Рішення
від 09.02.2018 по справі 263/14766/17
ЖОВТНЕВИЙ РАЙОННИЙ СУД М.МАРІУПОЛЯ

Справа № 263/14766/17

Провадження № 2-о/263/18/2018

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 лютого 2018 року м. Маріуполь Донецької області

Жовтневий районний суд м.Маріуполя Донецької області у складі: головуючого судді Скрипниченко Т.І., при секретарі Диміч Т.М., розглянувши у відкритому судовому засіданні у залі суду в м. Маріуполі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 про встановлення факту постійного догляду за престарілою особою, заінтересована особа: Центральне об'єднане Управління пенсійного фонду України м.Маріуполя Донецької області, ОСОБА_2, -

ВСТАНОВИВ:

10.11.2017 року ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою про встановлення факту постійного догляду ОСОБА_1 за престарілою особою ОСОБА_2 за період з червня 2010 року по жовтень 2017 року, заінтересовані особи: Центральне об'єднане Управління пенсійного фонду України м.Маріуполя Донецької області, ОСОБА_2. Свої вимоги обґрунтовує наступним.

У 2010 році, після смерті її батька, ОСОБА_3 22.05.2010 року, важко захворіла її матір ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, і за нею був необхідний сторонній догляд. Оскільки інші члени родин ОСОБА_2, старша донька - постійно працює або знаходиться на службі у церкві, середня донька проживає - в смт. Галовка, в неї дві хворі доньки, які також потребують постійного догляду, ОСОБА_1 з червня 2010 року не працевлаштовується і стала з цього часу здійснювати догляд за своєю матір'ю до моменту звернення до Управління праці та соціального захисту населення Лівобережного району Маріупольської міської ради Донецької області, за призначенням щомісячної компенсаційної виплати - 08.11.2017 року, що підтверджується документом №03-204-96 від 08.11.2017 про направлення ОСОБА_1 на обстеження для отримання висновку ВКК. Офіційно догляд за престарілою особою з червня 2010 по жовтень 2017 року ОСОБА_1 через незнання не оформила, і ніякої державної допомоги в зв'язку з цим не отримувала. В даний час ОСОБА_4 56 років, через три роки вона досягає пенсійного віку, але для призначення пенсії їй недостатньо її трудового стажу. Роки догляду за престарілою особою, в зв'язку з відсутністю документів, органами Пенсійного фонду України не будуть взяти до уваги. ОСОБА_2 у червні 2010 року - початок періоду з яким ОСОБА_1 пов'язує факт догляду, була престарілою особою, мала вік понад 80років, та проживала за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2. В даному будинку, після смерті її батька, проживала але не була зареєстрована ОСОБА_1, оскільки ОСОБА_2 захворіла ішемічною хворобою серця, атеросклеротичним атеросклерозом і потребувала стороннього догляду.

У судовому засіданні заявник та її представник ОСОБА_5 вимоги заяви підтримали, наполягали на задоволенні. заявник пояснила, що на цей час мати проживає з нею разом, самостійно не спроможна обслуговувати себе, бо є вже людиною похилого віку, хворіє та потребує сторонньої допомоги.

Представник заінтересованої особи Центрального об'єднаного управління Пенсійного фонду України м.Маріуполя Донецької області у судове засідання не прибув, надавши 27.12.2017 року заперечення, де зазначено, що просить відмовити у задоволенні заяви ОСОБА_1, оскільки у управління Пенсійного фонду України відсутні повноваження щодо встановлення юридичного факту постійного догляду за престарілою особою, відповідно до Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування", до страхового стажу зараховується одному з непрацюючих працездатних батьків, усиновителів, опікунів, піклувальнику, які фактично здійснюють догляд за дитиною-інвалідом, а також непрацюючим працездатним особам, які здійснюють догляд за інвалідом 1 групи або престарілим, який за висновком медичного закладу потребує постійного стороннього догляду або досяг 80-річного віку, якщо такі працездатні особи отримують допомогу або компенсацію відповідно до чинного законодавства України.

Свідок ОСОБА_6 в судовому засіданні пояснила, що є рідною сестрою завника, яка з червня 2010 року здійснює догляд за їх матір'ю ІНФОРМАЦІЯ_3, яка вже не спроможна самостійно себе обслуговувати. Оскільки у свідка є діти, які хворіють та потребують її уваги, вона не має можливості здійснювати такий догляд, тому його здійснює заявник вже протягом тривалого часу, проживає разом з матір'ю.

Суд, заслухавши заявника та її представника, свідка, враховуючи позицію представника заінтересованої особи, дослідивши матеріали справи, суд приходить до наступного.

Відповідно ст. 315 ЦПК України визначено факти, які можуть встановлюватись у судовому порядку та частиною другою даної норми передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені також інші факти, від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Судом встановлено, що за зверненням представника ОСОБА_1 08.11.2017 до Управління соціального захисту населення Лівобережного району про призначення компенсації фізичним особам які надають соціальні послуги, останній повідомлено, що ОСОБА_1 до управління з питання оформлення компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, по догляду за ОСОБА_2 не зверталась, у разі надання ОСОБА_7 пакету документів для оформлення компенсації фізичним особам , призначення компенсації буде виконано у встановлений чинним законодавством термін.

Умови призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, передбаченої Законом України Про соціальні послуги , визначаються Порядком призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги, затвердженим Постановою Кабінету Міністрів України № 558 від 29.04.2004 року .

Відповідно до свідоцтва про народження серії ІІ-ХЕ №085741 ОСОБА_8, матір'ю останньої є ОСОБА_2.

05.08.1982 року ОСОБА_8 змінила прізвище на ОСОБА_1 у зв'язку з укладенням шлюбу, про що свідчить свідоцтво про укладення шлюбу.

У довідці №296 складеною 14.11.2017 року Товариством з обмеженою відповідальністю Жилье-Гарант , зазначено, що ОСОБА_1 без реєстрації проживає за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_4, буд, 26, кв. 15, ОСОБА_1 з червня 2010 року по жовтень 2017 разом проживала та здійснювала догляд за ОСОБА_2, яка зареєстрована за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_5.

У акті №60 від 14.11.2017 року, затвердженого ТОВ Жилье-гарант також зазначено, що за адресою: АДРЕСА_1 ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_6 проживає без реєстрації та здійснює постійний догляд за тяжкохворою ОСОБА_2, 30.06.1930р.н. з червня 2010 року по даний час.

Відповідно висновку ВКК №8/5 Комунального закладу Маріупольської міської ради Центр Первинної медико-санітарної допомоги №6 м.Маріуполя від 17.01.2018 року, ОСОБА_2 потребує постійного догляду, здатність до самообслуговування втрачено безстроково.

Записи у трудовій книжці ОСОБА_1 після 01.08.2002 року відсутні.

Відповідно спадкового договору завіреного державним нотаріусом Четвертої Маріупольської державної нотаріальної контори ОСОБА_9 28.12.2012 року, укладеного між ОСОБА_2 та ОСОБА_1, сторони домовились про те, що набувач повинна забезпечувати відчужувача необхідним доглядом, пранням білизни один раз на тиждень, прибиранням квартири один раз на тиждень, продуктами харчування та лікування засобами за рахунок відчужувача, предметом договору є квартира №15 в будинку №26 на бульварі 50 років Жовтня в місті Маріуполі.

Тобто укладений спадковий договір свідчить про те, що між ОСОБА_1 та ОСОБА_2 існувала домовленість щодо забезпечення необхідним доглядом останню, акт та довідка складені Товариством з обмеженою відповідальністю Жилье-Гарант , також підтверджують ту обставину, що ОСОБА_1 здійснювала догляд за ОСОБА_2 з червня 2010 року по жовтень 2017 року.

Крім того мати заявника ОСОБА_2, 30.06.1930р.н, станом на 30.06.2010 року досягла віку 80 років, тобто була особою, яка потребує сторонньої допомоги та судом встановлено, що такий догляд за престарілою особою здійснювала заявник.

Відповідно до ст. 2 ЦПК України, завданням цивільного судочинства є справедливий, неупереджений та своєчасний розгляд і вирішення цивільних справ з метою ефективного захисту порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів фізичних осіб, прав та інтересів юридичних осіб, інтересів держави.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31.03.95 Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян; чинним законодавством не передбачено іншого порядку їх встановлення; заявник не має іншої можливості одержати або відновити загублений чи знищений документ, який посвідчує факт, що має юридичне значення; встановлення факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Враховуючи, що заінтересованою особою суду надано заяву, у якій наведено заперечення проти заяви лише з підстав, що у управління Пенсійного фонду України відсутні повноваження щодо встановлення юридичного факту постійного догляду за престарілою особою, тому суд приходить до висновку що встановлення данного факту не пов'язується з наступним вирішенням спору про право.

Проаналізувавши досліджені докази, суд вважає, що заявником надано належні та допустимі докази на підтвердження вимог про визнання факту догляду ОСОБА_1, за період з червня 2010 року по жовтень 2017 року за престарілою матір'ю ОСОБА_2, враховуючи, що встановлення данного факту необхідно заявнику для вирішення питання про призначення пенсії, суд приходить до висновку, що заява підлягає задоволенню.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 12 , 13 , 81 , 89 , 141 , 268 ЦПК України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Заяву ОСОБА_1 про встановлення факту постійного догляду за престарілою особою, заінтересована особа: Центральне об'єднане Управління пенсійного фонду України м.Маріуполя Донецької області, ОСОБА_2 - задовольнити.

Встановити факт догляду ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_7. ІПН НОМЕР_1, паспорт серія ВС № 810051, виданий Жовтневим РВ Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області 25.07.2007 року, за період з червня 2010 року по листопад 2017 року за престарілою матір'ю ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, паспорт серія ВЕ № 442179, виданий Орджонікідзевським РВ Маріупольського МУ ГУМВС України в Донецькій області 28.01.2002 року

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

На рішення суду може бути подано апеляційну скаргу до Апеляційного суду Донецької області через Жовтневий районний суд м.Маріуполя Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складання, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Строк на апеляційне оскарження може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин, крім випадків, зазначених у частині другій статті 358 ЦПК України.

Заявник: ОСОБА_1, проживає за адресою:ІНФОРМАЦІЯ_8.

Заінтересована особа: Центральне об'єднане управління пенсійного фонду України м.Маріуполя Донецької обасті, адреса: Донецька область, м.Маріуполь, вул.Зелинського, 27а, код ЄДРПОУ 2336754.

Заінтересована особа:ОСОБА_2, проживає за адресою:ІНФОРМАЦІЯ_9, б. 7, кв. 25.

Суддя Т.І. Скрипниченко

СудЖовтневий районний суд м.Маріуполя
Дата ухвалення рішення09.02.2018
Оприлюднено18.02.2018
Номер документу72223902
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —263/14766/17

Рішення від 09.02.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Скрипниченко Т. І.

Рішення від 09.02.2018

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Скрипниченко Т. І.

Ухвала від 22.11.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Скрипниченко Т. І.

Ухвала від 15.11.2017

Цивільне

Жовтневий районний суд м.Маріуполя

Скрипниченко Т. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні