Рішення
від 02.02.2018 по справі 825/2089/17
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 лютого 2018 року м. Чернігів Справа № 825/2089/17

Суддя Чернігівського окружного адміністративного суду Соломко І.І., розглянувши справу в порядку спрощеного провадженні (у письмовому провадженні) за адміністративним позовом Корюківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (вул. Вокзальна, 8 а, м. Корюківка, Чернігівська область, 15300) до Приватного сільськогосподарського підприємства імені Щорса (вул. Центральна, 11, с. Старі Боровичі, Сновський район, Чернігівська область,15221) про стягнення заборгованості по пільговим пенсіям

У С Т А Н О В И В:

Корюківське об'єднане управління Пенсійного фонду України звернулось до суду з адміністративним позовом до Приватного сільськогосподарського підприємства імені Щорса про стягнення заборгованості по пільговим пенсіям за період жовтень-листопад 2017 року в розмірі 111,56 грн., мотивуючи тим, що відповідач в добровільному порядку вищевказані кошти не сплатив.

Ухвалою суду від 05.01.2018 судом встановлено відповідачу 15-денний строк, з дня вручення ухвали про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов.

Разом з тим, відповідач, у встановлений судом строк, відзив на позов не подав, у зв'язку із чим справа підлягає вирішенню за наявними у неї матеріалами.

Судове засідання здійснювалося в порядку, передбаченому статтею 263 КАС України.

Розглянувши подані документи і матеріали, з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд вважає, що позов підлягає задоволенню повністю з наступних підстав.

Так, судом встановлено, що Приватне сільськогосподарське підприємство імені Щорса (код ЄДРПОУ 03800273) є юридичною особою, що підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 12.12.2017 № НОМЕР_1 та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

На день звернення до суду за відповідачем рахується заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту "в" статті 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення", за жовтень -листопад 2017 в розмірі 111,56 грн.

На час розгляду адміністративної справи докази сплати боргу відсутні.

Згідно з статтею 5 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" (далі - Закон № 1058-IV) цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування. Дія інших нормативно-правових актів може поширюватися на ці правовідносини лише у випадках, передбачених цим Законом, або в частині, що йому не суперечить.

Відповідно до приписів пункту 2 Прикінцевих положень Закону № 1058-IV, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Пунктом 6.1. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України № 21-1 від 19.12.2003, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України від 16.01.2004 за № 64/8663 (далі - Інструкція) визначено, що витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах особам, які мають стаж, що дає право на призначення цих пенсій на декількох підприємствах, покриваються цими підприємствами пропорційно стажу роботи. При цьому стаж роботи на останньому підприємстві враховується у повному розмірі, а з попередніх місць роботи осіб він додається до стажу, необхідного для призначення пенсій на пільгових умовах.

Розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії (пункти 6.4, 6.5 Інструкції).

Підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії. (пункт 6.7 Інструкції).

Відповідно до п. "в" Закону України від 05.11.91 № 1788-ХІІ "Про пенсійне забезпечення" трактористи-машиністи, безпосередньо зайняті у виробництві сільськогосподарської продукції в колгоспах, радгоспах, інших підприємствах сільського господарства, - чоловіки після досягнення 55 років і при загальному стажі роботи не менше 30 років, з них не менше 20 років на зазначеній роботі.

Отже, зазначеними нормами прямо визначено обов'язок підприємств стосовно повноти та своєчасності відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій, при цьому єдиною підставою для відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій є розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених за Списком № 1 та повідомлення про направлення та вручення розрахунку.

З матеріалів справи слідує, що позивачем відповідачу направлявся розрахунок сум фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій у визначений строк, однак, визначена в розрахунках сума не перерахована.

Наявність вказаної заборгованості підтверджується витягом із картки особового рахунку по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій (а.с.8-10).

Враховуючи викладене, суд доходить до висновку про наявність підстав для задоволення позовних вимог.

Керуючись ст.ст. 6,14,242,243,246,255,295,370 КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства імені Щорса (код ЄДРПОУ 03800273) на користь Корюківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України (на р/р 25602300037298, в філії ЧОУ АТ "Ощадбанк" м. Чернігів, МФО 353553, код 40379254) витрати на виплату та доставку пенсії за жовтень-листопад 2017 в розмірі 111 грн. (сто одинадцять) грн. 56 коп.

Рішення суду набирає законної сили в порядку статті 255 Кодексу адміністративного судочинства України та може бути оскаржене до Київського апеляційного адміністративного суду в строки, визначені статтею 295 Кодексу адміністративного судочинства України, протягом тридцяти днів з дня складення повного тексту рішення суду. Апеляційна скарга подається до адміністративного суду апеляційної інстанції через суд першої інстанції, який ухвалив оскаржуване судове рішення.

Повний текст судового рішення виготовлено 02.02.2018.

Суддя І.І. Соломко

Дата ухвалення рішення02.02.2018
Оприлюднено04.02.2018
Номер документу71977384
СудочинствоАдміністративне
Сутьнаявність підстав для задоволення позовних вимог. Керуючись ст.ст. 6,14,242,243,246,255,295,370 КАС України, суд

Судовий реєстр по справі —825/2089/17

Рішення від 02.02.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 05.01.2018

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

Ухвала від 19.12.2017

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Соломко І.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні