Ухвала
від 05.02.2018 по справі 183/484/18
НОВОМОСКОВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 183/484/18

Провадження № 2/183/1495/18

У Х В А Л А

05 лютого 2018 року м. Новомосковськ Дніпропетровської області

Суддя Новомосковського міськрайонного суду Дніпропетровської області Майна Г. Є., ознайомившись з позовною заявою ОСОБА_1 до Фермерського господарства "Дар" про розірвання договору оренди земельної ділянки,-

В С Т А Н О В И В:

Позивач ОСОБА_1, звернулась до суду із позовом до ФГ "Дар", в якому просить розірвати договір оренди земельної ділянки кадастровий номер 1223286000:01:001:0338 площею 2,6500 га, яка розташована на території Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області, укладений між сторонами 01 вересня 2007 року, зареєстрований в Новомосковському районному відділі ДРФ Центру ДЗК та стягнути з відповідача судові витрати.

На обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що відповідач порушив умови укладеного договору в частині неналежного виконання зобов'язань з виплати орендної плати, як в грошовій так і в натуральній формах та у формі надання послуг, що порушує його права як орендодавця.

Подана заява підписана представником за довіреністю ОСОБА_2

На підтвердження повноважень на право підписання позовної заяви до неї додана довіреність від 18 грудня 2017 року, посвідчена в.о. секретаря Попасненської сільської ради Новомосковського району Дніпропетровської області ОСОБА_3, у відповідності до якої ОСОБА_1 уповноважує ОСОБА_2 вчиняти від її імені будь-які дії щодо належної їй на праві особистої приватної власності земельної ділянки, площею 2,650 га (кадастровий номер 1223286000-01-001-0338), а саме: представляти інтереси щодо реалізації прав на земельну ділянку від її імені в судах загальної юрисдикції та спеціалізованих судах усіх інстанцій…; підписувати та подавати будь-які документи, в тому числі заяви та цивільно-правові угоди щодо належної ОСОБА_1 земельної ділянки.

Водночас, відповідно до ч. 2 ст. 175 ЦПК України - позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником, або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи. Відповідно до п. 1 ч. 1, ч. 2 ст. 62 ЦПК України повноваження представників сторін та інших учасників справи мають бути підтверджені такими документами: довіреністю фізичної або юридичної особи. Довіреність фізичної особи повинна бути посвідчена нотаріально або, у визначених законом випадках, іншою особою.

За пп. 5 п. б ч. 1 ст. 38 Закону України "Про місцеве самоврядування", до відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належить вчинення нотаріальних дій з питань, віднесених законом до їх відання, реєстрація актів цивільного стану (за винятком виконавчих органів міських (крім міст обласного значення) рад).

При цьому, за нормами п. 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 15 червня 1994 року № 419 "Про порядок посвідчення заповітів і доручень, прирівнюваних до нотаріально посвідчених", посвідчувати заповіти і довіреності, що прирівнюються до нотаріально посвідчених (далі - заповіти і довіреності), відповідно до статей 245 і 1252 Цивільного кодексу України та статті 40 Закону України "Про нотаріат", мають право такі посадові, службові особи, зокрема - уповноважені посадові особи органів місцевого самоврядування - довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреностей на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування і розпорядження транспортними засобами.

Також п. 4 частини другої статті 40 Закону України "Про нотаріат" вказує, що до нотаріально посвідчених довіреностей прирівнюються довіреності осіб, які проживають у населених пунктах, де немає нотаріусів, посвідчені уповноваженою на це посадовою особою органу місцевого самоврядування, крім довіреностей на право розпорядження нерухомим майном, довіреності на управління і розпорядження корпоративними правами та довіреностей на користування та розпорядження транспортними засобами.

Таким чином, враховуючи зміст довіреності, яка надає право представляти інтереси щодо реалізації права на земельну ділянку, наявні підстави дійти висновку про те. що до матеріалів позову не долучений документ, що підтверджує повноваження особи, якою підписано та подано позовну заяву на ведення цивільної справи в суді.

Відповідно до п. 1 ч. 4 ст. 185 ЦПК України заява повертається, якщо її подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

Роз'яснити позивачу, що відповідно ч. 7 ст. 185 ЦПК України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню із заявою до суду, якщо перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 62, 175, 185, 260 ЦПК України, суддя, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву ОСОБА_1 до Фермерського господарства "Дар" про розірвання договору оренди земельної ділянки - повернути позивачеві.

Роз'яснити ОСОБА_1 її право звернутися із зазначеною позовною заявою після того, як перестануть існувати обставини, що стали підставою для повернення заяви.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею і може бути оскаржена до Апеляційного суду Дніпропетровської області через Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області. Апеляційна скарга подається протягом 15 днів, починаючи з наступного за днем її складення.

Суддя Г.Є. Майна

СудНовомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення05.02.2018
Оприлюднено08.02.2018
Номер документу72066700
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —183/484/18

Ухвала від 05.02.2018

Цивільне

Новомосковський міськрайонний суд Дніпропетровської області

Майна Г. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні