Ухвала
від 12.02.2018 по справі 569/2083/18
РІВНЕНСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД РІВНЕНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 569/2083/18

УХВАЛА

12 лютого 2018 року м. Рівне

Слідчий суддя Рівненського міського суду Рівненської області ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 ,, з участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши клопотання стршого слідчого в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Рівненській області майора юстиції ОСОБА_3 , яке погоджене прокурором військової прокуратури Рівненського гарнізону Західного регіону України майором юстиції ОСОБА_4 про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах слідчого відділу УСБУ в Рівненській області майор юстиції ОСОБА_5 звернувся в суд із клопотанням, яке погоджено прокурором військової прокуратури Рівненського гарнізону Західного регіону України майором юстиції ОСОБА_4 про надання дозволу на проведення обшуку у відділенні «Борщагівське» філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ "Приватбанк", та приналежних підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 7.

В обґрунтування клопотання вказує,що слідчим відділом Управління Служби безпеки України в Рівненській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000004922 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 305, ч. 2 ст. 307, ч. 2 ст. 309 КК України.

У ході досудового розслідування встановлено, що група осіб, діючи у порушення Закону України «Про обіг в Україні наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів» від 08.07.1999 № 863-XIV та інших нормативно-правових актів, перебуваючи у м. Києві у невстановлений досудовим розслідуванням час вступили у злочинну змову щодо незаконного придбання, зберігання, перевезення, пересилання з метою збуту та збуту наркотичних засобів, психотропних речовин, їх незаконного придбання, зберігання, перевезення без мети збуту, а також щодо їх подальшого переміщення через митний кордон України з приховуванням від митного контролю в інші держави.

Впродовж 2016-2017 років зазначена група осіб, діючи за попередньою змовою, неодноразово незаконно придбавали, перевозили, пересилали, а у подальшому реалізовували іншим особам контрабандно ввезені в Україну дороговартісні наркотичні засоби та психотропні речовини, а також зберігали їх для продовження вчинення вказаної протиправної діяльності у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин.

Поряд з цим, зазначена група осіб, усвідомлюючи всі суспільно-небезпечні наслідки спільної протиправної діяльності у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, вступили у злочинну змову, спрямовану на переміщення у третій декаді грудня 2017 року придбаних ними раніше особливо небезпечних наркотичних засобів/психотропних речовин одним із рейсових повітряних суден через митний кордон України з приховування від митного контролю у Соціалістичну Республіку В`єтнам (далі В`єтнам).

Для успішного проходження прикордонного та митного контролю та з метою досягнення єдиного злочинного результату всіх учасників групи щодо контрабанди наркотичних засобів/психотропних речовин з України у В`єтнам, останні прийняли рішення про їх поміщення у місця, що обтяжують можливість їх виявлення (у супроводжуваному та/або несупроводжуваному багажі, ручній поклажі, на своєму тілі, тощо), із залученням до такої протиправної діяльності інших невстановлених слідством осіб.

Зокрема, 22.12.2017 громадяни ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 в Міжнародному аеропорту «Київ» (Жуляни) пройшли митний контроль для здійснення вильоту транзитом через Об`єднані Арабські Емірати у Соціалістичну Руспбуліку В`єтнам.

Під час проведеного 22-23.12.2017 у даному аеропорті співробітниками УСБУ в Рівненській області обшуку серед особистих речей громадян ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 та ОСОБА_9 , та які містилися у багажі, оформленому на ОСОБА_10 та ОСОБА_8 , було виявлено 43 таблетки з вмістом особливо небезпечної психотропної речовини «МДМА» загальною масою 7,357 грама, які останні намагались контрабандним шляхом, з приховуванням від митного контролю перемістити через митний кордон України, а також ряд інших предметів, речей та документів, які можуть мати значення для кримінального провадження.

Відповідно до таблиці № 2 «Невеликі, великі та особливо великі розміри психотропних речовин, що знаходяться у незаконному обігу», затвердженої Наказом МОЗ України від 01.08.2000 № 188, психотропна речовина «МДМА», вагою понад від 1,5 до 15 грам, є великим розміром.

Після цього, 23-24.12.2017 співробітниками Управління СБ України в Рівненській області проведено обшук за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 і ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого також вилучено певний перелік предметів та документів, які можуть бути доказами у даному провадженні.

У подальшому, 24.12.2017 органому досудового розслідування виявлено факт крадіжки більшості речей, документів та грошових коштів, які були вилучені серед особистих речей ОСОБА_10 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 і ОСОБА_9 під час проведення 22-23.12.2017 санкціонованого обшуку у Міжнародному аеропорті «Київ»(Жуляни).

Надалі, 25.12.2017 співробітниками Управління СБ України в Рівненській області у порядку ст. 233 КПК України, проведено невідкладний обшук за місцем фактичного проживання ОСОБА_10 і ОСОБА_7 за адресою: АДРЕСА_1 , у ході якого відшукано декілька викрадених речей, які вилучені органом досудового розслідування у ході проведення 22-23.12.2017 вищевказаного обшуку у МА «Київ» (Жуляни).

На виконання доручення слідчого відділом у м. Вараш Управління СБ України в Рівненській області отримано відомості про те, що до вказаного факту можуть бути причетні ОСОБА_10 та ОСОБА_7 , при цьому останні вчиняли такі дії з метою приховування, знищення майна та слідів вчинення злочину.

Поряд з цим, у матеріалах кримінального провадження наявні відомості про те, що з метою реалізації вказаної протиправної діяльності у сфері незаконного обігу наркотичних засобів та психотропних речовин, а потім вчинення дій, спрямованих на перешкоджанню досудовому розслідуванню шляхом переховування викрадених вищевказаних речей і документів, ОСОБА_10 та ОСОБА_7 додатково залучили інших осіб.

Зокрема, ОСОБА_7 , після проведення 23-24.12.2017 обшуку за місцем його та ОСОБА_11 проживання за вказаною адресою, намагався уникнути своєї участі під час проведення у даному провадженні слідчих та процесуальних дій та часто змінював для цього адреси свого фактичного проживання і засоби зв`язку, у тому числі з метою унеможливлення відібрання його зразків ДНК, інших зразків, а також перешкоджати досудовому розслідуванню іншим чином.

Наявні у матеріалах кримінального провадження відомості вказують на те, що ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , на даний час орендує у відділенні «Борщагівське» філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ "Приватбанк", що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 7, індивідуальний банківський сейф/сейфову скриньку № НОМЕР_1 , у якій зберігає частину викрадених 24.12.2017 речей і документів, які вилучені 22-23.12.2017 під час вищевказаного обшуку співробітниками УСБУ в Рівненській області в МА «Київ» (Жуляни). Також, згідно з наявною інформацією, у вказаному індивідуальному банківському сейфі/сейфовій скриньці ОСОБА_7 також може зберігати: наркотичні засоби та психотропні речовини, упакування з-під наркотичних засобів та психотропних речовин, комп`ютерну техніку, магнітні та інші носії інформації, записники, блокноти, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, сім-картки, банківські квитанції, платіжні та інші банківські картки, цінності та грошові кошти, набуті протиправним шляхом та/або отримані внаслідок вчинення ними зазначених кримінальних правопорушень, інші речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також такі, що можуть мати значення для досудового розслідування, бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

Відповідно до даних інформаційної довідки з Державного реєстру прав на нерухоме майно, нежитлове приміщення, яке розташоване за адресою: АДРЕСА_2 належить на праві приватної власності ТОВ «ПРИВАТОФИС», код ЄДРПОУ: 33546549; ТОВ «Астек-Сервіс», код ЄДРПОУ: 22968334; ТОВ «Ігорний Дім», код ЄДРПОУ: 32040641; ОСОБА_12 , РНОКПП: НОМЕР_2 ; Перукарня (відсутній код); АТЗТ «Рембуд», код ЄДРПОУ: 19014453.

Водночас, зазначення повного переліку викрадених за вказаних обставин речей у даному клопотанні, а потім, відповідно, в ухвалі суду, може нанести шкоду кримінальному провадженню, оскільки із вказаним документом можуть бути ознайомлені сторонні особи, що, як наслідок призведе до розголошення відомостей, що становлять таємницю досудового розслідування, а на даний час вживаються заходи щодо відшукання викрадених речей і документів.

Санкція ч. 2 ст. 305, ч. 2 ст. 307 КК України передбачає додаткову міру покарання у вигляді конфіскації майна, у зв`язку з чим у сторони обвинувачення є всі достатні підстави звертатися до суду з даним клопотанням з метою вилучення цінностей та грошових коштів, набутих протиправним шляхом та/або отриманих внаслідок вчинення зазначених кримінальних правопорушень, а також таких, які належать ОСОБА_7 , ОСОБА_10 та ОСОБА_8 на праві приватної власності та не відносяться до вказаної категорії.

Поряд з цим, згідно з положеннями ст. 168 КПК України, тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку здійснюється лише у разі, якщо вони безпосередньо зазначені в ухвалі суду, у зв`язку з чим сторона обвинувачення просить суд при розгляді даного клопотання надати дозвіл на їх вилучення, оскільки існує обґрунтована необхідність у проведенні експертного дослідження вказаних об`єктів, у даному випадку інформації, яка міститься на них, з метою проведення повного досудового розслідування та дослідженні всіх обставин вчинення вищевказаних злочинів.

Вилучення під час проведення обшуку інших речей і документів що мають значення для досудового розслідування також обґрунтовується можливістю їх належності до таких, які можуть бути доказами під час судового розгляду, а також вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень, про відомості (назву, вид, рід та інші характеристики) яких органу досудового розслідування невідомі, отже може мати вагоме значення для досягнення цілей кримінального судочинства та сприятиме забезпеченню покладених на сторону обвинувачення обов`язків, передбачених КПК України.

З огляду на викладене, для забезпечення ст. 2 КПК України у частині повного розслідування кримінального провадження та з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, орган досудового розслідування приходить до висновку про необхідність проведення обшуку у вказаному нежитловому приміщенні з метою виявлення, фіксації та вилучення відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя злочину, а також майна, яке здобуте у результаті його вчинення, тобто виявлення та вилучення речей та документів згідно з вищевказаним переліком.

Слідчий у своєму клопотанні доводить, що досудовим слідством здобуто достатні підстави вважати, що за цією адресою можуть зберігатись вищезазначені речі та мають значення для досудового розслідування і можуть бути доказами під час судового розгляду.

Слідчий в судовому засіданні клопотання підтримав, просив його задоволити з підстав викладених у ньому.

На підставі наданих матеріалів судом встановлено, що клопотання слід задовольнити із наступних підстав.

Відповідно до ч.1 ст.223 КПК України, слідчі (розшукові) дії є діями спрямованими на отримання (збирання) доказів або перевірку вже отриманих доказів у конкретному кримінальному провадженні.

Згідно п.6 статті 234 КПК України клопотання про дозвіл на проведення обшуку повинно містити відомості про особу, у фактичному володінні якої знаходиться приміщення. Вказані відомості можна встановити, не інакше, як наданням відповідного письмового запиту власнику приміщення. Однак вказані дії можуть призвести до витоку інформації щодо проведення працівниками поліції заходів по документуванню протиправної діяльності.

Згідно ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно ч. 5 ст. 234 КПК України, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що:

1) було вчинено кримінальне правопорушення;

2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування;

3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду;

4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Таким чином, оцінюючи надані слідчим матеріали, суд вважає, що слідчий у своєму клопотанні довів наявність підстав для надання дозволу на поведення обшуку у відділенні «Борщагівське» філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ "Приватбанк", та приналежних підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 7.

На підставі вищенаведеного та керуючись ст.ст.223, 234 - 235 КПК України, слідчий суддя, -

У Х В А Л И В:

Клопотання задоволити частково.

Надати дозвіл на проведення обшуку у відділенні «Борщагівське» філії «Розрахунковий центр» ПАТ КБ "Приватбанк", та приналежних підсобних приміщеннях, що знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Гната Юри, буд. 7, яке належить на праві приватної власності ТОВ «ПРИВАТОФИС», код ЄДРПОУ: 33546549; ТОВ «Астек-Сервіс», код ЄДРПОУ: 22968334; ТОВ «Ігорний Дім», код ЄДРПОУ: 32040641; ОСОБА_12 , РНОКПП: НОМЕР_2 ; Перукарня (відсутній код); АТЗТ «Рембуд», код ЄДРПОУ: 19014453, у тому числі індивідуального банківського сейфу/сейфової скриньки № 95, який орендується ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення: договорів та інших документів щодо оренди ОСОБА_7 індивідуального банківського сейфу/сейфової скриньки № НОМЕР_1 у вказаному відділенні ПАТ КБ «Приватбанк», а також в індивідуальному банківському сейфі/сейфовій скриньці № 95 з метою відшукання та вилучення: наркотичних засобів та психотропних речовин, упакувань з-під наркотичних засобів та психотропних речовин, комп`ютерної техніки, магнітних та інших носіїв інформації, записників, блокнотів, мобільних телефонів та інших засобів зв`язку, сім-карток, банківських квитанцій, платіжних та інших банківських карток, цінностей та грошових коштів, набутих протиправним шляхом та/або отриманих внаслідок вчинення ними зазначених кримінальних правопорушень, що мають значення для досудового розслідування та які можуть бути доказами під час судового розгляду, у тому числі тих, які вилучені у даному проваджені під час проведення 22-23.12.2017 обшуку у МА «Київ»(Жуляни) та які у подальшому були викрадені 24.12.2017 з розпорядження органу досудового розслідування, а також які можуть вказувати на причетність осіб до вчинення вищевказаних кримінальних правопорушень.

Встановити строк дії ухвали терміном на один місяць з моменту постановлення ухвали.

Ухвала в апеляційному порядку оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Рівненського міського суду ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72171615
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —569/2083/18

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

Ухвала від 12.02.2018

Кримінальне

Рівненський міський суд Рівненської області

Сидорук Є. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні