Ухвала
від 05.02.2018 по справі 756/1510/18
ОБОЛОНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

05.02.2018 Справа № 756/1510/18

Справа №756/1510/18

Провадження №1-кс/756/363/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

(щодо проведення огляду)

5 лютого 2018 року м.Київ

Слідчий суддя Оболонського районного суду м.Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши в судовому засіданні клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №32017100050000044 від 07.09.2017 року за ч. 1 ст. 204 КК України, -

в с т а н о в и в:

5 лютого 2018 року заступник начальника управління начальник першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , звернувся до слідчого судді Оболонського районного суду м.Києва із клопотанням про дозвіл на проведення огляду приміщень та резервуарів АЗС за адресою: м. Київ, вул.Мельникова, 50, яка на праві приватної власності зареєстрована за ТОВ «Гільдія нерухомості» та використовується ТОВ «Мотто-Євро» (код ЄДРПОУ 41212812), з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення, а саме: документів, чорнових записів щодо виготовлення, транспортування, зберігання з метою збуту та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), встановлення та огляду приміщень та резервуарів, які використовуються ТОВ «Мотто-Євро» для зберігання, транспортування та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів, виявлення незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), відібрання їх зразків для проведення криміналістичної експертизи.

Клопотання обґрунтовано тим, що слідчим управлінням фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні за №32017100050000044 від 07.09.2017 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 204 КК України.

В ході проведення досудового розслідування установлено, що службові особи та працівники ТОВ «Мотто-Євро» (код ЄДРПОУ 41212812), яке перебуває на податковому обліку в ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві, здійснюють незаконне зберігання з метою збуту та збут незаконно виготовлених інших підакцизних товарів, а саме бензину та дизельного палива через мережу власних АЗС.

Так, допитаний в якості свідка ОСОБА_5 показав, що купував бензин у ТОВ «Мотто-Євро» на АЗС за адресою: м. Київ, вул. Мельникова, 50, який виявився неякісним та його використання призвело до пошкодження двигуна його автомобіля, а також надав зразки придбаного ним бензину для проведення експертного дослідження.

Відповідно до висновку Департаменту податкових та митних експертиз ДФС України №142005701-1626 від 27.10.2017 року зразок отриманого у ОСОБА_5 бензину за показниками «фракційний склад», «об`ємна частка бензолу», «об`ємна частка (біо)етанолу» не відповідає вимогам ДСТУ 7687:2015 «Бензини автомобільні ЄВРО. Технічні умови» та «Технічному регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив».

Проведеними в ході досудового розслідування слідчими та процесуальними діями у кримінальному провадженні встановлено, що ТОВ «Мотто-Євро» здійснює свою діяльність через мережу АЗС «МОТТО», розташованих за адресами: м. Київ, вул. Мельникова, 50; м.Київ, вул.Глибочицька, 12; м. Київ, пр. Перемоги, 133; м. Київ, Столичне шосе, 68; м.Київ, вул. Жмеринська, 26а. На вказаних АЗС здійснюється зберігання з метою збуту та збут підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), які не відповідають ДСТУ, тобто виготовлені з порушенням технічних умов та нормативів та є незаконно виготовленими, а також документація щодо їх виготовлення, придбання та продажу кінцевим споживачам в роздріб.

Також згідно витягу з реєстру платників акцизного податку з реалізації пального ТОВ «Мотто-Євро», який міститься в АІС ДФС України, встановлено, що пункти (склади, комплекси, станції, інші об`єкти) з реалізації пального зазначеного суб`єкта господарювання знаходяться за адресами: м.Київ, вул.Мельникова, 50; м. Київ, вул. Глибочицька, 12; м. Київ, пр.Перемоги, 133; м. Київ, Столичне шосе, 68; м. Київ, вул. Жмеринська, 26а.

Згідно Інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна комплекс будівель за адресою: м.Київ, Столичне шосе, 68 на праві приватної власності зареєстрована за ТОВ «Гільдія нерухомості» (код ЄДРПОУ 22808435), а також відповідно до податкових накладних, які містяться в Єдиному реєстрі податкових накладних, ТОВ «Мотто-Євро» орендує майно за адресою: м. Київ, вул.Мельникова, 50, у ТОВ «Гільдія нерухомості».

Таким чином є достатні підстави вважати, що на АЗС «МОТТО» за адресою: м. Київ, вул..Мельникова, 50, де здійснює діяльність ТОВ «Мотто-Євро», зберігаються з метою збуту, а також збуваються незаконно виготовлені підакцизні товари (бензини автомобільні, дизельне паливо), які не відповідають ДСТУ та вимогам Технічного регламенту щодо вимог до автомобільних бензинів, дизельного, суднових та котельних палив.

На думку слідчого, виявлення незаконно виготовлених підакцизних товарів, а саме нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, та документів, чорнових записів щодо їх походження, транспортування, зберігання та збуту, необхідно для недопущення їх подальшого незаконного зберігання з метою збуту та збуту, а також з метою забезпечення проведення криміналістичної експертизи.

У судовому засідання слідчий ОСОБА_3 клопотання підтримав у повному обсязі, просив задовили. Додатково пояснив, що звернення до слідчого судді з цим клопотанням це єдиний легальний спосіб оглянути резервуари з пальним та приміщення на заправці, а також відібрати зразки пального для експертизи та оглянути документацію на пальне.

Заслухавши доводи слідчого, дослідивши клопотання та додані до нього матеріали, слідчий суддя дійшов наступних висновків.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 237 КПК України з метою виявлення та фіксації відомостей щодо обставин вчинення кримінального правопорушення слідчий, прокурор проводять огляд місцевості, приміщення, речей та документів. Огляд житла чи іншого володіння особи здійснюється згідно з правилами цього Кодексу, передбаченими для обшуку житла чи іншого володіння особи.

Частиною 5 ст. 237 КПК України визначено, що при проведенні огляду дозволяється вилучення лише речей і документів, які мають значення для кримінального провадження, та речей, вилучених з обігу. Усі вилучені речі і документи підлягають негайному огляду і опечатуванню із завіренням підписами осіб, які брали участь у проведенні огляду. У разі якщо огляд речей і документів на місці здійснити неможливо або їх огляд пов`язаний з ускладненнями, вони тимчасово опечатуються і зберігаються у такому вигляді доти, доки не буде здійснено їх остаточні огляд і опечатування.

Згідно із ч.1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установлених частиною третьою цієї статті.

Слідчим суддею встановлено, що 17 січня 2018 року в ЄРДР внесено відомості за ч. 1 ст. 204 КК України, відповідно до яких за даними досудового розслідування службові особи та працівники ТОВ «Мотто-Євро» (код ЄДРПОУ 41212812), яке перебуває на податковому обліку в ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві, здійснюють незаконне зберігання з метою збуту та збут незаконно виготовлених інших підакцизних товарів, а саме бензину та дизельного палива, через мережу власних АЗС.

Звертаючись із клопотанням про проведення огляду зазначених приміщень, слідчий за погодженням з прокурором зазначає про те, що в цьому приміщенні та резервуарах зберігається документи, чорнові записи щодо виготовлення, транспортування, зберігання з метою збуту та збут незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), а відібрання їх зразків для проведення криміналістичної експертизи має суттєве значення.

Згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру власності на нерухоме майно, державного реєстру іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна комплекс будівель за адресою: м.Київ, вул.Мельникова, 50, на праві приватної власності зареєстрована за ТОВ «Гільдія нерухомості» (код ЄДРПОУ 22808435)

Відповідно до податкових накладних, які містяться в Єдиному реєстрі податкових накладних, ТОВ «Мотто-Євро» орендує майно за адресою: м.Київ, вул.Мельникова, 50, у ТОВ «Гільдія нерухомості».

Згідно із фіскальним чеком № 37637 від 17 жовтня 2017 року, ТОВ «Мотто-Євро» здійснило відпуск 5 літрів пального марки А-95 вартістю 129,50грн. (15:04 год.) за адресою: м.Київ, вул.Мельникова, 50.

У протоколі допиту від 17 жовтня 2017 року свідок ОСОБА_5 пояснив, що 17 жовтня 2017 року придбав 5 літрів пального на АЗС по вул.Мельникова, 50 у м.Києві, після чого проїхав 2-3 кілометри та відчув проблеми з мотором. Фахівці на СТО неподалік заводу «Маяк» йому пояснили, що причина в неякісному пальному. Він був обурений цією ситуацією та звернувся до правоохоронних органів.

Сукупність досліджених слідчим суддею доказів, свідчить про те, що отримання дозволу на проведення огляду має важливе значення для розслідування кримінального провадження, а виявлення незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), відібрання їх зразків для проведення криміналістичної експертизи неможливе без надання дозволу на огляд.

Крім того, слідчим в клопотанні та доданих матеріалах наведено достатньо даних про те, що на об`єкті нерухомого майна (комплекс будівель) за адресою: м. Київ, вул.Мельникова, 50, можуть знаходитися наведені в клопотанні документи та незаконно виготовлені підакцизні товари (бензин автомобільний, дизельне паливо).

Керуючись ст.ст. 233, 234, 236, 237, 369 КПК України, слідчий суддя -

у х в а л и в:

Клопотання заступника начальника управління начальника першого відділу розслідування кримінальних проваджень слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_3 , погоджене прокурором Київської місцевої прокуратури №5 ОСОБА_4 , про надання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №32017100050000044 від 07.09.2017 року за ч. 1 ст. 204 КК України задоволити.

Надати співробітникам слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м.Києві дозвіл на проведення огляду приміщень та резервуарів АЗС за адресою: м.Київ, вул.Мельникова, 50, зметою виявлення та фіксації документів щодо виготовлення, транспортування, зберігання з метою збуту та збуту незаконно виготовлених підакцизних товарів (бензинів автомобільних, дизельного палива), а також відібрання зразків бензинів автомобільних, дизельного палива для проведення криміналістичної експертизи.

Строк дії ухвали до 4 березня 2018 року включно.

Виконання ухвали покласти на співробітників слідчого управління фінансових розслідувань ДПІ в Оболонському районі ГУ ДФС у м. Києві ОСОБА_3 та/або: ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 .

Ухвала оскарженню не підлягає, заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення05.02.2018
Оприлюднено28.02.2023
Номер документу72021951
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення огляду у кримінальному провадженні №32017100050000044 від 07.09.2017 року за ч. 1 ст. 204 КК України

Судовий реєстр по справі —756/1510/18

Ухвала від 05.02.2018

Кримінальне

Оболонський районний суд міста Києва

Пересунько Я. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні