Ухвала
від 08.02.2018 по справі 233/187/18
КОСТЯНТИНІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

233 Справа № 233/187/18

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

08.02.18 року м. Костянтинівка

Суддя Костянтинівського міськрайонного суду Донецької області Мартиненко В. С. , розглянувши позовну заяву приватного акціонерного товариства АПК-ІНВЕСТ , місцезнаходження: Донецька область, Покровський район, с. Рівне, вул. Шопена, 1-а, до ОСОБА_1, зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_1, селянського фермерського господарства Надія , місцезнаходження: Донецька область, Костянтинівський район, с. Миколайпілля, вул. Верхня, буд. 25, про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки, -

В С Т А Н О В И В:

З вказаним позовом до суду звернулось приватне акціонерне товариство АПК-ІНВЕСТ , в якому просило визнати недійсним договір оренди земельної ділянки кадастровий № 1422483900:25:000:0039 площею 4,4300 га, укладений між ОСОБА_1 та СФГ Надія , право оренди за яким зареєстровано 11.12.2017 року в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно ОСОБА_2 міською радою Донецької області, скасувати запис про державну реєстрацію права оренди, яке виникло на підставі договору оренди землі, укладений між ОСОБА_1 та СФГ Надія , щодо земельної ділянки загальною площею 4,4300 га, кадастровий № 1422483900:25:000:0039, що внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державного реєстратора ОСОБА_2 міської ради Донецької області, № 38630772 від 11.12.2017 року та стягнути з відповідачів солідарно на користь позивача судові витрати.

Згідно із ч. 1 ст. 19 ЦПК України суди розглядають у порядку цивільного судочинства справи, що виникають з цивільних, земельних, трудових, сімейних, житлових та інших правовідносин, крім справ, розгляд яких здійснюється в порядку іншого судочинства. Суди розглядають у порядку цивільного судочинства також вимоги щодо реєстрації майна та майнових прав, інших реєстраційних дій, якщо такі вимоги є похідними від спору щодо такого майна або майнових прав, якщо цей спір підлягає розгляду в місцевому загальному суді і переданий на його розгляд з такими вимогами.

Інформація щодо зареєстрованого у встановленому порядку місця проживання (перебування) відповідача - фізичної особи судом отримана.

Позовна заява подана з додержанням вимог викладених в ст. ст. 175, 177 ЦПК України, підстав для повернення заяви та відмови у відкритті провадження у справі не має.

Справу слід розглядати за правилами загального позовного провадження.

Крім того, в позові заявлено клопотання про залучення до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог, - ОСОБА_2 міську раду Донецької області (ЄДРПОУ 34898855), оскільки позивачем висунуті вимоги щодо скасування запису про державну реєстрацію права оренди, що внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державного реєстратора ОСОБА_2 міської ради Донецької області.

Відповідно до ч. 1 ст. 53 ЦПК України, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї зі сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Частиною 3 статті 53 ЦПК України встановлено, що якщо суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до розгляду встановить, що рішення суду може вплинути на права та обов'язки осіб, що не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі у справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору.

Відповідно до ч. 5 ст.53 ЦПК України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

Враховуючи те, що позивачем висунуті вимоги щодо скасування запису про державну реєстрацію права оренди, що внесено до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно на підставі рішення про державну реєстрацію прав та їх обтяжень державного реєстратора ОСОБА_2 міської ради Донецької області, та з метою справедливого, неупередженого та своєчасного розгляду і вирішення справи, суд вважає за необхідне залучити до участі у справі як третю особу, що не заявляє самостійних вимог, на стороні відповідача ОСОБА_2 міську раду Донецької області (ЄДРПОУ 34898855), оскільки рішення в справі може вплинути на її права або обов'язки щодо однієї із сторін.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 27, 53, 175, 177, 178, 187, 196, 260, 353, п.п.15.5 розділу ХІІІ Перехідних положень ЦПК України,-

У Х В А Л И В :

Прийняти до розгляду позовну заяву приватного акціонерного товариства АПК-ІНВЕСТ до ОСОБА_1, селянського фермерського господарства Надія про визнання недійсним договору оренди земельної ділянки та відкрити провадження у справі.

Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

Залучити до участі у справі як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору, на стороні відповідача: ОСОБА_2 міську раду Донецької області (ЄДРПОУ 34898855), місцезнаходження: 85114, Донецька область, м. Костянтинівка, вул. Олекси Тихого, буд. 260.

Підготовче засідання призначити на 02 березня 2018 року на 13-30 годину, про що повідомити учасників справи.

Копію ухвали надіслати учасникам справи, а відповідачу, крім того, направити копію позовної заяви та додані до неї документи.

Роз`яснити позивачу його обов`язок не пізніше двох днів з дня вручення копії ухвали про відкриття провадження у справі направити третім особам, щодо яких було вирішено питання про їх залучення при відкритті провадження у справі, копії позовної заяви з додатками, а докази такого направлення надати суду до початку підготовчого засідання.

Встановити відповідачу строк для подання відзиву на позов та всіх письмових доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються заперечення відповідача, якщо такі докази не надані позивачем, а також документів, що підтверджують надіслання (надання) відзиву і доданих до нього доказів іншим учасникам справи, до 02 березня 2018 року.

Повідомити відповідача, що за ч. 2 ст. 191 ЦПК України, у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

Встановити третій особі, що не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, строк для подання письмових пояснень щодо позову або відзиву та всіх письмових доказів, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються пояснення, якщо такі докази не надані позивачем до 02 березня 2018 року. Учасники справи мають право надати відповідь на такі пояснення до закінчення підготовчого провадження.

Веб-адреса сторінки на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет, за якою учасники справи можуть отримати інформацію щодо справи, що розглядається, - https://court.gov.ua/fair/sud0527/.

Ухвала про відкриття провадження у справі може бути оскаржена окремо від рішення суду лише з підстав недотримання правил підсудності до Апеляційного суду Донецької області через Костянтинівський міськрайонний суд протягом п'ятнадцяти днів з дня її проголошення. Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття рішення суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено09.02.2018
Номер документу72097473
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —233/187/18

Рішення від 26.09.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Рішення від 26.09.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 26.07.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 12.06.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 17.04.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 28.03.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 26.03.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

Ухвала від 08.02.2018

Цивільне

Костянтинівський міськрайонний суд Донецької області

Мартиненко В. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні