Ухвала
від 12.02.2018 по справі 345/481/18
КАЛУСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №345/481/18

Провадження № 1-кп/345/172/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12.02.2018 року м. Калуш

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області у складі:

головуючого судді ОСОБА_1 ,

суддів ОСОБА_2 , ОСОБА_3 ,

з участю секретаря судового засідання ОСОБА_4 ,

прокурора ОСОБА_5 ,

захисника ОСОБА_6 ,

обвинуваченого ОСОБА_7 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження з обвинувальним актом про обвинувачення ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 ,уродженця та жителя АДРЕСА_1 , не працюючого, українця, громадянина України, із вищою освітою, не одруженого, на утриманні одна неповнолітня дитина, раніше не судимого, у вчиненні злочину, передбаченогоч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України,

ВСТАНОВИВ:

Обвинувачений ОСОБА_7 обвинувачується у створенні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчиненого за попередньою змовою групою осіб.

Кримінальне правопорушення вчинено при наступних обставинах.

Приблизно на початку жовтня 2015 року ОСОБА_7 , будучи знайомим із ОСОБА_8 , який у 2014 році переїхав до м. Івано-Франківська із зони проведення антитерористичної операції, дізнався, що останній має бажання зареєструвати юридичну особу для здійснення підприємницької діяльності.

Маючи намір досягнути мету фіктивного підприємництва, що суперечила законному підприємництву та встановленим вимогам ст.ст.3, 42 Господарського кодексу України, ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою з ОСОБА_9 та за участі ОСОБА_10 , вирішили використати ОСОБА_8 шляхом реєстрації на нього товариства з обмеженою відповідальністю "Екохімсинтез" (далі ТОВ "Екохімсинтез"), а надалі провадити без його відома незаконну підприємницьку діяльність, що відповідно до статті 55-1 Господарського кодексу України є ознакою фіктивної діяльності суб`єкта господарювання.

При цьому ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 розуміли, що ОСОБА_8 не усвідомлював протиправності їх дій та фактично був введений в оману задля створення зовні законного вигляду реєстрації ТОВ"Екохімсинтез".

Приблизно у вказаний час ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою групою осіб із ОСОБА_9 та за участі ОСОБА_10 , за допомогою невстановленої досудовим розслідуванням особи виготовив рішення засновника №1 ТОВ "Екохімсинтез" від 05.10.2015 та статут ТОВ"Екохімсинтез".

При цьому з метою надання законного вигляду юридичної особи в створені документи було внесено недійсну юридичну адресу ТОВ"Екохімсинтез" Івано-Франківська область, Тисменицький район, с.Угринів, вул. Галицька, 29, за якою вказане товариство ніколи не знаходилося.

Створені з метою реєстрації ТОВ"Екохімсинтез" документи ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та невстановлена досудовим розслідуванням особа подали державному реєстратору реєстраційної служби Тисменицького районного управління юстиції в Івано-Франківській області, на підставі чого державним реєстратором 12.10.2015 було внесено запис до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців про проведення державної реєстрації ТОВ "Екохімсинтез" за №11161020000001591 з присвоєнням коду ЄДРПОУ 40063197.

Таким чином, 12.10.2015 ОСОБА_7 , який діяв за попередньою змовою групою осіб, використовуючи ОСОБА_8 , вчинив певну сукупність дій, передбачених статтями 87, 88 та 89 Цивільного кодексу України, статтями 56, 57 та 58 Господарського кодексу України та розділом ІІІ Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", тобто створив суб`єкт підприємницької діяльності з наступним наміром використовувати його з метою прикриття незаконної діяльності.

09 листопада 2015 року, реалізовуючи свій злочинний умисел та з метою постановки на податковий облік ТзОВ "Екохімсинтез", установчі і реєстраційні документи даного товариства ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та невстановленою досудовим розслідуванням особою були подані до Тисменицької оДПІ.

Після державної реєстрації ТОВ "Екохімсинтез" за невстановлених досудовим розслідуванням обставин були виготовлені печатка товариства та електронні цифрові підписи керівника і печатки ТОВ "Екохімсинтез" для майбутньої безпідставної реєстрації податкових накладних та безпідставного подання електронної податкової звітності товариства до Тисменицької оДПІ.

Здійснивши всі зазначені дії, ОСОБА_8 , не будучи обізнаним із злочинними планами ОСОБА_7 та інших співучасників злочину та вважаючи, що останні будуть надавати йому допомогу в здійсненні підприємницької діяльності, передав реєстраційні документи, печатку та електронні цифрові підписи керівника і печатки ТОВ"Екохімсинтез" ОСОБА_7 та ОСОБА_9 , які не мали права здійснювати підприємницьку діяльність від імені зазначеного товариства, однак прагнули використати створений суб`єкт підприємницької діяльності для надання легального зовнішнього вигляду протиправним діям у момент їх вчинення.

Отримавши печатку та реєстраційні документи створеного підприємства, діючи задля досягнення злочинної мети, пов`язаної з прикриттям незаконної діяльності, ОСОБА_7 , діючи за попередньою змовою групою осіб, відкрив поточний рахунок в банку для ТОВ"Екохімсинтез".

Так, 30.11.2015 ОСОБА_7 , використовуючи ОСОБА_8 , у відділенні ПАТ"Креді Агріколь Банк" (МФО 300614), що знаходиться в м.Івано-Франківськ на вул.Привокзальна, 11, відкрив для ТОВ"Екохімсинтез" поточний рахунок № НОМЕР_1 , який надалі використовувався у незаконній діяльності шляхом отримання безготівкових коштів від реально діючих підприємств за безтоварними (неіснуючими) господарськими операціями, їх перерахування на інші поточні рахунки.

З цією метою ОСОБА_10 , володіючи переданими йому електронними ключами системи віддаленого доступу типу "клієнт-банк", отримував безготівкові кошти на зазначений рахунок ТОВ"Екохімсинтез" від різних підприємств за нібито реалізовані товари (роботи, послуги) та перераховував їх за вказівкою ОСОБА_9 на інші банківські рахунки реально діючих суб`єктів господарювання за нібито придбані товари (роботи, послуги). Одночасно з цим ОСОБА_10 , маючи у своєму розпорядженні електронні цифрові підписи, незаконно реєстрував податкові накладні ТОВ"Екохімсинтез" в Єдиному реєстрі податкових накладних, а також незаконно подавав електронну податкову звітність вказаного товариства до Тисменицької оДПІ.

У той же час ОСОБА_8 , будучи формально засновником та директором ТОВ"Екохімсинтез", із моменту реєстрації товариства по теперішній час фактично господарську діяльність не здійснював, печаткою товариства, а також електронними цифровими підписами та ключами доступу до системи віддаленого доступу типу "клієнт-банк" не володів, а останні використовувалися ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 для оформлення неіснуючих угод, безпідставної реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних та перерахування безготівкових коштів з наступним переведенням їх у готівку.

Так, ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , використовуючи печатку ТОВ"Екохімсинтез", а також електронні цифрові підписи печатки та керівника вказаного товариства, діючи з метою прикриття незаконної діяльності, упродовж грудня 2015 року, січня-квітня 2016 року надавали незаконні послуги реальним суб`єктам господарювання, у тому числі ТзОВ "Техносила" (код ЄДРПОУ 30609663), ДП "Калуський ДЕЗ ІХП НАНУ" (код ЄДРПОУ 5540209), шляхом оформлення первинних бухгалтерських документів про безтоварні (неіснуючі) господарські операції, на підставі яких останні ухилялися від сплати податків.

Протягом цього часу ОСОБА_7 , ОСОБА_9 та ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою групою осіб та реалізовуючи свою мету, систематично проставляли відбитки печатки ТОВ"Екохімсинтез" на бланках бухгалтерських документів, передавали їх службовим особам реально діючих підприємств, отримуючи за такі незаконні послуги грошову винагороду в розмірі 5-13% від суми перерахованих безготівковим шляхом грошових коштів на рахунок ТзОВ"Екохімсинтез".

Розмір шкоди, завданої кримінальним правопорушенням, складає 774559грн. (сімсот сімдесят чотири тисячі п`ятсот п`ятдесят дев`ять гривень).

Захисник ОСОБА_6 звернувся до суду з клопотаннямпро звільнення ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності та закриття кримінального провадження відносно нього згідно ст. 49 КК України.

ОСОБА_7 в судовому засіданні вину визнав, а також підтримав заявлене його захисником клопотання.

Прокурор не заперечив проти задоволення даного клопотання та закриття кримінального провадження у зв`язку з із закінченням строків давності.

Суд, заслухавши думку учасників судового засідання, дослідивши матеріали справи, вважає клопотання таким, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Дії ОСОБА_7 вірно кваліфіковано за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України на підставі зібраних доказів, що містяться у матеріалах кримінального провадження.

Відповідно до ст. 12 КК України злочин, передбачений ч. 1 ст. 205 КК України відноситься до злочинів невеликої тяжкості.

ОСОБА_7 вчинив злочин 12.10.2015 року, коли за попередньою змовою з групою осіб створив суб`єкт підприємницької діяльності з наступним наміром використовувати його з метою прикриття незаконної діяльності.

Як передбачено ч. 1 ст. 285 КПК України особа звільняється від кримінальної відповідальності у випадках, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки:

1) два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі;

2) три роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання у виді обмеження або позбавлення волі;

3) п`ять років у разі вчинення злочину середньої тяжкості;

4) десять років у разі вчинення тяжкого злочину;

5) п`ятнадцять років у разі вчинення особливо тяжкого злочину.

На час розгляду кримінального провадження з дня вчинення злочину пройшло більше двох років.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Відповідно до ст. 286 ч. 1 та ч. 2 КПК України звільнення від кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення здійснюється судом.

Відповідно до ст. 284 ч. 2 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку зі звільненням особи від кримінальної відповідальності.

З огляду на вищенаведене та враховуючи, що з дня вчинення ОСОБА_7 злочину минуло більше двох років, суд приходить до висновку, що у відповідності до вимог ст. 49 КК України минули строки притягнення до кримінальної відповідальності, а тому ОСОБА_7 слід звільнити від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити.

На підставі наведеного та керуючись ст. 49 КК України та ст. ст. 284 -286, 288 КПК України, суд -

УХВАЛИВ:

Клопотання задоволити.

Звільнити ОСОБА_7 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України, у зв`язку з закінченням строків давності, а кримінальне провадження закрити.

Цивільний позов прокурора у кримінальному провадженні в інтересах держави в особі ГУ ДФС в Івано-Франківської області про стягнення шкоди, заподіяної кримінальним правопорушенням в частині стягнення з ОСОБА_7 386654,00 грн. в солідарному порядку та судових витрат залишити без розгляду.

Ухвала може бути оскаржена до Апеляційного суду Івано-Франківської області через Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області шляхом подачі апеляції протягом семи діб з дня її проголошення

Головуючий

Судді

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —345/481/18

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Калуський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Якимів Р. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні