Рішення
від 12.02.2018 по справі 242/5071/17
СЕЛИДІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №242/5071/17

Провадження №2/242/373/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2018 року Селидівський міський суд Донецької області у складі: головуючого судді Переясловської Ю.А., при секретарі Дуровій Н.Г., розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Селидове цивільну справу за позовом Авдіївського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 Нодара про повернення допомоги по безробіттю, отриманої шляхом надання неправдивих відомостей,-

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду з позовом до ОСОБА_1 Нодара про повернення допомоги по безробіттю, отриманої шляхом надання неправдивих відомостей. В обґрунтування позовних вимог зазначив, що ОСОБА_1, звернувся з заявою до центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні, в зв'язку з тим, що 03.07.2008 року був звільнений з ТОВ ЕНКА , відповідач надав до центру зайнятості всі необхідні документи (паспорт, трудова книжка, довідка про середню заробітну плату), які надавали йому право на отримання допомоги по безробіттю. На підставі наданих документів ОСОБА_1 був наданий статус безробітного та призначена допомога по безробіттю на період з 01.10.2008 року, грошова допомога перераховувалась на поточний рахунок відповідача. Але в ході перевірки достовірних даних, на підставі яких ОСОБА_1 було надано статус безробітного та призначена допомога по безробіттю, було встановлено, що відповідач приховав той факт, що він продовжував працювати на підприємстві ТОВ «ЕНКА» , тобто на час реєстрації в центрі зайнятості мав трудові відносини. В зв'язку з чим позивач просить стягнути з ОСОБА_1 Нодара зайво отриману ним допомогу по безробіттю в сумі 9111 грн.84 коп.

Представник позивача в судове засідання не з'явилась, надала до суду заяву про розгляд справи за її відсутності. Позовні вимоги підтримала, просила задовольнити вимоги та не заперечувала проти ухвалення заочного рішення по справі.

Відповідач в судове засідання не з'явився, про час та місце слухання справи у встановленому законом порядку повідомлений, про причини неявки суд не повідомив, відзиву на позов суду не надав. За таких обставин в порядку, передбаченому ст.ст.280, 281 ЦПК України, за згодою позивача, суд вважає за можливе вирішити справу у відсутності відповідача, на підставі наявних в ній даних і доказів, з постановленням заочного рішення.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню з наступних підстав.

01 жовтня 2008 року ОСОБА_1 звернувся до Авдіївського міського центру зайнятості за сприянням у працевлаштуванні та подав заяву про надання йому статусу безробітного.

У заяві про надання статусу безробітного відповідач зазначив, що на момент звернення до центру зайнятості не займається жодним із видів діяльності, пенсію не отримує, підприємницькою діяльністю не займається. Надав зобо'вязання повідомляти центр зайнятості про отримання будь яких доходів в період перебування на обліку.

01 жовтня 2008 року Авдіївським міським центром зайнятості ОСОБА_1 надано статус безробітного та призначено допомогу по безробіттю, що підтверджується витягом із наказів про прийняті рішення по особі від 01 жовтня 2008 року ПК №050300508092400001.

01.07.2009 р. відповідача було знято з обліку по безробіттю за його заявою у зв'язку з переїздом до іншого міста.

07.07.2009 р. виплати по безробіттю відповідачу були поновлені.

07.10.2009 р. відповідача було знято з обліку по безробіттю за його заявою.

Згідно акту розслідування страхових випадків та обгрунтованості виплати матеріального забезпечення № 48 від 14 квітня 2010 року, встановлено, що ОСОБА_1 в період перебування на обліку в центрі зайнятості як безробітна особа працював на підприємстві ТОВ «ЕНКА» з 05.02.2009 року до 10.02.2009 р. та отримував дохід.

Згідно довідки Авдіївського міського центру зайнятості з лютого 2009 року по жовтень 2009 року відповідачу була виплачена допомога по безробіттю в загальній сумі 9111, 84 гривень.

Заочним рішенням Авдіївського міського суду Донецької області від 23.06.2012 р. по справі № 2/0501/322/2012 позов Авдіївського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 Нодара про повернення допомоги по безробіттю, отриманої шляхом надання неправдивих відомостей було задоволено.

Ухвалою Авдіївського міського суду Донецької області від 01.07.2013 р. вищевказане рішення скасовано, призначено справу до розгляду в загальному порядку.

Ухвалою Авдіївського міського суду Донецької області від 05.08.2013 р. до участі у справі в якості третьої особи без самостійних вимог на предмет спору залучено ТОВ ЕНКА .

З довідки від 31.01.2018 р. Селидівського міського суду Донецької області вбачається, що цивільна справа № 2/0501/322/2012 за позовом Авдіївського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 Нодара про повернення допомоги по безробіттю, отриманої шляхом надання неправдивих відомостей знаходилась в провадженні Авдіївського міського суду Донецької області, остання наявна інформація - справа призначена до розгляду на 09.07.2014 р., відомості про прийняте рішення по справі відсутні.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов наступних висновків.

Одним із видів матеріального забезпечення на випадок безробіття згідно з ч. 1 ст. 7 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття є допомога по безробіттю.

Безробіттям відповідно до ст. 1 Закону України Про зайнятість населення є соціально-економічне явище, за якого частина осіб не має змоги реалізувати своє право на працю та отримання заробітної плати (винагороди) як джерела існування.

Відповідно до ч. 3 ст. 3 цього Закону зайнятість населення забезпечується шляхом встановлення відносин, що регламентуються трудовими договорами (контрактами), провадження підприємницької та інших видів діяльності, не заборонених законом.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 Закону України Про зайнятість населення до зайнятого населення належать особи, які працюють за наймом на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, особи, які забезпечують себе роботою самостійно (у тому числі члени особистих селянських господарств), проходять військову чи альтернативну (невійськову) службу, на законних підставах працюють за кордоном та які мають доходи від такої зайнятості, а також особи, що навчаються за денною формою у загальноосвітніх, професійно-технічних та вищих навчальних закладах та поєднують навчання з роботою.

Відповідно до п. 6.2 цього Порядку допомога по безробіттю призначається на підставі особистої заяви безробітного, довідки (довідок) про середню заробітну плату (дохід) за останнім місцем (декількома місцями) роботи чи служби, трудової книжки, військового квитка, копії цивільно-правового договору, за пред'явленням, у разі наявності, свідоцтва про загальнообов'язкове державне соціальне страхування та паспорта або іншого документа, що посвідчує особу.

Пунктом 5.5. Порядку передбачено, що виплата допомоги по безробіттю припиняється у разі працевлаштування безробітного, зайняття підприємницькою або іншою діяльністю, пов'язаною з одержанням доходу безпосередньо від цієї діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами (з дня працевлаштування, державної реєстрації як суб'єкта підприємницької або іншої діяльності, виконання робіт (послуг) за цивільно-правовими угодами.

Згідно п. 1 ч. 1 ст. 45 Закону України Про зайнятість населення реєстрація безробітного припиняється у разі зайнятості особи.

Судом встановлено, що в період з 05.02.2009 року по 10.02.2009 року, тобто в період перебування на обліку в центрі зайнятості та отримання допомоги по безробіттю, відповідач перебував в трудових відносинах з ТОВ «ЕНКА» та отримував доходи.

Відповідно ч. ч. 2, 3 ст. 36 Закону України Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття , застраховані особи, зареєстровані в установленому порядку як безробітні, зобов'язані своєчасно подавати відомості про обставини, що впливають на умови виплати їм забезпечення та надання соціальних послуг. Сума виплаченого забезпечення та вартості наданих послуг застрахованій особі внаслідок умисного невиконання нею своїх обов'язків та зловживання ними стягується з цієї особи відповідно до законодавства України з моменту виникнення обставин, що впливають на умови виплати їй забезпечення та надання соціальних послуг.

Згідно зі ст. 1212 ЦК України особа, яка набула майно або зберегла його у себе за рахунок іншої особи (потерпілого) без достатньої правової підстави (безпідставно набуте майно), зобов'язана повернути потерпілому це майно. Особа зобов'язана повернути майно і тоді, коли підстава, на якій воно було набуте, згодом відпала. Відповідно до ст. 1215 ЦК України не підлягають поверненню безпідставно набуті, зокрема, допомоги та інші грошові суми, надані фізичній особі як засіб до існування, якщо їх виплата проведена фізичною або юридичною особою добровільно, за відсутності рахункової помилки з її боку і недобросовісності з боку набувача.

Враховуючи викладені обставини, зважаючи на те, що відповідач ОСОБА_1, перебуваючи на обліку в Авдіївському міському центрі зайнятості як безробітний, незаконно отримував допомогу по безробіттю, оскільки в період перебування на обліку мав трудові стосунки з ТОВ «ЕНКА» , про що позивача не повідомив, у добровільному порядку коштів, які йому було безпідставно виплачені, не повернув, суд приходить до переконання, що позовні вимоги слід задовольнити.

Крім того, з відповідача підлягає стягненню судовий збір у розмірі 1600 гривень у дохід держави відповідно до ст. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.1212 ЦК України, ст. ст. ст. ст. 258,259, 263-265, 273, 280-282, 284, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд,

ВИРІШИВ:

Позов Авдіївського міського центру зайнятості до ОСОБА_1 Нодара про повернення допомоги по безробіттю, отриманої шляхом надання неправдивих відомостей, задовольнити.

Стягнути з ОСОБА_1 Нодара, ІНФОРМАЦІЯ_1, ІПН НОМЕР_1, мешкає за адресою: 86065, АДРЕСА_1, на користь Авдіївського міського центру зайнятості, розташованого за адресою: 86065, Донецька область, м. Авдіївка, вул.Комунальна, буд.4, ЄДРПОУ 22028482, розрахунковий рахунок № 37176005000014 в ГУДКСУ м.Авдіївка Донецької області, МФО 834016, зайво отриману допомогу по безробіттю в розмірі 9111 (дев'ять тисяч сто одинадцять) гривень 84 копійки.

Стягнути з ОСОБА_1 Нодара, ІНФОРМАЦІЯ_1, іпн НОМЕР_1 в дохід держави 1600 (одну тисячу шістсот) гривень судового збору.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до Апеляційного суду Донецької області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено18.02.2018
Номер документу72225153
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —242/5071/17

Рішення від 12.02.2018

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Переясловська Ю. А.

Ухвала від 16.11.2017

Цивільне

Селидівський міський суд Донецької області

Переясловська Ю. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні