Ухвала
від 02.02.2018 по справі 127/2399/18
ВІННИЦЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ВІННИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №127/2399/18

Провадження №1-кс/127/1092/18

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 лютого 2018 року м. Вінниця

Вінницький міський суд Вінницької області

в складі: слідчого судді ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участю слідчого ОСОБА_3 ,

розглянувши у судовому засідання клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у відділі державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, що знаходиться в приміщенні будинку культури за адресою: м. Могилів-Подільський Вінницька область, вул. Київська, 28/2,-

ВСТАНОВИВ:

До слідчого судді звернувся старший слідчий СУ ГУНП у Вінницькій області підполковник поліції ОСОБА_3 із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку у відділі державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, що знаходиться в приміщенні будинку культури за адресою: м. Могилів-Подільський Вінницька область, вул. Київська, 28/2.

Клопотання мотивоване тим, що Слідчим управлінням Головного управління Національної поліції у Вінницькій області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017020110000033, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань 15.03.2017, за ознаками вчинення кримінальних правопорушень, передбачених ч. 1, ч. 3 ст. 190, ч. 1 ст. 358, ч. 1 ст. 361, ч. 1 ст. 382 КК України.

На час внесення відомостей до Єдиного реєстру досудових розслідувань установлено, що невстановлені слідством особи діючи від імені різних суб`єктів господарювання по підробленим довіреностям на представництво інтересів, з метою шахрайського заволодіння правом на користування земельними ділянкам сільськогосподарського призначення розташованих на території Вінницького, Жмеринського та Барського районів Вінницької області подали Державним реєстраторам завідомо підроблені документи (договори, угоди) відповідно до яких до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно внесено відомості та проведено реєстрацію договорів про дострокове розірвання договорів оренди землі, які укладенім між власниками таких земельних ділянок та ТОВ «Правнича компанія «Справа» (Вінницький район), ТОВ «Надія» (Барський район), ТОВ «ПОДІЛЛЯ ЛАТІНВЕСТ» (Жмеринський район).

Надалі, невстановлені слідством особи з метою остаточного заволодіння правом на користування вище вказаними земельними ділянками використовуючи підроблені договори оренди землі, які нібито укладені між власниками земельних ділянок та ТОВ «Колорит-Агро», ТОВ «Колорит-Агрос», ТОВ «Краєвид Поділья» подали їх державним реєстраторам, які внесли відомості про проведенні реєстраційні дії у державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Допитані службові особи сільськогосподарських товариств між якими як орендарями та власниками земельних паїв укладені договори оренди землі на території Вінницької області повідомили, що жодних договорів про дострокове розірвання укладених договорів оренди землі вони з власниками паїв не укладали, на такі дії від підприємств нікого не уповноважували, договорів з суб`єктами господарювання, предметом яких є надання послуг по забезпеченню проведення реєстрації укладених догорів оренди чи їх розірвання не укладали.

Допитані власники земельних паїв повідомили, що жодних договорів про дострокове розірвання укладених договорів оренди землі з підприємствами, які дійсно використовують їх земельні ділянки вони ніколи не підписували, а також не підписували нових договорів оренди з іншими сільськогосподарськими товариствами.

Допитані реєстратори, які проводили реєстраційні дії по описаних вище фактах повідомили, що дійсно проводили реєстраційній дії відповідно до поданих документів особами, які мали на те відповідно повноваження.

Під час виконання ухвали про тимчасовий доступ до документів Могилів-Подільської районної державної адміністрації начальник відділу реєстрації ОСОБА_4 повідомив, що документи, які стали підставою для реєстрації права оренди земельних ділянок за ТОВ «Колорит Агрос» у відділі відсутні, так як після проведення реєстрації повернуті особі, що їх подавала.

Співробітниками УКР ГУНП у Вінницькій у ході виконання доручення встановлено, що причетний до вчення незаконної перереєстрації права оренди земельних ділянок є начальник відділу реєстрації державний реєстратор Могилів-Подільської районної державної адміністрації ОСОБА_4 , оскільки з останнім як з начальником відділу реєстрації безпосередньо домовлявся про проведення реєстрації підроблених договорів оренди землі за ТОВ «Колорит Агрос» ОСОБА_5 , який діяв від імені ТОВ «Ауріс плюс» в інтересах ТОВ «Колорит Агрос», створення якого з метою шахрайського заволодіння правом на користування землею організував ОСОБА_6 . Крім того, реєстраторами цього ж відділу реєстрації при РДА було проведено реєстрацію договорів оренди землі за ТОВ «Краєвид Поділья», яке створено для вчиненні аналогічних дій, та є підконтрольним ОСОБА_6 .

На даний час ОСОБА_4 проводить перемовини з ОСОБА_5 щодо вчинення подальших незаконних дій при реєстрації інших правочинів.

З метою з`ясування усіх обставин вказаного кримінального правопорушення, у ході розслідування необхідно відшукати речі та документи, які свідчать про протиправні шахрайські дії направлені на заволодіння правом на користування земельними ділянками (паями).

На даний час є достатні підстави вважати, що такі речі та документи, які містять інформацію про незаконні та протиправні дії винних осіб, які можуть бути доказами під час досудового розслідування та судового розгляду знаходяться за місцем фактичного знаходження відділу державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, оскільки начальник відділу ОСОБА_4 свідомо відмовився видавати документи при виконанні ухвали про тим часовий доступ до документів, так як проведена реєстрація правочинів відбулась у стислі строки у робочий та позаробочий час, тому необхідно відшукати зазначені речі та документи, а саме: чисті бланки чи вже складені договори про дострокове розірвання договорів оренди землі, що укладені між власниками земельних ділянок (паїв) та ТОВ «Правнича компанія «Справа» чи іншими суб`єктами господарювання, чисті бланки чи вже складені договори оренди землі про передачу в оренду до ТОВ «Колорит Агрос» чи іншому суб`єкту господарювання земельних ділянок, чисті бланки чи вже складені договори та довіреності на представництво інтересів ТОВ «Ауріс плюс» чи інших суб`єктів господарювання, заяви на вчинення реєстраційних дій щодо реєстрації права на земельні ділянки за ТОВ «Правнича компанія «Справа», СТОВ «Надія», ТОВ «Колорит Агрос», ТОВ «Краєвид Поділья», а також квитанції про сплату держаного мита за вчиненні реєстраційні дії, комп`ютерну техніку та електронні носії інформації на яких складались завідомо підроблені документи, блокноти, зошити, рукописні записи з відображеною інформацією про шахрайське заволодіння правом на користування земельними ділянками.

Вказані речі та документи мають важливе значення для всебічного, повного і неупередженого дослідження усіх обставин кримінального провадження, оскільки відомості, які в них містяться необхідні для встановлення винних осіб (особи) у вчиненні зазначеного кримінального правопорушення, проведення ряду почеркознавчих, техніко-криміналістичних, комп`ютерних експертиз, а також за їх допомогою можна встановити наявність або відсутність обставин, які підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. У зв`язку з цим, виникла необхідність звернутись до суду із клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку за фактичного знаходження відділу державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації в м. Могилів-Подільський Вінницької області, по вул. Київській, 28/2.

Відповідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та реєстру прав власності на нерухоме майно, власником приміщення по вул. Київській, 28/2 в м. Могилів-Подільський Вінницької області є Територіальна громада сіл, селищ Могилів-Подільського району в особі Могилів-Подільської районної ради, код ЄДРПОУ: 21731529.

Отримати вказані речі, документи чи інші відомості про вчинені протиправні дії в інший спосіб не представляється можливим, так як законні користувачі (орендарі), власники земельних ділянок жодних договорів про дострокове розірвання укладених договорів оренди землі, чи укладених нових договорів оренди землі не укладали, а сільськогосподарські товариства з якими складені підроблені договори оренди землі відсутні за місцем фактичного чи юридичного місця знаходження.

Враховуючи вищевикладене, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку у відділі державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, що знаходиться в приміщенні будинку культури за адресою: м. Могилів-Подільський Вінницька область, вул. Київська, 28/2.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, вислухавши пояснення слідчого, дослідивши матеріали клопотання слідчого, дійшов до наступного висновку.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про:

1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер;

2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання;

3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність;

4) підстави для обшуку;

5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку;

6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу, у фактичному володінні якої воно знаходиться;

7) речі, документи або осіб, яких планується відшукати.

В судовому засіданні встановлено що слідчим у клопотанні не вказано підстав проведення обшуку в усьому приміщенні будинку культури за адресою: АДРЕСА_1 , а відтак слідчим не було доведено потреби у проведенні обшуку у вказаному приміщенні, що виправдовує такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого

З огляду на вищевикладене слідчий суддя вважає, що слідчий обрав формальний, шаблонний підхід до складання клопотання, не обґрунтувавши його та не довівши підстав для його задоволення.

За викладених обставин, слідчий суддя вважає, що клопотання є необґрунтованим, невмотивованим та не доведеним, а тому задоволенню не підлягає.

На підставі наведеного, керуючись ст. ст. 233, 234, 235, 309, 395 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

В задоволенні клопотання старшого слідчого СУ ГУНП у Вінницькій області підполковника поліції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у відділі державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, що знаходиться в приміщенні будинку культури за адресою: м. Могилів-Подільський Вінницька область, вул. Київська, 28/2 відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення02.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72011919
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у відділі державної реєстрації Могилів-Подільської районної державної адміністрації, що знаходиться в приміщенні будинку культури за адресою: м. Могилів-Подільський Вінницька область, вул. Київська, 28/2

Судовий реєстр по справі —127/2399/18

Ухвала від 02.02.2018

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Вишар І. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні