Ухвала
від 16.01.2017 по справі 761/23555/16-ц
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/23555/16-ц

Провадження № 2-к/761/4/2017

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 січня 2017 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі: головуючого - судді Гуменюк А.І.

при секретарі Кривошиї Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Києві цивільну справу за клопотанням інспекції Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ державного мита в дохід бюджету Республіки Білорусь, -

В С Т А Н О В И В :

Інспекція Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь (далі - Стягувач), в особі свого представника, звернулася до компетентного суду України із клопотанням про надання дозволу на примусове виконання рішення Економічного суду м. Мінська Республіки Білорусь від 03.11.2014 року про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ (далі - Боржник) державного мита в дохід бюджету Республіки Білорусь.

Боржник у судове засідання свого представника не направив. Про дату, час і місце розгляду справи повідомлявся неодноразово в установленому законом порядку.

Суд вбачає можливим розгляд справи у відсутність представника Боржника, оскільки відповідно до ч. 5 ст. 395 ЦПК України, неявка без поважних причин у судове засідання будь-якої із сторін або їх представників, стосовно яких суду відомо про своєчасне вручення їм повістки про виклик до суду, не є перешкодою для розгляду клопотання, якщо будь-якою з сторін не було порушено питання про перенесення його розгляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Як вбачається із матеріалів справи, рішенням Економічного суду м. Мінська Республіки Білорусь від 03 листопада 2014 року у справі № 228-14/2014м, за позовом прокурора Заводського району м. Мінська в інтересах Відкритого акціонерного товариства Мінський автомобільний завод до Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ про стягнення коштів, позов задоволено у повному обсязі та із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ на користь Відкритого акціонерного товариства Мінський автомобільний завод стягнуто борг та пеню, та в дохід бюджету стягнуто 2 074 079 грн. 01 коп. державного мита у зв'язку із розглядом справи.

Вказане рішення набрало законної сили 22 січня 2015 року. На території Республіки Білорусь рішення у справі № 228-14/2014м в частині щодо стягнення в дохід бюджету Республіки Білорусь 2 074 079 грн. 01 коп. державного мита у зв'язку із розглядом справи, до виконання не пред'являлося та виконавче провадження не порушувалося, що підтверджується довідкою Управління примусового виконання Головного управління юстиції Мінського міського виконавчого комітету.

Загальний процесуальний порядок визнання та приведення до виконання рішень іноземних судів, що підлягають примусовому виконанню в Україні врегульовано Розділом XIII Закону України Про міжнародне приватне право та главою 1 розділу VІІІ Цивільного процесуального кодексу України.

Відповідно до статті 81 Закону України Про міжнародне приватне право передбачено, що в Україні можуть бути визнані та виконані рішення іноземних судів у справах, що виникають з цивільних, трудових, сімейних та господарських правовідносин, вироки іноземних судів у кримінальних провадженнях у частині, що стосується відшкодування шкоди та заподіяних збитків, а також рішення іноземних арбітражів та інших органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних і господарських справ, що набрали законної сили.

Згідно ст. 82 вищевказаного Закону визнання та виконання рішень, визначених у статті 81 цього Закону, здійснюється у порядку, встановленому законом України.

Так, частиною 1 ст. 390 ЦПК України визначено, що рішення іноземного суду (суду іноземної держави; інших компетентних органів іноземних держав, до компетенції яких належить розгляд цивільних чи господарських справ; іноземних чи міжнародних арбітражів) визнаються та виконуються в Україні, якщо їх визнання та виконання передбачено міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, або за принципом взаємності.

У відповідності до ч. 1 ст. 392 ЦПК України питання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду розглядається судом за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника.

Як вбачається із матеріалі справи, місцезнаходженням Боржника, станом на день розгляду клопотання, є адреса: м. Київ, вул. Красноармійська, 6.

Таким чином, Шевченківський районний суд міста Києва є компетентним судом, повноважним на розгляд даного клопотання.

Судом також встановлено, що на момент подачі клопотання, рішення Боржником добровільно не виконане, таким чином, зазначене рішення в частині щодо стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ в дохід бюджету Республіки Білорусь 2 074 079 грн. 01 коп. державного мита у зв'язку із розглядом справи, підлягає примусовому виконанню.

Згідно із п. 12 постанови Пленуму Верховного суду України №12 від 24.12.1999 року Про практику розгляду судами клопотань про визнання й виконання рішень іноземних судів та арбітражів і про скасування рішень, постановлених у порядку міжнародного комерційного арбітражу на території України клопотання про визнання й виконання рішень іноземних судів (арбітражів) суд розглядає у визначених ними межах і не може входити в обговорення правильності цих рішень по суті, вносити до останніх будь-які зміни.

Частиною 1 ст. 396 ЦПК України визначено, що клопотання про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду не задовольняється у випадках, передбачених міжнародними договорами, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Відповідно до ст. 398 ЦПК України, на підставі рішення іноземного суду та ухвали про надання дозволу на його примусове виконання, що набрала законної сили, суд видає виконавчий лист, який надсилається для виконання в порядку, встановленому законом.

Крім того, відповідно до вимог Закону України Про судовий збір , із Боржника на користь держави підлягає стягненню судовий збір у розмірі 551 грн. 20 коп.

На підставі статей 7, 35 - 36 Закону України "Про міжнародний комерційний арбітраж", керуючись статтями 88, 390-395, 397 Цивільного процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Клопотання інспекції Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь про надання дозволу на примусове виконання рішення іноземного суду про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ державного мита в дохід бюджету Республіки Білорусь - задовольнити.

Надати інспекції Міністерства з податків і зборів Республіки Білорусь дозвіл на примусове виконання рішення іноземного суду про стягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ в дохід бюджету Республіки Білорусь державного мита.

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ (Код ЄДРПОУ 32599474, місцезнаходження: 01004, м. Київ, вулиця Красноармійська, 6) в дохід бюджету Республіки Білорусь державне мито у розмірі 2 074 079 (два мільйони сімдесят чотири тисячі сімдесят дев'ять) гривень 01 коп.

Отримувач: Міністерство фінансів Республіки Білорусь, УНП 100691903.

Банк: Національний банк Республіки Білорусь, м. Мінськ, Республіки Білорусь, МФО 153005042 (код 042), SWIFT-код: NBRBBY2X, УНП 100665467, номер рахунку 3600900000034.

Банк-кореспондент:

1)ПАТ Приватбанк , Україна, номер рахунку 16000000205001, коррахунок 32009100400 в НБУ, МФО 305299, SWIFT-код: PBANUA2X;

2)ПАТ Райффайзен Банк Аваль , Україна, номер рахунку 16005294, коррахунок 32008173102 у Головному управлінні НБУ в м. Києві і Київській області, МФО 300335, SWIFT-код: AVALUAUK.

Стягнути із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ (Код ЄДРПОУ 32599474, місцезнаходження: 01004, м. Київ, вулиця Красноармійська, 6) на користь держави судовий збір у розмірі 551 грн. 20 коп.

Ухвала суду може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва шляхом подання через Шевченківський районний суд м. Києва апеляційної скарги протягом п'яти днів з дня її проголошення, а у разі, якщо ухвалу було постановлено без участі особи, яка її оскаржує, апеляційна скарга подається протягом п'яти днів з дня отримання її копії.

Ухвала набирає законної сили після закінчення зазначених вище строків або після розгляду справи в апеляційному порядку Апеляційним судом м. Києва, якщо вона не буде скасована.

СУДДЯ :

Дата ухвалення рішення16.01.2017
Оприлюднено12.02.2018
Номер документу72074174
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення із Товариства з обмеженою відповідальністю РАНТ державного мита в дохід бюджету Республіки Білорусь

Судовий реєстр по справі —761/23555/16-ц

Ухвала від 16.01.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

Ухвала від 16.01.2017

Цивільне

Шевченківський районний суд міста Києва

Гуменюк А. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні