Рішення
від 22.03.2007 по справі 30/51
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

30/51

 

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД  міста КИЄВА01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-Б     тел.230-31-34

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№  30/51

22.03.07

За позовом          Приватного підприємства «Елеонора-2000»

до                          Комунального об'єднання «Київкіно»

Про                       визнання бездіяльності незаконною та зобов'язання укласти договір оренди

                                                                               Суддя Ващенко Т.М.

Представники:

Від позивачаМихайлов Т.Г. –представник за довіреністю № 12 від 30.05.06.;Василюк Л.О. –представник за довіреністю № 16 від 21.06.06.

Від відповідача не з'явився  

ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

На розгляд Господарського суду міста Києва передані позовні вимоги Приватного підприємства «Елеонора-2000»до Комунального об'єднання «Київкіно»про визнання бездіяльності відповідача незаконною та зобов'язання Комунальне об'єднання «Київкіно»укласти договір оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади м. Києва з Приватним підприємством «Елеонора-2000»за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2 строком на 364 дні зі ставкою орендної плати 5 % вартості орендованої площі  склада та     12 % вартості орендованої площі офісу на умовах запропонованих позивачем в проекті договору.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 21.02.07. порушено провадження у справі № 30/51, розгляд справи було призначено на 06.03.07. о 12-00.

В судове засідання 06.03.07. представник відповідача не з'явився, вимоги ухвали суду від 21.02.07. про порушення провадження у справі № 30/51 не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 06.03.07. розгляд справи        № 30/51  на підставі ст. 77 Господарського процесуального кодексу України було відкладено на 22.03.07. о 15-00.  

Представник позивача в судовому засіданні 22.03.07. надав суду уточнення до позовної заяви, відповідно до якої просить суд визнати бездіяльність Комунального об'єднання «Київкіно»незаконною, та зобов'язати відповідача укласти з позивачем договір оренди нерухомого майна на умовах, викладених в даному договорі.

Представник відповідача в судове засідання 22.03.07. повторно не з'явився, вимоги ухвали суду від 21.02.07. про порушення провадження у справі № 30/51 не виконав, про поважні причини неявки суд не повідомив, про час і місце проведення судового засідання був повідомлений належним чином.

Особи, які беруть участь у справі, вважаються повідомленими про час і місце розгляду її судом, якщо ухвалу про порушення провадження у справі надіслано за поштовою адресою, зазначеною в позовній заяві (Роз'яснення Президії Вищого Арбітражного суду України від 18.07.97. № 02-5/289 із змінами «Про деякі питання практики застосування Господарського процесуального кодексу України»).

Відповідно до ст. 75 Господарського процесуального кодексу України справа розглядається за наявними в ній матеріалами.

Розглянувши подані матеріали справи, та заслухавши пояснення представника позивача, Господарський суд міста Києва,  –

ВСТАНОВИВ:

Рішенням Київської міської Ради № 567/3028 від 08.12.05. «Про передачу в користування на умовах безоплатного користування та на умовах оренди нежилих приміщень, продовження  термінів дії договорів оренди нежилих приміщень, надання дозволів на встановлення пільгових ставок оплати та про зміни орендних  ставок»позивачу –Приватному підприємству «Елеонора-2000»було надано дозвіл передати в користування на умовах оренди адміністративне приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2, площею 1 385,90 кв. м строком на 364 дні зі ставкою орендної плати 5 % вартості орендованої площі склада та 12 % вартості орендованої площі офісу.

У відповідності до п. 3 зазначеного рішення Київської міської Ради                № 567/3028 від 08.12.05. Київська міська рада доручила Комунальному об'єднанню «Київкіно»укласти договір оренди, в п. 6 додатку № 1 до цього рішення Київської міської було визначено умови, на яких відповідач повинен укласти договір оренди адміністративного приміщення за адресою м. Київ, вул. Теслярська, 2 строком на 364 дні зі ставкою орендної плати 5% вартості орендованої площі склада та 12% вартості орендованої площі офісу.

За твердженням позивача, всі вимоги, які викладені у зазначеному рішенні Київської міської Ради № 567/3028 від 08.12.05., Приватним підприємством «Елеонора-2000»були виконані в повному обсязі та у встановлені строки.

Приватне підприємство «Елеонора-2000»30.10.06. звернулося до відповідача Комунального об'єднання «Київкіно» з заявою № 24, відповідно до якої просив останнього на виконання рішення Київської міської ради № 567/3028 від 08.12.05. укласти договір оренди нерухомого майна площею 115,5 кв. м за адресою: м. Київ, вул.  Теслярська, 2 терміном з 01.01.06. по 30.12.07. Разом із заявою позивачем було направлено відповідачу проект договору оренди в двох примірниках  та інші необхідні документи, передбачені чинним законодавством України.

Враховуючи те, що орган, який здійснює права суб`єкта комунальної власності –Київська міська рада доручила Комунальному об`єднанню „Київкіно” укласти договір оренди на певних умовах, згідно п. 4 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” відповідач повинен був надати згоду або відмовити в укладенні договору оренди майна і повідомити про це позивача.

Однак, як зазначає позивач –Приватне підприємство «Елеонора-2000», договір оренди нерухомого майна - адміністративного приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2 не був підписаний Комунальним об'єднанням «Київкіно», та не був повернутий на адресу позивача.

Оцінюючи подані позивачем докази, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному і об'єктивному розгляді в судовому засіданні всіх обставин справи в їх сукупності, суд вважає, що вимоги позивача підлягають задоволенню з наступних підстав.

Згідно ст. 32 Господарського процесуального кодексу України  доказами у справі є будь-які фактичні дані, на підставі яких господарський суд у визначеному законом порядку встановлює наявність чи відсутність обставин, на яких ґрунтуються вимоги і заперечення сторін, а також інші обставини, які мають значення для правильного вирішення господарського спору.

Відповідно до ст. 33 Господарського процесуального кодексу України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень.

Відповідно до матеріалів справи, за умови виконання рішення Київської міської Ради № 567/3028 від 08.12.05., було вирішено передати Приватному підприємству «Елеонора-2000»адміністративне приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2, строком на 364 дні зі ставкою орендної плати 5 % вартості орендованої площі склада та 12 % вартості орендованої площі офісу.

Відповідно до п. 3 ч. 1 ст. 287 Господарського кодексу України орендодавцями щодо державного та комунального майна є  державні (комунальні) підприємства - щодо окремого індивідуально визначеного майна, а з дозволу орендодавців, зазначених у пункті 2 цієї статті, - також щодо цілісних майнових комплексів, їх структурних підрозділів та нерухомого майна.

Частиною 5 ст. 16 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” встановлено, що від імені та в інтересах територіальних громад права суб'єкта комунальної власності здійснюють відповідні ради.

Відповідно до ст. 17 Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні”, відносини органів місцевого самоврядування з підприємствами, установами та організаціями, що перебувають у комунальній власності відповідних територіальних громад, будуються на засадах їх підпорядкованості, підзвітності та підконтрольності органам місцевого самоврядування”.

Власником адміністративного приміщення за адресою м. Київ, вул. Теслярська, 2  є територіальна громада м. Києва. Орган, який здійснює права територіальної громади м. Києва –Київська міська рада надала дозвіл на укладання договору оренди цього приміщення Комунальному об`єднанню "Київкіно" (рішення Київської міської Ради № 567/3028 від 08.12.05.).

Балансоутримувачем адміністративного приміщення є Комунальне об`єднання "Київкіно", яке згідно ст. 5 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” виступає орендодавцем спірного майна.

Статтею 181 Господарського кодексу України визначений загальний порядок укладання господарських договорів, відповідно до якого господарський договір за загальним правилом викладається у формі єдиного документа, підписаного сторонами та скріпленого печатками.

Згідно п. 2 ст. 181 Господарського процесуального кодексу України проект договору може бути запропонований будь-якою із сторін. У разі, якщо проект договору викладено як єдиний документ, він надається другій стороні у двох примірниках.

Частиною 3 ст. 181 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що сторона, яка одержала проект договору, у разі згоди з його умовами оформляє договір відповідно до вимог частини першої цієї статті і повертає один примірник договору другій стороні.

У відповідності до п. 1 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” юридичні особи, які бажають укласти договір оренди, направляють заяву про оренду, проект договору оренди у двох примірниках та інші документи орендодавцю.

Згідно п. 2 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” встановлює, що у разі надходження до орендодавця заяви про оренду цілісного майнового комплексу підприємства, його структурного підрозділу, нерухомого майна, а також майна, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації), орендодавець  реєструє таку заяву та у п'ятиденний строк після дати реєстрації заяви копію отриманих документів надсилає органу, уповноваженому управляти відповідним майном.

Відповідно до ч. 3 ст. 9 Закону Украхни «Про оренду державного  та комунального майна», орган, уповноважений управляти державним майном, розглядає подані йому матеріали і протягом п'ятнадцяти днів після їх надходження надсилає орендодавцеві висновки про умови договору оренди або про відмову в укладенні договору оренди.

Згідно п. 8 ст. 9 Закону України “Про оренду державного та комунального майна” у разі відмови в укладенні договору оренди, а також неодержання відповіді у встановлений термін заінтересовані особи мають право звернутися за захистом своїх інтересів до суду.

Однак, як вбачається з матеріалів справи договір оренди адміністративного приміщення, що розташоване за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2 Комунальним об'єднанням «Київкіно»не був підписаний та не був повернутий позивачу із зауваженнями.

Таким, чином своєю бездіяльністю Комунальне об'єднання  «Київкіно»порушило п. 3 рішення Київської міської ради від 08.12.05. № 567/3028 та норми ст. 144 Конституції України, яка передбачає, що рішення органів місцевого самоврядування обов`язкові для виконання на відповідній території.

З огляду на вищевикладене та приймаючи до уваги те, що відповідачем не були наведені заперечення щодо істотних умов запропонованого позивачем договору оренди нерухомого майна, позовні вимоги Приватного підприємства «Елеонора-2000» обґрунтовані та підлягають задоволенню в повному обсязі.

Відповідно до ст. 49 Господарського процесуального кодексу України, витрати по сплаті держмита та витрати на інформаційно-технічне забезпечення судового процесу підлягають стягненню з відповідача на користь позивача.

Враховуючи наведене, керуючись ст. ст. 32, 33, 43, 44, 49, 75, 82 –85 Господарського процесуального кодексу України,     Господарський суд міста Києва, -

ВИРІШИВ:

1.          Позовні вимоги Приватного підприємства «Елеонора-2000»задовольнити повністю.

2.          Визнати бездіяльність Комунального об'єднання «Київкіно»(01004, м. Київ, бульвар Шевченка, 3, код ЄДРПОУ 05481725) незаконною.

3.          Зобов'язати Комунальне об'єднання «Київкіно» (01004, м. Київ, бульвар Шевченка, 3, код ЄДРПОУ 05481725) укласти договір оренди нерухомого майна комунальної власності територіальної громади м. Києва з Приватним підприємством «Елеонора 2000»(03022, м. Київ, вул. Амурська, 8, код ЄДРПОУ 31109178) за адресою: м. Київ, вул. Теслярська, 2 строком на 364 дні зі ставкою орендної плати 5 % вартості орендованої площі склада та      12 % вартості орендованої площі офісу на умовах, запропонованих  Приватним підприємством «Елеонора 2000»в проекті договору.

4.          Стягнути з Комунального об'єднання «Київкіно»(01004, м. Київ, бульвар Шевченка, 3, код ЄДРПОУ 05481725)  на користь Приватного підприємства «Елеонора 2000»(03022, м. Київ, вул. Амурська, 8, код ЄДРПОУ 31109178) 85 грн. 00 коп. –державного мита та 118 грн. 00 коп. –витрат по сплаті інформаційно-технічного забезпечення судового процесу.

5.          Після вступу рішення в закону силу видати наказ.

6.          Рішення вступає в закону силу після десятиденного терміну з дня його прийняття, оформленого у відповідності до ст. 84 ГПК України.

Суддя                                                                                               Т.М. Ващенко              

Дата підписання

рішення 12.04.2007.

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення22.03.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу719777
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —30/51

Ухвала від 27.01.2010

Господарське

Господарський суд міста Києва

Ващенко Т.М.

Ухвала від 06.12.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 16.11.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 31.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 28.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 13.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 03.10.2011

Господарське

Господарський суд Одеської області

Рога Н. В.

Ухвала від 09.06.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

Ухвала від 11.08.2011

Господарське

Господарський суд Донецької області

Довгалюк В.О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні