаргою ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 на ухвалу Дарницького районного суду м. Києва від 21 листопада 2017 року

в справі за позовом товариства з обмеженою відповідальністю ОСВ Стрімтек до ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві, ОСОБА_4 про визнання недійсними результатів аукціону та договору купівлі-продажу майна.

Колегія суддів, -

В С Т А Н О В И Л А :

У вересні 2017 року товариства з обмеженою відповідальністю ОСВ Стрімтек (надалі - ТОВ ОСВ Стрімтек ) звернулося в суд із позовом до ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві, ОСОБА_4 про визнання недійсними результатів аукціону та договору купівлі-продажу майна.

Ухвалою Дарницького районного суду м. Києва від 21 листопада 2017 року відкрито провадження у цивільній справі та справу призначено до розгляду.

В апеляційній скарзі представник ОСОБА_4 , посилаючись на порушення норм процесуального права, просить скасувати ухвалу районного суду з підстав недотримання правил підсудності, остільки скаржник зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1, що виключає підсудність цивільної справи Дарницькому районному суду м. Києва, а також зазначено, що вказаний спір не підлягає розгляду у порядку цивільного судочинства в частині вимог до ДПІ у Дарницькому районі ГУ ДФС у м. Києві.

Відповідно до п. 8 ч. 1 Розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України в редакції Закону 2017 року, до утворення апеляційних судів в апеляційних округах їхні повноваження здійснюють апеляційні суди, у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Колегія суддів, вислухавши представника ОСОБА_4, яка підтримала апеляційну скаргу, вивчивши матеріали справи, обговоривши доводи апеляційної скарги, вважає апеляційну скаргу такою, що не підлягає задоволенню.

Відповідно до вимог ч. 1 ст. 114 ЦПК України, в редакції, чинній на час ухвалення оскаржуваного судового рішення, позови, що виникають з приводу нерухомого майна, пред'являються за місцезнаходженням майна або основної його частини.

Звертаючись у суд із позовом, ТОВ ОСВ Стрімтек просило визнати недійсними результати аукціону від 23 жовтня 2015 року щодо продажу майна, розміщеного за адресою: АДРЕСА_2, а також визнати недійсним договір купівлі-продажу майна 27 жовтня 2015 року, укладеного за результатами аукціону (а.с.5).

Отже, предметом заявленого позову є нерухоме майно, яке знаходиться за адресою: АДРЕСА_2 , що територіально відноситься до Дарницького району м. Києва.

Зазначені обставини дають підстави для висновків про те, що пред'явлення товариством позову відбулося здотриманням правил про виключну підсудність, а тому суд першої інстанції обґрунтовано прийшов до висновку про наявність правових підстав до відкриття провадження у справі.

Згідно зі ст. 15 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства спра ви про захист порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів, що виникають із цивільних, житлових, земельних, сімейних, трудових відносин, а та кож з інших правовідносин, крім випадків, коли розгляд таких справ проводиться за правилами іншого судочинства.

Стаття 2 ГПК України визначає, що господарський суд порушує справи за позовними заявами: підприємств та організацій, які звертаються до господарського суду за захистом своїх прав та охоронюваних законом інтересів.

Положенням ст. 12 ГПК України визначено які спори підвідомчі господарським судам.

Главою 2 ЦПК України визначається цивільна юрисдикція, яка поділена на предметну та суб'єктну, інстанційну юрисдикцію та територіальну юрисдикцію (підсудність).

Зі змісту вказаного цивільно-процесуального закону убачається, що підсудність визначається лише як територіальна.

Так, положеннями ч. 1 ст. 353 ЦПК України визначено вичерпний перелік ухвал суду першої інстанції, які можуть бути оскаржені окремо від рішення суду, а пунктом 8 вказаної частини встановлено можливість оскарження ухвали про відкриття провадження у справі з порушенням правил підсудності .

Відповідно до керівних роз'яснень, які містяться у п. 4 постанови Пленуму Верховного Суду України Про судову практику розгляду цивільних справ в апеляційному порядку від 24 жовтня 2008 року № 12, окремо від рішення суду в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали суду першої інстанції, зазначені в ЦПК відповідно до буквального змісту кожного з пунктів.

Пунктом 7 частини 1 статті 374 ЦПК України, до повноважень суду апеляційної інстанції за результатами розгляду апеляційної скарги належить скасувати ухвалу про відкриття провадження у справі і прийняти постанову про направлення справи для розгляду до іншого суду першої інстанції за встановленою підсудністю .

Отже, з вищенаведеного убачається, що суд апеляційної інстанції перевіряє законність і обґрунтованість судового рішення в межах повноважень, встановлених ст. 367 ЦПК України, що виключає перегляд ухвали районного суду про відкриття провадження у справі за видом судочинства (суб'єктна юрисдикція).

За таких обставин, доводи апеляційної скарги в зазначеній частині є такими, що не заслуговують на увагу.

Разом з тим, колегія суддів враховує і ту обставину, що учасники судового розгляду справи не позбавлені можливості заявити відповідне клопотання під час судового провадження справи в районному суді.

Ухвала районного суду постановлена з дотриманням норм процесуального права.

Викладені в ухвалі висновки відповідають обставинам справи й доводи апеляційної скарги висновків суду не спростовують.

За таких обставин, апеляційна скарга підлягає відхиленню, а ухвала районного суду - залишенню без змін.

Керуючись ст.ст. 367, 374, 375, 382 ЦПК України, колегія суддів,-

П О С Т А Н О В И Л А :

Апеляційну скаргу ОСОБА_3 в інтересах ОСОБА_4 відхилити.

Ухвалу Дарницького районного суду м. Києва від 21 листопада 2017 року залишити без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дня її прийняття, проте може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду протягом 30 днів з моменту складання повного судового рішення.

Повне судове рішення складено 01 лютого 2018 року.

Головуючий:

Судді:

СудАпеляційний суд міста Києва
Дата ухвалення рішення31.01.2018
Оприлюднено03.02.2018
Номер документу71953139
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —753/16266/17

Рішення від 07.10.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Рішення від 07.10.2019

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Постанова від 31.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Апеляційний суд міста Києва

Слюсар Тетяна Андріївна

Ухвала від 10.10.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

Ухвала від 13.09.2017

Цивільне

Дарницький районний суд міста Києва

Даниленко В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні