Ухвала
від 05.02.2018 по справі 910/23610/17
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про відмову у порушенні провадження у справі про банкрутство

05.02.2018Справа № 910/23610/17

За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" (ідентифікаційний код 34484625) Пробанкрутство Суддя Омельченко Л.В.

Представники:

Від заявника (боржника) Кукул І.Я. - ліквідатор Арбітражний керуючий Мацьоцький О.І. ОБСТАВИНИ СПРАВИ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" в особі ліквідатора юридичної особи, призначеного загальними зборами учасників товариства, звернулося до суду із заявою від 29.12.2017 про порушення справи про своє банкрутство відповідно до рішення загальних зборів учасників від 06.11.2017.

Ухвалою Господарського суду міста Києва від 03.01.2018 № 910/23610/17 заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" було прийнято до розгляду, підготовче засідання призначено на 17.01.2018, встановлено визначеному автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство арбітражному керуючому Мацьоцькому Олександру Ігоровичу строк до 16.01.2018 для подання заяви про участь у справі.

09.01.2018 до суду надійшла заява арбітражного керуючого Мацьоцького О.І. про згоду на участь у справі.

11.01.2018 від арбітражного керуючого Титаренка М.О. судом отримано заяву про участь у справі про банкрутство.

16.01.2018 судом було отримано заяву боржника про долучення письмових доказів від 16.01.2018.

Також, 16.01.2018 арбітражним керуючим Кукулом Іваном Ярославовичем подано заяву про участь у справі про банкрутство з додатками.

У підготовче засідання, призначене на 17.01.2018, ніхто не з'явився.

Вивчивши матеріали справи суд встановив, що Товариством з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" лише частково виконано вимоги ухвали про прийняття до розгляду заяви про порушення (відкриття) справи про банкрутство.

Відповідно до ч. 2 ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" (далі - Закон) підготовче засідання суду проводиться не пізніше чотирнадцятого дня з дня винесення ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство, а за наявності поважних причин - не пізніше тридцятого дня.

Зважаючи на описані обставини відсутності документів, достатніх для вирішення по суті питання про відкриття провадження у справі, неявку заявника (боржника), 17.01.2018 суд дійшов висновку про наявність підстав для відкладення розгляду справи та проведення підготовчого засідання у більш тривалий строк, передбачений ч. 2 ст. ст. 12 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Ухвалою від 17.01.2018 розгляд справи у підготовчому засіданні було відкладено на 05.02.2018 (з урахуванням ухвали про виправлення), викликано у засідання представника заявника (боржника), явку якого визнано обов'язковою, та арбітражного керуючого Мацьоцького О.І., встановити заявнику (боржнику) строк до 26.01.2018 для подання до суду документів на виконання вимог ухвали від 03.01.2018, наявних доказів на підтвердження обґрунтованості заяви від 29.12.2017, пояснень, заяв, клопотань.

24.01.2018 до суду надійшов звіт про фактичні результати щодо виявлення ознак неплатоспроможності підприємства та ознак дій з приховування банкрутства, фіктивного банкрутства Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ".

26.01.2018 до суду надійшов супровідний лист ліквідатора Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" з приєднаними до нього фотокопіями претензій Управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України та письмовими запереченнями проти позову боржника у справі №826/15037/17 Окружного адміністративного суду міста Києва.

29.01.2018 до суду надійшла заява ОСОБА_4 про участь у справі.

02.02.2018 до суду надійшла заява ліквідатора боржника про долучення письмових доказів до матеріалів справи.

У підготовче судове засідання, призначене на 05.02.2018, з'явилися Кукул І.Я. - ліквідатор Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" призначений загальними зборами учасників та Мацьоцький О. І. - арбітражний керуючий, визначений автоматизованою системою з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) у справах про банкрутство.

Згідно з приписами ст. 16 Закону перевірка обґрунтованості вимог заяви про ініціювання процедури банкрутства, а також з'ясування наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство здійснюються господарським судом у підготовчому засіданні, яке проводиться у порядку, передбаченому цим Законом.

З системного аналізу положень Закону слідує, що відкриття провадження у справі про банкрутство боржника, який ліквідується власником, здійснюються у підготовчому засіданні суду за результатами перевірки судом дотримання заявником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до цивільного та господарського законодавства, а також вимог ч. 4 ст. 11 Закону щодо наявності майна, достатнього для покриття судових витрат.

Відповідно до ст. 1 Закону під неплатоспроможністю слід розуміти неспроможність суб'єкта підприємницької діяльності виконати після настання встановленого строку грошові зобов'язання перед кредиторами не інакше, як через відновлення його платоспроможності.

Розглянувши у підготовчому засіданні матеріали справи та подані докази, заслухавши пояснення представника, суд

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" зареєстровано як юридична особа за законодавством України у 2006 році.

Як слідує з поданого до суду статуту та даних Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходженням вказаного товариства станом на грудень 2017 року є: 03124, м. Київ, Солом'янський район, вул. Радищева, 12/16, ідентифікаційний код 34484625, предметом діяльності, серед іншого, діяльність посередників у торгівлі товарами широкого асортименту; неспеціалізована оптова торгівля продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами; неспеціалізована оптова торгівля (основний); роздрібна торгівля у неспеціалізованих магазинах переважно продуктами харчування, напоями та тютюновими виробами.

Згідно з п. 3.1 статуту (у новій редакції, зареєстрованій 21.05.2017) та відомостями Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань засновниками товариства є Компанія "Віталія Інвестментс Сарл", зареєстрована у Люксембурзі та компанія "Сек'юрітіс Хаус Номініс Інк", зареєстрована на Британський Віргінських Островах.

Як встановлено судом, 30.06.2017 загальними зборами учасників Товариства з обмеженою "Фурсервіс ДВ" було прийнято рішення про припинення юридичної особи шляхом її ліквідації за рішенням учасників у зв'язку з незадовільним станом надходження фінансових потоків від здійснення господарських операцій, складним становищем на відповідному ринку товарів у послуг. Також, загальними зборами учасників було вирішено призначити ліквідатором товариства Кукула І.Я., який проживає (зареєстрований) за адресою: АДРЕСА_1 (протокол № 1-17).

Згідно із затвердженим загальними зборами учасників порядком проведення ліквідаційної процедури передбачено вчинення наступних заходів:

- звернення протягом трьох днів з моменту прийняття рішень згідно з цим протоколом до органу, який здійснив державну реєстрацію товариства з повідомленням про припинення товариства шляхом ліквідації;

- звернення у триденний строк з моменту прийняття рішення про ліквідацію товариства до органів державної податкової служби та до органів Пенсійного фонду України з відповідними повідомленням про ліквідацію товариства та організацію позапланових перевірок;

- повернення торговельних патентів, ліцензій;

- анулювання статусу платника ПДВ;

- організація комплексу робіт щодо звільнення працівників товариства у зв'язку з ліквідацією;

- розгляд вимог кредиторів, заявлених до товариства протягом двох місяців з моменту опублікування оголошення про припинення товариства шляхом ліквідації;

- закриття у банківських установах поточних рахунків, які не будуть використовуватися у процедурі ліквідації товариства;

- проведення інвентаризації та оцінки майна товариства;

- стягнення дебіторської заборгованості товариства; складення та затвердження за результатами виявлення кредиторів проміжного ліквідаційного балансу товариства;

- проведення розрахунків з кредиторами товариства;

- продаж майна товариства, у випадку недостатності грошових коштів для проведення розрахунків з кредиторами;

- складення та затвердження проміжного та ліквідаційного балансу;

- закриття поточного банківського рахунку;

- зняття товариства з обліку в органах державної податкової служби, у фондах загальнообов'язкового державного соціального страхування;

- проведення розрахунків з учасниками товариства;

- передача документації, що підлягає довгостроковому зберіганню, до відповідної архівної установи;

- внесення в Єдиний державний реєстру запису щодо припинення товариства шляхом ліквідації;

- вчинення інших заходів, направлених на ліквідацію товариства як юридичної особи.

У ч. 3 ст. 11 Закону встановлено, що до заяви боржника додаються:

- установчі документи боржника - юридичної особи;

- бухгалтерський баланс боржника на останню звітну дату;

- перелік кредиторів боржника, вимоги яких визнаються боржником, із зазначенням загальної суми грошових вимог усіх кредиторів, а також щодо кожного кредитора - його імені або найменування, його місцезнаходження або місця проживання, ідентифікаційного коду юридичної особи або реєстраційного номера облікової картки платника податків (за наявності), суми грошових вимог (загальної суми заборгованості, заборгованості за основним зобов'язанням та суми неустойки (штрафу, пені) окремо), підстав виникнення зобов'язань, а також строку їх виконання згідно із законом або договором;

- перелік майна боржника із зазначенням його балансової вартості та місцезнаходження, а також загальна балансова вартість майна;

- перелік майна, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, його місцезнаходження, вартість, а також інформація про кредиторів, на користь яких вчинено обтяження майна боржника, їх ім'я або найменування, місцезнаходження або місце проживання, ідентифікаційні коди юридичних осіб або реєстраційний номер облікової картки платника податків (за наявності), суми їх грошових вимог, підстави виникнення зобов'язань, а також строки їх виконання згідно із законом або договором;

- довідка органів приватизації (органів, уповноважених управляти об'єктами державної власності) стосовно наявності або відсутності на балансі підприємства, щодо якого порушено справу про банкрутство, державного майна, що в процесі приватизації (корпоратизації) не увійшло до його статутного капіталу;

- перелік осіб, що мають невиконані зобов'язання перед боржником, із зазначенням вартості таких зобов'язань, терміну виконання та підстав виникнення; відомості про всі рахунки боржника, відкриті в банках та інших фінансово-кредитних установах, їх реквізити;

- відомості про всі рахунки, на яких обліковуються цінні папери, що належать боржнику, їх реквізити;

- протокол загальних зборів (конференції) працівників боржника, відповідне рішення первинної профспілкової організації боржника (за наявності кількох первинних організацій - їхнє спільне рішення), на яких обраний представник працівників боржника для участі у справі про банкрутство, якщо такі збори (конференція) відбулися до подачі заяви боржника до господарського суду; копія спеціального дозволу на провадження діяльності, пов'язаної з державною таємницею, а в разі закінчення терміну дії такого дозволу - довідка про наявність у боржника матеріальних носіїв секретної інформації (технічної документації, виробів, їхніх дослідних зразків тощо);

- рішення власника майна (органу, уповноваженого управляти майном) боржника про звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство;

- інші документи, які підтверджують неплатоспроможність боржника.

У заяві про порушення справи про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" вказується, що 06.11.2017 загальні збори учасників затвердили проміжний ліквідаційний баланс та вирішили зобов'язати ліквідатора звернутися до господарського суду із заявою про визнання товариства банкрутом.

На виконання приписів ст. 16 Закону з урахуванням особливостей, передбачених ст. 95 Закону, суд встановив, що процедура ліквідації Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" за рішенням власників (учасників) проводилася з порушенням порядку ліквідації, встановленого законодавством, у зв'язку з чим підстави для відкриття провадження у справі про банкрутство товариства відсутні.

Так, у ч. 1 ст. 105 Цивільного кодексу України імперативно регламентовано, що учасники юридичної особи, суд або орган, що прийняв рішення про припинення юридичної особи, зобов'язані протягом трьох робочих днів з дати прийняття рішення письмово повідомити орган, що здійснює державну реєстрацію.

До заяви про порушення справи про визнання банкрутом Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" доказів виконання названого обов'язку приєднано не було.

На виконання вимог ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство товариством було подано суду докази звернення до органу реєстрації, якими підтверджується, що такий орган було повідомлено про прийняття загальними зборами учасників рішення про припинення юридичної особи шляхом ліквідації лише 31.08.2017., тобто через два місяці після його прийняття.

У ст. 111 Цивільного кодексу України встановлено, що під час проведення заходів щодо ліквідації юридичної особи до завершення строку пред'явлення вимог кредиторів ліквідаційна комісія (ліквідатор) закриває рахунки, відкриті у фінансових установах, крім рахунку, який використовується для розрахунків з кредиторами під час ліквідації юридичної особи.

Ліквідаційна комісія (ліквідатор) вживає заходів щодо інвентаризації майна юридичної особи, що припиняється, а також майна її філій та представництв, дочірніх підприємств, господарських товариств, а також майна, що підтверджує її корпоративні права в інших юридичних особах, виявляє та вживає заходів щодо повернення майна, яке перебуває у третіх осіб.

У випадках, установлених законом, ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує проведення незалежної оцінки майна юридичної особи, що припиняється.

Для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

До заяви про ініціювання процедури власного банкрутство Товариство з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" не приєднано документів, що свідчать про проведення інвентаризації за форою та відповідно до вимог, встановлених Наказом Міністерства фінансів України від 02.09.2014 № 879 "Про затвердження Положення про інвентаризацію активів та зобов'язань", зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 30.10.2014 за № 1365/26142 та Наказом Міністерства фінансів України "Про затвердження типових форм для відображення бюджетними установами результатів інвентаризації" від 17.06.2015 № 572, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 06.07.2015 за № 788/27233.

До органу доходів і зборів Товариство з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" для проведення перевірки у зв'язку з припинення юридичної особи звернулося лише 05.10.2017, тоді як рішення про ліквідацію було прийнято 30.06.2017. Звернення до фондів соціального страхування також мали місце восени 2017 року.

Звертаючись до суду, Товариство з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" не вказало скільки воно має відкритих банківських рахунків, які на них містяться залишки, не повідомило про закриття рахунків, обмежившись лише довідкою з однієї банківської установи.

Також, товариство не визначило коло своїх кредиторів, не визначило з яких підстав виникли грошові зобов'язання перед кредиторами, не вказало строків виконання цих зобов'язань та не подало підтверджуючих документів, з яких можна встановити ці обставини, обмежуючись лише оборотно-сальдовою відомістю. При цьому, подані суду аудиторські документи не розглядаються як належні докази наявності прострочених грошових зобов'язань, строк виконання яких настав.

Звернення до органів державної реєстрації для підтвердження наявності чи відсутності у товариства активів мали місце після подання до суду заяви про ініціювання процедури банкрутства, тоді як Закон вимагає підтвердження неплатоспроможності чи ознак її загрози до такого звернення.

У письмових поясненнях від 16.01.2018 товариство зазначає, що не має дебіторської заборгованості, тоді як у проміжному ліквідаційному балансі на кінець звітного періоду вказано зворотнє.

Крім того, у письмових поясненнях від 16.01.2018 зазначено, що підприємство не звільняло працівників, тоді як у заяві про ініціювання процедури банкрутства вказується, що товариством проведено організаційний комплекс робіт щодо звільнення працівників у зв'язку з припиненням.

У поясненнях від 16.01.2016 зазначається, що у товариства відсутнє майно, що перебуває у заставі або є обтяженим у інший спосіб, проте витягів з відповідних державних реєстрів на підтвердження цього суду подано не було.

Описані обставини у своїй сукупності дають підстави прийти до висновку про відхилення від вимог законодавства та рішення загальних зборів учасників, допущені при проведенні ліквідації юридичної особи Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" до звернення до господарського суду.

Недотримання порядку ліквідації юридичної особи виключає подальші процесуальні дії суду у процедурі банкрутства, що мають враховувати суворе дотримання цього порядку.

Відповідно до ст. 16 Закону за наслідками розгляду заяви про порушення справи про банкрутство та відзиву боржника господарський суд виносить ухвалу про відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство або ж про відмову у відкритті провадження (проваджень) у справі про банкрутство.

Суд відмовляє в відкритті провадження (проваджень) у справі про банкрутство, якщо:

- заявником не доведено наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство;

- вимоги кредитора є повністю забезпеченими майном боржника;

- вимоги кредитора свідчать про наявність спору про право, який підлягає вирішенню у порядку позовного провадження;

- вимоги кредитора (кредиторів) задоволені боржником у повному обсязі до підготовчого засідання суду;

- відсутня хоча б одна з підстав, передбачених частиною третьою статті 10 цього Закону (справа про банкрутство порушується господарським судом, якщо безспірні вимоги кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становлять не менше трьохсот мінімальних розмірів заробітної плати, які не були задоволені боржником протягом трьох місяців після встановленого для їх погашення строку, якщо інше не передбачено цим Законом);

- за наявності підстав, передбачених ст. 15 цього Закону (у ст. 15 закріплено, що господарський суд не пізніше п'яти днів з дня надходження до господарського суду заяви про порушення справи про банкрутство повертає її та додані до неї документи без розгляду, якщо заяву підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посаду якої у заяві не зазначено; заява не відповідає змісту вимог, зазначених у цьому Законі; не подано доказів щодо сплати судового збору у встановлених порядку та розмірі; заявник-кредитор не подав доказів неспроможності боржника виконати свої грошові зобов'язання перед кредиторами в розмірі, визначеному ч. 3 ст. 10 цього Закону, протягом трьох місяців після відкриття виконавчого провадження, якщо інше не передбачено цим Законом; заявник-кредитор не надав доказів надсилання боржнику копії заяви і доданих до неї документів; з інших підстав, передбачених ст. 63 Господарського процесуального кодексу України, з урахуванням вимог цього Закону).

Відмова у відкритті провадження у справі про банкрутство не перешкоджає повторному зверненню до суду із заявою про порушення справи про банкрутство за наявності підстав, встановлених цим Законом.

Зважаючи на викладене, за наслідками підготовчого засідання провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" відкрите бути не може, оскільки заявником (боржником) не доведено наявності підстав для відкриття провадження (проваджень) у справі про банкрутство і подана заява не відповідає змісту вимог, зазначених у Законі.

Керуючись Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 3, 12, 73, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

Відмовити у відкритті провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ".

Ухвала набирає законної сили з моменту винесення 05.02.2018 та може бути оскаржена в установленому законодавством порядку.

Дата підписання 08.02.2018

Суддя Л.В. Омельченко

Дата ухвалення рішення05.02.2018
Оприлюднено09.02.2018
Номер документу72091976
СудочинствоГосподарське
Сутьбанкрутство 05.02.2018Справа № 910/23610/17 За заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "Фудсервіс ДВ" (ідентифікаційний код 34484625) Пробанкрутство

Судовий реєстр по справі —910/23610/17

Ухвала від 19.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 05.02.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 23.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 17.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

Ухвала від 03.01.2018

Господарське

Господарський суд міста Києва

Омельченко Л.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні