Ухвала
від 12.02.2018 по справі 520/1273/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


справа № 520/1273/18

провадження № 2-о/520/209/18

УХВАЛА

про відкриття провадження у справі

та призначення справи до судового розгляду

м. Одеса

12.02.2018 року суддя Київського районного суду міста Одеси Літвінова І.А., ознайомившись з заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною,

ВСТАНОВИВ:

09 лютого 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Київського районного суду міста ОСОБА_2 з заявою та просить в судовому порядку визнати недієздатною ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, та призначити ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2 її опікуном.

Пунктом першим частини другої та частиною четвертою статті 293 ЦПК України встановлено, що справи про визнання особи недієздатною суд розглядає в порядку окремого провадження у складі одного судді і двох присяжних.

Автоматичним розподілом справи головуючим суддею по справі відібрано суддю Літвінову І.А.

За результатами попереднього відбору до складу присяжних відібрано ОСОБА_4 та ОСОБА_2 із внесенням відповідної інформації до системи автоматизованого розподілу.

Згідно з ч. 1 ст. 295 ЦПК України, заява про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, у тому числі неповнолітньої особи, чи визнання фізичної особи недієздатною подається до суду за місцем проживання цієї особи, а якщо вона перебуває на лікуванні у наркологічному або психіатричному закладі, - за місцезнаходженням цього закладу.

Місцем проживання ОСОБА_3, яку заявник просить визнати недієздатною, значиться адреса, яка територіально відноситься до Київського району міста Одеси: місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3 а , що підтверджується копіями паспорту громадянина України (КЕ 734958, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 31 жовтня 2001) та висновків медичного обстеження, датованих жовтнем-листопадом 2017 року.

Справа підсудна Київському районному суду м. Одеси.

Відповідно до частини третьої статті 296 ЦПК України, заяву про визнання фізичної особи недієздатною може бути подано членами її сім'ї, близькими родичами, незалежно від їх спільного проживання, органом опіки та піклування, психіатричним закладом.

Заява про визнання ОСОБА_3 недієздатною подана до суду ОСОБА_1, як дочкою вказаної особи. В підтвердження родинних відносин заявник надав копію свідоцтва про народження ІІІ-ЖД № 380322, виданого 28 жовтня 1982 р. Київським відділом ЗАГС м. Одеси на ім'я ОСОБА_1, матір'ю якою вказана ОСОБА_3. Також довідкою Органу самоорганізації населення комітету мікрорайону Люстдорф з місця проживання про склад сім'ї і реєстрацію (вих. № 12 від 11.01.2018) підтверджено, що ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є членами однієї родини, які зареєстровані та мешкають за однією адресою. Крім того, реєстрація місця проживання цих осіб за адресою: м. Одеса, вул. Зої Космодем'янської, буд. 36 а підтверджена відповідними відмітками у їх паспортах. Дані паспорту на ім'я ОСОБА_3 встановлені раніше у цій ухвалі, а паспорт на ім'я громадянина України ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_4, уродженки місця ОСОБА_2, виданий Київським РВ ОМУ УМВС України в Одеській області 10 жовтня 2007 за номером КК 219468.

Заінтересованою особою заявник залучив Київську району адміністрацію Одеської міської ради, як орган опіки та піклування.

Як вбачається із доданих до заяви документів членами родини ОСОБА_3 та ОСОБА_1 є також ОСОБА_5 та ОСОБА_6, яких суддя вважає за необхідне залучити до участі у справі в якості заінтересованих осіб, зважаючи на те, що вони мають рівні із заявником права щодо опіки над недієздатним членом своєї родини.

В іншому зміст заяви ОСОБА_1 відповідає вимогам статті 297 ЦПК України. Підстав для відмови у відкритті провадження у справі не встановлено.

За правилами статей 299, 300 ЦПК України:

справи про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи чи визнання фізичної особи недієздатною суд розглядає за участю заявника,особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, та представника органу опіки та піклування. З урахуванням стану здоров'я особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, її участь у розгляді справи може відбуватися у режимі відеоконференції з психіатричного чи іншого лікувального закладу, в якому перебуває така особа, про що суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі.Питання про виклик фізичної особи, щодо якої розглядається справа про визнання її недієздатною, вирішується в кожному випадку судом із урахуванням стану її здоров'я;

судові витрати, пов'язані з провадженням справи про визнання фізичної особи недієздатною або обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, відносяться на рахунок держави;

суд, установивши, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, стягує із заявника всі судові витрати;

суд, ухвалюючи рішення про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи (у тому числі обмеження або позбавлення права неповнолітньої особи самостійно розпоряджатися своїми доходами) чи визнання фізичної особи недієздатною, встановлює над нею відповідно піклування або опіку і за поданням органу опіки та піклування призначає їй піклувальника чи опікуна.

Правилами опіки та піклування встановлено, що рішення про встановлення опіки (піклування) повинно бути прийняте не пізніше як у місячний термін з моменту, коли відповідному органові опіки та піклування стане відомо про потребу встановлення опіки чи піклування. За п. 2.10 Правил, якщо в особи, над якою встановлено опіку (піклування), є майно, що знаходиться в іншій місцевості, то опіка над цим майном установлюється органами опіки і піклування за місцезнаходженням майна.

Відповідно до частини другої статті 294 ЦПК України, з метою з'ясування обставин справи суд може за власною ініціативою витребувати необхідні докази.

За положеннями ч. 1 ст. 286 ЦК України, фізична особа має право на таємницю про стан свого здоров'я, факт звернення за медичною допомогою, діагноз, а також про відомості, одержані при її медичному обстеженні.

Керуючись ст. 51 Конституції України, ч. 1 ст. 286 ЦК України, ч. 1 ст. 172 СК України, Правилами опіки та піклування, ст. 6, ст. 234, ч. 2 ст. 235, ч. 1 та ч. 3 ст. 236, ст. 240, 241 ЦПК України, суддя

У Х В А Л И В:

Відкрити провадження у справі за заявою ОСОБА_1 про визнання особи недієздатною.

Залучити до розгляду справи у якості заінтересованих осіб ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, та ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6 місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3 а .

Справу призначити до судового розгляду в порядку окремого провадження у відкритому судовому засіданні.

Роз'яснити заявнику, заінтересованим особам право суду за їх клопотанням допустити закритий судовий розгляд для забезпечення нерозголошення відомостей про стан здоров'я фізичної особи на підставі ст. 286 ЦК України.

Початок судового засідання призначити на 12 березня 2018 року о 12 годині 00 хвилин в залі - к. № 240 Київського районного суду міста ОСОБА_2 (місто Одеса, вулиця Варненська, 3-Б, ІІ поверх).

В судове засідання викликати заявника, представника органу опіки та піклування Київської районної адміністрації Одеської міської ради та ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5, й ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_6, як заінтересованих осіб.

Зобов'язати заявника ОСОБА_1 надати суду до огляду в судовому засіданні оригінали документів, копії яких додані до заяви про визнання особи недієздатною.

Питання щодо встановлення порядку участі у розгляді справи ОСОБА_3 вирішити у судовому засіданні.

Судові витрати пов'язані із розглядом цивільної справи № 520/1273/18 за заявою про визнання особи недієздатною - віднести на рахунок держави.

Роз'яснити заявнику ОСОБА_1 необхідність звернутися до відповідного органу опіки та піклування за одержанням в місячний термін подання про встановлення опіки та надати його суду.

Роз'яснити органові опіки та піклування обов'язок прийняти рішення про встановлення опіки над громадянином України ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1 (ідентифікаційний номер НОМЕР_1; паспорт громадянина України: КЕ734958, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 31 жовтня 2001; місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3 а ) не пізніше як у місячний термін з моменту, коли органові опіки та піклування стане відомо про потребу встановлення опіки чи піклування над вказаною особою.

Попередити заявника ОСОБА_1 про відповідальність, встановлену частиною третьою статті 299 ЦПК України, згідно з якою, в разі встановлення судом, що заявник діяв недобросовісно без достатньої для цього підстави, суд стягує із заявника всі судові витрати.

Витребувати з Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (65009, м. Одеса, вул. Черняховського, 6) відомості про наявність речових прав на нерухоме майно у громадянина України ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1; паспорт громадянина України: КЕ734958, виданий Київським РВ УМВС України в Одеській області 31 жовтня 2001; місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3 а .

Копію ухвали направити заявнику, до Київської районної адміністрації Одеської міської ради, як органу опіки та піклування та заінтересованим особам.

Копію ухвали направити до Управління державної реєстрації юридичного департаменту Одеської міської ради (65009, м. Одеса, вул. Черняховського, 6) - до виконання.

Ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала може бути оскаржена лише щодо недотримання правил підсудності - протягом п'ятнадцяти днів з дня її складення.

Учасник справи, якому ухвала суду не була вручена у день її складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом п'ятнадцяти днів з дня вручення йому відповідної ухвали суду.

До утворення апеляційних судів в апеляційних округах, апеляційна скарга подається шляхом подання апеляційної скарги через Київський районний суд м. Одесидо апеляційного суду у межах територіальної юрисдикції яких перебуває місцевий суд, який ухвалив судове рішення, що оскаржується.

Ухвала надіслана до Єдиного державного реєстру судових рішень в день її складання. З текстом ухвали можна ознайомитись за веб-адресою: www.reyestr.court.gov.ua .

Можливість отримати інформацію щодо справи, що розглядається, учасники справи мають на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет.

Веб-адреса сторінки: http://ki.od.court.gov.ua .

Суддя

ОСОБА_7

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено12.02.2018
Номер документу72128006
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —520/1273/18

Рішення від 14.08.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 26.06.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 14.05.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 16.03.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 12.03.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

Ухвала від 12.02.2018

Цивільне

Київський районний суд м. Одеси

Літвінова І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні