Ухвала
від 06.02.2018 по справі 760/3111/18
СОЛОМ'ЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Провадження №1-кс/760/2232/18

Справа 760/3111/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

06 лютого 2018 року слідчий суддя Солом`янського районного суду міста Києва ОСОБА_1 , при секретарі судових засідань ОСОБА_2 , за участю детектива ОСОБА_3 , розглянувши в приміщенні суду в м. Києві клопотання детектива Національного бюро Другого відділу детективів Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів Національного антикорупційного бюро України ОСОБА_3 , за погодженням із прокурором п`ятого відділу Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 про арешт майна в рамках кримінального провадження внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №52018000000000044 від 19.01.2018 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 191 КК України, -

в с т а н о в и в :

детектив за погодженням з прокурором звернувся до слідчого судді з вищевказаним клопотанням, в якому просить накласти арешт на наступне майно підозрюваного ОСОБА_5 , яке належить ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг», бенефіціарним власником якого являється ОСОБА_5 :

- транспортний засіб марки (моделі) «MERCEDES-BENZ GLS 350 D 4 MATIC», номер кузова НОМЕР_1 , чорного кольору, 2016 року випуску, н.з. « НОМЕР_2 »;

- банківські рахунки ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» (код ЄДРПОУ - 39652895), відкриті у ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123) та ПАТ Акціонерний банк «Південний» (МФО 328209) на видаткові операції по цих рахунках, крім обов`язкових платежів до бюджету та заробітної плати.

В обґрунтування підстав застосування даного заходу забезпечення детектив зазначає, що вищевказане майно належить ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг», бенефіціарним власником якого являється підозрюваний ОСОБА_5 , якому у кримінальному провадженні №52018000000000044 повідомлено про підозру у скоєнні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст.191 КК України. У разі визнання ОСОБА_5 винним у вчиненні вказаного кримінального правопорушення,судом може бути призначене останньому покарання у виді конфіскації майна, оскільки санкцією ч.5ст.191 Кримінального кодексу України, що інкримінується підозрюваному ОСОБА_5 , передбачається застосування конфіскації майна, як виду покарання. За таких обставин, як вказує детектив, застосування заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна обумовлене необхідністю його збереження та унеможливлення його відчуження з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

В судовому засіданні детектив клопотання підтримав, просив його задовольнити.

З урахуванням положень ч. 2ст. 172 КПК України, слідчий суддя дійшов висновку про можливість розгляду клопотання детектива у відсутності підозрюваного та його захисника.

Заслухавши детектива, дослідивши матеріали, якими обґрунтовується клопотання, слідчий суддя вважає, що останнє підлягає задоволенню з наступних підстав.

Арешт майна, як захід забезпечення кримінального провадження, у відповідності дост. 131 КПК Українизастосовується з метою досягнення дієвості цього провадження, тобто для виконання завдань визначенихст. 2 КПК України, в тому числі забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування кримінального правопорушення.

За загальним правилом установленимст. 132 КПК Українипідставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження є існування обґрунтованої підозри щодо вчинення кримінального правопорушення.

Згідно ч. 1ст. 170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна.

Завданням арешту майна, згідно згаданої норми закону, є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, знищення, перетворення, відчуження.

Положеннями ч.ч. 10, 11ст. 170 КПК Українивизначено, що арешт майна допускається з метою забезпечення, в тому числі, конфіскації майна як виду покарання.

Арешт може бути накладений у встановленому цим Кодексом порядку на рухоме чи нерухоме майно, гроші у будь-якій валюті готівкою або у безготівковій формі, в тому числі кошти та цінності, що знаходяться на банківських рахунках чи на зберіганні у банках або інших фінансових установах, видаткові операції, цінні папери, майнові, корпоративні права, щодо яких ухвалою чи рішенням слідчого судді, суду визначено необхідність арешту майна.

Судовим розглядом встановлено, що Національним антикорупційним бюро України проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №52018000000000044 від 19.01.2018, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191КК Україниза фактом вчинення службовими особами державного підприємства «Адміністрація морських портів України» та іншими особами заволодіння грошовими коштами ДП «АМПУ» шляхом зловживання своїм службовим становищем, в особливо великих розмірах за попередньою змовою групою осіб.

31 січня 2018 року у даному кримінальному провадженні повідомлено про підозру ОСОБА_5 у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч. 5 ст.191 КК України.

Оскільки інкримінований підозрюваному злочин, передбачений ч. 5 ст.191КК України, відноситься до категорії особливо тяжких, а санкція вказаної норми закону передбачає застосування додаткового покарання у виді конфіскації майна, наявні достатні підстави вважати, що у разі встановлення вини підозрюваного вироком суду, судом може бути призначене покарання у виді конфіскації його майна.

Разом з цим, як вбачається з матеріалів клопотання засновником та кінцевим бенефіціарним власником ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» (код ЄДРПОУ - 39652895) являється ОСОБА_5 .

Згідно з Інформації з «НАІС ДДАІ» МВС України, ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» належить транспортний засіб марки (моделі) «MERCEDES-BENZ GLS 350 D 4 MATIC», номер кузова НОМЕР_1 , чорного кольору, 2016 року випуску, н.з. « НОМЕР_2 ». Дата реєстрації 10.09.2016.

Відповідно до Статуту ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг», учасники товариства мають право брати участь у розподілі прибутку товариства та одержувати його частку (дивіденди), здійснити відчуження часток у статутному капіталі товариства, що засвідчують участь у товаристві.

Окрім цього, ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» (код ЄДРПОУ - 39652895) володіє банківськими рахунками, відкритими у ПАТ Акціонерний банк ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123) та ПАТ Акціонерний банк «Південний» (МФО 328209).

Згідно положень ч. 5ст. 170 КПК України, у разі арешту майна з метою забезпечення конфіскації як виду покарання, підставою для арешту майна є наявність достатніх підстав вважати, що суд у випадках, передбаченихКримінальним кодексом України, може призначити покарання у виді конфіскації майна або застосувати до юридичної особи захід кримінально-правового характеру у виді конфіскації майна.

За таких обставин, слідчий суддя дійшов висновку про наявність підстав для застосування щодо підозрюваного заходу забезпечення кримінального провадження у вигляді арешту майна, оскільки у даному випадку застосування арешту майна є виправданим необхідністю його збереження та унеможливлення його відчуження з метою забезпечення конфіскації майна як виду покарання.

З наведених вище підстав клопотання належить задовольнити в повному обсязі.

Керуючись ст.ст.2,8,9,131-132,170,171,173,175,369,371-372,395 КПК України, слідчий суддя, -

у х в а л и в:

клопотання задовольнити.

Накласти арешт на майно підозрюваного ОСОБА_5 , у вигляді позбавлення права на відчуження та розпорядження, яке належить ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг», бенефіціарним власником якого являється ОСОБА_5 , а саме:

- транспортний засіб марки (моделі) «MERCEDES-BENZ GLS 350 D 4 MATIC», номер кузова НОМЕР_1 , чорного кольору, 2016 року випуску, н.з. « НОМЕР_2 »;

- банківські рахунки ТОВ «Сірокко Інвест Консалтинг» (код ЄДРПОУ - 39652895), відкриті у ПАТ «Банк Восток» (МФО 307123) та ПАТ Акціонерний банк «Південний» (МФО 328209) на видаткові операції по цих рахунках, крім обов`язкових платежів до бюджету та заробітної плати.

Копію ухвали надіслати слідчому, прокурору, іншим заінтересованим особам не пізніше наступного робочого дня після її постановлення.

Ухвала слідчого судді може бути оскаржена до Апеляційного суду м. Києва протягом п`яти днів з дня її оголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення06.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72121601
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —760/3111/18

Ухвала від 19.03.2018

Кримінальне

Апеляційний суд міста Києва

Росік Тетяна Володимирівна

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Солом'янський районний суд міста Києва

Сенін В. Ю.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні