Ухвала
від 26.01.2018 по справі 813/4126/17
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД 79018, м. Львів, вул. Чоловського, 2; e-mail: inbox@adm.lv.court.gov.ua; тел.: (032)-261-58-10 УХВАЛА

про відстрочення виконання судового рішення

26 січня 2018 року Справа № 813/4126/17

Львівський окружний адміністративний суд у складі головуючого судді Качур Р.П., за участю секретаря судового засідання Приймака С.І., представника позивача Несторовича Б.В., представника відповідача (заявника) Сидора А.М., розглянув у відкритому судовому засіданні заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання про відстрочення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17, -

в с т а н о в и в:

18.12.2017 Товариство з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із заявою про відстрочення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17 про стягнення з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання , відкритих у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, на користь бюджету кошти на погашення податкового боргу у загальній сумі 1732952,33 грн.

В обґрунтування вказаної заяви зазначено, що на рахунках Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання на даний час відсутні кошти, за рахунок яких можливо здійснити погашення податкового боргу, і при цьому стягнення таких коштів в примусовому порядку матиме наслідком доведення Товариства до неплатоспроможності, в тому числі неможливості сплачувати поточні платежі по орендній платі за землю та виплачувати заробітні плати працівникам. При цьому, зважаючи на перспективи подальшого залучення коштів, Товариство просить суд відстрочити виконання зобов'язання зі сплати податкового боргу на 1 рік.

В судовому засіданні представник заявника підтримав заяву повністю, просив таку задовольнити.

Представник позивача проти задоволення заяви заперечив повністю, з підстав, викладених у відзиві на заяву про відстрочення виконання судового рішення від 26.01.2018 року (а.с. 132-133). ГУ ДФС у Львівській області вважає передчасним надання відстрочення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, що сплачується юридичними особами, які є власниками об'єктів нежитлової нерухомості.

Суд заслухав пояснення представників сторін, розглянув заяву про відстрочення виконання судового рішення та керується таким.

Згідно з ч. ч. 1, 3, 4, 5 ст. 378 КАС України, за заявою сторони суд, який розглядав справу як суд першої інстанції, може відстрочити або розстрочити виконання рішення, а за заявою стягувача чи виконавця (у випадках, встановлених законом), - встановити чи змінити спосіб або порядок його виконання. Питання про відстрочення або розстрочення виконання, зміну чи встановлення способу і порядку виконання судового рішення може бути розглянуто також за ініціативою суду.

Підставою для встановлення або зміни способу або порядку виконання, відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення є обставини, що істотно ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим.

Вирішуючи питання про відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення, суд також враховує: 1) ступінь вини відповідача у виникненні спору; 2) щодо фізичної особи - тяжке захворювання самої особи або членів її сім'ї, її матеріальне становище; 3) стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Відстрочення чи розстрочення виконання судового рішення не може перевищувати одного року з дня ухвалення рішення, ухвали, постанови.

Пленум Верховного Суду України в пункті 10 Постанови Про практику розгляду судами скарг на рішення, дії або бездіяльність органів і посадових осіб державної виконавчої служби та звернень учасників виконавчого провадження № 14 від 26.12.2003 року зазначив, що при вирішенні заяв державного виконавця чи сторони про відстрочку або розстрочку виконання рішення, встановлення або зміну способу й порядку його виконання суду потрібно мати на увазі, що їх задоволення можливе лише у виняткових випадках, які суд визначає виходячи з особливого характеру обставин, що ускладнюють або виключають виконання рішення (хвороба боржника або членів його сім'ї, відсутність у нього майна, яке за рішенням суду має бути передане стягувачу, стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо).

Таким чином, розстрочення виконання судового рішення передбачає наявність дійсних та реальних обставин, що об'єктивно унеможливлюють, або створюють значні перешкоди у виконанні рішення суду. Такі обставини можуть виникати, зокрема, у зв'язку із відсутністю у боржника відповідних коштів, у разі, коли стягнення усієї суми боргу призведе до порушень або зупинення роботи боржника, інших істотних обставин.

При цьому, підставою для відстрочки, розстрочки, зміни способу та порядку виконання рішення можуть бути конкретні обставини, що ускладнюють виконання рішення або роблять його неможливим у визначений строк або встановленим судом способом.

Вирішуючи питання про відстрочку чи розстрочку виконання рішення, зміну способу і порядку виконання рішення, суд повинен враховувати матеріальні інтереси сторін, їх фінансовий стан, наявність інфляційних процесів у економіці держави та інші обставини справи, зокрема, щодо фізичної особи (громадянина) - тяжке захворювання її самої або членів її сім'ї, скрутний матеріальний стан, стосовно юридичної особи - наявну загрозу банкрутства, відсутність коштів на банківських рахунках і майна, на яке можливо було б звернути стягнення, щодо як фізичних, так і юридичних осіб - стихійне лихо, інші надзвичайні події тощо.

Судом при розгляді вказаної заяви встановлено таке.

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17 за позовом Головного управління ДФС у Львівській області до Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання про стягнення коштів з рахунків платника податків у банках, обслуговуючих такого платника податків адміністративний позов задоволено повністю, стягнуто з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання , відкритих у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, на користь бюджету кошти на погашення податкового боргу у загальній сумі 1732952,33 грн.

На підтвердження обґрунтованості заяви про відстрочення виконання судового рішення та складного матеріального становища до матеріалів справи надано наступні копії документів:

- декларацію з податку на нерухоме майно та податкову декларацію з плати за землю на 2017 рік;

- лист ТОВ Діскавері - завод бурового обладнання до ТОВ Діскавері бурове обладнання України від 10.11.2017 року за вих. № 18 про погашення заборгованості;

- лист ТОВ Діскавері бурове обладнання України до ТОВ Діскавері - завод бурового обладнання від 06.12.2017 року за вих. № 1178 про відтермінування сплати заборгованості за послуги орендної плати нерухомого майна строком на 12 місяців з гарантією погашення заборгованості до 31.12.2018 року;

- акт звірки взаємних розрахунків станом за період 01.01.2017 року по 10.11.2017 року між ТОВ Діскавері - завод бурового обладнання та ТОВ Діскавері - бурове обладнання , станом на 10.11.2017 року.

- аналіз фінансового стану підприємств щодо встановлення загрози виникнення, накопичення або непогашення податкового боргу та проведення аналізу;

- фінансовий звіт Товариства станом на 15.12.2017 року, зі змісту якого з'ясовано, що доходи за 2017 рік становили 463,6 тис. грн., а витрати - 4070,00 тис. грн.;

- довідку про залишок коштів на рахунках Товариства в ПАТ Кредобанк № 177-44280/17 від 15.12.2017 року, відповідно до якої на рахунку відповідача залишок коштів становить 96,30 грн.

22.01.2018 року за вх. № 1494 через канцелярію суду від заявника надійшов додаток до заяви про відстрочення виконання судового рішення, в якому додатково обґрунтовано підстави необхідності відстрочення виконання судового рішення, та на підтвердження важкого фінансового стану додатково надано:

- договір про надання поворотної фінансової допомоги від 02.02.2012 року, відповідно до якого заявник надав позику ТОВ Діскавері - бурове обладнання (Україна) в сумі 3858000,00 грн. без ПДВ зі строком повернення - до 31.08.2018 року;

- акту звірки взаємних розрахунків станом за період з 19.01.2018 року між ТОВ Діскавері - завод бурового обладнання та ТОВ Діскавері - бурове обладнання за договором від 20.09.2009 року (договору до матеріалів справи не надано;)

- довідку з банку про рух грошових коштів по рахунку за період 2015-2017 років; довідку про обороти із статтями руху грошових коштів;

- оборотно-сальдову відомість по рахунку 311 за січень 2015 року - грудень 2017 року (дебет - 5384337,20 грн.; кредит - 5377587,08 грн.).

Також, представником заявника надано пояснення, що відповідач звертався до ГУ ДФС у Львівській області із заявою про відстрочення судового рішення у справі № 813/4126/17, однак позивач відповідно до рішення від 08.02.2017 року № 856/10/13-01-17-01-09 Про неузгодження розстрочок відмовило у наданні розстрочення податкового боргу по орендній платі з юридичних осіб за землю, як передчасній.

За результатом дослідження поданих відповідачем доказів, суд дійшов висновку про наявність обставин, які утруднюють належним чином виконати судове рішення.

Проте, відповідач не обґрунтував, з яких підстав він просить відстрочити виконання рішення саме на один рік.

Так, покликання на можливість виникнення неплатоспроможності не підтверджені та є передчасними, факт виконання рішень за відстрочками у значних сумах за стягненнями на підставі рішень судів, свідчить про зворотне. Крім того, суду не надано доказів того, що заявник на підставі договору від 02.02.2012 року звертався до позичальника з будь-якою вимогою про повернення коштів в сумі 3858000,00 грн., що є значною сумою, а у вказаного контрагента - позичальника, існує перед заявником ще одна заборгованість, з орендної плати в сумі 767479,59 грн., що теж має бути сплачена ним до 31.08.2017 року. Покликання на виконання вказаним контрагентом зобов`язань перед заявником не може слугувати для суду обґрунтованою підставою для відстрочення виконання вказаного судового рішення на один рік.

Представник відповідача ствердив, що у попередніх періодах саме виконання ТОВ Діскавері бурове обладнання України своїх зобов'язань перед заявником дозволило погасити податкові борги за судовими рішеннями, за якими надавалось відстрочення у виконанні у справі № 813/2736/16 від 25.10.2016 року та у справі № 813/947/17 від 04.05.2017 року, однак, вказане не підтверджено відповідними доказами.

Підприємство заявника є діючим підприємством, по його рахунках відбувається обіг коштів як доходу, так і витрат, та за результатами дослідження такого за 2015-2017 роки з'ясовано перевищення доходів над витратами. Виконання рішень, за якими надано відстрочення, свідчить про можливість виконання судового рішення у справі № 813/4126/17 в майбутньому.

З врахуванням того, що заявником не обґрунтовано необхідність відстрочення виконання судового рішення саме на один рік, однак, за наявності обставин, що ускладнюють виконання рішення, суд дійшов висновку, що слід відстрочити виконання постанови у справі № 813/4126/17 на 6 місяців з моменту її прийняття.

Керуючись 243, 248, 378, 256, 294, 295, підп. 15.5 пп. 15.5 п. 15 розділу VІІ Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

у х в а л и в:

1. Заяву Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання про відстрочення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17 - задовольнити частково.

2. Відстрочити виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17 про стягнення з рахунків Товариства з обмеженою відповідальністю Діскавері - завод бурового обладнання , відкритих у банках, обслуговуючих такого платника податків, та з рахунків платників податків у системі електронного адміністрування податку на додану вартість, відкритих в центральному органі виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері казначейського обслуговування бюджетних коштів, на користь бюджету кошти на погашення податкового боргу у загальній сумі 1732952 (один мільйон сімсот тридцять дві тисячі дев'ятсот п'ятдесят дві) грн. 33 коп., терміном на 6 (шість) місяців з дня її прийняття.

3. В задоволенні решти вимог заяви відмовити.

Ухвала про відстрочення виконання судового рішення може бути оскаржена протягом п'ятнадцяти днів з дня складення повного судового рішення через Львівський окружний адміністративний суд.

Ухвала набирає законної сили негайно після її проголошення, якщо інше не передбачено цим Кодексом.

Ухвала, постановлена судом поза межами судового засідання або в судовому засіданні у разі неявки всіх учасників справи, під час розгляду справи в письмовому провадженні, набирає законної сили з моменту її підписання суддею (суддями).

В судовому засіданні проголошено вступну та резолютивну частини ухвали.

Повний текст ухвали складено та підписано 31.01.2018 року.

Суддя Качур Р.П.

Дата ухвалення рішення26.01.2018
Оприлюднено04.02.2018
Номер документу71976617
СудочинствоАдміністративне
Сутьвідстрочення виконання постанови Львівського окружного адміністративного суду від 12.12.2017 року у справі № 813/4126/17

Судовий реєстр по справі —813/4126/17

Ухвала від 26.01.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Постанова від 12.12.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 28.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 28.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

Ухвала від 14.11.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Качур Роксолана Петрівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні