Ухвала
від 06.02.2018 по справі 243/918/18
СЛОВ'ЯНСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

№ 243/918/18

Провадження № 1-кс/243/171/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2018 року Слідчий суддя Слов`янського міськрайонного суду Донецької області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Слов`янська клопотання слідчого СВ Слов`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області ОСОБА_3 , про отримання дозволу на проведення перевірки, -

В С Т А Н О В И В :

05 лютого 2018 року у Слов`янський міськрайонний суд звернувся слідчий СВ Слов`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області ОСОБА_3 з клопотанням, погодженим прокурором Слов`янської місцевої прокуратури, в якому зазначено, що фізична особа підприємець ОСОБА_4 здійснила незаконну забудову земельної ділянки з кадастровим номером 1414170500:01:003:0245, розташовану за адресою: АДРЕСА_1 , та в оформила право власності на вказану забудову, шляхом внесення в серпні 2017 року завідомо неправдивих відомостей до дозвільних документів, які були подані до Департаменту Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області.

Відомості за даним фактом 13 грудня 2017 року було внесено до ЄРДР за № 12017050510003155 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

Під час досудового розслідування було встановлено, що всупереч укладеному 21 серпня 2013 року між Святогірською міською радою в особі міського голови ОСОБА_5 та фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 договору особистого строкового сервітуту на земельну ділянку з кадастровим номером 1414170500:01:003:0245, відповідно до якого на вказаній земельній ділянці ОСОБА_4 має право розміщувати тимчасові споруди для провадження підприємницької діяльності, остання побудувала капітальні споруди, а на час звернення слідчого з даним клопотанням до суду на зазначеній земельній ділянці здійснює будівництво нових капітальних споруд та ремонт вже побудованих, чим істотно порушує чинне законодавство у сфері містобудівної діяльності в частині дотримання механізму отримання відповідних дозвільних та реєстраційних документів у будівництві, дотримання будівельних норм, стандартів і правил під час провадження містобудівної діяльності.

На підставі наведеного та з метою забезпечення повноти, всебічності та неупередженості слідства, на виконання вимог ст. 2 КПК України, зокрема для отримання відомостей, які є необхідними для належної кваліфікації вчиненого діяння, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення у слідства виникла необхідність в ініціюванні проведення спеціалістами Державної архітектурно-будівельної інспекції перевірки дотримання вимог законодавства фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 у сфері містобудівної діяльності в частині дотримання нею будівельних норм, стандартів і правил під час провадження містобудівної діяльності, дотримання механізму отримання відповідних дозвільних та реєстраційних документів у будівництві.

Згідно відомостей з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України Державна архітектурно-будівельна інспекція України (ідентифікаційний код ЄДРПОУ 37471912) знаходиться за адресою: 01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26.

Відповідно до п. 7 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 294 від 09 липня 2014 року, Держархбудінспекція здійснює свої повноваження безпосередньо через апарат та свої територіальні органи. Згідно з Переліком територіальних органів Державної архітектурно-будівельної інспекції, що є додатком до Постанови Кабінету Міністрів України № 549 від 23 травня 2011 року, Інспекція державного архітектурно-будівельного контролю у Донецькій області, яка в подальшому була реорганізована в Департамент Державної архітектурно-будівельної інспекції у Донецькій області є територіальним органом Державної архітектурно-будівельної інспекції.

З Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань слідує, що фізична особа-підприємець ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_1 ), яка проживає за адресою: АДРЕСА_2 , зареєстрована як підприємець з 03 квітня 2012 року.

Вислухавши слідчого, суд приходить до висновку, що дане клопотання про отримання дозволу на проведення перевірки дотримання вимог законодавства фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 у сфері містобудівної діяльності підлягає задоволенню з наступних підстав.

Згідно до ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ, організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Відповідно до п. п. «в», п. 12 Прикінцевих положень Закону України «Про Прокуратуру» від 14.10.2014 № 1697-УІІ у Кримінальному процесуальному кодексі України виключено пункт 4 частини другої статті 40, відповідно до якого слідчий уповноважений призначати ревізії та перевірки в порядку, передбаченому законом.

Згідно з п. 1 Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 294 від 09 липня 2014 року, Державна архітектурно-будівельна інспекція України (Держархбудінспекція) є центральним органом виконавчої влади, діяльність якого спрямовується і координується Кабінетом Міністрів України через Віце-прем`єр-міністра України - Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства і який реалізує державну політику з питань державного архітектурно-будівельного контролю та нагляду.

Підпунктом 2 пункту 4 вказаного Положення передбачено, що Держархбудінспекція відповідно до покладених на неї завдань проводить перевірки: відповідності виконання підготовчих та будівельних робіт вимогам будівельних норм, стандартів і правил, затвердженим проектним вимогам, рішенням, технічним умовам, своєчасності та якості проведення передбачених нормативно-технічною і проектною документацією зйомки, замірів, випробувань, а також ведення журналів робіт, наявності у передбачених законодавством випадках паспортів, актів та протоколів випробувань, сертифікатів та іншої документації; відповідності будівельних матеріалів, виробів і конструкцій, що використовуються під час будівництва об`єктів, вимогам стандартів, норм і правил згідно із законодавством; дотримання порядку обстеження та паспортизації об`єктів, а також здійснення заходів щодо забезпечення надійності та безпеки під час їх експлуатації; законності рішень у сфері містобудівної діяльності, прийнятих об`єктами нагляду; додержання суб`єктами господарювання ліцензійних умов провадження видів господарської діяльності з будівництва об`єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об`єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками.

Приймаючи до уваги, що у ході судового розгляду даного клопотання, слідчим доведено, що для правильного швидкого, об`єктивного та неупередженого розслідування кримінального провадження та фіксації всіх обставин, необхідне проведення перевірки дотримання вимог законодавства фізичною особою-підприємцем ОСОБА_4 у сфері містобудівної діяльності, вказане клопотання підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ч.2 ст. 93 КПК України, Положення про Державну архітектурно-будівельну інспекцію України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 294 від 09 липня 2014 року, суд, -

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого СВ Слов`янського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Донецькій області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_3 , про отримання дозволу на проведення перевірки задовольнити.

1. Надати дозвіл посадовим особам Державної архітектурно-будівельної інспекції (ЄДРПОУ 37471912, юридична адреса: 01133, м. Київ, бульвар Лесі Українки, буд. 26) в період з 08 лютого 2018 року по 02 березня 2018 (з врахуванням терміну продовження у разі виникнення необхідності) провести перевірку фізичної особи-підприємця ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_1 , місце проживання: АДРЕСА_3 ) за період з 01 січня 2017 року по теперішній час з використанням матеріалів кримінального провадження № 12017050510003155 від 13 грудня 2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 358 КК України.

2. На вирішення інспекторів поставити такі питання:

1) чи дотримується фізична особа-підприємець ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) вимог законодавства у частині дотримання механізму отримання відповідних дозвільних та реєстраційних документів у будівництві;

2) чи дотримується фізична особа-підприємець ОСОБА_4 (РНОКПП: НОМЕР_1 ) вимог законодавства у сфері містобудівної діяльності, будівельних норм, стандартів і правил, технічних умов під час виконання підготовчих і будівельних робіт.

Ухвала остаточна і оскарженню не підлягає.

Слідчій суддя

Слов`янського міськрайонного суду ОСОБА_1

СудСлов'янський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення06.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72036644
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —243/918/18

Ухвала від 26.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Донецької області

Залізняк Р. М.

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Слов'янський міськрайонний суд Донецької області

Пронін С. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні