Рішення
від 15.02.2018 по справі 499/851/17
ІВАНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ОДЕСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іванівський районний суд Одеської області

Іванівський районний суд Одеської області

Справа № 499/851/17

Провадження № 2/499/21/18

Р І Ш Е Н Н Я

Іменем України

"15" лютого 2018 р. смт. Іванівка

Іванівський районний суд Одеської області в складі: головуючого судді Тимчука Р.М. за участю секретаря судового засідання Мельнику Р.А. розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт.Іванівка Одеської області цивільну справу № 499/851/17 за позовом ОСОБА_1 до Бузинівської сільської ради Іванівського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, -

ВСТАНОВИВ:

Позивач звернувся до суду із позовною заявою до Бузинівської сільської ради Іванівського району Одеської області про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, посилаючись на те, що 21 серпня 2000 року померла його прабабуся ОСОБА_2 Дем янівна. Після її смерті відкрилась спадщина яка складається із права на земельну частку (пай). Дід позивача прийняв спадщину після смерті ОСОБА_2 та отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом від 20.04.2001 року, що підтверджується записом нотаріуса на оригіналі сертифікату.

За життя він склав заповіт згідно якого своє право на земельну частку (пай) заповідав своєму синові ОСОБА_3 .

20 березня 2003 року ОСОБА_4 помер. Після його смерті спадщину батько позивача прийняв та заповідав все своє майно позивачу.

Проте у вищезазначених заповітах було допущені помилки у написаннях прізвищ. Нотаріальна контора відмовляється видати свідоцтво про право на спадщину оскільки позивачем пропущений строк для прийняття спадщини. Строк для прийняття спадщини позивач пропустив в зв'язку з тим, що йому необхідно було встановити факт належності заповітів.

Позивач надав на адресу суду заяву про розгляд справи у його відсутність на позовних вимогах наполягав.

Представник відповідача в судове засідання не з'явився, надав письмову заяву що позовні вимоги позивачів визнає в повному обсязі, та не заперечує проти їх задоволення, просив справу слухати у їх відсутність.

Оскільки сторони надали заяви про розгляд справи у їх відсутність, то їх неявка в судове засідання, згідно з ч. 3 ст.218 ЦПК України, не перешкоджає розгляду справи.

У відповідності до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалось.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України, у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до абзацу 3 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 2 від 12.06.2009, у разі визнання відповідачем позову, яке має бути безумовним, і якщо таке визнання не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), суд ухвалює рішення про задоволення позову, обмежившись у мотивувальній частині рішення посиланням на визнання позову без з'ясування і дослідження інших обставин справи.

В судовому засіданні відповідно до матеріалів справи встановлено, що позивач ОСОБА_1 є спадкоємцем за заповітом після смерті свого батька ОСОБА_5, що підтверджується копією заповіту, витягом та копією рішення про встановлення факту належності заповіту.

Відповідно до заповіту ОСОБА_1 є спадкоємцем на все майно, що належало ОСОБА_5

ОСОБА_5 помер 29 травня 2005 року, що підтверджується копією свідоцтва про смерть.

Після його смерті відкрилась спадщина на все майно ОСОБА_5, але позивач у встановлений законом строк не звернувся до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини, тому не може отримати свідоцтво про право на спадщину.

Строк позивач пропустив з тієї причини, що у заповітах, які складалися заповідачами були допущені описки, які можливо було усунути лише в судовому порядку. Позивач звертався до суду із заявами про встановлення факту належності правовстановлюючих документів, що зайняло значний час.

Інші спадкоємці, які б прийняли спадщину відсутні та спадкова справа на померлого ОСОБА_5 не заводилась, що підтверджується інформаційними довідками зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину).

Позивач просить визначити йому додатковий строк для прийняття спадщини .

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини; спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою; для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (статті 1220, 1222, 1270 ЦК України).

Спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини (частина перша статті 1269 ЦК України).

Таким чином, право на спадщину виникає з моменту її відкриття, і закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав зі спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Згідно з пунктами 2.2 та 3.2 чинного на час виникнення спірних правовідносин Порядку вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України від 22 лютого 2012 року №296/5 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України за № 282/20595, при заведенні спадкової справи нотаріус за даними Спадкового реєстру перевіряє наявність заведеної спадкової справи, спадкового договору, заповіту.

Щоб не допустити пропуску шестимісячного строку для прийняття спадщини, нотаріус роз'яснює спадкоємцям право подачі заяви про прийняття спадщини чи про відмову від її прийняття.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

За змістом цієї статті поважними причинами пропуску строку для прийняття спадщини є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій. Постановою Пленуму Верховного Суду України № 7 Про судову практику у справах про спадкування від 30.05.2008 року передбачено, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Постановою Пленуму Верховного Суду України «Про судову практику у справах про спадкування» від 30.05.2008 року № 7 п.24 передбачено, що особа, яка не прийняла спадщину в установлений законом строк, може звернутися до суду з позовною заявою про визначення додаткового строку для прийняття спадщини відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України. Суди відкривають провадження в такій справі у разі відсутності письмової згоди спадкоємців, які прийняли спадщину (частина друга статті 1272 ЦК), а також за відсутності інших спадкоємців, які могли б дати письмову згоду на подання заяви до нотаріальної контори про прийняття спадщини. Відповідачами у такій справі є спадкоємці, які прийняли спадщину. При відсутності інших спадкоємців за заповітом і за законом, усунення їх від права на спадкування, неприйняття ними спадщини, а також відмови від її прийняття відповідачами є територіальні громади в особі відповідних органів місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини.

Як достовірно встановлено в судовому засіданні із документів, які ніким не заперечуються, що позивач є єдиним спадкоємцем і пропустив строк для прийняття спадщини з поважних причин, які не залежали від його волі. Оскільки вищезазначені обставини визнані сторонами, то у відповідності до ч. 1 ст. 82 ЦПК України, вони не підлягають доказуванню.

Крім того судом вбачається, що визнання відповідачем позову не суперечить закону і не порушує права, свободи чи інтереси інших осіб (не відповідача), тому вважає, що позивач має право на визначення додаткового строку - 3 місяці, який буде достатнім для подання ним заяви про прийняття спадщини, яка відкрилась після смерті ОСОБА_5

Судові витрати позивач просив залишити за нею та не стягувати з відповідача.

Керуючись ст.ст. ст.ст. 3, 4, 11, 12, 13, 76, 77, 78, 79, 80, 82, 200,218,206, 223,247 259, 263-265 ЦПК України, ст.ст. 1220, 1222, 1223, 1233, 1268, 1270 1269, 1270, 1272 ЦК України, абзацу 3 п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 12.06.2009 № 2, суд

Ухвалив :

Позовну заяву ОСОБА_1 (м.Одеса, вул.Ак.Вільямса, буд.№ 52 корп. 1 кв.94 РНОКПП НОМЕР_1) до Бузинівської сільської ради Іванівського району Одеської області (Одеська область Іванівський район Одеська область с.Бузинове, вул. Анастасіївська, буд.№125, ЄДРПОУ 05582067) про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини- задовольнити .

Визначити ОСОБА_1 додатковий трьох місячний строк для подання заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті ОСОБА_5, який помер 29 травня 2005 року.

Судові витрати з відповідача не стягувати за заявою позивача.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів, з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

СуддяОСОБА_6

СудІванівський районний суд Одеської області
Дата ухвалення рішення15.02.2018
Оприлюднено18.02.2018
Номер документу72232624
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —499/851/17

Рішення від 15.02.2018

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

Ухвала від 06.11.2017

Цивільне

Іванівський районний суд Одеської області

Тимчук Р. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні