Рішення
від 19.02.2018 по справі 188/93/18
ПЕТРОПАВЛІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 188/93/18

Провадження № 2/188/153/2018

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

19 лютого 2018 року Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області в складі

головуючого судді Полубан М.П.

при секретарі Карпенко С.М.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в смт. Петропавлівка цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Петропавлівської селищної ради , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору - Відділ у Петропавлівському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання права власності на спадкове майно ,

В С Т А Н О В И В :

Позивач зверувся до суду з даним позовом та зазначає , що ІНФОРМАЦІЯ_1 р. померла його бабуся - ОСОБА_2 , у власності якої перебувала земельна ділянка на території Петропавлівської селищної ради для ведення товарного с/г виробництва площею 5.6200 га на підставі державного акту на право приватної власності на землю серії НОМЕР_3 від 26.12.2001 р.

Родинний зв"язок позивача зі спадкодавцем підтверджується копіями свідоцтв про народження , серії НОМЕР_4 від 01.09.1970 р. ( щодо позивача ) та серії НОМЕР_5 від 26.03.1969 р. ( щодо батька ) .

За життя ОСОБА_2 заповіту не складала . Спадщину після смерті спадкодавця прийняв її онук - позивач , а також її донька - ОСОБА_3 шляхом подання заяв про прийняття спадщини . Вказані обставини підтверджуються копією постанови завідувача Петропавлівської державної нотаріальної контори від 04.10.2017 р. , а також копією свідоцтва про право на спадщину за законом серії НОМЕР_6 від 14.12.2004 р. , зареєстрованого в реєстрі № НОМЕР_7 виданого на ім"я ОСОБА_3

04.10.2017 р. позивач звернувся до Петропавлівської держаної нотаріальної контори для отримання свідоцтва про право на спадщину за законом , що залишилася після смерті ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_8 площею 2.8100 га.

Але , своєю постановою нотаріус відмовила у видачі свідоцтва про право на спадкову земельну ділянку по тим підставам , що відсутній оригінал правовстановлюючого документу на вищевказану земельну ділянку та в зв"язку з виявленими розбіжностями площі даної земельної ділянки. Оскільки у правовстановлюючому документі на ім"я ОСОБА_4 - державному акті площа земельної ділянки вказана 5.6200 га ( яка була до поділу земельної ділянки на два об"єкти нерухомості ) . У той час як згідно з витягу з Державного земельного кадастру про земельні ділянки кадастровий номер НОМЕР_8 та НОМЕР_1 земельної ділянки , яка належала спадкодавцеві площею 5.6200 га на даний час вже не існує у зв"язку з її поділом на дві окремі земельні ділянки . Відповідно у позивача відсутня можливість надати нотаріусу оригінал правовстановлюючого документа на ОСОБА_2 на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_8 площею 2.8100 га та у позасудовому порядку оформити право на спадщину на дане майно .

Просить суд визнати на гр. ОСОБА_1 ( і.п.н. НОМЕР_2 ) , як спадкоємцем за законом право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_8 площею 2.8100 га на території Петропавлівської селищної ради , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , яка належала спадкодавцеві ОСОБА_2 ( яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 р. ) на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 26.12.2001 р. , серії НОМЕР_3 .

Сторони в судове засідання не з"явилися. В своїх заявах просять суд справу розглянути без їхньої участі . Позивач позов підтримує. Третя особа позов визнає . Відповідач своєї позиції щодо предмету спору не висловлює .

Вивчивши матеріали справи , суд дійшов висновку про задоволення позову.

Судом встановлено , що ІНФОРМАЦІЯ_1 р. в м. Павлограді Дніпропетровської області померла ОСОБА_2 ( свідоцтво про смерть серії НОМЕР_9 , видане 28.07.2017 р. , повторно виконкомом Петропавлівської селищної ради ) .

Згідно Державного акту на право приватної власності на землю , серії НОМЕР_3 померлій належала земельна ділянка ( пай № 385 ) площею 5.6200 га на території Петропавлівської селищної ради .

Відповідно до свідоцтва про право на спадщину за законом виданого державним нотаріусом 14.12.2004 р. спадкове майно , а саме - земельна ділянка площею 5.620 га. належить померлій ОСОБА_2 … 1/2 частина вищезазначеного спадкового майна залишається відкритою для іншого спадкоємця - ОСОБА_1 .

Витягом з Державного земельного кадастру про земельну ділянку ( номер витягу- НОМЕР_10 від 25.09.2017 р.) зазначається , що земельна ділянка за кадастровим номером НОМЕР_8 площею 2.8100 га передана у приватну власність.

Факт родинних відносин позивача зі спадкодавцем підтверджується наявними документами , в тому числі даний факт встановлено нотаріусом .

У постанові від 04.10.2017 р. нотаріус відмовила позивачу у видачі свідоцтва про право власності на спадкове майно за законом по тим підставам , що спадкоємцем не надано оригіналу правовстановлюючого документу після померлої та у зв"язку з виявленими розбіжностями у площі успадковуваної земельної ділянки .

Відповідно до статті 1225 ЦК право власності на земельну ділянку переходить до спадкоємців за загальними правилами спадкування (зі збереженням її цільового призначення) при підтвердженні цього права спадкодавця державним актом на право власності на землю або іншим правовстановлюючим документом.

Стаття 1268 ЦК України передбачає, що спадкоємець за заповітом чи законом має право прийняти спадщину або не прийняти її на час відкриття.

Крім того , за ч. 3 ст. 1296 ЦК України відсутність свідоцтва про право на спадщину не позбавляє спадкоємця права на спадщину .

Отже , через відсутність правовстановлюючого документа ( оригіналу державного акту на право приватної власності на землю ) позивач позбавлений можливості отримати свідоцтво про право на спадщину на успадковувану земельну ділянку, яка належала за життя його рідній бабусі , є об'єктивною обставиною та позбавляє його , як спадкоємця, можливості оформити свої спадкові права в нотаріальній конторі.

Оскільки позивач в іншій спосіб, крім звернення із позовом про визнання права власності в порядку спадкування, захистити своє порушене право не може , суд , посилаючись на вимоги ст. 55 Конституції України, ст. 16 ЦК України та ст. 4 ЦПК України вважає , що є достатні підстави для поновлення порушених прав позивача.

Крім того , відповідно до п. 11 постанови Пленуму Верховного Суду України "Про судову практику у справах про спадкування" від 30.05.2008 року при вирішенні спору про спадкування права на земельну частку (пай) основним документом, що посвідчує таке право, є сертифікат про право на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 1 ст. 1 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) від 05.06.2003 року № 899-1У право на земельну частку (пай) мають громадяни -спадкоємці права на земельну частку (пай), посвідчену сертифікатом чи Державним актом.

Не зазначення відповідачем своєї позиції щодо вимог позивача не суперечить закону і не порушує прав, свобод та інтересів сторін та інших осіб.

Враховуючи вищевикладене, суд дійшов висновку, що позивач надав достатню кількість доказів на підтвердження своїх вимог та належним чином обґрунтував свій позов. Також суд дійшов висновку про можливість звільнення відповідача від сплати судових витрат.

На підставі викладеного , керуючись ст. ст 5, 11, 81, 265 ЦПК України , ст.ст.328,1225, 1268 ЦК України , суд -

В И Р І Ш И В :

Позов ОСОБА_1 до Петропавлівської селищної ради , третя особа , яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору Відділ у Петропавлівському районі Головного управління Держгеокадастру у Дніпропетровській області про визнання права власності на спадкове майно - задоволити .

Визнати на гр. ОСОБА_1 ( і.п.н. НОМЕР_2 ) , як спадкоємцем за законом право власності на земельну ділянку кадастровий номер НОМЕР_8 площею 2.8100 га на території Петропавлівської селищної ради , цільове призначення - для ведення товарного сільськогосподарського виробництва , яка належала спадкодавцеві ОСОБА_2 ( яка померла ІНФОРМАЦІЯ_1 р. ) на підставі Державного акту на право приватної власності на землю від 26.12.2001 р. , серії НОМЕР_3 .

Відповідача звільнити від сплати судових витрат позивача .

На рішення суду може бути подана апеляційна скарга до апеляційного суду Дніпропетровської області через Петропавлівський районний суд протягом тридцяти днів з дня отримання судового рішення .

Суддя М. П. Полубан

СудПетропавлівський районний суд Дніпропетровської області
Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72252057
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —188/93/18

Рішення від 19.02.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

Ухвала від 01.02.2018

Цивільне

Петропавлівський районний суд Дніпропетровської області

Полубан М. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні