Рішення
від 19.02.2018 по справі 637/97/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

19.02.2018

637/97/18

№ 637/97/18

2-о/637/11/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

16 лютого 2018 року Шевченківський районний суд Харківської області в складі:

гол-чого судді Стеганцова С.М.,

за участю секретаря Реуцької Н.В.,

розглянувши заяву ОСОБА_1 про встановлення факту, що має юридичне значення, заінтересована особа: Лозівська районна державна адміністрація Харківської області, -

в с т а н о в и в:

30 січня 2018 року заявник по справі в особі представника за довіреністю звернувся до Шевченківського районного суду Харківської області з вказаною заявою, якою просить суд встановити факт належності ОСОБА_2 державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ХР № НОМЕР_1 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,4670 га за кадастровим № НОМЕР_2, розташовану на території Єлизаветівської сільської ради Лозівського району Харківської області, що зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 61 та виданий 03 грудня 2002 року на ім'я ОСОБА_3.

В обґрунтування заяви пояснює, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року в селі Семенівка Шевченківського району Харківської області помер ОСОБА_2, після смерті якого відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, розташована на території Єлізаветівської сільської ради Лозівського району Харківської області, яка належала померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю. За життя ОСОБА_2 зробив заповіт на ім'я ОСОБА_1 (заявника по справі), згідно якого все належне майно заповідав останньому.

При зверненні ОСОБА_1 до нотаріальних органів, де була заведена Спадкова справа, виявилося, що у вищевказаному Державному акті допущено помилку в написанні прізвища спадкодавця, а саме замість правильного ОСОБА_2 помилково зазначено ОСОБА_3 , у зв'язку із чим рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту належності правовстановлюючого документу.

У судовому засіданні представник заявника за довіреністю (а.с.13) підтвердила заявлені вимоги ОСОБА_1 та просила суд задовольнити його заяву.

Представник заінтересованої особи по справі - Лозівської районної державної адміністрації Харківської області в судове засідання не з'явився, надавши письмову заяву, в якій просить розглянути справу за їх відсутності на підставі наявних у справі матеріалів, проти задоволення заявлених вимог не заперечують (а.с.21).

Суд, дослідивши позицію заявника по справі та його представника, вивчивши матеріали справи, оцінивши їх у сукупності, визнає заяву такою, що підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України, суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Судом встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_1 року в селі Семенівка Шевченківського району Харківської області помер ОСОБА_2, що підтверджується копією свідоцтва про смерть серії І-ВЛ № 582545, виданого виконавчим комітетом Семенівської сільської ради Шевченківського району Харківської області 23 березня 2017 року (а.с.7).

Після смерті ОСОБА_2 відкрилася спадщина, до складу якої входить земельна ділянка для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,4670 га в межах згідно з планом, кадастровий № НОМЕР_2, розташована на території Єлізаветівської сільської ради Лозівського району Харківської області, яка належала померлому на підставі Державного акту на право приватної власності на землю серії IV-ХР № НОМЕР_1 (а.с.9).

За життя ОСОБА_2 зробив заповіт, посвідчений секретерам Семеніської сільської ради Шевченківського району Харківської області ОСОБА_4 від 14 березня 2017 року за реєстровим № 14 на ім'я ОСОБА_1 (заявника по справі), згідно якого все належне майно заповідав останньому (а.с.8).

При зверненні ОСОБА_1 до нотаріальних органів, де була заведена Спадкова справа, виявилося, що у вищевказаному Державному акті допущено помилку в написанні прізвища спадкодавця, а саме замість правильного ОСОБА_2 помилково зазначено ОСОБА_3 , у зв'язку із чим рекомендовано звернутися до суду для встановлення факту належності правовстановлюючого документу, що підтверджується листом приватного нотаріуса Шевченківського районного нотаріального округу Харківської області № 386 від 12.12.2017 року (а.с.12).

Згідно заяви ОСОБА_1 від 19.12.2017 року, останній звернувся до Лозівської державної адміністрації Харківської області з приводу внесення виправлень до Державного акту (а.с.10), проте отримав відмову, що підтверджується відповіддю за № 02-50/262 від 22 січня 2018 року (а.с.11).

Суд вважає, що встановлення даного факту має для заявника юридичне значення, оскільки воно необхідне для належного оформлення спадкових прав .

Крім того, факт належності спадкодавцю прізвища саме ОСОБА_2 підтверджується копією паспорта громадянина України серії НОМЕР_3 від 19.12.2000 року (а.с.25,26).

Шевченківським районним судом Харківської області було зроблено запит до приватного нотаріуса Шевченківського районного нотаріального округу Харківської області Томчука С.М. щодо наявності заповіту та заведених спадкових справ після смерті ОСОБА_2, померлого ІНФОРМАЦІЯ_1 року (а.с.28).

Згідно інформаційних довідок зі Спадкового реєстру щодо ОСОБА_2, після смерті останнього приватним нотаріусом Шевченківського районного нотаріального округу Харківської області Томчуком С.М. 09 червня 2017 року заведено Спадкову справу; крім того, наявний заповіт, посвідчений 14 березня 2017 року Семенівською сільською радою Шевченківського району Харківської області (а.с.32-34).

На підставі наданих письмових доказів, враховуючи відсутність заперечень з боку заінтересованої особи, а також те, що встановленням даного факту не порушуються права, свободи та інтереси жодних осіб, суд вважає за необхідне заяву задовольнити.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 263-265, 315, 316, 319 ЦПК України, суд -

В И Р І Ш И В:

Встановити факт належності ОСОБА_2 державного акту на право приватної власності на землю серії ІV-ХР № НОМЕР_1 на земельну ділянку для ведення товарного сільськогосподарського виробництва площею 5,4670 га за кадастровим № НОМЕР_2, розташовану на території Єлизаветівської сільської ради Лозівського району Харківської області, зареєстрований у Книзі записів державних актів на право приватної власності на землю за № 61 та виданий 03 грудня 2002 року на ім'я ОСОБА_3.

Рішення може бути оскаржене до апеляційного суду Харківської області через суд першої інстанції шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення, а учасник справи, якому повне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження на рішення суду - з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя: С.М. Стеганцов

СудШевченківський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72263597
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —637/97/18

Рішення від 19.02.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Стеганцов С. М.

Рішення від 16.02.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Стеганцов С. М.

Ухвала від 31.01.2018

Цивільне

Шевченківський районний суд Харківської області

Стеганцов С. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні