Рішення
від 08.02.2018 по справі 648/2173/17
БІЛОЗЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХЕРСОНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 648/2173/17

Провадження № 2/648/46/18

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2018 року смт.Білозерка

Білозерський районний суд Херсонської області у складі:

головуючого судді Строілов С.О.,

з участю секретаря Велько А.М.,

позивача ОСОБА_1

представника позивача ОСОБА_2,

представника Станіславської сільської ради Кістінь І.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Білозерськогої районної ради Херсонської області, Станіславської сільської ради Білозерського району Херсонської області, третя особа: Приватне мале підприємство Агропромтехсервіс , про визнання права власності на будівлю за набувальною давністю,

в с т а н о в и в:

Позивач просить визнати за ним право власності за набувальною давністю на будівлю АДРЕСА_1, за межами населеного пункту, посилаючись на те, що він придбав цю будівлю в 2007 році у ліквідатора ТОВ Лиман за договором купівлі-продажу, який не був нотаріально посвідчений, після чого весь цей час відкрито володіє цим майном та утримує його, однак не може оформити будівлю у передбаченому порядку у зв'язку з припиненням юридичної особи, чим порушуються його права, як покупця нерухомості.

В судовому засіданні позивач та його представник підтримали заявлені вимоги за підставами вказаними у позові.

Представник Білозерськогої районної ради Херсонської області в судове засідання не з'явився, звернувся до суду з заявою про розгляд справи за його відсутності.

Представник Станіславської сільської ради Білозерського району Херсонської області в судовому засіданні позов визнав та не заперечував проти задоволення вимог позивача.

Представник третьої особи: Приватного малого підприємства Агропромтехсервіс в судове засідання не з'явився, про причини неявки суд не повідомив, про розгляд справи повідомлявся в передбаченому законом порядку.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи, суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до договору купівлі-продажу укладеного 15.06.2007 року позивач придбав у ТОВ Лиман , від імені якого діяв ліквідатор Марченко С.А., будівлю АДРЕСА_1, за межами населеного пункту.

Відповідно до квитанції від 15.06.2007 року позивачем сплачено ТОВ Лиман за вказаним договором 2494 грн та будівля Молочний блок (літ. И ) передана продавцем позивачу відповідно до Акту прийому-передачі майна від 15.06.2007 року.

З пояснень позивача вбачається, що вказаний договір не був нотаріально посвідчений сторонами, у зв'язку з ліквідацією ТОВ Лиман та припиненням у липні 2007 року повноважень ліквідатора.

Згідно матеріалів інвентарної справи на АДРЕСА_1 за межами населеного пункту, власником цього майнового комплексу станом на 1990 рік була Агрофірма Лиман правонаступником якої відповідно до статутних документів стали в 1998 році ПСЗ Лиман , а в 2000 році ТОВ Лиман , яке в подальшому було визнано банкрутом та в 2008 році припинило своє існування, як юридична особа, про що внесено відповідний запис до єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців.

Матеріалами позову підтверджується відкрите користування та утримання позивачем будівлі Молочний блок за вказаною адресою з часу укладення вказаного договору купівлі-продажу в 2007 році та намагання захистити свої права, як власника цієї будівлі, в тому числі в судовому порядку, а також перебування у власності позивача суміжних приміщень Тваринницького комплексу №2 та земельної ділянки.

Згідно з рішенням Станіславської сільської ради Білозерського району Херсонської області № 461 від 18.12.2013 року підтверджено право власності ОСОБА_1 на будівлю АДРЕСА_1, за межами населеного пункту, на підставі договору купівлі-продажу від 15.06.2007 року.

Відповідно до ст. 344 ЦК України особа, яка добросовісно заволоділа чужим майном і продовжує відкрито, безперервно володіти нерухомим майном протягом десяти років набуває право власності на це майно (набувальна давність), якщо інше не встановлено цим Кодексом, та право власності за набувальною давністю на нерухоме майно набувається за рішенням суду.

За вказаних обставин, вимоги позивача є обґрунтованими та в силу ст. 344 ЦК України підлягають задоволенню, оскільки як встановлено в судовому засіданні позивач добросовісно заволодів вказаною у договорі купівлі-продажу від 15.06.2007 року будівлею, тривалий час відкрито нею володіє та утримує її, при цьому не може реалізувати свої права, як власника будівлі, без підтвердження свого права в судовому порядку, у зв'язку з чим порушуються його права, як власника нерухомості, а підстав для відмови в задоволенні позову суд не вбачає.

Керуючись ст.ст. 15, 16, 328, 344 ЦК України, ст.ст. 206, 263-265 ЦПК України, суд,-

в и р і ш и в:

Задовольнити позов ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_2, РНОКПП НОМЕР_1) до Білозерської районної ради Херсонської області (місцезнаходження: Херсонська область, смт.Білозерська, вул.К.Маркса 87, код ЄДРПОУ 24119757), Станіславської сільської ради Білозерського району Херсонської області (місцезнаходження: Херсонська область, Білозерський район, с.Станіслав, вул.Свободи 15, код ЄДРПОУ 04401492), третя особа: Приватне мале підприємство Агропромтехсервіс (місцезнаходження: Херсонська область, Білозерський район, с.Станіслав, код ЄДРПОУ 14113819).

Визнати за ОСОБА_1 право власності за набувальною давністю на будівлю АДРЕСА_1, за межами населеного пункту.

Дата складання повного судового рішення - 13.02.2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано, або після розгляду апеляційної скарги судом апеляційної інстанції.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом 30 днів з дня складення повного судового рішення до апеляційного суду Херсонської області з урахуванням перехідних положень ЦПК України.

Суддя Строілов С.О.

СудБілозерський районний суд Херсонської області
Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено14.02.2018
Номер документу72166955
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —648/2173/17

Рішення від 08.02.2018

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Строілов С. О.

Рішення від 08.02.2018

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Строілов С. О.

Ухвала від 04.08.2017

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Строілов С. О.

Ухвала від 26.07.2017

Цивільне

Білозерський районний суд Херсонської області

Строілов С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні