Постанова
від 01.02.2018 по справі 444/1875/17
ЖОВКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 444/1875/17

Провадження № 3/444/8/2018

П О С Т А Н О В А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 лютого 2018 року суддя Жовківського районного суду Львівської області Зеліско Р. Й. з участю ОСОБА_1, його захисника ОСОБА_2, розглянувши протокол про правопорушення у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів від 27.07.2017 року, що надійшов із Управління держпродспоживслужби в Жовківському районі Львівської області, складений відносно оператора ринку харчових продуктів Державного підприємства "Тренінговий центр Майдан", код ЄДРПОУ 39804651, яке знаходиться за адресою: с. Майдан, вул. Степана Бандери, Жовківський район Львівська область

за п. 6, п. 10 ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечностів та якості харчових продуктів",-

В С Т А Н О В И В :

До Жовківського районного суду Львівської області із Управління держпродспоживслужби в Жовківському районі надійшов протокол про порушення Державним підприємством "Тренінговий центр Майдан" законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів, передбачені п.6, п. 10 ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечностів та якості харчових продуктів".

Оглянувши матеріали справи, вважаю, що протокол із долученими до нього документами слід повернути Управлінню Держпродспоживслужби в Жовківському районі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на доопрацювання у зв'язку з наступним.

Відповідно до ч. 3 ст. 64 ЗУ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів за правопорушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів посадові особи операторів ринку, а також оператори ринку, які є фізичними особами, несуть відповідальність згідно із законом.

Положеннями ст. 65 ЗУ Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів визначено порядок провадження у справах про порушення законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів, відповідно до якої провадження у справах про порушення законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів стосовно юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців здійснюється відповідно до вимог цього Закону. Протокол про правопорушення, передбачені статтею 64 цього Закону, за результатами здійснення заходу державного контролю мають право складати головні державні інспектори або їх заступники. Розгляд справ про порушення законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів здійснюється у судовому порядку відповідно до закону. Заява про правопорушення, передбачені статтею 64 цього Закону, разом з іншими матеріалами надсилається до суду у 15-денний строк з моменту складення протоколу про правопорушення.

Відповідно до п. 5 ч. 1 ст. 19 КАС України юрисдикція адміністративних судів поширюється на справи у публічно-правових спорах, зокрема, за зверненням суб'єкта владних повноважень у випадках, коли право звернення до суду для вирішення публічно-правового спору надано такому суб'єкту законом.

Спір виник із публічно-правових відносин, у яких позивач є суб'єктом владних повноважень. Зазначений спір згідно зі ст. 19 КАС України належить до юрисдикції адміністративних судів та має розглядатись у порядку адміністративного судочинства і відповідно до ч. 2 ст. 20 КАС України підсудний окружним адміністративним судам.

Суб'єктами відповідальності згідно Кодексу України про адміністративні правопорушення є фізичні особи, тобто протокол направлений Управлінням Держпродспоживслужби в Жовківському районі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів не може бути розглянутий відносно юридичної особи за правилами встановленими Кодексом України про адміністративні правопорушення.

Крім того, Законом України "Про основні принципи та вимоги до безпечностів та якості харчових продуктів", а саме ст. 65 цього закону чітко передбачено, що заява про правопорушення, передбачені статтею 64 цього Закону, разом з іншими матеріалами надсилається до суду у 15-денний строк з моменту складення протоколу про правопорушення.

Тобто, наведеним вище законом чітко передбачено процедуру звернення до суду, а саме у порядку подання заяви про правопорушення, формою якої згідно КАС України є позовна заява.

Протокол про порушення юридичною особою законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів в цьому випадку буде додатком до позовної заяви і є носієм доказової бази щодо змісту заяви.

Суд враховує, що ОСОБА_1 та його захисник вважають, що справу слід повернути на доопрацювання складачу протоколу, оскільки така не підлягає розгляду в порядку Кодексу України про адміністративні правопорушення та не підсудна Жовківському районному суду Львівської області як місцевому загальному суду, а необхідно було звертатися із позовною заявою в Львівській окружний адміністративний суд.

Ст. 221 Кодексу України про адміністративні правопорушення визначено компетенцію суддів районних, районних у місті, міських чи міськрайонних судів. Даною статею не встановлено компетенції щодо розгляду справи за п. 6, п. 10 ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечностів та якості харчових продуктів".

Ст. 64 Закону України "Про основні принципи та вимоги до безпечностів та якості харчових продуктів" передбачено, що оператори ринку в разі порушення вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів несуть відповідальність в межах діяльності, яку вони здійснюють.

Керуючись ст. ст. 221, 245 Кодексу України про адміністративні правопорушеннясуддя, -

П О С Т А Н О В И В :

Матеріали справи за протоколом про правопорушення у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів від 27.07.2017 року, що надійшов із Управління Держпродспоживслужби в Жовківському районі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів складений відносно оператора ринку харчових продуктів Державного підприємства "Тренінговий центр Майдан" повернути Управлінню Держпродспоживслужби в Жовківському районі Головного управління Держпродспоживслужби у Львівській області Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів на доопрацювання з підстав наведених у мотивувальній частині постанови.

Постанова оскарженню не підлягає.

Суддя Зеліско Р. Й.

Дата ухвалення рішення01.02.2018
Оприлюднено14.02.2018
Номер документу72159754
СудочинствоАдмінправопорушення

Судовий реєстр по справі —444/1875/17

Постанова від 03.04.2018

Адмінправопорушення

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Постанова від 01.02.2018

Адмінправопорушення

Жовківський районний суд Львівської області

Зеліско Р. Й.

Постанова від 11.10.2017

Адмінправопорушення

Жовківський районний суд Львівської області

Мікула В. Є.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні