Рішення
від 30.01.2018 по справі 813/4752/15
ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

79018, м.Львів, вул.Чоловського,2;e-mail:inbox@adm.lv.court. gov.ua; тел.: (032)-261-58-10

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

№813/4752/15

30 січня 2018 року м. Львів

Львівський окружний адміністративний суд, головуючий суддя Гавдик З.В., секретар судового засідання Палюк М.М., розглянувши в судовому засіданні адміністративну справу за

позовом Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова, представник - не прибув до Приватного акціонерного товариства Винниківське управління механізації , представник - не прибув про стягнення заборгованості в сумі 8475,21 грн.

ВСТАНОВИВ:

Управління Пенсійного фонду України в Личаківському районі м. Львова звернулося до Львівського окружного адміністративного суду із вищевказаним адміністративним позовом.

Позовні вимоги обґрунтовані вимогами ст. 4 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , ст. 14 Закону України Про пенсійне забезпечення , Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України .

Представник позивача в судове засідання не прибув, через канцелярію суду 28.03.2017 року подала клопотання у якому позовні вимоги підтримала у повному обсязі, просила позов задоволити повністю, справу розглядати без її участі.

Відповідач прибуття повноважного представника в судове засідання не забезпечив, в судовому засіданні 15.10.2015 року подав заперечення на позову, в якому просив в задоволенні адміністративного позову відмовити з підстав, що в порушення вимог Інструкції, позивач з моменту призначення пенсії жодного разу не направляв відповідачу відповідні повідомлення про розрахунок у встановленому порядку та строки. Крім цього, ухвалою Вищого адміністративного суду України від 02.04.2015 року по справі №К/80063513/14 касаційну скаргу ПрАТ ВУМ задоволено: постанову Пустомитівського районного суду Львівської області від 20.06.2013 року та ухвалу Львівського апеляційного адміністративного суду від 18.12.2013 року у цій справі скасовано, справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції. Тобто, з 02.04.2015 року немає правових підстав для нарахування та виплати пільгової пенсії ОСОБА_1, відповідно відсутні підстави для відшкодування витрат на виплату та доставку пенсій.

23.09.2015 року ухвалою суду з питань зупинення провадження у справі відмовлено у клопотанні представника відповідача про зупинення провадження.

20.09.2016 року ухвалою суду з питань зупинення провадження за клопотанням представника позивача зупинено провадження у справі до набрання законної сили судового рішення Пустомитівського районного суду Львівської області у справі № 450/1727/13-а.

10.01.2018 року ухвалою суду поновлено провадження у справі.

30.01.2018 року протокольною ухвалою суду за заявою представника позивача, судом проведено заміну сторони позивача з управління Пенсійного фонду України в Личаківському районі м. Львова на належного правонаступника - Личаківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Львова.

Безпосередньо, всебічно, повно та об'єктивно дослідивши наявні у справі докази, давши їм оцінку, суд встановив:

Позивачем в обґрунтування позовних вимог надано суду копії:

- Розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пенсії, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пунктів б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення з березня, квітня, 2015 року, в якому зазначено ОСОБА_1, призначено пенсію відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування .

- протоколів про призначення пенсії.

Спірні правовідносини регулюються Конституцією України, Законом України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування № 1058-ІV від 09.07.2003 року з наступними змінами та доповненнями, Законом України Про пенсійне забезпечення від 05.11.1991 року № 1788-ХІІ з подальшими змінами та доповненнями, Інструкцією Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України (затвердженою постановою правління Пенсійного фонду України від 19 грудня 2003 року N 21-1, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за N 64/8663 з наступними змінами та доповненнями), КАС України.

Згідно ст. 5 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , цей Закон регулює відносини, що виникають між суб'єктами системи загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

Згідно ст. 23 цього ж Закону, спори, що виникають із правовідносин за цим же Законом, вирішуються органами Пенсійного фонду та в судовому порядку.

Згідно ч. 2 Прикінцевих положень цього ж Закону, пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком N 1 та на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди:

1) особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами цього ж Закону в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України Про пенсійне забезпечення .

У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 цього ж Закону.

При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим же Законом.

Підприємства та організації з коштів, призначених на оплату праці, вносять до Пенсійного фонду плату, що покриває фактичні витрати на виплату і доставку пенсій особам, які були зайняті повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, крім тих, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України, починаючи з дня набрання чинності цим же Законом, у розмірі 20 відсотків з наступним збільшенням її щороку на 10 відсотків до 100-відсоткового розміру відшкодування фактичних витрат на виплату і доставку цих пенсій до набуття права на пенсію за віком відповідно до цього ж Закону.

Згідно ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

Згідно ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи:

б) працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком N 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 30 років у чоловіків, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах, і не менше 25 років у жінок, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Працівникам, які мають не менше половини стажу роботи з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці, пенсії на пільгових умовах призначаються із зменшенням віку, передбаченого статтею 12 цього Закону, на 1 рік за кожний повний рік такої роботи чоловікам і на 1 рік 4 місяці - жінкам.

Відповідно до ст. 13 цього ж Закону, підприємство відповідача повинно відшкодовувати фактичні витрати на виплату та доставку пільгових пенсій. Згідно п. 6.4 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається відділами надходження доходів органів Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом 10 днів з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно п. 6.8. Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України , підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в повідомленні місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць.

Судом враховуються обґрунтування позивачем позовних вимог, оскільки заборгованість відповідача - Приватного акціонерного товариства Винниківське управління механізації по відшкодуванню сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених пільгових умовах, станом на час розгляду справи, складає 8475,21 грн., що підтверджується вищевказаними доказами, та розрахунком заборгованості, така є узгодженою та підлягає стягненню. Докази сплати відповідачем вказаної суми заборгованості станом на час розгляду справи відсутні.

Судом не враховуються заперечення відповідача, щодо протиправності нарахування ОСОБА_1, оскільки постановою Пустомитівського районного суду Львівської області від 11.05.2016 року у справі № 450/1727/13-а, яка набрала законної сили, постановлено: Зобов'язати управління Пенсійного фонду України в Пустомитівському районі Львівської області призначити ОСОБА_1 пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. б ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення з 11.02.2013 року .

Згідно ч. 4 ст. 78 КАС України, обставини, встановлені рішенням суду у господарській, цивільній, або адміністративній справі, що набрало законної сили, не доказуються при розгляді іншої справи, у якій беруть участь ті самі особи або особа, стосовно якої встановлено ці обставини, якщо інше не встановлено законом.

Суд оцінює належність, допустимість, достовірність кожного доказу окремо, а також достатність і взаємний зв'язок доказів у їх сукупності.

Згідно ст. 44, 73 КАС України, сторони зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами, а відтак зобов'язані обґрунтовувати належність та допустимість доказів для підтвердження своїх вимог або заперечень.

Таким чином, позовні вимоги Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова про стягнення з відповідача заборгованості по відшкодуванню сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених пільгових умовах за Списком № 2 за березень - серпень 2015 року становить 8475,21 грн. підлягають задоволенню повністю.

Керуючись ст.ст. 19-21, 72-77, 242-246, 255, 293, 295, підп.15.5 п.15 Перехідних положень КАС України, суд, -

В И Р І Ш И В:

Позов задоволити повністю.

Стягнути з Приватного акціонерного товариства Винниківське управління механізації (ЄДРПОУ 05393955, вул. Галицька, 109А, м. Винники, Львівська область) на користь Личаківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Львова (ЄДРПОУ 20847514, вул. Б.Хмельницького, 116, м. Львів) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат з виплати та доставки пенсій призначених на пільгових умовах за березень - серпень 2015 року в розмірі 8475,21 грн.

Рішення суду набирає законної сили відповідно до ст. 255 Кодексу адміністративного судочинства України.

Рішення може бути оскаржене за правилами, встановленими ст. 295 -297 Кодексу адміністративного судочинства України відповідно, з урахуванням положень підп.15.5 п.15 розд. VII Перехідні положення цього Кодексу.

Рішення складено у повному обсязі 08.02.2018 року.

Суддя Гавдик З.В.

Дата ухвалення рішення30.01.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72274580
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості в сумі 8475,21 грн

Судовий реєстр по справі —813/4752/15

Ухвала від 29.05.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 27.04.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Рішення від 30.01.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 10.01.2018

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 20.09.2016

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Гавдик Зіновій Володимирович

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 31.08.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

Ухвала від 23.09.2015

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Карп'як Оксана Орестівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні