Ухвала
від 09.06.2017 по справі 554/4622/17
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 09.06.2017 Справа № 554/4622/17

Провадження № 1-кс/554/4036/2017

У Х В А Л А

про проведення обшуку

9 червня 2017 року м. Полтава

Слідчий суддя Октябрського районного суду міста Полтави ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 розглянувши старшого слідчого СУ ГУНП в Полтавській області капітана поліції ОСОБА_3 , в рамках досудового розслідування, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань за№42014170000000012 від 17.01.2017 року, за ознаками вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 366 КК України про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

Слідчий звернулася з клопотанням, яке обґрунтовує наступним.

У провадженні слідчого управління ГУНП в Полтавській області перебувають матеріали кримінального провадження № 42014170000000012 від 17.01.2017 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст.366 КК України.

В ході досудового слідства встановлено, що службовими особами ТОВ «МД-Центр», ТОВ «Укрлісексперт», ТОВ «Мікротехсервіс», ТОВ «Вудтрейдкомпані», ТОВ «Мікротехсервіс Україна», ФОП ОСОБА_4 внесено недостовірні відомості до офіційних документів з метою подальшого їх використання в процедурі з розподілу деревини.

Так, відповідно до Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини», затвердженого Наказом Державного комітету лісового господарства України від 19.02.2007 № 42 та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 26.02.2007 за № 164/13431, передбачено закупівлю підприємствами необробленої деревини через аукціони для забезпечення потреб власного деревообробного виробництва.

Послуги з проведення аукціонів щодо реалізації необробленої деревини у відповідності до Наказу Державного комітету лісового господарства України «Щодо вдосконалення механізмів продажу необробленої деревини», надає Українська універсальна біржа. Реалізація необробленої деревини всіма лісокористувачами здійснюється через аукціони з продажу необробленої деревини на біржі.

Відповідно до п. 1.3. Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини», аукціони з продажу необробленої деревини проводяться один раз у квартал на базі товарних бірж, розташованих в обласних центрах і створених відповідно до Закону України «Про товарну біржу» та Господарського кодексу України. Участь у торгах можуть брати суб`єкти господарської діяльності, котрі займаються переробкою деревини.

29.11.2016 Українською універсальною біржею, що знаходиться за адресою: м.Полтава, вул.Шевченка,52, проведено аукціон з продажу необробленої деревини заготівлі 1 кварталу 2017 лісовими господарствами Полтавської області. За результатами аукціону, біржею складено Звіт результатів аукціону та Бюлетень середньозважених цін аукціону з продажу необробленої деревини заготівлі 1 кварталу 2017 року лісовими господарствами Полтавської області, проведеного 29.11.2016.

В аукціоні брали участь ряд суб`єктів господарювання, а саме: ТОВ «МД-Центр» (код ЄДРПОУ 32030240), ТОВ «Укрлісексперт» (код ЄДРПОУ 38156910), ТОВ «Мікротехсервіс» (код ЄДРПОУ 31342465), ТОВ «Вудтрейдкомпані» (код ЄДРПОУ 38877933), ТОВ «Мікротехсервіс Україна» (код ЄДРПОУ 38383438), ФОП ОСОБА_4 (код НОМЕР_1 ).

Встановлено, що зазначені суб`єкти господарської діяльності зареєстровані та поставлені на облік до органів статистики, Міндоходів, Пенсійного фонду України в Харківській області.

Крім того, вивченням інформації з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб підприємців, встановлено, що вказані підприємства фактично підконтрольні одній особі ОСОБА_5 .

Таким чином, значний обсяг необробленої деревини реалізовано зазначеним підприємствам, чим було позбавлено деревообробників Полтавської області можливості заповнити своє виробництво деревиною.

Згідно листа від 13.02.2017 № В-13/3 Голови Біржового комітету Української універсальної біржі ОСОБА_6 , переможцями аукціону від 29.11.2016 визнано: ТОВ «Мд-Центр», ТОВ «Вудтрейдкомпані» та ТОВ «»Укрлісексперт» та відповідно з даними підприємства укладено аукціонні свідоцтва про факт продажу необробленої деревини поставок 1 кварталу 2017 року, на підставі яких укладено договори купівлі продажу необробленої деревини.

Для участі в аукціоні покупці необробленої деревини, відповідно до п.2.13. Положення «Про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини», подають біржі заяву про участь в аукціоні, до якої додаються: нотаріально засвідчена копія свідоцтва про державну реєстрацію підприємства (юридичної особи або фізичної особи - підприємця); нотаріально засвідчені копії установчих документів; копія свідоцтва про взяття на облік платника податків; довідка за підписом керівника суб`єкта господарювання щодо обсягу фактично переробленої необробленої деревини за попередній квартал, завірену печаткою; довіреність уповноваженим особам покупця з повноваженнями на участь в аукціоні та на підписання договорів купівлі-продажу; документ (копія платіжного доручення), що підтверджує перерахування гарантійного внеску.

Крім того разом з зазначеними документами передбачено надання дозволу на проведення робіт підвищеної небезпеки та експлуатації технічного устаткування.

Вивченням дозвільних документів, наданих ТОВ «Вудтрейдкомпані», ТОВ «МД-Центр», ТОВ «Укрлісексперт», ТОВ «Мікротехсервіс», ТОВ «Мікротехсервіс-Україна» ФОП ОСОБА_7 встановлено, що в усіх випадках дозволи видані на підставі висновків експертизи ТОВ «Центр охорони праці «Новатор сервіс» від 25.08.2015. Крім того, всі зазначені підприємства отримали дозволи на експлуатацію одного й того ж самого обладнання, а саме: пилорами стрічкової горизонтальної для розпилювання лісу ПЛГР 700 -6300, зав № б/н, 2004р., Україна, за адресою: м.Харків, вул.Греківська, 81-б, тобто за місцем реєстрації юридичної адреси ТОВ «МД-Центр», що викликає сумніви в реальності здійснення зазначеними підприємствами діяльності з переробки деревини для власних потреб та взагалі здійснення підприємницької діяльності відповідно до їх статутів.

Крім того, встановлено, що ТОВ «Мікротехсервіс» є активним учасником аукціонів з реалізації необробленої деревини, заготовленої державними підприємствами Полтавського обласного управління лісового та мисливського господарства. Так, протягом 2016 року вказаним товариством у державних лісогосподарських підприємств Полтавської області придбано необробленої деревини (половник сосновий ІІ та ІІІ сортів, середня вартість 1 м.куб. 930 грн) в обсязі 3,6 тис. м. куб. на загальну суму 3,4 млн. грн. В той же час, вимитими заходами встановлено, що вказана комерційна структура не має власного деревообробного виробництва, а здійснює закупівлю необробленої деревини в державних підприємств для подальшого перепродажу в круглому вигляді.

Так, в червні 2016 року ПАТ «Укртрансгаз» філія БМФ «Укргазпромбуд» проведено процедуру закупівлі деревини необробленої шляхом проведення відкритих торгів.

Пропозиції конкурсних торгів подано двома учасниками процедури закупівлі: «ТОВ «Укрлісексперт» та ТОВ «Мікротехсервіс». Переможцем визнано ТОВ «Мікротехсервіс» та згідно договору від 22.06.2016, діючи всупереч Положенню про організацію та проведення аукціонів з продажу необробленої деревини, реалізувано половник хвойний ІІ та ІІІ сорту в обсязі 2,9 м.куб. на загальну суму 5,4 млн.грн. (середня вартість м.куб. 1,9 тис.грн., що перевищує вартість деревини на аукціоні понад удвічі) до філії «БМФ «Укргазпромбуд» ПАТ «Укртрансгаз» (ЄДРПОУ 00156630).

Проведеним аналізом звіту про результати проведення процедур відкритих і двоступеневих торгів та попередньої кваліфікації № 038 від 11.07.2016 замовника ПАТ «Укртрансгаз» філія БМФ «Укргазпромбуд», встановлено, що предметом закупівлі є деревина необроблена. Пропозиції конкурсних торгів подано двома учасниками: ТОВ «Укрлісексперт» (код ЄДРПОУ 38166910) та ТОВ «Мікротехсервіс» (код ЄДРПОУ 31342465). За результатами проведеної процедури конкурсних торгів комітетом з конкурсних торгів прийнято рішення про акцепт пропозиції ТОВ «Мікротехсервіс», з яким укладено договір про закупівлю від 22.06.2016 на суму 5414545,20 грн.

Однак, вказана процедура закупівлі проведена всупереч положенням Закону України «Про публічні закупівлі» та принципам здійснення закупівель, перш за все, принципу добросовісної конкуренції серед учасників. Так, згідно п.7 ч.1 ст.17, замовник приймає рішення про відмову учаснику в участі у процедурі закупівлі та зобов`язаний відхилити тендерну пропозицію учасника в разі, якщо тендерна пропозиція подана учасником процедури закупівлі, який є пов`язаною особою з іншими учасниками процедури закупівлі.

Так, в ході досудового слідства встановлено, що підприємства ТОВ «Мікротехсервіс» та ТОВ «Укрлісексперт» фактично підконтрольні одній особі ОСОБА_5 .

Засновниками ТОВ «Мікротехсервіс» є ОСОБА_8 , ОСОБА_5 та ОСОБА_9 . Обов`язки керівника підприємства виконує ОСОБА_5 . Засновником ТОВ «Укрлісексперт» є ОСОБА_10 , яка являється близьким родичем дружини одного із засновників ТОВ «Мікротехсервіс» ОСОБА_9 ОСОБА_11 . Адреса реєстрації ТОВ «Укрлісексперт» зареєстровано в АДРЕСА_1 . За цією ж адресою зареєстровано місце проживання ОСОБА_10 та попередня реєстрація ОСОБА_11 ТОВ «Мікротехсервіс» зареєстровано за адресою: АДРЕСА_2 , що є адресою реєстрації місця проживання ОСОБА_11 . Крім того, зазначені підприємства мають спільну адресу експлуатації технологічного устаткування: АДРЕСА_1 .

Всі перелічені вище обставини вказують на те, що ТОВ «Мікротехсервіс» та ТОВ «Укрлісексперт» є взаємопов`язаними підприємствами (навпаки, поведінка учасників закупівель повинна носити конкурентний характер), що виключає існування добросовісної конкуренції між ними під час проведення відкритих торгів, а отже процедура закупівлі проведена службовими особами філії «БМФ «Укргазпромбуд» ПАТ «Укртрансгаз» з грубим порушенням, в зв`язку з чим не виключається факт використання ТОВ «Мікротехсервіс» для виведення коштів товариства у тіньовий сектор економіки з метою подальшого привласнення.

В ході досудового слідства виникла необхідність в вилученні та проведенні аналізу тендерної документації філії «БМФ «Укргазпромбуд» ПАТ «Укртрансгаз», з приводу закупівлі необробленої деревини та укладення 22.06.2016 договору про закупівлю з ТОВ «Мікротехсервіс».

Зазначена інформація перебуває в володінні БМФ «Укргазпромбуд» ПАТ «Укртрансгаз», за адресою: м.Полтава, вул.Кагамлика,33,а.

Згідно інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, право власності на будівлю за адресою: м.Полтава, вул.Кагамлика,33а, зареєстровано за Дочірньою компанією «Укртрансгаз» Національної акціонерної компанії «Нафтогаз України», на підставі свідоцтва про право власності, НОМЕР_2 від 08.01.2009.

В судовому засідання слідчий клопотання підтримала.

Клопотання про фіксацію процесуальної дії за допомогою технічних засобів під час розгляду питання слідчим суддею від учасників процесуальної дії не надійшло, за ініціативою суду не здійснюється, що відповідає положенням ст. 107 КПК України.

Розглянувши дане клопотання, долучені до нього матеріали, суд дійшов висновку про необхідність часткового задоволення зазначеного клопотання, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.ч. 1, 2 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення злочину, відшукання знаряддя злочину або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місця знаходження розшукуваних осіб. Обшук проводиться на підставі ухвали слідчого судді.

Обшук, або огляд житла чи іншого володіння особи, обшук особи здійснюється з обов`язковою участю не менше двох понятих незалежно від застосування технічних засобів фіксування відповідної слідчої (розшукової) дії (частина 7 абзац 2 ст. 223 КПК України).

Відповідно до ч. 5 ст. 234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не довели наявність достатніх підстав вважати, що:було вчинено кримінальне правопорушення; відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Під час розгляду зазначеного клопотання слідчим в повній мірі доведено достатність підстав для проведення зазначеного обшуку. Отримати інформацію в інший спосіб неможливо.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 110, 234, 370, 372 КПК України,-

У Х В А Л И В:

Клопотання слідчого задовольнити.

Надати старшому слідчому СУ ГУНП в Полтавській області капітану поліції ОСОБА_3 дозвіл на проведення обшуку в приміщенні Будівельно монтажної фірми «Укргазпромбуд» філії ПАТ «»Укртрансгаз» (код ЄДРПОУ 00156630), за адресою: м.Полтава, вул.Кагамлика,33а, з метою відшукання та вилучення оригіналів документів тендерної документації з проведення відкритих торгів з закупівлі деревини необробленої (дата та номер оголошення про проведення процедури закупівлі: № 078163, ВДЗ № 52 (17.03.2016) від 17.03.2016), а саме: положення про комітет з конкурсних торгів і посадові обов`язки його членів; пропозиції учасників конкурсних торгів, протоколи розкриття пропозицій учасників, протоколи оцінки пропозицій, протоколи акцепта конкурсної пропозиції; договір від 22.06.2016 про державну закупівлю необробленої деревини та всі документи, які стосуються його виконання (акти приймання передачі, договір відповідального збереження, специфікація, платіжні доручення, ділова переписка, претензійна робота, ухвали та рішення судів з даного факту); документи, що підтверджують об`єми закупівлі деревини (товаро транспортні накладні, податкові накладні, рахунок фактури, сертифікати, акти взаємозвірок), рішення, які виносились стосовно виділення коштів ( в тому числі бюджетних) на закупівлю необробленої деревини.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення09.06.2017
Оприлюднено08.03.2023
Номер документу72261609
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/4622/17

Ухвала від 09.06.2017

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Шевська О. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні