Рішення
від 14.02.2018 по справі 826/16907/17
ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД міста КИЄВА 01051, м. Київ, вул. Болбочана Петра 8, корпус 1 Вн. №27/187

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

м. Київ

14 лютого 2018 року № 826/16907/17

За позовом Правобережного об'єднаного управління Пенсійного Фонду України в м. Києві

До Публічного акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш"

Про стягнення заборгованості 10 653,05 грн.

Суддя О.В.Головань

Обставини справи:

Позовні вимоги заявлені про стягнення заборгованості з Публічного акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" (код 14315428) заборгованості по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за Списком № 2 призначених на пільгових умовах, у розмірі 10 653,05 грн. на користь Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

Ухвалою суду від 21.12.17 р. справу призначено до розгляду в письмовому провадженні згідно ст. 263 КАС України.

Відповідач позов отримав 09.01.18 р.; відзиву на позов не надав.

Ознайомившись з матеріалами справи, суд, -

ВСТАНОВИВ:

Публічне акціонерне товариство "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" (код 14315428) є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування згідно із Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" та знаходиться на обліку в Правобережному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України в м. Києві.

Відповідно до пункту 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" пенсійне забезпечення застрахованих осіб, які працювали або працюють на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 та на інших роботах зі шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України, та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах або за вислугу років, які відповідно до законодавства, що діяло раніше, мали право на пенсію на пільгових умовах або за вислугу років, здійснюється згідно з окремим законодавчим актом через професійні та корпоративні фонди.

До запровадження пенсійного забезпечення через професійні та корпоративні фонди: особам, зазначеним в абзаці першому цього пункту, пенсії призначаються за нормами Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в разі досягнення пенсійного віку та наявності трудового стажу, передбаченого Законом України "Про пенсійне забезпечення". У цьому випадку розміри пенсій визначаються відповідно до ст. 27 та з урахуванням норм ст. 28 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При цьому зберігається порядок покриття витрат на виплату і доставку цих пенсій, що діяв до набрання чинності цим Законом.

Згідно із пунктом 16 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" до приведення законодавства України у відповідність із цим Законом закони України та інші нормативно-правові акти застосовуються в частині, що не суперечить цьому Закону.

Положення Закону України "Про пенсійне забезпечення" застосовуються в частині визначення права на пенсію за віком на пільгових умовах і за вислугу років.

Згідно із п. "б" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" на пільгових умовах мають право на пенсію за віком, незалежно від місця останньої роботи: працівники, зайняті повний робочий день на інших роботах із шкідливими і важкими умовами праці, - за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджуваним Кабінетом Міністрів України, і за результатами атестації робочих місць - чоловіки - після досягнення 55 років і при стажі роботи не менше 25 років, з них не менше 12 років 6 місяців на зазначених роботах; жінки - після досягнення 50 років і при стажі роботи не менше 20 років, з них не менше 10 років на зазначених роботах.

Процедура стягнення заборгованості зі сплати внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, сплати збору на обов'язкове державне пенсійне страхування з окремих видів господарських операцій та інших платежів до бюджету Пенсійного фонду України, нарахування і сплати фінансових санкцій та пені, а також відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах визначена в Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України від 19.12.03р. №21-1.

Відповідно до п. 6.1 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в таких розмірах: для платників, зазначених у пп. 2.1.1 п. 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - також 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абз. 1 ч. 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком №2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах.

Згідно з абзацом першим пункту 6.7 Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах. У разі зміни розміру пенсії або настання обставин, які впливають на суму відшкодування (смерть пенсіонера, зміна місця проживання тощо), органи Пенсійного фонду повідомляють про це підприємства у розрахунку, який направляється підприємству в місячний строк з дня прийняття рішення про зміну розміру пенсії або про припинення виплати пенсії. Суми фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за період з дати призначення пенсії до дати складання розрахунку фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до ч. 2 "Прикінцевих положень" Закону, сплачуються одночасно із оплатою фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за перший поточний місяць .

У разі призначення пенсій на пільгових умовах особам, які мають необхідний стаж роботи не за місцем призначення цієї пенсії, орган Пенсійного фонду за місцем призначення пенсії надсилає повідомлення згідно з додатками, зазначеними у пункті 6.4 цієї Інструкції для зазначених підприємств, у двох примірниках через орган Пенсійного фонду за місцезнаходженням цього підприємства.

Відшкодування сум фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, у таких випадках здійснюється підприємством на рахунки органу Пенсійного фонду за місцем його реєстрації.

Пільгова пенсія призначається при досягненні віку, передбаченого абз. 1 пп. 2 п. 2 розділу XV "Прикінцеві положення" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Рішення про призначення пільгової пенсії приймається управлінням Пенсійного фонду України у районі, місті і районі у місті за місцем розташування підприємства, організації на підставі документів, що подаються у порядку, встановленому правлінням Пенсійного фонду України за погодженням з Мінпраці, та гарантійного листа підприємства або організації про перерахування коштів на рахунок зазначеного управління для покриття витрат, пов'язаних з виплатою пенсій.

Виплата пільгової пенсії здійснюється після надходження у повному обсязі коштів від підприємства, організації до органу, що призначає пенсію, у строки, передбачені Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Перерахування коштів підприємством, організацією здійснюється до дня досягнення особою пенсійного віку, передбаченого ст. 26 зазначеного Закону .

Кошти на виплату пільгової пенсії та витрати, пов'язані з доставкою пенсій, перераховуються підприємством, організацією у порядку та строки, визначені правлінням Пенсійного фонду України.

Публічне акціонерне товариство "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" (код 14315428) згідно зі вказаними положеннями законодавства було зобов'язане за період з 01.09.17р. по 26.11.17р. сплатити суму по відшкодуванню фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах за списком № 2 у розмірі 10 653,05 грн. (заборгованість за період з 01.09.17р. по 26.11.17р. - 10 653,05 грн. відповідно до розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій № 49017/08 від 11.09.17р., № 54898/08 від 06.10.17р., № 60524/08 від 08.11.17р.).

Позивачем в період з 01.09.17р. по 26.11.17р. на адресу відповідача були надіслані вказані розрахунки, відповідно до яких було визначено до сплати розмір фактичних витрат на виплату та доставку пенсій призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" в частині пенсій, призначених відповідно до п. "б" - "з" ст. 13 Закону України "Про пенсійне забезпечення" (список № 2) в сумі 10 653,05 грн., в тому числі :

вересень 2017 року з розрахунку 3832,82 грн.;

жовтень 2017 року з розрахунку 3657,07 грн.;

листопад 2017 року з розрахунку 3163,16 грн.,

яку у встановлений законодавством термін відповідачем не сплачена, у зв'язку з чим позивач звернувся до суду з позовом про її примусове стягнення.

Суд задовольняє позовні вимоги з таких підстав.

Право на пільгову пенсію (за списком № 2) ОСОБА_1, ОСОБА_2, ОСОБА_3 визначено на підставі розрахунків фактичних витрат на виплату та доставку пенсій №49017/08 від 11.09.17р., № 54898/08 від 06.10.17р., № 60524/08 від 08.11.17р.

Механізм застосування списку № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах відповідно до п. "б"- "з" ст. 13 та ст. 100 Закону України "Про пенсійне забезпечення" передбачено Порядком застосування списків № 1 і № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників при обчисленні стажу роботи, що дає право на пенсію за віком на пільгових умовах, затвердженим наказом Міністерства праці та соціальної політики України від 18.11.05 р. № 383.

Згідно з п. 3 Порядку при визначенні права на пенсію за віком на пільгових умовах застосовуються списки, чинні на період роботи особи.

До пільгового стажу зараховується весь період роботи особи, незалежно від дати їх внесення до Списків, за умови підтвердження документами відповідних умов праці за час виконання роботи до 21.08.92 р. та за результатами проведення атестації робочих місць за умовами праці після 21.08.92 р.

Відповідно до п. 6 Інструкції відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до п. 2 "Прикінцевих положень" Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у визначених розмірах.

За таких обставин позовні вимоги підлягають задоволенню.

17.01.18 р. до суду надійшло клопотання позивача про звільнення від сплати судового збору, оскільки відповідні витрати не передбачені ст. 73 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування". При відкритті провадження у справі вказане питання вирішене не було.

Ознайомившись з клопотанням, суд не знаходить підстав для його задоволення, оскільки позивач як суб'єкт владних повноважень не позбавлений права надавати пропозиції щодо збільшення бюджетного фінансування своїх видатків на відповідні статті бюджетної класифікації.

Згідно ч. 2 ст. 139 КАС України при задоволенні позову суб'єкта владних повноважень з відповідача стягуються виключно судові витрати суб'єкта владних повноважень, пов'язані із залученням свідків та проведенням експертиз.

На підставі вищевикладеного, ст. 139, 241-246, 255, 257-262, 293, 295 КАС України, суд, -

ВИРІШИВ:

1. Позовні вимоги задовольнити.

2. Стягнути з Публічного акціонерного товариства "Київський завод комунального машинобудування "Коммаш" (код 14315428) заборгованість по відшкодуванню фактичних витрат на виплату і доставку пенсій за Списком № 2 призначених на пільгових умовах, у розмірі 10 653,05 грн. на користь Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві.

3. Присудити до стягнення за рахунок бюджетних асигнувань Правобережного об'єднаного управління Пенсійного фонду України в м. Києві на користь Державного бюджету України судовий збір у розмірі 1600 грн.

4. Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня виготовлення повного тексту рішення.

Суддя О.В. Головань

Повний текст рішення

виготовлено і підписано 14.02.18 р.

Дата ухвалення рішення14.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72281308
СудочинствоАдміністративне
Сутьстягнення заборгованості 10 653,05 грн.

Судовий реєстр по справі —826/16907/17

Ухвала від 07.12.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 18.11.2020

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Рішення від 14.02.2018

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

Ухвала від 21.12.2017

Адміністративне

Окружний адміністративний суд міста Києва

Головань О.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні