Постанова
від 07.02.2018 по справі 133/3320/15-ц
ВЕРХОВНИЙ СУД

Постанова

Іменем України

7 лютого 2018 року

м. Київ

справа № 133/3320/15-ц

провадження № 61-994 св 18

Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду:

головуючого - Висоцької В. С.,

суддів: Мартєва С. Ю. (суддя-доповідач), Пророка В. В., Фаловської І. М., Штелик С. П.,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_4,

представник позивача - ОСОБА_7,

відповідач - фермерське господарство Агродвір Бродецьке ,

представник відповідача - Старий МиколаМиколайович,

розглянув у порядку спрощеного позовного провадження касаційну скаргу фермерського господарства Агродвір Бродецьке на рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 10 травня 2016 року в складі судді Слободяного О. Є. та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 14 червня 2016 року в складі суддів: Іващука В. А., Вавшка В. С., Голоти Л. О.,

ВСТАНОВИВ:

Відповідно до пункту 4 розділу XIII Перехідні положення ЦПК України у редакції Закону України від 3 жовтня 2017 року № 2147-VIII Про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України, Цивільного процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства України та інших законодавчих актів касаційні скарги (подання) на судові рішення у цивільних справах, які подані і розгляд яких не закінчено до набрання чинності цією редакцією Кодексу, передаються до Касаційного цивільного суду та розглядаються спочатку за правилами, що діють після набрання чинності цією редакцією Кодексу.

У грудні 2015 року ОСОБА_4 звернулася до суду з позовом до фермерського господарства Агродвір Бродецьке (далі - ФГ Агродвір Бродецьке ) про розірвання договорів оренди земельних ділянок.

Позовна заява мотивована тим, що їй на праві приватної власності належать земельні ділянки площами 3,6881 га, 2,5898 га та 0,8006 га, розташовані на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області. Право власності на земельні ділянки підтверджено державними актами від 24 березня 2008 року НОМЕР_1 від 8 серпня 2008 року НОМЕР_2 та від 8 серпня 2008 року НОМЕР_3

20 січня 2010 року вона уклала договори оренди земельних ділянок із ФГ Агродвір Бродецьке терміном на 8 років.

Договори оренди земельних ділянок площами 3,6881 га та 2,5898 га зареєстровані у відділі Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області 7 листопада 2011 року, договір оренди земельної ділянки площею 0,8006 га - 20 лютого 2012 року.

Із 2013 року відповідач не використовує орендовані земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва та фактично передав право користування земельними ділянками без її згоди та всупереч умовам договорів оренди та вимог статті 8 Закону України Про оренду землі , статті 93 ЗК України іншим особам.

ОСОБА_4 просила розірвати договори оренди земельних ділянок від 20 січня 2010 року, зобов'язавши відповідача передати їй орендовані земельні ділянки в стані, придатному для їх цільового використання.

Рішенням Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 10 травня 2016 року позов задоволено.

Розірвано договір оренди землі, укладений 20 січня 2010 року між ОСОБА_4 та ФГ Агродвір Бродецьке , зареєстрований 7 листопада 2011 року у відділі Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області за № 0521400040012338.

Зобов'язано ФГ Агродвір Бродецьке повернути ОСОБА_4 належну їй земельну ділянку площею 3,6881 га, кадастровий НОМЕР_4, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Розірвано договір оренди землі, укладений 20 січня 2010 року між ОСОБА_4 та ФГ Агродвір Бродецьке , зареєстрований 7 листопада 2011 року у відділі Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області за № 0521400040012337.

Зобов'язано ФГ Агродвір Бродецьке повернути ОСОБА_4 належну їй земельну ділянку площею 2,5898 га, кадастровий № НОМЕР_4, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Розірвано договір оренди землі, укладений 20 січня 2010 року між ОСОБА_4 та ФГ Агродвір Бродецьке , зареєстрований 7 листопада 2011 року у відділі Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області за № 052140004004616.

Зобов'язано ФГ Агродвір Бродецьке повернути ОСОБА_4 належну їй земельну ділянку площею 0,8006 га, кадастровий № НОМЕР_5, передану для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, яка розташована на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області.

Вирішено питання про розподіл судових витрат.

Рішення суду першої інстанції мотивоване тим, що ФГ Агродвір Бродецьке на порушення умов договорів оренди землі та норм Закону України Про оренду землі без погодження з орендодавцем передало належні позивачу земельні ділянки в користування третьої особи - Товариства з обмеженою відповідальністю Сервісагротех (далі - ТОВ Сервісагротех ).

Ухвалою апеляційного суду Вінницької області від 14 червня 2016 року рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 10 травня 2016 року року залишено без змін.

Ухвала апеляційного суду мотивована тим, що рішення суду першої інстанції ухвалено з дотриманням норм матеріального та процесуального права, доводи апеляційної скарги ФГ Агродвір Бродецьке правильність висновків суду не спростовують.

У поданій у липні 2016 року до Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ касаційній скарзі ФГ Агродвір Бродецьке просить ухвалені в справі рішення скасувати, посилаючись на неправильне застосування судами норм матеріального права та порушення норм процесуального права, та ухвалити нове рішення про відмову в позові.

Касаційна скарга мотивована тим, що судами попередніх інстанцій не взято до уваги, що відповідач, не маючи змоги придбати сільськогосподарську техніку, уклав договір про надання послуг з обробки землі з ТОВ Сервісагротех , що не суперечить положенням чинного законодавства. Укладання такого договору не є передачею права користування земельними ділянками в розумінні статті 8 Закону України Про оренду землі та частини шостої статті 93 ЗК України.

Відзив на касаційну скаргу не подавався.

9 січня 2018 року справу Вищим спеціалізованим судом України з розгляду цивільних і кримінальних справ передано до Верховного Суду.

Відповідно до частини третьої статті 3 ЦПК України провадження в цивільних справах здійснюється відповідно до законів, чинних на час вчинення окремих процесуальних дій, розгляду і вирішення справи.

Частиною другою статті 389 ЦПК України передбачено, що підставами касаційного оскарження є неправильне застосування судом норм матеріального права чи порушення норм процесуального права.

Відповідно до вимог частин першої і другої статті 400 ЦПК України під час розгляду справи в касаційному порядку суд перевіряє в межах касаційної скарги правильність застосування судом першої або апеляційної інстанції норм матеріального чи процесуального права і не може встановлювати або (та) вважати доведеними обставини, що не були встановлені в рішенні чи відкинуті ним, вирішувати питання про достовірність або недостовірність того чи іншого доказу, про перевагу одних доказів над іншими.

Суд касаційної інстанції перевіряє законність судових рішень лише в межах позовних вимог, заявлених у суді першої інстанції.

Згідно з частиною першою статті 402 ЦПК України у суді касаційної інстанції скарга розглядається за правилами розгляду справи судом першої інстанції в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення учасників справи з урахуванням статті 400 цього Кодексу.

Касаційна скарга не підлягає задоволенню з таких підстав.

Судами встановлено, що ОСОБА_4 на праві приватної власності належать земельні ділянки площами 3,6881 га, 2,5898 га та 0,8006 га, розташовані на території Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області. Право власності на земельні ділянки підтверджено державними актами від 24 березня 2008 року НОМЕР_1 від 8 серпня 2008 року НОМЕР_2 та від 8 серпня 2008 року НОМЕР_3

20 січня 2010 року ОСОБА_4 уклала договори оренди земельних ділянок з ФГ Агродвір Бродецьке терміном на 8 років.

Договори оренди земельних ділянок площами 3,6881 га та 2,5898 га зареєстровані у відділі Держкомзему у Козятинському районі Вінницької області 7 листопада 2011 року, договір оренди земельної ділянки площею 0,8006 га - 20 лютого 2012 року.

Згідно із пунктами 1, 9, 31, 36 договорів оренди, які за змістом є ідентичними, крім об'єкта оренди, орендар приймає в строкове платне користування земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, орендна плата вноситься орендарем, орендар протягом дії договорів використовує земельні ділянки за цільовим призначенням, зміна умов договорів оренди здійснюється у письмовій формі за взаємною згодою сторін.

Пунктом 1 договорів оренди передбачено, що орендодавець надає, а орендар приймає в строкове платне користування земельну ділянку для ведення сільськогосподарського виробництва.

20 березня 2015 року між ТОВ Сервісагротех та ФГ Агродвір Бродецьке укладено договір про надання послуг № 1, згідно з умовами якого ТОВ Сервісагротех зобов'язувалося протягом визначеного в договорі строку надати послуги з обробки земель, догляду за посівами, збирання врожаю тощо.

Підставою укладання договору про надання послуг, як зазначало ФГ Агродвір Бродецьке , було те, що за місцем реєстрації останнього та за місцем розташування земельних ділянок будь-якої матеріально-виробничої бази немає, за ФГ Агродвір Бродецьке на території Вінницької області будь-які транспортні засоби не зареєстровані (довідки Бродецької селищної ради та Поличинецької сільської ради Козятинського району Вінницької області від 12 листопада 2015 року, УДАІ УМВС України у Вінницькій області від 25 вересня 2015 року).

Заявляючи позов, ОСОБА_4 посилалася на те, що орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користування іншій особі (суборенда), проте договорами оренди від 20 січня 2010 року передача земельних ділянок у суборенду не передбачена.

Відповідно до довідки Управління статистики у Козятинському районі Вінницької області від 22 вересня 2015 року № 01-15/2 ФГ Агродвір Бродецьке звітувало останній раз за ф. 4-сг Посівні площі сільськогосподарських культур не пізніше 2 червня 2013 року, за ф. 29-сг Підсумки збору врожаю сільськогосподарських культур, плодів, ягід та винограду - 1 грудня 2013 року, фінансова звітність останній раз подавалась станом на 31 грудня 2012 року.

У листі Калинівської об'єднаної державної податкової інспекції головного управління державної фіскальної служби у Вінницькій області від 18 квітня 2016 року зазначено, що ФГ Агродвір Бродецьке не надавало податкову звітність, яка б свідчила про господарську діяльність підприємства - посів та збір сільськогосподарських культур.

Згідно зі статтею 13 Закону України Про оренду землі договір оренди землі - це договір, за яким орендодавець зобов'язаний за плату передати орендареві земельну ділянку у володіння і користування на певний строк, а орендар зобов'язаний використовувати земельну ділянку відповідно до умов договору та вимог земельного законодавства.

Відповідно до частини першої статті 32 Закону України Про оренду землі на вимогу однієї із сторін договір оренди землі може бути достроково розірваний за рішенням суду в разі невиконання сторонами обов'язків, передбачених статтями 24 і 25 цього Закону та умовами договору, в разі випадкового знищення чи пошкодження об'єкта оренди, яке істотно перешкоджає передбаченому договором використанню земельної ділянки, а також на підставах, визначених Земельним кодексом України та іншими законами України.

Пунктом 38 договорів оренди передбачено, що договір припиняється шляхом його розірвання за рішенням суду на вимогу однієї із сторін внаслідок невиконання другою стороною обов'язків, передбачених договором, та внаслідок випадкового знищення, пошкодження орендованої земельної ділянки, яке істотно перешкоджає її використанню, а також з інших підстав, передбачених законом.

Доводи касаційної скарги про те, що наявність договору ФГ Агродвір Бродецьке з ТОВ Сервісагротех про надання послуг з обробки земель не суперечить чинному законодавству та не є порушенням укладених договорів спростовуються висновками суду з питання щодо наявності прихованого договору суборенди відповідача з ТОВ Сервісагротех .

ФГ Агродвір Бродецьке на порушення положень статті 8 Закону України Про оренду землі , статті 93 ЗК України, починаючи з 2013 року не використовувало належні позивачу земельні ділянки для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, а передало право користування зазначеними ділянками без згоди позивача ТОВ Сервісагротех , що є істотним порушенням умов договорів оренди землі, прав позивача на розпорядження своєю власністю та підставою для розірвання договорів оренди землі.

Зазначене узгоджується з правовою позицією, викладеною у постановах Верховного Суду України від 12 лютого 2014 року № 6-161цс13 та від 19 березня 2014 року № 6-15цс14, відповідно до якої припинення орендарем господарської діяльності з безпосереднього цільового використання орендованої земельної ділянки та передача третім особам функцій з її обробки й оплати орендної плати орендодавцю, виходить за межі господарської діяльності, яку може здійснювати орендар без погодження з орендодавцем, та є підставою для розірвання договору оренди земельної ділянки за статтею 32 Закону України Про оренду землі .

Намагання відповідача у будь-який спосіб, усупереч волевиявленню власника земельних ділянок ОСОБА_4 поновити договірні відносини з оренди землі сільськогосподарського призначення, суперечить загальним засадам цивільного судочинства щодо свободи договору, справедливості, добросовісності та розумності, передбачених пунктами 3, 6 частини першої статті 3 ЦПК України в редакції, чинній на час виникнення правовідносин.

Згідно зі статтею 410 ЦПК України суд касаційної інстанції залишає касаційну скаргу без задоволення, а рішення без змін, якщо визнає, що рішення ухвалено з додержанням норм матеріального і процесуального права.

Ураховуючи наведене, колегія суддів вважає за необхідне касаційну скаргу залишити без задоволення, а судові рішення - без змін.

Керуючись статтями 400, 409, 410, 416 ЦПК України, Верховний Суд у складі колегії суддів Другої судової палати Касаційного цивільного суду

ПОСТАНОВИВ:

Касаційну скаргу фермерського господарства Агродвір Бродецьке залишити без задоволення.

Рішення Козятинського міськрайонного суду Вінницької області від 10 травня 2016 року та ухвалу апеляційного суду Вінницької області від 14 червня 2016 року залишити без змін.

Постанова суду касаційної інстанції набирає законної сили з моменту її прийняття, є остаточною та оскарженню не підлягає.

Головуючий В. С. Висоцька

Судді: С. Ю. Мартєв

В.В. Пророк

І.М. Фаловська

С.П. Штелик

СудВерховний Суд
Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено13.02.2018
Номер документу72150969
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —133/3320/15-ц

Постанова від 07.02.2018

Цивільне

Верховний Суд

Мартєв Сергій Юрійович

Ухвала від 14.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 07.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 01.06.2016

Цивільне

Апеляційний суд Вінницької області

Іващук В. А.

Ухвала від 28.12.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Слободяний О. Є.

Ухвала від 16.01.2015

Цивільне

Козятинський міськрайонний суд Вінницької області

Слободяний О. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні