Постанова
від 15.06.2007 по справі 4/218-ап-07
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

4/218-АП-07

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

73000, м.Херсон, вул. Горького, 18


П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М      У К Р А Ї Н И

"15" червня 2007 р.                                                           Справа № 4/218-АП-07

Господарський суд Херсонської області у складі судді  Ємленінової З.І. при секретарі Сокуренко Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні справу              

за позовом Каховської об'єднаної державної податкової інспекції м.КаховкаХерсонської області

до дочірнього підприємства "Каховський райсількомунгосп" Херсонського обласного виробничо-кооперативного об'єднання  "Облсількомунгосп"  с.Любимівка Каховського району  Херсонської області      

про   припинення  юридичної особи      

за участю  представників сторін:

від позивача - не прибув

від відповідача - не прибув

в с т а н о в и в:

Позивач  звернувся з заявою про припинення  юридичної особи    -   дочірнього  підприємства "Каховський райсількомунгосп" Херсонського обласного виробничо-кооперативного об'єднання  "Облсількомунгосп"   у зв'язку з неподанням  ним  до податкових органів бухгалтерської звітності та податкових декларацій.

Відповідач в засідання суду не з'явився, відзив на позов та витребуваних ухвалою від 06.06.2007 року про відкриття виконавчого провадження в адміністративній справі до суду не надіслав, незважаючи на те, що був повідомлений про день і час розгляду спору  за вказаною в позовній заяві та реєстраційних документах адресою.

За таких підстав, оскільки відповідач своїм правом на судовий захист не скористався, в засідання суду не з'явився і витребуваних документів не надав, справа розглядається за наявними в ній доказами, яких достатньо для вирішення спору по суті.

Позовні вимоги  мотивовані тим, що відповідач всупереч вимогам законодавства не подає протягом більше року до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності, що відповідно до п. 2  статті 38 Закону України  «Про державну реєстрацію  юридичних осіб та  фізичних осіб - підприємців» є  підставою для  постановлення судового рішення про  припинення юридичної особи.

Розглянувши подані позивачем документи і матеріали,  всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд  дійшов до висновку про те, що позовні вимоги підлягають задоволенню з таких підстав:

Відповідач - дочірнє  підприємство "Каховський райсількомунгосп" Херсонського обласного виробничо-кооперативного об'єднання  "Облсількомунгосп"   ідентифікаційний код №  31711261 зареєстроване  районною державною адміністрацією  27.02.2002 року, як суб'єкт підприємницької діяльності  та взяте  на облік в Каховській об'єднаній державній податковій інспекції  як платник  податків  з  05.03.2002 року за № 876-ю.

          Відповідно з наданим позивачем актом   перевірки своєчасності подання звітності  про фінансово - господарську  діяльність підприємства  від 29 травня 2007 року за №  3301/10/15-1  відповідачем не подається бухгалтерська звітність та податкові декларації до податкових органів з   жовтня  2002 року. На підтвердження подання  до державної податкової служби  податкових декларацій та документів фінансової звітності відповідач повинен був надати суду  примірники відповідних довідок зі  штампом канцелярії податкового органу про їх прийняття або докази про їх відправлення поштою. Таких доказів відповідач суду не надав.

Таким чином, суд вважає встановленим факт неподання відповідачем до державної  податкової служби податкових декларацій та  документів фінансової звітності більше одного року.

У відповідності до ст. 38 Закону України "Про державну реєстрацію юридичних та фізичних осіб-підприємців" від 15.05.2003 № 755-1У (зі змінами та доповненнями) підставами для постановлення судового рішення щодо припинення юридичної особи є, зокрема,  неподання протягом року органам державної податкової служби податкових декларацій, документів фінансової звітності відповідно до закону.

Відповідно до ч.ч. 1 та 6 ст. 59 Господарського кодексу України припинення діяльності суб'єкта господарювання здійснюється шляхом його ліквідації за рішенням суду з підстав скасування державної реєстрації такого суб'єкта господарювання.

Відповідно до п. 17 ст. 11 Закону України "Про державну податкову службу в Україні" від 04.12.1990 року № 509-ХП (зі змінами та доповненнями) органи державної податкової служби мають право звертатися у передбачених законом випадках до суду з заявою (позовною заявою) про припинення юридичної особи.

З урахуванням наведених норм, а також того, що відповідач не подавав до державної податкової служби податкових декларацій та документів фінансової звітності більше одного року; вказані дії порушують  встановлені законодавчими актами правила здійснення господарської діяльності та є підставою для припинення такого суб'єкта  господарювання шляхом скасування його державної реєстрації;  враховуючи право органів державної податкової служби звертатися до суду з заявою (позовною заявою) про скасування державної реєстрації суб'єкта підприємницької діяльності, суд  вважає позовні вимоги обґрунтованими  та такими, що підлягають задоволенню

Оскільки спір вирішено на користь суб'єкта владних повноважень, звільненого від сплати судового збору, а також за відсутності витрат  позивача  - суб'єкта владних повноважень, пов'язаних із залученням свідків та проведенням  судових експертиз, судові витрати (судовий збір) стягненню з відповідача не підлягають.

          Керуючись ст. 69, 70, 71, 158-163 Кодексу Адміністративного  судочинства України, суд

                                                       П О С Т А Н О В И В :

          1. Позовні вимоги задовольнити  повністю.

          2. Припинити юридичну  особу    -     дочірнього  підприємства "Каховський райсількомунгосп" Херсонського обласного виробничо-кооперативного об'єднання  "Облсількомунгосп"  с.Любимівка Каховського району  Херсонської області    ідентифікаційний код № 31711261 ( рахунки  в банку відсутні) у зв'язку з ліквідацією.

3. Постанову  надіслати  сторонам по справі та  Державному реєстратору.

          Постанова відповідно до ч. 1 ст. 254 КАС України набирає законної сили після закінчення строку подання заяви про апеляційне оскарження, встановленого цим Кодексом, якщо таку заяву не було подано.

Заява про апеляційне оскарження постанови суду першої інстанції подається протягом десяти днів з дня її проголошення, а в разі складення постанови у повному обсязі відповідно до статті 160 КАС України з дня складення в повному обсязі. Апеляційна скарга на постанову суду першої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попереднього подання заяви про апеляційне оскарження, якщо скарга подається у строк, встановлений для подання заяви про апеляційне оскарження.

                    

                    Суддя                                                                  З.І. Ємленінова

 5прим.сл.                                                                      Постанова підписана суддею                                                                                                    15.06.2007р.

Дата ухвалення рішення15.06.2007
Оприлюднено28.08.2007
Номер документу720987
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —4/218-ап-07

Постанова від 15.06.2007

Господарське

Господарський суд Херсонської області

Ємленінова З.І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні