Рішення
від 07.02.2018 по справі 343/2137/17
ДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №: 343/2137/17

Провадження №: 2/0343/91/18

Р І Ш Е Н Н Я

I М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2018 року м.Долина

Долинський районний суд Iвано-Франкiвської областi в складi:

головуючого - судді Лицура І.М.,

секретаря - Бойків В.П.,

з участю адвоката - Кажука В.Б.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в місті Долина Івано-Франківської області справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Долинської РДА Івано-Франківської області, про позбавлення батьківських прав,-

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_2 звернулася в суд з позовом до ОСОБА_3, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Долинської РДА Івано-Франківської області, в якому просила позбавити відповідача батьківських прав відносно їхніх неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2. Свої вимоги мотивувала тим, що вона з 1999 року перебувала в шлюбі з відповідачем, який розірвано рішенням Долинського районного суду Івано-Франківської області від 12.07.2011 року. За час перебування в даному шлюбі у них народилося троє дітей: ІНФОРМАЦІЯ_1 дочки ОСОБА_4 та ОСОБА_5, а ІНФОРМАЦІЯ_2 син ОСОБА_6. Перебуваючи у шлюбі, відповідач почав систематично зловживати спиртними напоями, влаштовувати скандали, застосовував до неї фізичну силу, а також взагалі не займався вихованням та матеріальним забезпеченням дітей. Після розірвання шлюбу він покинув сім ю і місце його перебування не відоме. Вже близько 6 років відповідач не підтримує з нею та дітьми жодних контактів, не піклується про духовний та освітній розвиток дітей, не підгримує матеріально, не відвідує їх, навіть не телефонує дітям. Вона виховує дітей самостійно та належним чином піклується про їхнє здоров'я, фізичний, духовний та моральний розвиток. З позовом про стягнення з відповідача аліментів вона не зверталася, діти знаходяться на повному її утриманні. Оскільки відповідач не відвідує своїх дітей та не цікавиться ними взагалі, тобто свідомо ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків щодо їх виховання, то вона в інтересах неповнолітніх дітей змушена звернутися в суд з даним позовом.

В судовому засіданні позивачка позовні вимоги підтримала повністю, зіславшись на вищевикладені обставини, просила суд постановити рішення, яким позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей: дочок ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Відповідач в судове засідання повторно не з'явився та не повідомив про причини своєї неявки, незважаючи на те, що про дату, час та місце розгляду справи був належно повідомлений у встановленому законом порядку,що підтверджується оголошенням про виклик його до суду, опублікованим в газеті Галичина № 91(5341) від 12.12.2017 року та таким же оголошенням, розмішеним на офіційному сайті Долинського районного суду Івано-Франківської області 01.02.2018 року. Відзив та заперечення проти позову від відповідача не надходили, тому суд постановив ухвалу про заочний розгляд даної справи у відповідності до вимог ст. 280 ЦПК України.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Служби у справах дітей Долинської РДА Івано-Франківської області за довіреністю № 14/01-09/55 від 04.01.2018 року Пенджола В.І. позов визнав та просив позбавити відповідача ОСОБА_3 батьківських прав відносно його 3 неповнолітніх дітей, оскільки це відповідає інтересам останніх.

Дослідивши та оцінивши всі здобуті й перевірені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд вважає, що даний позов підлягає до задоволення, виходячи з наступного:

У відповідності до вимог ст.ст. 150 , 157 Сімейного кодексу України , батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини , її фізичний, духовний та моральний розвиток, той із батьків, хто проживає окремо від дитини, зобов'язаний брати участь у її вихованні та утриманні.

Пунктом 2 ч.1 ст. 164 даного Кодексу передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вони ухиляються від виконання своїх обов'язків по вихованню дитини.

В п.16 постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав зазначено, що ухилення батьків від виконання своїх обов'язків мас місце, коли вони не піклуються про фізичний і духовний розвиток дитини. її навчання, підготовку до самостійного життя, зокрема: не забезпечують необхідного харчування, медичного догляду, лікування дитини, що негативно впливає на її фізичний розвиток як складову виховання; не спілкуються з дитиною в обсязі, необхідному для її нормального самоусвідомлення; не надають дитині доступу до культурних та інших духовних цінностей; не сприяють засвоєнню нею загальновизнаних норм моралі; не виявляють інтересу до її внутрішнього світу: не створюють умов для отримання нею освіти .

В судовому засіданні встановлено, що сторони по справі з 1999 року перебували в зареєстрованому шлюбі, який вони розірвали, про що свідчить рішення Долинського районного суду Івано-Франківської області (заочне) від 12.07.2011 року в справі № 2-78/2011 р. (а.с. 11).

Про те, що батьками неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, є сторони по справі, свідчать свідоцтва про їх народження серії НОМЕР_2 та 049150 від 19.12.2000 року, а також серії НОМЕР_3 від 17.01.2007 року, видані виконавчим комітетом Оболонської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області (а.с. 8-10).

З довідки № 2074 від 09.11.2017 року, виданої виконавчим комітетом Оболонської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області (а.с. 13), вбачається, що ОСОБА_2 проживає по АДРЕСА_1 разом з 3 неповнолітніми дітьми: дочками ОСОБА_4 та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, й сином ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Про те, що відповідач ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків та не приймає участі у вихованні своїх неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, свідчить акт обстеження матеріально-побутових умов і сімейних обставин від 12.11.2017 року, складений депутатом Оболонської сільської ради Долинського району Івано-Франківської області Райнич Р.Р., в присутності сусідів ОСОБА_12 та ОСОБА_2, характеристики неповнолітніх ОСОБА_4 та ОСОБА_5, видані Долинською спеціалізованою школою-інтернатом І-ІІІ ступенів, а також характеристика неповнолітнього ОСОБА_6, видана Оболонською загальноосвітньою школою І-ІІІ ступенів (а.с. 14-17).

Даний факт також підтвердили допитані в судовому засіданні свідки ОСОБА_2 та ОСОБА_12, які вказали, що відповідач після розірвання шлюбу з позивачкою, тобто з 2011 року, з сім єю не проживає, не спілкується, дітей не провідує, матеріально не підтримує та взагалі ними не цікавиться.

Неповнолітні діти ОСОБА_4 та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, допитані в судовому засіданні, також підтвердили, що батько вже багато років з ними взагалі не спілкується, їхнім життям не цікавиться, їх не виховує та не забезпечує.

Як вбачається з висновку № 101/01-09/55 від 02.02.2018 року органу опіки та піклування Долинської РДА Івано-Франківської області про доцільність позбавлення батьківських прав ОСОБА_3 стосовно його неповнолітніх дочок ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, (а.с. 37-38), позбавлення батьківських прав відповідача є доцільним і відповідає інтересам дітей.

Представник органу опіки та піклування в судовому засіданні даний висновок підтримав, пояснивши, що відповідач умисно ухиляється від виховання своїх неповнолітніх дітей: дочок ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, а тому його слід позбавити батьківських прав щодо них.

Враховуючи наведене, суд приходить до висновку, що відповідача ОСОБА_3 слід позбавити батьківських прав стосовно його неповнолітніх дітей: дочок ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та сина ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2, оскільки він ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків по вихованню дітей.

На підставі викладеного, Конвенції про права дитини, ст.ст. 150,157,164-166 Сімейного кодексу України, постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 30 березня 2007 року Про практику застосування судами законодавства при розгляді справ про усиновлення і про позбавлення та поновлення батьківських прав , керуючись ст.ст. 263-265,280-282 ЦПК України, суд,-

В И Р І Ш И В :

Позов задоволити.

Позбавити ОСОБА_3 батьківських прав відносно його неповнолітніх дітей: ОСОБА_4 і ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_2.

Заочне рішення може бути переглянуто Долинським районним судом Івано-Франківської області за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду. Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Рішення може бути оскаржено позивачкою в апеляційному порядку до апеляційного суду Івано-Франківської області в 30-денний строк з дня його проголошення.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржено в загальному порядку, встановленому цивільним процесуальним кодексом України.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Позивачка: ОСОБА_2, що проживає за адресою: АДРЕСА_1, ІПН: НОМЕР_1, паспорт серії НОМЕР_4, виданий Долинським РВ УМВС України в Івано-Франківській області 24.05.2012 року.

Відповідач: ОСОБА_3, останнє відоме місце проживання якого: АДРЕСА_1.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору: Служба у справах дітей Долинської РДА Івано-Франківської області, що знаходиться за адресою: 77504, Івано-Франківськ область м.Долина проспект Незалежності, 5, код ЄДРПОУ 35401487.

Суддя:

СудДолинський районний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено08.02.2018
Номер документу72067403
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —343/2137/17

Рішення від 07.02.2018

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 06.12.2017

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

Ухвала від 27.11.2017

Цивільне

Долинський районний суд Івано-Франківської області

Лицур І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні