Рішення
від 06.02.2018 по справі 823/2011/17
ЧЕРКАСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 лютого 2018 року справа № 823/2011/17

м. Черкаси

Черкаський окружний адміністративний суд в складі:

головуючого - судді: Паламаря П.Г.,

за участю секретаря: Трегулова Б.Л.

представника позивача - ОСОБА_1В.(за довіреністю),

представника позивача - ОСОБА_2О.(за довіреністю),

представника відповідача - ОСОБА_3 (за довіреністю),

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Державного підприємства «Дослідне господарство «Христинівське» інституту розведення і генетики тварин імені ОСОБА_4 Національної академії аграрних наук України» до Державної фіскальної служби України про зобов'язання вчинити дії,

ВСТАНОВИВ:

05.12.2017 до Черкаського окружного адміністративного суду звернулось ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» (20001, Черкаська область, м. Христинівка, вул. Чуйкова, 3) з адміністративним позовом до Державної фіскальної служби України (04053, м. Київ, Львівська площа, 8), в якому просить, зобов'язати відповідача включити ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» до реєстру отримувачів бюджетних дотацій за липень 2017 року.

В судовому засіданні представники позивача позовні вимоги підтримали в повному обсязі та просили їх задовольнити. В обгрунтування своєї позиції представники позивача зазначили, що відповідно до ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України» , позивач є отримувачем бюджетної дотації як виробник продукції тваринництва, проте податковим органом протиправно не включено позивача до реєстру її отримувачів. Крім того, представники позивача звертають увагу, що підприємством подано податкову звітність та сплачено податок на додану вартість згідно декларації у розмірі та у строки передбачені законом. Тобто позивачем виконано свої зобов'язання та набуто право на повернення бюджетної дотації за звітний період а бездіяльність ДФС вважають протиправною та такою, що порушує права позивача.

Представник Державної фіскальної служби України в судовому засіданні заперечував проти задоволення позовних вимог з підстав викладених у відзиві на адміністративний позов, зокрема зазначив, що відповідно до Порядку ведення реєстру отримувачів бюджетної дотації, Державною казначейською службою України не надано інформації щодо сплати позивачем податкових зобов'язань у граничний строк їх сплати до ДФС України, в зв'язку з чим податковим органом не включено позивача до реєстру отримувачів бюджетної дотації. Представник відповідача звернув увагу, що бюджетна дотація виплачується товаровиробникам за умови, що такі товаровиробники не мають податкового боргу з податку на додану вартість на наступний день після граничного строку сплати такого податку за звітний період, за який надається бюджетна дотація. Крім того, зазначив, що згідно з базами даних ДФС станом на 31.08.2017 у позивача значився податковий борг у розмірі 309,6 тис. грн., за рахунок несплаченого в повному обсязі задекларованого податкового зобов'язання з податку на додану вартість, в зв'язку з чим дії відповідача вважає обгрунтованими та правомірними.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини, на яких ґрунтується позов, об'єктивно оцінивши докази, які мають юридичне значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд встановив наступне.

06.03.2000 проведено державну реєстрацію державного підприємства «Дослідне господарство «Христинівське» інституту розведення і генетики тварин імені ОСОБА_4 Національної академії аграрних наук України» .

Одним із видів діяльності, серед іншого, є розведення великої рогатої худоби молочних порід (код КВЕД 01.41).

19.08.2017 підприємством подано податкову декларацію з податку на додану вартість, за звітний період - липень 2017, до Христинівського відділення Уманської об'єднаної державної податкової інспекції головного управлення ДФС у Черкаській області, де задекларовано суму податкових зобов'язань з ПДВ у сумі 313242,00 грн.

31.08.2017 позивачем сплачено до Державного бюджету України вищевказаний податок у розмірі 313242,00 грн.

Відповідно до ст. 15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» , підприємство підпадає під визначення поняття "об'єкта бюджетної дотації".

05.10.2017 ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» звернулося з листом, вих. №119 до ГУ ДФС в Черкаській області та ДФС України, в якому просили розглянути питання щодо включення підприємства до реєстру отримувачів бюджетної дотації за липень 2017 року.

08.11.2017 ДФС України на адресу позивача направлено лист-відповідь, вих.№25664/6199-99-12-03-01-15, яким повідомлено, що відповідно до п. 2 Постанови КМУ № 83 від 08.02.2017, підприємство не має права на отримання бюджетної дотації за липень місяць 2017 у зв'язку із простроченням строку сплати самостійно задекларованих податкових зобов'язань з ПДВ за даний період.

Надаючи оцінку спірним правовідносинам суд виходить з наступного.

Відносини, які виникають у сфері господарської діяльності, зокрема за даних правовідносин, регулюються: податковим кодексом України від 02.12.2010 № 2755-VI (далі - ПК України), Законом України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 №1877-IV (далі - Закон 1877-IV ) та Порядком розподілу бюджетної дотації для розвитку сільськогосподарських товаровиробників та стимулювання виробництва сільськогосподарської продукції у 2017 році, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 8 лютого 2017 р. № 83 (далі - порядок №83).

Згідно п. 49.18.1, ст. 49 ПК України (у редакції на час виникнення спірних правовідносин), податкові декларації, крім випадків, передбачених цим Кодексом, подаються за базовий звітний (податковий) період, що дорівнює: календарному місяцю (у тому числі в разі сплати місячних авансових внесків) - протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно до п. 49.20 ПК України, якщо останній день строку подання податкової декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Згідно п. 57.1, ст.57 ПК України, платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого цим Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Статтею 15 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» від 24.06.2004 №1877-IV, визначено, що при плануванні витрат державного бюджету на черговий рік Кабінет Міністрів України передбачає статтю видатків на надання дотацій виробникам продукції тваринництва (далі - бюджетної дотації). Бюджетна дотація надається з метою підтримки рівня платоспроможного попиту українських споживачів продукції тваринництва та запобігання виникненню збитковості українських виробників такої продукції. Об'єктами бюджетної дотації є, серед іншого, велика рогата худоба.

Пунктом 16-1.1, ст.16-1, Закону 1877-IV, пунктом 2 Порядку № 83 визначено, що право на отримання бюджетної дотації мають юридичні особи та фізичні особи - підприємці, основною діяльністю яких є постачання сільськогосподарських товарів (у визначенні пункту 2.15 статті 2 Закону України "Про державну підтримку сільського господарства України"), вироблених ними на власних або орендованих основних засобах, за умови, що питома вага вартості таких сільськогосподарських товарів становить не менш як 75 відсотків вартості всіх товарів, поставлених ними протягом попередніх 12 послідовних звітних податкових періодів сукупно, та які на кінець звітного періоду (місяця), за який проводиться бюджетна дотація, в установленому порядку включені до Реєстру отримувачів бюджетної дотації, сформованого ДФС.

Відповідно до п.9, Порядку № 83, на підставі повідомлення Казначейства про суму перерахованих коштів, ДФС визначає щомісяця, протягом трьох робочих днів після граничного строку сплати ПДВ, відповідно до Реєстру та поданої податкової звітності з ПДВ, суму коштів для кожного отримувача із застосуванням коефіцієнтів пропорційності та таблиці відповідності кодів видів економічної діяльності згідно з КВЕД, визначених у статті 16-1 Закону України «Про державну підтримку сільського господарства України» .

Суд, після детального дослідження письмових доказів у справі, заслухавши пояснення представників сторін, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, проаналізувавши законодавство, що регулює спірні правовідносини, при вирішення справи по суті, зазначає наступне.

Відповідно до норм ПК України, базовий звітний період з подачі звітності по ПДВ настає 20 числа кожного місяця. З врахуванням того факту що 20 серпня 2017 припало на вихідний день, останнім звітним днем для подання податкової звітності є 21 серпня 2017.

З приводу обчислення строків, суд також враховує правову позицію викладену у постанові Верховного суду України у справі № 21-18а15 від 09.06.2015 р та Європейській конвенції про обчислення строків (ЕТS № 76) від 16 травня 1972 року, яка застосовується до обчислення строків у цивільних, комерційних і адміністративних справах, у статті 5 якої вказано, що при обчисленні строку суботи, неділі та офіційні свята враховуються. Однак, якщо diesadquem (для цілей цієї Конвенції термін diesadquem означає день, у ЯКИЙ строк спливає) строку, до спливу якого має бути здійснена та чи інша дія, припадає на суботу, неділю, офіційне свято чи день, який вважається офіційним святом, встановлений строк продовжується на перший робочий день, який настає після них.

З врахуванням 10-ти денного терміну від граничної дати для подання податкової звітності у серпні 2017 року яка припала на 21.08.2017, останнім днем сплати задекларованих податкових зобов'язань з ПДВ є 31.08.2017.

Судом, після аналізу платіжного доручення від 31.08.2017, №1167, встановлено своєчасність сплати позивачем податкових зобов'язань.

Представник відповідача у відзиві на адміністративний позов зазначив про наявність у позивача несплаченого податкового зобов'язання на кінець звітного податкового періоду. Так, згідно з базами даних ДФС України станом на 31.08.2017 у позивача значився борг у розмірі 309,6 тис. грн.

З цього приводу суд зазначає наступне. З аналізу положень визначених Порядком № 83, вбачається, що на підставі повідомлення Казначейства про суму перерахованих коштів, ДФС визначає суму дотацій для кожного отримувача щомісяця протягом трьох робочих днів після граничного строку сплати податкового зобов'язання. У зв'язку з зазначеним, з врахуванням доказу сплати позивачем податкових зобов'язань у строк визначений законом, висновки відповідача щодо не включення позивача до реєстру отримувачів бюджетних дотацій, суд вважає передчасними та такими, що призвели до порушення прав позивача.

Відповідно до ч. 1 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на яких ґрунтуються її вимоги та заперечення, крім випадків, встановлених статтею 78 цього Кодексу.

Згідно з ч. 2 ст. 77 Кодексу адміністративного судочинства України, в адміністративних справах про протиправність рішень, дій чи бездіяльності суб'єкта владних повноважень, обов'язок щодо доказування правомірності свого рішення, дії чи бездіяльності покладається на відповідача.

Відповідачем, як суб'єктом владних повноважень не доведено суду правомірність бездіяльності, щодо не включення ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» до реєстру отримувачів бюджетних дотацій за липень 2017.

На підставі викладеного, суд, за правилами, встановленими ст. 90 Кодексу адміністративного судочинства України, перевіривши наявні у справі докази, вважає заявлену позовну вимогу обґрунтованою та такою, що підлягає до задоволення.

Відповідно до ст. 139 КАС України, при задоволенні позову сторони, яка не є суб'єктом владних повноважень, всі судові витрати, які підлягають відшкодуванню або оплаті відповідно до положень цього Кодексу, стягуються за рахунок бюджетних асигнувань суб'єкта владних повноважень, що виступав відповідачем у справі, або якщо відповідачем у справі виступала його посадова чи службова особа.

Керуючись ст.ст. 6, 9, 14, 241-246, 255, 295 КАС України, суд

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов задовольнити повністю.

Зобов'язати Державну фіскальну службу України включити ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» (код ЄДРПОУ 00495800) до реєстру отримувачів бюджетних дотацій за липень 2017 року.

Стягнути за рахунок бюджетних асигнувань Державної фіскальної служби України (код ЄДРПОУ 39292197) на користь ДП «ДГ «Христинівське» ІРГТ ім. М.В. Зубця НААН» (код ЄДРПОУ 00495800) судовий збір в сумі 1600 (одна тисяча шістсот) грн.

Копію рішення направити учасникам справи.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, яка може бути подана до Київського апеляційного адміністративного суду через Черкаський окружний адміністративний суд протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення суду. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя П.Г. Паламар

Повний текст рішення виготовлено 12.02.2018

СудЧеркаський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення06.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72279041
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —823/2011/17

Ухвала від 15.08.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 09.08.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

В.П. Тимошенко

Ухвала від 12.07.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Ухвала від 21.06.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Василенко Я.М.

Ухвала від 25.04.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 04.04.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Ухвала від 19.03.2018

Адміністративне

Київський апеляційний адміністративний суд

Костюк Л.О.

Рішення від 06.02.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 22.01.2018

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

Ухвала від 22.12.2017

Адміністративне

Черкаський окружний адміністративний суд

П.Г. Паламар

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні