Рішення
від 08.02.2018 по справі 821/2043/17
ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ХЕРСОНСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД


РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

08 лютого 2018 р.м. ХерсонСправа № 821/2043/17

Херсонський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді: Попова В.Ф.,

секретар: Васильєва В.В.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника відповідача - Деркача З.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу

за позовом ОСОБА_1

до Новодмитрівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області

про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії,

встановив:

26 грудня 2017 року до суду надійшла позовна заява ОСОБА_1 (далі - позивач) до Новодмитрівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області (далі - Новодмитрівська сільська рада, відповідач), в якому позивач просить визнати протиправними дії відповідача щодо відмови їй у наданні дозволу на розробку проекту землеустрою щодо відведення для особистого селянського господарства земельної ділянки площею 2 га в межах Новодмитрівської сільської ради та зобов'язати відповідача виділити їй таку земельну ділянку.

29 грудня 2017 року ухвалою судді позовна заява була залишена без руху, позивачу надано строк для усунення недоліків позовної заяви.

15 січня 2019 року, після усунення позивачем недоліків позовної заяви, відкрито спрощене провадження в адміністративній справі, справу призначено до розгляду в судовому засіданні на 8 лютого 2018 року.

В судовому засіданні позивач підтримала заявлені вимоги, пояснила, що в 1995 році в сільській раді розподіляли землю для ведення особистого селянського господарства, виділяли по 2 га, в той час вона від землі вона відмовилась, оскільки не було коштів для виготовлення проекта землеустрою та акта на землю. В 2003 році зверталась із заявами до сільської ради про надання земельної ділянки, однак землю не виділили, доказів звернення надати не може. В наступні роки також зверталась із заявами до сільської ради, проте земельну ділянку не отримала.

Представник відповідача, голова сільської ради Деркач З.М., позовні вимоги не визнав, заперечення обґрунтовує тим, що з 2013 року землями сільськогосподарського призначення державної власності, в тому числі й землями, що перебувають в адміністративних межах відповідної ради територіальної громади, розпоряджаються обласні управління Держгеокадастру. Раніше ці землі перебували у віданні районних держадміністрацій і саме вони видавали розпорядження про безоплатну передачу у власність земель сільськогосподарського призначення, наданих у користуванні громадян відповідно до рішень сільських (селищних) рад. У 2000 році було розроблено проект відведення земельних ділянок в постійне користування для ведення особистих підсобних господарств. Рішенням сесії Новодмитрівської сільської ради від 06.03.2000 року ОСОБА_1 була включена до даного списку, але своє право не використала. Всі земельні ділянки були надані тим громадянам, які сплатили кошти для виготовлення проекту виділення земельних ділянок.

ОСОБА_1 звернулась із заявою до сільського голови в листопаді 2012 року. На той час вільних земельних ділянок земель запасу та резервного фонду не залишилось. В грудні 2017 року ОСОБА_1 знову звернулась до Новодмитрівської сільської ради, їй було запропоновано звернутись до розпорядника державними землями, тобто до обласного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

В задоволенні позовних вимог відповідач просить відмовити.

З пояснень сторін, письмових доказів та показань свідка судом встановлено, що ОСОБА_1 14 грудня 2017 року звернулась до голови Новодмитрівської сільської ради із заявою, в якій просила надати їй в безоплатну приватну власність земельну ділянку загальною площею 2 га для ведення особистого селянського господарства із земель запасу Новодмитрівської сільської ради.

Новодмитрівська сільська рада листом від 15.12.2017 № 275 повідомила заявника, що землями запасу, які знаходяться за межами населеного пункту, розпоряджається Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області. Новодмитрівська сільська рада надає клопотання та викопіювання, якщо на території ради є вільні земельні ділянки. На даний час такі земельні ділянки за межами населеного пункту відсутні. Заявнику запропоновано звернутись до розпорядника земельними ділянками.

Допитаний судом в якості свідка спеціаліст із земельних питань Новодмитрівської сільської ради ОСОБА_3 повідомив суду, що перша заява щодо надання земельної ділянки від ОСОБА_1 надійшла до сільського голови в 2012 році, на яку було надано відповідь, що земельних ділянок для ведення особистого селянського господарства за межами населеного пункту немає, в той час земельними ділянками розпоряджалась адміністрація. В липні 2017 року повноваження щодо розпорядження земельними ділянками за межами населеного пункту перейшли до Держгеокадастру. В грудні 2017 року на звернення ОСОБА_4 була надана відповідь, що землями запасу, які знаходяться за межами населеного пункту, розпоряджається Головне управління Держгеокадастру у Херсонській області.

Перевіряючи правомірність дій Новодмитрівської сільської ради суд вважає за необхідне врахувати наступні законодавчі приписи.

Відповідно до ч. 4 ст. 122 ЗК України центральний орган виконавчої влади з питань земельних ресурсів у галузі земельних відносин та його територіальні органи передають земельні ділянки сільськогосподарського призначення державної власності, крім випадків, визначених частиною восьмою цієї статті, у власність або у користування для всіх потреб.

Відповідно до п. 1 Положення про Державну службу України з питань геодезії, картографії та кадастру, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 14.01.2015 № 15, Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру (Держгеокадастр) є центральним органом виконавчої влади…, який реалізує державну політику у сфері топографо-геодезичної і картографічної діяльності, земельних відносин, землеустрою, у сфері Державного земельного кадастру, державного нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі в частині дотримання земельного законодавства, використання та охорони земель усіх категорій і форм власності, родючості ґрунтів.

Згідно з пп. 31 п. 4 зазначеного Положення Держгеокадастр відповідно до покладених на нього завдань розпоряджається землями державної власності сільськогосподарського призначення в межах, визначених Земельним кодексом України, безпосередньо або через визначені в установленому порядку його територіальні органи.

Отже, суд погоджується з відповідачем, що розгляд та вирішення питання щодо виділення позивачу земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства належить до компетенції Головного управління Держгеокадастру у Херсонській області.

За таких обставин суд відмовляє в задоволення позовних вимог ОСОБА_1 до Новодмитрівської сільської ради.

Керуючись статтями 242 - 245 КАС України, суд

вирішив :

В задоволенні позовних вимог ОСОБА_1 (місце проживання: АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) до Новодмитрівської сільської ради Великоолександрівського району Херсонської області (місцезнаходження: вул. Шкільна, 23, с. Новодмитрівка, Великоолександрівський р-н, Херсонська обл., 74115, код ЄДРПОУ 26348947) про визнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії відмовити повністю.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Одеського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30-денний строк з дня складання повного судового рішення, при цьому відповідно до п.п. 15.5 п. 15 розділу VII "Перехідні положення" КАС України до початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційні скарги подаються через суд першої інстанції,який ухвалив відповідне рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо вона не була подана у встановлений строк. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Повний текст рішення виготовлений та підписаний 13 лютого 2018 р.

Суддя Попов В.Ф.

кат. 6.2.1

Дата ухвалення рішення08.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72278346
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання дій протиправними та зобов'язання вчинити певні дії

Судовий реєстр по справі —821/2043/17

Ухвала від 13.07.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Бучик А.Ю.

Постанова від 12.06.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Ухвала від 28.03.2018

Адміністративне

Одеський апеляційний адміністративний суд

Кравець О.О.

Рішення від 08.02.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 15.01.2018

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

Ухвала від 29.12.2017

Адміністративне

Херсонський окружний адміністративний суд

Попов В.Ф.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні