Ухвала
від 19.02.2018 по справі 465/840/18
ФРАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЛЬВОВА

465/840/18

1-кс/465/230/18

У Х В А Л А

про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою

19.02.2018 року м. Львів

слідчий суддя Франківського районного суду м. Львова ОСОБА_1 з участю секретаря ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 , захисника ОСОБА_4 , підозрюваного ОСОБА_5 розглянувши клопотання слідчої СВ Франківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою:

ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українець, громадянин України, уродженець м.Дрогобич, Львівської області, раніше не судимого, одруженого, з вищою освітою, працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 ,

підозрюваному у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.369-2 КК України, -

встановив:

Досудовим розслідуванням встановлено, що у не встановлений досудовим розслідуванням точний час та місці ОСОБА_7 , діючи в інтересах своєї доньки ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка являється власником земельних ділянок, що розташовані за адресами: АДРЕСА_3 (кадастровий номер 4610137500:05:001:0097), АДРЕСА_3 (кадастровий номер 4610137500:05:001:0107), з цільовим призначенням будівництво і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) та має намір збудувати багатоквартирні житлові будинки за вище вказаними адресами, звернувся до свого знайомого ОСОБА_9 , з метою розроблення проектної документації на будівництво багатоквартирних житлових будинків поверховістю в чотири поверхи. Після чого у не встановлений досудовим розслідуванням час та місці ОСОБА_9 , представив ОСОБА_7 особу на ім`я ОСОБА_5 , які повідомили, що спільно виконуватимуть роботи по виготовленню проектної документації на вище вказаний об`єкт.

В ході досудового розслідування, встановлено, що ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , будучи засновником ПП «Архітектурна майстерня «Атріум» з основним видом діяльності: діяльність у сфері архітектури (КВЕД 71.11) та будівництво житлових і нежитлових будівель (КВЕД 41.20), в період часу з 02.01.2018 по 18.02.2018, маючи умисел на заволодіння чужим майном, з метою особистого збагачення, за попередньою змовою із ОСОБА_9 , під час неодноразових зустрічей та телефонних розмов запевнили ОСОБА_7 про те, що такі володіють діловими якостями та особистими знайомствами у сфері містобудівної діяльності, за допомогою яких за певну грошову винагороду зможуть позитивно вирішити в управлінні архітектури та урбаністики Департаменту містобудування ЛМР, питання про затвердження містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, що знаходиться по вул. Господарській, 21 та АДРЕСА_3 , під забудову багатоквартирного житлового будинку поверховістю в дев`ять поверхів, який буде слугувати передумовою для розробки робочого проекту та іншої проектної документації по вище вказаному об`єкту.

В подальшому, ОСОБА_5 , діючи спільно із ОСОБА_9 , створивши умови, при яких ОСОБА_7 був впевненим, що тільки передача неправомірної вигоди заступнику директора департаменту містобудування, начальнику управління архітектури та урбаністики, головному архітектору міста Львова ОСОБА_10 неправомірної вигоди у розмірі 25000 (двадцять п`ять тисяч) доларів Сполучених Штатів Америки, що станом на 17.02.2018, згідно курсу Національного Банку України еквівалентно 669000 (шестистам шістдесяти дев`яти тисячам) гривень, за надання останнім містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, що знаходиться по вул. Господарській, 21 та АДРЕСА_3 , під забудову багатоквартирного житлового будинку поверховістю в дев`ять поверхів, буде слугувати запорукою прийняття рішення на користь його доньки. Разом з цим вище вказані особи створили переконання у ОСОБА_7 , про вигідність і обов`язковість передачі зазначеної неправомірної вигоди.

В подальшому 17.02.2018, ОСОБА_5 за попередньою змовою із ОСОБА_9 , заздалегідь домовившись про зустріч із ОСОБА_7 , прибувши у приміщенні кафе ПАБу «Кухоль», що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 115 б, в період часу з 11 години 18 хвилин по 11 годину 52 хвилини, маючи умисел, на заволодіння чужим майном, переслідуючи корисливий мотив, усвідомлюючи, що ОСОБА_7 , реально сприймає їх твердження про необхідність передачі неправомірної вигоди заступнику директора департаменту містобудування, начальнику управління архітектури та урбаністики, головному архітектору міста Львова ОСОБА_10 , висунули незаконну вимогу, ОСОБА_7 , передати неправомірну вигоду у розмірі 25000 (двадцять п`ять тисяч) доларів Сполучених Штатів Америки, що станом на 17.02.2018, згідно курсу Національного Банку України еквівалентно 669000 (шестистам шістдесяти дев`яти тисячам) гривень, діючи всупереч Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», обмежуючи тим самим право ОСОБА_7 , на отримання містобудівних умов та обмежень, у визначеному законом безоплатному порядку, з метою подальшої передачі такої головному архітектору міста Львова ОСОБА_10 , який відповідно до Закону України «Про запобігання корупції» є особою, уповноваженою на виконання функцій держави.

При цьому, ОСОБА_5 запевнив ОСОБА_7 , що він надасть послуги посередника щодо передачі отриманих від нього коштів, в якості неправомірної винагороди вказаній посадовій особі та таким шляхом забезпечить прийняття ним позитивного рішення в інтересах дочки ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , що підтвердив його спільник ОСОБА_9 .

Таким чином, ОСОБА_7 , 17.02.2018 о 11 годині 39 хвилин, перебуваючи у приміщенні кафе ПАБу «Кухоль», що знаходиться за адресою: м. Львів, вул. Зелена, 115 б, вважаючи, що жодні дії на користь його доньки ОСОБА_8 без надання неправомірної вигоди головному архітектору міста Львова вчинені не будуть, будучи змушеним передати вищевказані грошові кошти, в якості неправомірної вигоди, для подальшої передачі їх службовій особі Львівської міської ради, за прийняття рішення в інтересах його доньки ОСОБА_8 , а саме погодження містобудівних умов та обмежень, передав ОСОБА_5 та ОСОБА_9 спеціальні імітаційні засоби, які імітують грошові одиниці Сполучених Штатів Америки в сумі 25000 (двадцяти п`яти тисяч) доларів Сполучених Штатів Америки, що станом на 17.02.2018, згідно курсу Національного Банку України еквівалентно 669000 (шестистам шістдесяти дев`яти тисячам) гривень.

Слідча Франківського ВП ГУНП у Львівській області ОСОБА_6 звернулася з клопотанням, погодженим з прокурором Львівської місцевої прокуратури №3 ОСОБА_11 про застосування підозрюваному ОСОБА_5 запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою мотивуючи це тим, що у разі визнання винуватим, ОСОБА_5 загрожує за вчинення кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України, покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна, що за ступенем тяжкості відноситься, відповідно до ч. 4 ст. 12 КК України, до тяжкого злочину; соціальні зв`язки підозрюваного ОСОБА_5 в місці постійного проживання є достатньо міцними та можуть впливати на виконання ним процесуальних обов`язків, передбачених КПК Укрїни; підозрюваний ОСОБА_5 має постійне місце роботи та джерело доходу, зокрема із слів такого встановлено, що він перебуває на посаді архітектора на ПП «Архітектурна майстерня «Атріум» (ЄДРПОУ 31729970); раніше підозрюваний ОСОБА_5 не притягувався до кримінальної відповідальності; раніше до нього запобіжний захід не обирався; вік та стан здоров`я підозрюваного ОСОБА_5 дозволяє застосування до нього запобіжного заходу, пов`язаного з обмеженням волі та свободи пересування.

Розглянувши клопотання слідчого, погодженого з прокурором, заслухавши доводи прокурора, які довели обставини, передбачені ч.1 ст.194 КПК України та просять обрати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою підозрюваному ОСОБА_5 , підозрюваного ОСОБА_5 , захисника ОСОБА_4 які заперечили щодо обрання даного запобіжного заходу, вважаю, що клопотання слід задоволити.

Згідно ст.176 КПК України, запобіжні заходи застосовуються: під час досудового розслідування - слідчим суддею за клопотанням слідчого, погодженим з прокурором, або за клопотанням прокурора.

Відповідно до ч. 2 ст. 177 КПК України підставою застосування запобіжного є наявність обґрунтованої підозри у вчиненні особою кримінального правопорушення, а також наявність ризиків, які дають достатні підстави слідчому судді, суду вважати, що підозрюваний, обвинувачений, засуджений може здійснити дії, які унеможливлять виконання покладених на нього процесуальних обов`язків.

Відповідно до ст. 183 КПК України тримання під вартою є винятковим запобіжним заходом, який застосовується виключно у разі, якщо прокурор доведе, що жоден з більш м`яких запобіжних заходів не зможе запобігти ризикам, передбачених ст. 177 КПК України.

Окрім того, як вбачається з вимог ст.194 КПК України, під час розгляду клопотання про застосування запобіжного заходу, слідчий суддя зобов`язаний встановити, чи доводять надані сторонами кримінального провадження докази обставини, які свідчать про наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення, наявність достатніх підстав вважати, що існують ризики, передбачені ст.177 КПК України та недостатність застосування більш м`яких запобіжних заходів для запобігання ризикам, зазначеним в клопотанні.

ОСОБА_5 підозрюється у вчиненні злочину, за який передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з конфіскацією майна. Наявність обґрунтованої підозри у вчиненні інкримінованого правопорушення повністю підтверджується зібраними у кримінальному провадженні доказами: заявою про вчинене кримінальне правопорушення ОСОБА_7 від 02.01.2018, протоколом огляду місця події від 17.02.2018, протоколом затримання ОСОБА_5 , в порядку ст. 208 КПК України, показаннями свідка ОСОБА_7 від 02.01.2018, показаннями свідка ОСОБА_7 від 12.02.2018, показаннями свідків (понятих) ОСОБА_12 та ОСОБА_13 , протоколом огляду, вручення (ідентифікації) та помічення несправжніх (імітаційних) грошових коштів від 17.02.2018, а також іншими доказами отриманими в ході проведення досудового розслідування.

При вирішенні питання про застосування запобіжного заходу, відповідно до ст.178 КПК України, враховується наявність обґрунтованої підозри у вчиненні підозрюваним кримінального правопорушення, ризиків, визначених ст.177 КПК України, а саме останній може переховуватись від органів досудового розслідування чи суду, може незаконно впливати на свідків, доказів про вчинення підозрюваним кримінального правопорушення, тяжкість покарання, що загрожує ОСОБА_5 , у разі визнання його винним.

Відповідно до ч.3 ст. 183 КПК України слідчий суддя при постановленні ухвали про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою зобов`язаний визначити розмір застави, достатньої для забезпечення виконання підозрюваним обов`язків передбачених КПК України.

Враховуючи наведене та вимоги ч.2 ст.183 КПК України, а також те, що більш м`які запобіжні заходи будуть недостатніми для запобігання доведеним під час розгляду ризикам, вважаю, що клопотання про застосування запобіжного заходу у виді тримання під вартою підлягає задоволенню, разом слід визначити підозрюваному розмір і застави.

Керуючись ст.ст.176-178,183,193,196 КПК України,-

ухвалив:

клопотання слідчої Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 про обрання запобіжного заходу тримання під вартою ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 задовольнити.

Застосувати щодо підозрюваного ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

Встановити строк тримання ОСОБА_5 - під вартою строком 60 днів з моменту затримання, тобто до 20.04.2018 року.

Визначити ОСОБА_5 заставу в розмірі 79 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, що становить 139 тис. 198 гривень у національній грошовій одиниці, яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на спеціальний рахунок Територіального управління державної судової адміністрації України в Львівській області р/р 37315022000757, Банк одержувача:Державна казначейська служба України, м.Київ, МФО 820172, ЄДРПОУ 26306742.

Підозрюваний або заставодавець мають право у будь-який момент внести заставу у розмірі визначеному в ухвалі про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою протягом дії ухвали.

На підставі ст. 194 КПК України покласти на підозрюваного ОСОБА_5 , у разі внесення застави наступні обов`язки:

-Прибувати до старшого слідчого СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора чи суду за першим викликом;

-Не відлучатися із с.Звенигород Пустомитівського району, Львівської області без дозволу старшого слідчого СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого, в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора або суду;

-Повідомляти старшого слідчого СВ Франківського ВП ГУ НП у Львівській області ОСОБА_6 або іншого слідчого в провадженні якого перебуватиме кримінальне провадження, прокурора чи суду про зміну місця свого місця проживання;

-Утримуватися від спілкування із свідками та підозрюваним у кримінальному провадженні № 42018141080000002, відомості про яке «02» січня 2018 року внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369-2 КК України;

-Здати на зберігання до відповідних органів державної влади свій паспорт громадянина України для виїзду за кордон та інші документи, що дають право на виїзд з України та в`їзд в Україну.

Визначити 2-місячний термін дії обов`язків, покладених судом, у разі внесення застави, з дня її внесення

Роз`яснити підозрюваному, що у разі внесення застави у визначеному в даній ухвалі розмірі, оригінал документу з відміткою банку, який підтверджує внесення застави на розрахунковий рахунок Франківського районного суду м.Львова, має бути наданий уповноваженій службовій особі Львівської Установи виконання покарання УДПтСУ у Львівській області .

Після отримання та перевірки протягом одного дня документа, що підтверджує внесення застави, уповноважена службова особа Львівської Установи виконання покарання УДПтСУ у Львівській області негайно має здійснити розпорядження про звільнення ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_1 з-під варти та повідомити усно і письмово слідчого Франківського ВП ГУ НП у Львівській області, прокурора Львівської місцевої прокуратури №3 та слідчого суддю Франківського районного суду м. Львова.

У разі внесення застави та з моменту звільнення підозрюваного з-під варти внаслідок внесення застави, визначеної у даній ухвалі, підозрюваний зобов`язаний виконувати покладені на нього обов`язки, пов`язані із застосуванням запобіжного заходу у вигляді застави.

З моменту звільнення з-під варти у зв`язку з внесенням застави підозрюваний ОСОБА_5 вважається таким, до якого застосовано запобіжний захід у вигляді застави.

Роз`яснити підозрюваному ОСОБА_5 , що у разі невиконання обов`язків заставодавцем, а також якщо підозрюваний, обвинувачений, будучи належним чином повідомлений, не з`явився за викликом до слідчого, прокурора, слідчого судді, суду без поважних причин чи не повідомив про причини свої неявки, або якщо порушив інші покладені на нього при застосуванні обов`язки, застава звертається в дохід держави та зараховується до спеціального фонду Державного бюджету України й використовується у порядку, встановленому законом для використання коштів судового збору.

Ухвала підлягає негайному виконанню після її проголошення.

На ухвалу може бути подана апеляція до апеляційного суду Львівської області протягом 5 діб з дня її винесення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72264947
СудочинствоКримінальне
Сутьзастосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , українець, громадянин України, уродженець м.Дрогобич, Львівської області, раніше не судимого, одруженого, з вищою освітою, працюючого, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 та проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , підозрюваному у скоєнні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.369-2 КК України

Судовий реєстр по справі —465/840/18

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Франківський районний суд м.Львова

Ванівський Ю. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні