Рішення
від 12.02.2018 по справі 806/3497/17
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

12 лютого 2018 року м. Житомир

справа № 806/3497/17

                                                                                           категорія 10.2.4

Житомирський окружний адміністративний суд у складі

головуючого судді Горовенко А.В.,

розглянувши у порядку письмового провадження у приміщенні суду за адресою: 10014, місто Житомир, вул. Мала Бердичівська, 23, адміністративну справу за позовом Хорошівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області до Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" про стягнення 5307,98 грн,

встановив:

У грудні 2017 року Хорошівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області звернулося до суду з позовом в якому просить стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" заборгованості зі сплати фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2, за період з 01.07.2017 по 31.12.2017 у розмірі 5307,98 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що п.2 Прикінцевих положень Закону України №1058-IV “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” та п. 6.1 Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16 січня 2004 року за №64/8663, передбачено порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у розмірі 100 % від фактичних витрат на виплату і доставку зазначених пенсій. На виконання вимог Закону №1058-IV, на покриття фактичних витрат на виплату і доставку пенсій по працівнику Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" позивачем були надіслані на адресу відповідача розрахунки з відшкодування органу Пенсійного фонду суми фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 за липень-грудень 2017 року в сумі 5307,98 грн. Проте, суми, що підлягають сплаті та зазначені в розрахунку, на рахунок відповідача не надійшли.

Відповідно до ухвали Житомирського окружного адміністративного суду від 14.12.2017 провадження у справі відкрито. Справу призначено до розгляду у відкритому судовому засіданні.

Відповідно до ухвал суду від 09.01.2018 та від 24.01.2018 розгляд справи відкладався, у зв"язку з неявкою у судове засіданні відповідача, щодо якого немає відомостей про вручення йому повідомлення про дату, час і місце судового засідання.

В судове засідання 12 лютого 2018 року представники позивача та відповідача не з"явились, про дату сторони своїх представників у судове засідання не направили, про дату, час та місце розгляду справи повідомлені належним чином.

Позивач звернувся з клопотанням (вхідний №3151/18) про розгляд справи у порядку письмового провадження.

Відповідач причин неявки свого повноважного представника в судове засідання не повідомив, письмового відзиву на позов та заяв про відкладення розгляду справи до суду не надсилав.

Зважаючи на неявку сторін, подану позивачем заяву та керуючись приписами ч.9 ст.205 та ч.4 ст.229 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України), суд переходить до розгляду справи в порядку письмового провадження.

Суд зазначає, що судове рішення у справі, постановлене у письмовому провадженні, складено у повному обсязі відповідно до ч.4 ст.243 КАС України, з врахуванням положень ст.258 КАС України - не пізніше закінчення строків розгляду справи за правилами спрощеного позовного провадження протягом розумного строку, але не більше шістдесяти днів із дня відкриття провадження у справі.

Згідно з ч. 5 ст. 250 КАС України датою ухвалення судового рішення в порядку письмового провадження є дата складення повного судового рішення.

Суд, розглянувши матеріали справи, оцінивши наявні докази за своїм внутрішнім переконанням, встановив наступне.

Приватне сільськогосподарське підприємство з орендними відносинами "Славівське" (вул. Черняхівська, буд.14, с. Славів, Черняхівський район, Житомирська область, 12331) зареєстровано 22.02.2000, як юридична особа, що підтверджується витягом із Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (а.с.6,7,8,9)

Судом встановлено, що Хорошівським об'єднаним управління Пенсійного фонду України в Житомирській області здійснені витрати на виплату і доставку працівнику Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" пенсії, призначеної на пільгових умовах на підставі пунктів “б-з” статті 13 Закону України “Про пенсійне забезпечення”, на суму 5307,98 грн.

На виконання приписів діючого законодавства позивачем на адресу відповідача за вказаний період направлено для відшкодування розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за Списком №2 (а.с. 11,12,14,15,17).

Відповідачем вказані у розрахунку витрати у встановлені строки відшкодовані не були, в наслідок чого існує заборгованість за вказаний період у загальному розмірі - 5307,98 грн.

Вирішуючи даний спір, суд виходить з наступних вимог та положень діючого законодавства.

Відповідно до преамбули Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 № 1058-IV він визначає принципи, засади і механізми функціонування системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування, призначення, перерахунку і виплати пенсій, надання соціальних послуг з коштів Пенсійного фонду, що формуються за рахунок страхових внесків роботодавців, бюджетних та інших джерел, передбачених цим Законом, а також регулює порядок формування Накопичувального Пенсійного фонду та фінансування за рахунок його коштів видатків на оплату договорів страхування довічних пенсій або одноразових виплат застрахованим особам, членам їхніх сімей та іншим особам, передбаченим цим Законом.

Отже, спірні правовідносини, що виникли між сторонами регулюються нормами Закону України “Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування” від 09.07.2003 №1058-IV та іншими нормативно-правовими актами.

Згідно зі ст. 58 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" Пенсійний фонд є органом, який здійснює керівництво та управління солідарною системою, провадить збір, акумуляцію та облік страхових внесків, призначає пенсії та підготовляє документи для її виплати, забезпечує своєчасне і в повному обсязі фінансування та виплату пенсій, допомоги на поховання, здійснює контроль за цільовим використанням коштів Пенсійного фонду, вирішує питання, пов'язані з веденням обліку пенсійних активів застрахованих осіб на накопичувальних пенсійних рахунках, здійснює адміністративне управління Накопичувальним фондом та інші функції, передбачені цим Законом і статутом Пенсійного фонду.

Відповідно до частини 2 розділу ХV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" від 09.07.2003 №1058-IV, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком №1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

Відповідно до пункту 6.1 Інструкції, відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім платників, віднесених до четвертої групи платників єдиного податку, що визначені у підпункті 4 пункту 291.4 статті 291 глави 1 розділу XIV Податкового кодексу України), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Пунктом 6.7 Інструкції передбачено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Обов'язок відшкодування відповідачем коштів пов'язаний виключно з фактом понесення певних витрат Пенсійним фондом України.

Слід зазначити, що Хорошівське об'єднане управління Пенсійного фонду України в Житомирській області звернулося до суду з даним позовом 14 грудня 2017 року, про що свідчить відтиск штемпелю Житомирського окружного адміністративного суду на першому аркуші позовної заяви, просить стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" заборгованість із відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2, за період з 01.07.2017 по 31.12.2017, зокрема, за липень 2017 року - 841,31грн, за серпень 2017 року - 841,31 грн, за вересень 2017 - 841,31 грн, за жовтень 2017 року - 841,31 грн, за листопад 2017 року - 1011,65 грн та за грудень 2017 року в розмірі 931,09 грн., а всього у сумі 5307,98 грн (а.с.5,10, 13,16)

Відповідно до п.6.7 Інструкції «Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України», затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року №21-1 та зареєстрованої в Міністерстві юстиції 16 січня 2004 року за №64/8663 визначено, що підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Відтак, позовна вимога про стягнення з Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" заборгованості з відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 за грудень 2017 року в розмірі 931,09 грн заявлена органом Пенсійного фонду України передчасно, оскільки відповідач міг до 25 грудня сплатити вказану в розрахунку суму в добровільному порядку.

За таких обставин, суд вважає позовні вимоги в частині стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах по списку №2 за грудень 2017 року в сумі 931,09 грн необґрунтованими та такими, що не підлягають задоволенню.

З огляду на вимоги законодавства, оскільки на час розгляду справи фактичні витрати на виплату і доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, по списку №2 за липень-листопад 2017 року в сумі 4376,89 грн в установленому законом порядку не відшкодовані, тому вони підлягають стягненню з відповідача.

Відповідно до ст. 77 КАС України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, а суд, згідно ст. 90 цього Кодексу, оцінює докази, які є у справі, за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на їх безпосередньому, всебічному, повному та об'єктивному дослідженні.

Таким чином, суд вважає, що позовні вимоги про стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком №2 за липень-грудень 2017 року в сумі 5307,98 грн підлягають частковому задоволенню.

Відповідно до ч. 5ст. 139 КАС України судові витрати з відповідача не стягуються.

Керуючись статтями 4, 6, 7, 8, 9, 32, 77, 90, 139, 205, 229, 242-246, 255, 258, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, Житомирський окружний адміністративний суд, -

вирішив:

Позов Хорошівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (вул. Древлянська, буд.1, смт. Хорошів, Хорошівського району, Житомирської області, 12101, код ЄДРПОУ 41246794) до Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" (вул.Черняхівська, буд.14, с. Славів, Черняхівський район, Житомирська область, 12331, код ЄДРПОУ 13551807) про стягнення 5307,98 грн, - задовольнити частково.

Стягнути з Приватного сільськогосподарського підприємства з орендними відносинами "Славівське" (код ЄДРПОУ 13551807) на користь Хорошівського об'єднаного управління Пенсійного фонду України в Житомирській області (код ЄДРПОУ 41246794) заборгованість з відшкодування фактичних витрат на виплату та доставку пенсій за віком, призначених на пільгових умовах за списком №2 за період з 01.07.2017 по 31.11.2017 в сумі розміром 4376 (чотири тисячі триста сімдесят шість) грн 89 (вісімдесят дев"ять) коп.

В задоволенні решти позовних вимог - відмовити.

Повне рішення суду складено 12 лютого 2018 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку до Житомирського апеляційного адміністративного суду через Житомирський окружний адміністративний суд шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складення повного судового рішення.

Суддя                                                             А.В. Горовенко

Дата ухвалення рішення12.02.2018
Оприлюднено22.02.2018
Номер документу72272126
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення 5307,98 грн

Судовий реєстр по справі —806/3497/17

Ухвала від 07.10.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Рішення від 12.02.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 24.01.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 09.01.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

Ухвала від 14.12.2017

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Горовенко Анна Василівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні