Постанова
від 03.05.2007 по справі а14/152-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

А14/152-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ  СУД

Київської області

01032, м. Київ - 32, вул. Комінтерну, 16тел. 230-31-77

Іменем України

ПОСТАНОВА

"03" травня 2007 р.                                                                Справа № А14/152-07

                                                                                                         м.Київ, вул.Комінтерну, 16

                                                                                         (зал судових засідань №223)

Господарський суд Київської області  у складі  головуючого  Заступника голови господарського суду Київської області Короткевича О.Є  при секретарі Авраменко  В.О. розглянувши позов Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції, м. Київ

до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства “Одісей”, Білоцерківський р-н, с. Бикова Гребля

про стягнення 5504,66 грн.

за участю представників сторін:

від позивачаСушицька Ю.В. –за довіреністю №42-07-06 від 17.01.2007 р.;                           

від відповідачане з'явився

Обставини справи:

До господарського суду Київської області з позовною заявою звернулося  Київське обласне відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції, м. Київ (далі позивач) до Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства “Одісей”, Білоцерківський р-н, с. Бикова Гребля (далі відповідач) про стягнення 5504,66 грн.

Відповідач в засідання суду не з'явився, відзиву на позовну заяву і витребувані господарським судом документи не подав, проте згідно ст. 128 КАС України справа може бути розглянута за наявними в ній доказами. Відповідач був повідомлений належним чином про час і місце засідання суду.

Розглянувши матеріали справи та заслухавши пояснення представника позивача суд встановив:

Відповідно до ст. 19 Закону України „Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням” № 2240-ІІІ від 18.01.2001 р., джерелами формування коштів загальнообов‘язкового державного соціального страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням є страхові внески страхувальників-роботодавців. Відповідач є платником страхового збору до Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності.

Відповідно до ст. 23 Закону України „Про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням”, страхові внески перераховуються страхувальниками-роботодавцями один раз на місяць –у день, встановлений для одержання в установах банку коштів на оплату праці за відповідний період.  

Відповідач не сплачував страхові внески на загальнообов‘язкове державне соціальне страхування у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими народженням та похованням, у зв‘язку з чим у нього виникла заборгованість по платежах у сумі 5504,66 грн., що підтверджується звітом про нараховані внески, перерахування та витрати, пов‘язані з загальнообов‘язковим державним соціальним страхуванням у зв‘язку з тимчасовою втратою працездатності за 2006 рік, поданим відповідачем позивачу, актом від 02.02.2007 р. ревізії надходження, обліку та витрачання коштів Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності та рішенням № 2/2 від 13.02.2007 р. про застосування та зарахування до бюджету Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, відображення у звіті (Ф4-ФСС з ТВП) сум фінансових (штрафних) санкцій, неправомірних витрат, донарахованих сум внесків та пені за порушення законодавства про загальнообов‘язкове державне соціальне страхування.

Згідно ст. 23 Закону Україи № 2240-ІІІ, якщо страхувальники  несвоєчасно  чи  не  в  повному обсязі сплачують страхові внески, до них застосовуються фінансові санкції, передбачені ст. 30 цього Закону.

Відповідно до ст. 30 Закону України № 2240-ІІІ, страхувальник-роботодавець несе відповідальність за несвоєчасність сплати та неповну сплату страхових внесків, у тому числі страхових внесків, що сплачують застраховані особи через рахунки роботодавців, а також за порушення порядку використання страхових коштів. Фізична особа, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю, додатково несе відповідальність за ухилення від взяття на облік як платника страхових внесків. У разі несвоєчасної сплати страхових внесків страхувальником (у тому числі фізичною особою, яка не має статусу підприємця та використовує найману працю, через ухилення від подання заяви про взяття на облік як платника страхових внесків) або неповної їх сплати страхувальник сплачує суму донарахованих контролюючим органом страхових внесків (недоїмки), штраф та пеню. За несвоєчасність сплати страхувальником страхових внесків на нього накладається штраф у розмірі 50 відсотків суми належних до сплати страхових внесків за весь період, який минув з дня, коли страхувальника було взято на облік. За неповну сплату страхових внесків на страхувальника накладається штраф у розмірі прихованої (заниженої) суми заробітної плати, на яку відповідно до цього Закону нараховуються страхові внески, а в разі повторного порушення - у трикратному розмірі зазначеної суми. За порушення порядку витрачання страхових коштів накладається штраф у розмірі 50 відсотків належної до сплати суми страхових внесків. Пеня обчислюється виходячи з 120 відсотків облікової ставки Національного банку України, що діяла на момент сплати, нарахованої на повну суму недоїмки (без урахування штрафів) за весь її строк. Не сплачені в строк страхові внески, пеня і штраф стягуються в доход Фонду із страхувальника у безспірному порядку. Строк давності в разі стягнення страхових внесків, пені та фінансових санкцій, передбачених цією статтею, не застосовується. Право застосовування фінансових санкцій, передбачених цією статтею, мають  керівники  виконавчої  дирекції Фонду  та його відділень, їх заступники.

Доказів оскарження застосування фінансових санкцій відповідачем до суду не надано.

          За таких обставин, позовні вимоги вважаються обґрунтованими, документально підтвердженими та доведеними, відповідачем не спростованими, тому підлягають задоволенню.

          Керуючись статтею 124 Конституції України ст. ст. 17, 71, 94, ст. ст. 158-163, п. 6 Прикінцевих та Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України, господарський суд                                           

постановив:

1.Позов задовольнити.

2. Стягнути з Приватно-орендного сільськогосподарського підприємства “Одісей”, (Київська обл., Білоцерківський р-н, с. Бикова Гребля, вул. Кабули, 5; код 32268744) на користь Київського обласного відділення Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності в особі виконавчої дирекції (04070, м. Київ, вул. Боричів Тік, 30; код 26060583) -  5504,66 грн. заборгованості.

Дану Постанову може бути оскаржено у 10-денний термін або у 20-денний термін після подання в 10-денний термін заяви про апеляційне оскарження.          

Дана Постанова набирає законної сили після закінчення 10-денного терміну на подання заяви про апеляційне оскарження, апеляційної скарги у разі їх не подання або після закінчення 20-денного терміну після подання заяви про апеляційне оскарження у випадку неподання апеляційної скарги, або після закінчення апеляційного розгляду скарги і залишення її без задоволення, а Постанови суду –без змін.

Заступник голови

господарського суду                                                                                            О.Є.Короткевич

дата складення постанови у повному обсязі 08.05.2007 р.

Дата ухвалення рішення03.05.2007
Оприлюднено23.08.2007
Номер документу719996
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —а14/152-07

Постанова від 03.05.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 02.04.2007

Господарське

Господарський суд Київської області

Короткевич О.Є.

Ухвала від 10.05.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Постанова від 11.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

Ухвала від 12.04.2007

Господарське

Господарський суд Дніпропетровської області

Панна С.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні