Ухвала
від 13.02.2018 по справі 344/1778/18
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 344/1778/18

Провадження № 1-кс/344/711/18

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

13 лютого 2018 року м.Івано-Франківськ

Слідчий суддя Івано-Франківського міського суду Івано-Франківської області ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_3 , погодженого з прокурором у кримінальному провадженні відділу прокуратури Івано-Франківської області юристом 1 класу ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів, в рамках кримінального провадження №32018090000000004 ,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий, за погодженням з прокурором, звернулася з клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, в обґрунтування якого покликалася на те, що службові особи ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) упродовж 2015-2017 років під час імпорту давальницької сировини "метилтрихлорсилан" для подальшої її переробки на території України в "діоксид кремнію", що використовується у виробництві лікарських засобів, умисно не відображали у бухгалтерському та податковому обліках товариства обсяги придбання товарів (тари імпортованої продукції), що призвело до ухилення від сплати митних та податкових платежів на загальну суму 702235 грн., що становить значні розміри. Наведені обставини також зафіксовано в дослідженні фінансово-господарської діяльності ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " в частині дотримання вимог митного законодавства щодо декларування товарів в режимі переробки на митній території України за період з 01.01.2015 року по 31.12.2017 року, проведеного сектором митного аудиту ІНФОРМАЦІЯ_2 №3/14 від 30.01.2018року. Разом з тим, встановлено, що метилтрихлорсилан поставлявся на територію України в металевих бочках об`ємом 200л., які фактично не декларувалися, і відповідно до ст. 147 МК України мали бути повернуті в режимі експорт (ЕК 11 АА). Однак як вбачається із єдиного реєстру податкових накладних, впродовж 2016-2017р.р. ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " систематично здійснювало реалізацію товару УКТЗЕД №7310100000 «металева бочка місткістю понад 150 л., але не більш як 200 л.». Таким чином, службові особи ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 ", з метою умисного ухилення від сплати податків, не задекларували в режимі імпорт «бочки металеві…», при ввезенні давальницької сировини для переробки на території України, тим самим ухилилися від сплати митних та податкових платежів на суму 702234,77 грн.

Як вказано у клопотанні, ТзОВ" ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) у своїй господарській діяльності в досліджуваний період використовувало рахунки, які відкрито у ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_2 ) зокрема: № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 (українська гривня, долар США, Євро, польський злотий).

Сторона кримінального провадження, яка звернулася з даним клопотанням, вказує, що метою дослідження обставин проведення вищеописаних операцій, походження коштів на рахунках ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та подальше їх використання, встановлення фактичних покупців даних металевих бочок, поповнення власних рахунків та зняття готівкових коштів, виникла необхідність в тимчасовому доступі до документів, що становлять банківську таємницю по вищевказаних рахунках. Іншим способом здобути необхідні відомості, ніж розкрити банківську таємницю з отриманням відомостей про рух коштів за рахунками ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " та зняття їх готівкою, неможливо.

Сторони, про час і місце розгляду клопотання повідомлені належним чином, в судове засідання не прибули.

Слідчий подала заяву про розгляд клопотання без її участі та підтримала вимоги клопотання у повному обсязі.

Як передбачено ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність», інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку в процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Частиною 1 ст. 160 КПК України передбачено, що сторони кримінального провадження мають право звернутися до слідчого судді під час досудового розслідування чи суду під час судового провадження із клопотанням про тимчасовий доступ до речей і документів, за винятком зазначених у статті 161 цього Кодексу. Слідчий має право звернутися із зазначеним клопотанням за погодженням з прокурором.

Відповідно до вимог ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

За змістом п.3 ч.5 ст.163 КПК України передбачено, що слідчий суддя постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.5 ч.1 ст.162 КПК України відомості, які можуть становити банківську таємницю належать до охоронюваної законом таємниці, яка міститься в речах і документах.

За змістом ч.6 ст.162 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відтак, враховуючи, що в інший спосіб на даний час неможливо отримати запитувані відомості, як без надання тимчасового доступу, а тому клопотання є обґрунтованим і його слід задовольнити.

Керуючись ст.ст. 131, 132, 159-160, 162-164, 166 КПК України, -

У Х В А Л И В :

Надати старшому слідчому з ОВС слідчого управління фінансових розслідувань Головного управління ДФС в Івано-Франківській області старшому лейтенанту податкової міліції ОСОБА_3 , а також іншим слідчим, які перебувають у складі слідчої групи, зокрема: ОСОБА_5 , ОСОБА_3 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 тимчасовий доступ до документів, що становлять банківську таємницю які знаходяться у володінні ПАТ КБ " ІНФОРМАЦІЯ_3 " (МФО НОМЕР_2 ), що знаходиться: АДРЕСА_1 , з можливістю їх вилучення, а також отримання належним чином завірених копій окремих документів, а саме:

виписки банку на паперовому та електронному носії з розшифровкою контрагентів, призначенням платежу, датою платежів, часом проведення платежу, номером платіжного документа, сумою платежу, а також із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів на рахунку на початок і кінець кожного дня, референс кожного платіжного документу (номер або інші символи, що використовуються для ідентифікації трансакції) з 01.01.2015 року по 31.12.2017 рік по рахунках ТзОВ " ІНФОРМАЦІЯ_1 " (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ):

- № НОМЕР_3

(відкритий 27.07.2016

по 02.09.2016

- № НОМЕР_4

(відкритий 24.05.2016

по даний час;

- № НОМЕР_5

(відкритий 24.05.2016

по даний час;

- № НОМЕР_6

(відкритий 24.05.2016

по даний час;

- № НОМЕР_7

(відкритий 30.11.2016

по даний час;

- грошових чеків про отримання з рахунків № НОМЕР_3 , № НОМЕР_4 , № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , № НОМЕР_7 готівкових коштів;

- платіжних доручень про перерахування коштів з вказаних рахунків.

Строк дії ухвали 1 (один) місяць з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення13.02.2018
Оприлюднено28.02.2023

Судовий реєстр по справі —344/1778/18

Ухвала від 13.02.2018

Кримінальне

Івано-Франківський міський суд Івано-Франківської області

Антоняк Т. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні