Ухвала
від 15.02.2018 по справі 350/296/18
РОЖНЯТІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 350/296/18

1-кс/350/78/2018

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

15 лютого 2018 року смт. Рожнятів

Слідчий суддя Рожнятівського районного суду Івано-Франіквської області - ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , розглянув клопотання старшого слідчого СВ Рожнятівського ВП Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_4 у кримінальному провадженні № 12017090220000398 від 20.09.2017 року про надання дозволу на проведення Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області позапланової документальної виїзної перевірки суб`єкта господарювання та встановлення матеріальної шкоди заподіяної природному середовищу за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239 КК України, яке надійшло до суду 14.02.2018 року перевіривши надані матеріали клопотання, включаючи витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань щодо кримінального провадження, у рамках якого було подано клопотання, та дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши думку учасників процесу, -

в с т а н о в и в :

клопотання відповідає вимогам ст.160 КПК України.

Клопотання мотивовано тим, що під час проведення досудового розслідування встановлено, що на території Нижньострутиської сільської ради, Рожнятівського району Івано-Франківської області виникла ситуація пов`язана із несистематичним вивезенням твердих побутових відходів із території селищної ради. Встановлено, що дана ситуація, із вивезення твердих побутових відходів, виникла в наслідок того, що у зв`язку із фінансовою неспроможністю Нижньострутинськької сільської ради, через відсутність коштів не було укладено договори по вивозу твердих побутових відходів із території сільської ради, що утворило скупчення відходів на відведених для сміття місцях. Одночасно із цим настановлено, що ПП "Філяк Інтернаціонал" проводило ввіз твердих побутових відходів тільки в об`ємах та за оплату, що визначено в договорі.

Враховуючи викладене, на даний час виникла необхідність у проведення виїзної позапланової документальної перевірки суб`єкта господарювання щодо дотримання вимог природного законодавства Нижньострутинської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 04355243, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Грушевського, 135А, Рожнятівського району Івано-Франківської області та приватного підприємства "Філяк Інтернаціонал", ідентифікаційний код юридичної особи 36525928, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Зелена, 21, Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Підставою перевірки являється підозра у забруднені земель відходами шкідливими для довкілля, внаслідок порушення спеціальних правил, оскільки лише у ході проведення перевірки можливо встановити несприятливі кількісні або якісні зміни ґрунту, що стались в результаті господарської діяльності або інших антропогенних навантажень, внаслідок проникнення у землі різних забруднюючих речовин.

З метою всебічного, повного й неупередженого дослідження всіх обставин кримінального провадження, по справі виникла необхідність у проведенні позапланової документальної перевірки із застосуванням інструментально-лабораторного методу контролю господарської діяльності Нижньострутинської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 04355243, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Грушевського, 135А, Рожнятівського району Івано-Франківської області та приватного підприємства "Філяк Інтернаціонал", ідентифікаційний код юридичної особи 36525928, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Зелена, 21, Рожнятівського району Івано-Франківської області.

Відповідно до ст. 11 Закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні" №2939-XII від 26 січня 1993 року, позапланова виїзна ревізія може здійснюватися у разі надходження доручення щодо проведення ревізій у підконтрольних установах від Національної поліції лише за наявності підстав для її проведення на підставі рішення суду, ухваленого на підставі клопотання слідчого, прокурора, для забезпечення розслідування під час кримінального провадження.

Згідно ч. 4ст. 6 Закону України "Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності" строк здійснення позапланового заходу не може перевищувати десяти робочих днів, а щодо суб`єктів малого підприємництва двох робочих днів, якщо інше не передбачено законом.

Згідно із п. 2 ч.1 Постанови КМУ "Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами" № 408 від 13.08.2014 року, надання дозволу на проведення перевірок підприємств, установ, організацій, фізичних осіб - підприємців не потребується у разі, коли такі перевірки проводяться за рішенням суду, на вимогу службових осіб у випадках, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом України.

Відповідно до ч. 2 ст. 93 КПК України сторона обвинувачення здійснює збирання доказів шляхом проведення слідчих (розшукових) дій та негласних слідчих (розшукових) дій, витребування та отримання від органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, службових та фізичних осіб речей, документів, відомостей, висновків експертів, висновків ревізій та актів перевірок, проведення інших процесуальних дій, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 2ст. 124 Конституції України юрисдикція судів поширюється на всі правовідносини, що виникають у державі.

Відповідно до ч. 6 ст. 9 КПК України у випадках, коли положення цього Кодексу не регулюють або неоднозначно регулюють питання кримінального провадження, застосовуються загальні засади кримінального провадження, визначені ч.1 ст.7 КПК України.

Статтею 242 КПК України передбачено, що експертиза проводиться експертом за зверненням сторони кримінального провадження або за дорученням слідчого судді чи суду, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

Таким чином, в ході досудового розслідування виникла необхідність проведення позапланової перевірки інспекторами Державної екологічної інспекції у Івано-Франківській області щодо встановлення несприятливих кількісних або якісних змін ґрунту, що стались в результаті господарської діяльності або інших антропогенних навантажень, внаслідок проникнення у землі різних забруднюючих речовин.

На підставі викладеного, з метою забезпечення належного розслідування кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12017090220000398 від 20.09.2017 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.239 КК України клопотання слідчого належне та підлягає до задоволення.

На підставі викладеного і керуючись ст. ст. 69, 93, 242-245 КПК України, ч.2 ст.124 Конституції України, Постановою КМУ "Про питання запровадження обмеження на проведення перевірок державними інспекціями та іншими контролюючими органами" № 408 від 13.08.2014 року, Законом України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", Закону України "Про судову експертизу"-

у х в а л и в :

1. Надати дозвіл на призначення та проведення позапланової документальної перевірки із застосуванням інструментально-лабораторного методу контролю господарської діяльності Нижньострутинської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 04355243, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Грушевського, 135А, Рожнятівського району Івано-Франківської області та приватного підприємства "Філяк Інтернаціонал", ідентифікаційний код юридичної особи 36525928, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Зелена, 21, Рожнятівського району Івано-Франківської області за період із 01.01.2013 року по 01.02.2018 року в розумний термін.

Проведення позапланової документальної перевірки із застосуванням інструментально-лабораторного методу контролю доручити Державній екологічній інспекції в Івано-Франківській області (вул. Сахарова, 23а, м.Івано-Франківськ).

В процесі проведення перевірки надати працівникам (інспекторам) Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області доступ до всієї необхідної бухгалтерської документації Нижньострутинської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 04355243, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Грушевського, 135А, Рожнятівського району Івано-Франківської області та приватного підприємства "Філяк Інтернаціонал", ідентифікаційний код юридичної особи 36525928, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Зелена, 21, Рожнятівського району Івано-Франківської області за період із 01.01.2013 року по 01.02.2018 року, з проведенням зустрічної звірки у всіх підприємствах, організаціях та підприємцях, які мали відносини із вказаними юридичними особами та іншої документації, пов`язаної з проведенням перевірки, а також дозволити доступ до всіх приміщень і сховищ, з метою повного та всебічного надання висновків з поставлених питань в ході перевірки.

Зобов`язати керівників та/або осіб, що виконують їх обов`язки Нижньострутинської сільської ради, ідентифікаційний код юридичної особи 04355243, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Грушевського, 135А, Рожнятівського району Івано-Франківської області та приватного підприємства "Філяк Інтернаціонал", ідентифікаційний код юридичної особи 36525928, що розташована за адресою: с. Нижній Струтинь, вул. Зелена, 21, Рожнятівського району Івано-Франківської області (чи їх правонаступників) забезпечити допуск інспекторів Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області для проведення позапланової перевірки, а також надати їм у повному обсязі документальні матеріали, необхідні для проведення перевірки.

Під час проведення позапланової документальної перевірки встановити наступні питання :

- чи зазнали землі несприятливих кількісних змін, внаслідок проникнення у землі різних забруднюючих речовин?

- чи зазнали землі несприятливих якісних змін, внаслідок проникнення у землі різних забруднюючих речовин?

- чи мається наявність критичного рівня забруднення навколишнього середовища для даної місцевості, перевищення якого становить небезпеку для здоров`я населення і стану якості середовища?

- чи мається наявність гранично допустимих шкідливих речовин в ґрунтів та інших шкідливих впливів?

- яка матеріальна шкода заподіяна природному середовищу від засмічення земельної ділянки (діялянок) на території с.Нижній Струтинь, Рожнятівського району Івано-Франківської області?

2. Попередити експертів, що за завідомо неправдивий висновок, відмову без поважних причин від виконання покладених обов`язків у суді, невиконання інших обов`язків експерт несе відповідальність, встановлену законом.

3. Контроль за виконанням ухвали покласти на старшого слідчого СВ Рожнятівського ВП Калуського ВП ГУНП в Івано-Франківській області капітана поліції ОСОБА_4 .

На ухвалу протягом п`яти діб з дня її оголошення може бути подана апеляція до Апеляційного суду Івано-Франківської області.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72208421
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення Державною екологічною інспекцією в Івано-Франківській області позапланової документальної виїзної перевірки суб`єкта господарювання та встановлення матеріальної шкоди заподіяної природному середовищу за ознаками кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.239 КК України, яке надійшло до суду 14.02.2018 року

Судовий реєстр по справі —350/296/18

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Рожнятівський районний суд Івано-Франківської області

Бейко А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні