Рішення
від 07.02.2018 по справі 805/4623/17-а
ДОНЕЦЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Україна

Донецький окружний адміністративний суд

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

07 лютого 2018 р.                                                             Справа№805/4623/17-а

приміщення суду за адресою: 84122, м.Слов'янськ, вул. Добровольського, 1

          

Суддя Донецького окружного адміністративного суду Олішевська В.В., розглянувши за правилами спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області

до відповідача: Міського комунального підприємства «Маріупольтепломережа» м. Маріуполь

про: стягнення заборгованості з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за списком № 2 за період з червня по листопада 2017 року в сумі 52990,47 грн.

В С Т А Н О В И В:

Позивач, Центральне об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області, звернувся до Донецького окружного адміністративного суду з позовною заявою до Міського комунального підприємства “Маріупольтепломережа” про стягнення заборгованості з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за списком № 2 за період з червня по листопада 2017 року в сумі 52990,47 грн.

29 січня 2018 року на адресу суду від Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області надійшла заява про зміну позовних вимог, відповідно до якої позивач просив суд стягнути з Міського комунального підприємства «Маріупольтепломережа» заборгованість з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених за списком № 2 за період з червня по листопада 2017 року в сумі 29990,47 грн.

В обґрунтування зазначених позовних вимог з урахуванням заяви про уточнення позовних вимог позивач посилається на те, що згідно п. п. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» підприємства зобов'язані з коштів, призначених на оплату праці, вносити до Пенсійного фонду України плату, що покриває витрати на виплату та доставку пенсій відповідно до п. п. «б» - «з» цієї статті до досягнення працівником пенсійного віку. Сума заборгованості відповідача з відшкодування витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з червня по листопада 2017 року складає 29990,47 грн., у зв'язку з чим позивач просить у судовому порядку стягнути з відповідача зазначену суму заборгованості.

Представник позивача у судове засідання не з'явився, про час та місце розгляду справи повідомлений належним чином. Через канцелярію суду надав клопотання про розгляд справи без участі представника управління.

Відповідач явку свого представника до судового засідання не забезпечив, про час, дату та місце судового засідання повідомлявся належним чином, що підтверджується матеріалами справи. Відзив на позовну заяву суду не надав.

Розглянувши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд зазначає наступне.

Міське комунальне підприємство «Маріупольтепломережа» м. Маріуполь зареєстроване в якості юридичної особи 31 липня 1995 року за № 12741200000003354, включено до ЄДРПОУ за № 03336798 та перебуває на обліку в Центральному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області.

Як вбачається з матеріалів справи відповідач має заборгованість по фактичним витратам з виплати та доставці пільгових пенсій, призначених відповідно до п. «б»-«з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» за період з червня по листопад 2017 року по працівникам, які працювали на підприємстві відповідача на загальну суму 29990,47 грн., що підтверджується наявним у справі розрахунками про фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій за вказаний період, довідками про підтвердження наявного пільгового стажу для призначення пенсії за відсутності трудової книжки або відповідних записів у ній, розпорядженнями (протоколами) про призначення пільгової пенсії, довідками про розрахунок стажу.

З доданих до матеріалів справи документів вбачається, що зазначеним особам, які працювали на підприємстві відповідача була призначена та виплачується пільгова пенсія за списком № 2, що підтверджується довідками про розмір призначеної і фактично отриманої пенсії, відривними талонами з поштового відділення, платіжними дорученнями про виплату пенсію.

Відповідно до пункту 2 розділу XV «Прикінцеві положення» Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» від 09.07.2003 року № 1058-IV (далі Закон № 1058-IV) пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, роботах з особливо шкідливими й важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди. До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону № 1058-IV в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом № 1788-ХII. У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до статті 27 та з урахуванням норм статті 28 Закону № 1058-ІV. При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Відшкодування витрат на виплату і доставку пільгових пенсій до досягнення працівником пенсійного віку, призначених за списком № 2, має здійснюватися відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування» та пп. «б» - «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

Згідно п. 1 ст. 2 Закону України «Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування»об'єктом оподаткування є: для платників збору, визначенихпунктами 1та2статті 1 цього Закону, крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені упідпункті 4пункту 291.4 статті 291 Податкового кодексу України, об'єктом оподаткування є також фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б» – «з» статті 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення» до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченогостаттею 26Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Зокрема, у відповідності до вимог вказаного Закону, суб'єкти підприємницької діяльності, незалежно від форми власності, повинні сплачувати збір на обов'язкове державне пенсійне страхування у 100 відсотковому розмірі від об'єкта оподаткування, яким є фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до пунктів «б»- «з» ст. 13 Закону України «Про пенсійне забезпечення», до досягнення працівниками пенсійного віку, передбаченого ст. 12 Закону України «Про пенсійне забезпечення».

За приписами пункту 6 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, яка затверджена Постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року № 21-1, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п.2 розділу XV Прикінцевих положень Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування».

Пунктом 6.1 передбачено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до пункту 2«Прикінцевих положень»Закону України «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування2 в таких розмірах: для платників, зазначених упідпункті 2.1.1 пункту 2.1цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені упідпункті 4пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2Прикінцевих положеньЗакону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно п. 6.4 розділу 6 Інструкції 21-1 встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2«Прикінцевих положень»Закону (згідно здодатками 6та7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Пунктом 6.5 розділу 6 Інструкції передбачено, що Розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Відповідно до пункту 6.7 розділу 6 Інструкції № 21-1, підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відповідач у порушення зазначених вимог законодавства фактичні витрати на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком № 2, позивачу у встановлені строки не вносив. На час розгляду справи за підприємством обліковується заборгованість в розмірі 29990,47 грн.

Враховуючи вищевикладене, суд вважає, що позовні вимоги позивача підлягають задоволенню в повному обсязі, так як він дійсно має право на відшкодування витрат на виплату і доставку пенсій особам, а у відповідача є заборгованість з таких витрат.

Відповідно до ст. 139 КАС України, при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі викладеного, керуючись Конституцією України та Кодексом адміністративного судочинства України, суд

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області до Міського комунального підприємства «Маріупольтепломережа» м. Маріуполь про стягнення заборгованості з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 2 за період з червня по листопад 2017 року у розмірі 29990,47 грн. – задовольнити повністю.

Стягнути з Міського комунального підприємства «Маріупольтепломережа» м. Маріуполь (87518, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Гризодубової, буд. 1, код ЄДРПОУ 03336798) на користь Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Маріуполя Донецької області (85748, Донецька область, м. Маріуполь, вул. Зелинського, буд. 27а, код ЄДРПОУ 23336754, р/р 256073012031 у ДОУ ВАТ «Державний ощадний банк України», МФО 335106) заборгованість з відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за списком № 2 за період з червня по листопад 2017 року у розмірі 29990 (двадцять дев'ять тисяч дев'ятсот дев'яносто) гривень 47 копійок.

Рішення прийнято в нарадчій кімнаті, складене та підписане 07 лютого 2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення (ухвали) суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Відповідно до п.п. 15-5 п. 15 розділу VII Перехідних положень Кодексу адміністративного судочинства України встановлено, що до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди, а матеріали справ витребовуються та надсилаються судами за правилами, що діяли до набрання чинності цією редакцією Кодексу. У разі порушення порядку подання апеляційної чи касаційної скарги відповідний суд повертає таку скаргу без розгляду.

Суддя                                                                                 Олішевська B.В.

Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено12.02.2018
Номер документу72085850
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —805/4623/17-а

Ухвала від 20.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 08.08.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 30.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 10.05.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Ухвала від 18.04.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська В.В.

Рішення від 07.02.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

Ухвала від 16.01.2018

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

Ухвала від 26.12.2017

Адміністративне

Донецький окружний адміністративний суд

Олішевська B.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні