Рішення
від 08.02.2018 по справі 909/47/18
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

08.02.2018 м. Івано-ФранківськСправа № 909/47/18

Господарський суд Івано-Франківської області у складі судді Деделюка Б.В.,

секретар судового засідання Попович Л.І.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні справу

за позовом: товариства з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг", 76010, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул.Ленкавського, 22,

до відповідача: Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області, 78000, Івано-Франківська область, Тлумацький район, м. Тлумач, вул. Макухи, 2,

про стягнення заборгованості за виконані проектні роботи в сумі 23634 грн. 13 коп.,

за участю:

від позивача: представники не з"явилися,

від відповідача: представники не з"явилися,

встановив:

товариство з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг" звернувся до господарського суду Івано-Франківської області із позовною заявою Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за виконані проектні роботи в сумі 23634 грн. 13 коп.

Позовні вимоги мотивовані тим, що в порушення умов укладеного між сторонами договору № 02-05-П16/04 від 20.07.2016 відповідачем не оплачено позивачу кошти за виконані проектні роботи.

Ухвалою господарського суду Івано-Франківської області від 12.01.2017 прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження у справі, постановлено здійснювати розгляд справи за правилами спрощеного позовного провадження, розгляд справи по суті призначено на 08.02.2018.

Представники позивача, в судове засідання 08.02.2018, не з"явилися. Відповідно до письмової заяви представника позивача Любінець І.О. від 08.02.2018 (вх. № 2219/18 від 08.02.2018), позивач просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги підтверджує, просить позов задовольнити та покласти на відповідача судові витрати.

Представники відповідача, в судове засідання 08.02.2018, не з"явилися. Згідно письмової заяви представника відповідача Зварич Ю.А. від 08.02.2018 (вх. № 2218/18 від 08.02.2018), відповідач просить розглядати справу без його участі, позовні вимоги визнає, не заперечує проти задоволення позову та стягнення судових витрат.

За таких обставин, враховуючи те, що сторони належним чином повідомлені про дату, час і місце розгляду справи, та подані заяви, суд, вважає за можливе розглянути справу без участі повноважних представників сторін за наявними в ній матеріалами, запобігаючи, одночасно, безпідставному затягуванню розгляду спору.

Розглянувши документи і матеріали, подані сторонами та витребувані судом, дослідивши зібрані по справі докази, оцінивши їх відповідно до приписів ст. 86 ГПК України, з"ясувавши обставини, на яких грунтуються позовні вимоги, давши оцінку доказам, які мають значення для справи, із врахуванням ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, стосовно розгляду спору впродовж розумного строку, суд вважає за правильне взяти до уваги наступне.

20.07.2016 між Тлумацькою міською радою (Замовник) та товариством з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг" (Виконавець) укладено договір № 02-05-П16/04 (проектні роботи) на виконання проектно-кошторисної документації на "Нове будівництво каналізаційних мереж по вул. Колійова в м. Тлумач Івано-Франківської області" (далі Договір).

Проектно-кошторисна документація виконана вчасно та належним чином на суму 23634 грн. 13 коп.

Відповідно до п. 2.5. Договору Замовник перераховує Виконавцю аванс в розмірі 30 % вартості річного обсягу протягом 5-ти (п'яти) робочих днів з дня підписання Договору строком на три місяці (у випадку наявності коштів на розрахунковому рахунку Замовника, які передбачені на фінансування робіт по даному об'єкту).

Не зважаючи на це, аванс Замовником не було перераховано як і решта суми за виконану роботу згідно Договору.

Відповідно до п. 4.1.4. Договору Замовник зобов'язаний своєчасно та в повному обсязі здійснювати розрахунки з Виконавцем.

Згідно акту № 111 здачі-приймання проектно-вишукувальної, науково-технічної продукції до договору від 20.07.2016 товариство з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг" виконало проектно-кошторисну документацію на Нове будівництво каналізаційних мереж по вул. Колійова в м. Тлумач Івано-Франківської області , а Тлумацька міська рада прийняла цю документацію та підписала акт без зауважень.

Проте виконані роботи не були оплачені.

Тлумацька міська рада увійшла до Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області. Відповідно до ч. З ст. 8 Закону України "Про добровільне об'єднання територіальних громад" об'єднана територіальна громада є правонаступником всього майна, прав та обов'язків територіальних громад, що об'єдналися, з дня набуття повноважень сільською, селищною, міською радою, обраною такою об'єднаною територіальною громадою.

16.05.2017 ТОВ "Капітал Інжиніринг" звернулось із претензією № 11/01-08 до Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області про сплату заборгованості за виконані роботі згідно Договору № 02-05-П16/04 від 20.07.2016. Претензію Відповідач отримав 19.05.2017 згідно повідомлення про вручення. ТОВ "Капітал Інжиніринг" відповіді на претензію не отримано, заборгованість підприємству не оплачено.

Згідно довідки № 01-01/18 від 11.01.2018 товариство з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг" повідомляє, що у провадженні господарських судів України, або іншого органу, який в межах своєї компетенції вирішує спір, немає справ зі спору між тими самими сторонами, про той же предмет і з тих же підстав та немає рішення цих органів з такого спору.

У зв'язку із неналежним виконанням відповідачем своїх зобов'язань по договору № 02-05-П16/04 від 20.07.2016, у відповідача перед позивачем утворилась заборгованість в сумі 23634 грн. 13 коп., що підтверджується матеріалами справи та слугувало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Відповідно до ст. 11 ЦК України цивільні права та обов'язки виникають із дій осіб, що передбачені актами цивільного законодавства, зокрема із правочинів.

Правочином є дія особи, спрямована на набуття, зміну або припинення цивільних прав та обов'язків (ч. 1 ст. 202 ЦК України).

Згідно з ст. 509 ЦК України зобов'язанням є правовідношення, в якому одна сторона (боржник) зобов'язана вчинити на користь другої сторони (кредитора) певну дію (передати майно, виконати роботу, надати послугу, сплатити гроші тощо) або утриматися від певної дії, а кредитор має право вимагати від боржника виконання його обов'язку.

Відповідно до ст. 887 ЦК України за договором підряду на проведення проектних та пошукових робіт підрядник зобов'язується розробити за завданням замовника проектну або іншу технічну документацію та (або) виконати пошукові роботи, а замовник зобов'язується прийняти та оплатити їх. До договору підряду на проведення проектних і пошукових робіт застосовуються положення цього Кодексу, якщо інше не встановлено законом.

Статтею 526 ЦК України передбачено, що зобов'язання має виконуватися належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу, інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

Вказана норма Цивільного Кодексу кореспондується із ст. 193 ГК України, відповідно до ч. 1 якої суб'єкти господарювання та інші учасники господарських відносин повинні виконувати господарські зобов'язання належним чином відповідно до закону, інших правових актів, договору, а за відсутності конкретних вимог щодо виконання зобов'язання - відповідно до вимог, що у певних умовах звичайно ставляться. До виконання господарських договорів застосовуються відповідні положення Цивільного кодексу України з урахуванням особливостей, передбачених цим Кодексом. Кожна сторона повинна вжити усіх заходів, необхідних для належного виконання нею зобов'язання, враховуючи інтереси другої сторони та забезпечення загальногосподарського інтересу.

Відповідності до ст. 629 Цивільного кодексу України договір є обов'язковим для виконання сторонами.

Статтею 610 ЦК України передбачено, що порушенням зобов'язання є його невиконання або виконання з порушенням умов, визначених змістом зобов'язання (неналежне виконання).

Згідно з п. 1 ст. 612 ЦК України боржник вважається таким, що прострочив, якщо він не приступив до виконання зобов'язання або не виконав його у строк, встановлений договором або законом.

У відповідності до ст. 86 ГПК України суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів. Жодні докази не мають для суду заздалегідь встановленої сили. Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

За наведених обставин, беручи до уваги визнання позову відповідачем, вимоги позивача щодо стягнення з відповідача заборгованості за виконані проектні роботи згідно умов договору № 02-05-П16/04 від 20.07.2016 в сумі 23634 грн. 13 коп., є обгрунтованими, тому позов підлягає задоволенню.

Судові витрати, відповідно до вимог ст. 129 ГПК України, покладаються на позивача.

На підставі вищевикладеного у відповідності до ст.ст. 124, 129 Конституції України, ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, керуючись ст.ст. 86, 129, 165, 233, 238, 240, 241 Господарського процесуального кодексу України, суд

ВИРІШИВ:

позов товариства з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг" до Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області про стягнення заборгованості за виконані проектні роботи в сумі 23634 грн. 13 коп. задовольнити.

Стягнути з Тлумацької міської ради об'єднаної територіальної громади Тлумацького району Івано-Франківської області, 78000, Івано-Франківська область, Тлумацький район, м. Тлумач, вул. Макухи, 2, (ідентифікаційний код 04054234), на користь товариства з обмеженою відповідальністю "Капітал Інжиніринг", 76010, Івано-Франківська область, м. Івано-Франківськ, вул.Ленкавського, 22, (ідентифікаційний код 37582250), 23634 (двадцять три тисячі шістсот тридцять чотири) грн. 13 коп. заборгованості за виконані проектні роботи згідно умов договору № 02-05-П16/04 від 20.07.2016, 1762 (тисячу сімсот шістдесят дві) грн. судового сбору.

Наказ видати після набрання рішенням законної сили.

Рішення господарського суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Повне рішення складено 08.02.18

Суддя Деделюк Б.В.

Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено13.02.2018
Номер документу72148282
СудочинствоГосподарське
Сутьстягнення заборгованості за виконані проектні роботи в сумі 23634 грн. 13 коп.,

Судовий реєстр по справі —909/47/18

Судовий наказ від 01.03.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

Рішення від 08.02.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

Ухвала від 12.01.2018

Господарське

Господарський суд Івано-Франківської області

Деделюк Б.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні