Ухвала
від 01.02.2018 по справі 640/12962/16-к
АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ


Апеляційне провадження № 11сс/790/234/18 Головуючий 1ї інстанції: ОСОБА_1

Справа № 640/12962/17 Доповідач: ОСОБА_2

Категорія : у порядку КПК України

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

1 лютого 2018 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Апеляційного суду Харківської області у складі:

головуючого - ОСОБА_2 ,

суддів - ОСОБА_3 , ОСОБА_4 ,

за участю секретаря - ОСОБА_5 ,

потерпілих - ОСОБА_6 , ОСОБА_7

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Харкові матеріали за апеляційною скаргою адвоката ОСОБА_8 в інтересах підозрюваної ОСОБА_9 на ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 15 січня 2018 року, якою задоволено клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими злочинними організаціями, СУ ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_10 у кримінальному провадженні №12013220000001420 від 13.03.2013 року про ОСОБА_9 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , підозрюваної у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.4 ст. 190, ч. 2 ст.192, ч.3 ст.358, ч.4 ст.358, ч.3 ст.190 КК України, -

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою Київського районного суду м. Харкова від 15 січня 2018 року задоволено клопотання старшого слідчого відділу розслідування особливо важливих справ та злочинів, учинених організованими злочинними організаціями СУ ГУНП в Харківській області підполковника поліції ОСОБА_10 по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12013220000001420 від 13.03.2013 року про продовження строку тримання під вартою ОСОБА_9 .

Продовжено підозрюваній ОСОБА_9 строк тримання під вартою в Харківській установі виконання покарань (№27) в межах строку досудового розслідування на 60 (шістдесят) днів, тобто до 15 березня 2018 року включно.

Визначено суму застави у розмірі 1 039 580 гр. (один мільйон тридцять дев`ять тисяч п`ятсот вісімдесят гривень).

Задовольняючи клопотання слідчого, слідчий суддя вважав встановленим та доведеним існування на час розгляду клопотання ризиків, передбачених п.п.1,2,3 ч.1 ст. 177 КПК України, а саме: можливість підозрюваної ОСОБА_9 переховуватись від органів досудового розслідування та суду; знищення, сховання або спотворення будь-якої з речей чи документів, які мають істотне значення для встановлення обставин кримінального правопорушення; незаконний вплив на потерпілих, свідків.

Існування вказаних ризиків, підтверджується тим, що ОСОБА_9 обґрунтовано підозрюється в вчиненні тяжкого та особливо тяжких злочинів у сфері злочинів проти власності; тяжкості покарання, що загрожує підозрюваній в разі визнані винуватою у кримінальних правопорушеннях, у вчиненні яких підозрюється; відсутності даних про офіційне місце роботи та офіційного джерела отримання прибутку.

Не погодившись з ухвалою слідчого судді захисник підозрюваної адвокат ОСОБА_8 подав апеляційну скаргу, в якій просить скасувати ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 15.01.2018 року про продовження строків тримання під вартою у відношенні підозрюваної ОСОБА_9 , відмовити задоволенні клопотання слідчого та постановити нову ухвалу, якою застосовувати до підозрюваної менш суворий запобіжний захід не пов`язаний із тримання під вартою або зменшити суму застави.

Апеляційну скаргу обґрунтовує, тим що судом не було об`єктивно з`ясовано всіх обставини даної справи, а ухвалу винесено з порушенням норм матеріального та процесуального права. В обґрунтування зазначає, що прокурором не дотримано процесуальних строків для подачі клопотання про продовження строку тримання під вартою, наголошує на сталості соціальних зв`язків підозрюваної. Вказує, що підозрювана не збирається переховуватись від органів досудового розслідування та будь-який вплив на потерпілих є недоречним, адже вони вже надали свої свідчення, що містяться в матеріалах справи.

Захисник та прокурор в судове засідання не з`явились, хоча були повідомлені належним чином про час та місце судового засідання.

Заслухавши доповідь судді, пояснення потерпілих ОСОБА_6 та ОСОБА_7 , дослідивши матеріали справи та перевіривши доводи апеляційної скарги, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга захисника не підлягає задоволенню.

Відповідно до змісту клопотання слідчого про продовження строку тримання під вартою підозрюваної ОСОБА_9 , остання підозрюється у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 4 ст. 190, ч. 2 ст. 192, ч. 3 ст. 358, ч. 3 ст. 190 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що протягом 2011-2015 років ОСОБА_9 , діючи умисно, із корисливих спонукань, маючи умисел, направлений на заволодіння грошовими коштами громадян шляхом обману та зловживання довірою, на території міста Харкова вчинила ряд тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень.

Відповідно до ч.3 ст. 199 КПК України клопотання про продовження строку тримання під вартою, крім відомостей, зазначених у статті 184 цього Кодексу, повинно містити: 1) виклад обставин, які свідчать про те, що заявлений ризик не зменшився або з`явилися нові ризики, які виправдовують тримання особи під вартою; 2) виклад обставин, які перешкоджають завершенню досудового розслідування до закінчення дії попередньої ухвали про тримання під вартою.

Також, при обґрунтуванні рішення про продовження строків тримання під вартою слід враховувати вимогист. 199 КПК України, статей 5, 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод (далі Конвенція) та положень, встановлених у рішеннях Європейського суду з прав людини щодо необхідності дотримання розумних строків тримання особи під вартою.

Відповідно дост. 199 КПК України, розглядаючи клопотання про продовження строків тримання під вартою слідчий суддя повинен з`ясувати конкретні причини тривалого тримання особи під вартою, чи недопущене безпідставне тривале розслідування, інші обставини, що свідчать про невиправдано тривале тримання під вартою, чи не з`явилися причини, що дозволяють скасувати тримання під вартою та застосувати альтернативний запобіжний захід.

Слідчий суддя встановив, що клопотання слідчого, погоджене прокурором, відповідає вимогам зазначеної статті та містить доводи, що підтверджують обґрунтованість повідомленої ОСОБА_9 підозри, з чим погоджується й апеляційний суд.

Заявлені при зверненні з клопотанням про застосування запобіжного заходу ризики не зменшилися, а збільшились, оскільки ОСОБА_9 повідомлено про підозру у вчиненні інших кримінальних правопорушень, у тому числі особливо тяжкого, таким чином обсяг підозри збільшився, від потерпілих надійшли заяви щодо здійснення на них психологічного тиску з боку ОСОБА_9 , а спричинену матеріальну шкоду не відшкодовано.

Окрім того через канцелярію апеляційного суду 01.02.2018 року, вх. № 2756/18, від потерпілого ОСОБА_6 надійшло клопотання, в якому міститься інформація, що під час розгляду клопотання слідчого про продовження строків тримання під вартою відносно підозрюваної ОСОБА_9 в Київському районному суді м. Харкова 15.01.2018 року, родичі та близькі знайомі підозрюваної ОСОБА_9 влаштували бійку. Також впродовж судового засідання та після засідання підозрювана ОСОБА_9 та її родичі погрожували потерпілому та його дружині фізичною розправою, що змусило ОСОБА_6 звернутися з заявою до правоохоронних органів. Дане клопотання суперечить доводам апелянта, щодо недоречності посилань про вплив з боку підозрюваної на потерпілих та свідків.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на те, що у даному кримінальному провадженні виконано великий обсяг слідчих дій, спрямованих на отримання та перевірку доказів. Строк тримання під вартою підозрюваної ОСОБА_9 закінчується 15.01.2018 року, проте завершити досудове розслідування у встановлений законом строк не уявляється можливим. Згідно отриманих відомостей встановлюються свідки та особи причетні до вчинення кримінальних правопорушень, проводяться експертизи, тощо.

Слідчий зазначає, що необхідно перевірити причетність ОСОБА_9 до вказаних кримінальних правопорушень. У зв`язку з цією метою, а також з метою проведення повного та неупередженого досудового розслідування, виконання вимог чинного кримінального процесуального кодексу України необхідно виконати низку слідчих та процесуальних дій, що передбачені кримінальним процесуальним законодавством, та результати яких мають значення для судового розгляду, всебічного, повного та об`єктивного дослідження всіх обставин вчинених злочинів.

Слідчим виконані вимоги КПК України та у клопотанні наведені обставини, що перешкоджають завершенню досудового розслідування. Колегія суддів не встановила достатніх підстав для застосування до підозрюваної більш м`якого запобіжного заходу на час проведення досудового розслідування.

З огляду на викладене, колегія суддів вважає ухвалу слідчого судді обґрунтованою і підстав для її скасування за доводами апеляційної скарги не вбачає.

Керуючись ст.ст. 376, 392, 404, 407, 418, 419КПК України, колегія суддів, -

У Х В А Л И Л А :

Апеляційну скаргу адвоката ОСОБА_8 в інтересах підозрюваної ОСОБА_9 відхилити.

Ухвалу слідчого судді Київського районного суду м. Харкова від 15 січня 2018 року залишити без змін.

Ухвала апеляційного суду оскарженню в касаційному порядку не підлягає.

Головуючий -

Судді

СудАпеляційний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72217513
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —640/12962/16-к

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 14.03.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 12.03.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 01.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 29.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 22.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

Ухвала від 01.02.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Харківської області

Бездітко В. М.

Ухвала від 29.01.2018

Кримінальне

Київський районний суд м.Харкова

Муратова С. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні