Постанова
від 07.02.2018 по справі 813/1788/17
ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЛЬВІВСЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

07 лютого 2018 рокуЛьвів№ 876/8399/17

Львівський апеляційний адміністративний суд в складі колегії суддів:

головуючого судді Судової-Хомюк Н.М.,

суддів Гудима Л.Я., Коваля Р.Й.

за участі секретаря судового засідання Гром І.І.

позивач: не з'явився

відповідач: не з'явився

розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Львові апеляційну скаргу Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області на постанову Львівського окружного адміністративного суду від 26.06.2017 року (головуючий суддя - Кузан Р.І., м. Львів ) у справі за адміністративним позовом Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області до Приватного акціонерного товариства Дрогобицьке АТП 24655 про стягнення заборгованості,-

В С Т А Н О В И В:

15 травня 2017 року Дрогобицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області (далі - позивач, Дрогобицьке ОУПФУ) звернулося до суду з позовом до Приватного акціонерного товариства Дрогобицьке АТП 24655 (далі - відповідач, ПАТ Дрогобицьке АТП 24655 ) в якому, з урахуванням заяви про зменшення позовних вимог, просить стягнути з відповідача заборгованість по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах працівнику підприємства в розмірі 1000 грн., у зв'язку із частковою сплатою боргу в сумі 870 грн.

В обґрунтування позовних вимог зазначає, що відповідач всупереч вимог Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування від 09.07.2003р. № 1058-ІV та Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного Фонду України, затвердженої Постановою правління ПФУ 19.12.2003р. № 21-1, за березень 2016 року не здійснював компенсацію витрат на виплату та доставку пільгових пенсій і з урахуванням часткової сплати заборгував позивачу 1000 грн..

Постановою Львівського окружного адміністративного суду від 26.06.2017 року в задоволенні позовних вимог відмовлено.

Постанову в апеляційному порядку оскаржив позивач - Дрогобицьке об'єднане управління Пенсійного фонду України Львівської області, вважає дану постанову постановленою з неповним з'ясуванням обставин справи, що мають значення для справи та з порушенням норм матеріального та процесуального права, що призвело до неправильного вирішення справи. Просить постанову скасувати та прийняти нову, якою позовні вимоги задовольнити.

На обґрунтування вимог апеляційної скарги зокрема зазначає, що при вирішення питання про відмову в задоволенні позову в повному обсязі, суд не надав належної оцінки всім доказам, а саме картці особового рахунку боржника, з якої вбачається, що Приватне акціонерне товариство Дрогобицьке АТП 24655 має заборгованість перед Пенсійним фондом України в сумі 1 000,00 грн..

У відповідності до вимог статті 229 КАС України за відсутності осіб, які беруть участь у справі фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Заслухавши суддю - доповідача, обговоривши доводи апеляційної скарги, перевіривши матеріали справи, колегія суддів приходить до висновку, що апеляційну скаргу слід залишити без задоволення з наступних підстав.

Так, судом першої інстанції встановлено, матеріалами справи підтверджено, що Відповідач - ПАТ Дрогобицьке АТП 24655 зареєстрований як юридична особа та перебуває на обліку в Дрогобицькому ОУПФУ як платник збору на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування.

Дрогобицьким об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України Львівської області направлявся Приватному акціонерному товариству Дрогобицьке АТП 24655 розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за березень 2017 року.

Згідно з представленими до матеріалів адміністративної справи документами органами Пенсійного фонду України призначено пенсію на пільгових умовах працівнику ПАТ Дрогобицьке АТП 24655 ОСОБА_1, та було здійснено доставку та виплату такої.

Із розрахунку вбачається, що заборгованість відповідача перед Пенсійним фондом виникла по виплаті та доставці пенсій, призначених на пільгових умовах працівнику підприємства березень 2017 року в розмірі 870 грн., а також наявна заборгованість за березень 2016 року в розмірі 1000 грн.(а.с. 5).

Відмовляючи в задоволенні позовних вимог, суд першої інстанції зазначив, що відповідачем відшкодовано заборгованість за березень 2017 року в розмірі 870,34 грн., а що стосується заборгованості в розмірі 1000 грн., суд дійшов висновку, що Дрогобицьким ОУПФУ не надано жодних доказів, які б підтверджували підстави виникнення заборгованості відповідача перед позивачем.

Надаючи юридичну оцінку спірним правовідносинам, що виникли між сторонами у справі, колегія суддів виходить з наступного.

Відшкодуванню Пенсійному фонду України підлягають витрати на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до пунктів «а» , «б» - «з» статті 13 Закону України Про пенсійне забезпечення , незалежно від їх часу призначення, до досягнення працівниками пенсійного віку, встановленого статтею 12 Закону, а саме: для чоловіків - 60 років, для жінок - 55 років.

Порядок відшкодування підприємствами витрат Пенсійного фонду України на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах, встановлено розділом 6 Інструкції Про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України, затвердженої постановою Правління Пенсійного фонду України від 19.12.2003 року №21-1, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 16.01.2004 року за №64/8663 (надалі - Інструкція).

Пунктом 6.1 зазначеної Інструкції встановлено, що відшкодуванню підлягають витрати Пенсійного фонду на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в таких розмірах:

- для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції (крім тих, які є платниками фіксованого сільськогосподарського податку), - 100 відсотків фактичних витрат на виплату і доставку пенсій, призначених відповідно до абзацу першого частини 2 Прикінцевих положень Закону застрахованим особам, які працювали або працюють на роботах із шкідливими і важкими умовами праці за списком № 2 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затверджених Кабінетом Міністрів України та за результатами атестації робочих місць, на посадах, що дають право на призначення пенсії за віком на пільгових умовах;

- для платників, зазначених у підпункті 2.1.1 пункту 2.1 цієї Інструкції, - фактичні витрати на виплату і доставку пенсій працівникам, зайнятим повний робочий день на підземних роботах, на роботах з особливо шкідливими і особливо важкими умовами праці за списком № 1 виробництв, робіт, професій, посад і показників, затвердженим Кабінетом Міністрів України, крім працівників, що були безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт та рудників за списком робіт і професій, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

Пунктом 6.4 Інструкції встановлено, що розмір сум до відшкодування на поточний рік визначається органами Пенсійного фонду України щорічно у розрахунках фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону (згідно з додатками 6 та 7), які надсилаються підприємствам до 20-го січня поточного року та протягом місяця з новопризначених (перерахованих) пенсій.

Згідно з пунктом 6.5 Інструкції розрахунки складаються на підставі відомостей відділів з призначення пенсій органів Пенсійного фонду України, які подаються згідно з додатком 8 та додатком 8а до 1 січня поточного року та протягом місяця з дня прийняття рішення про призначення нової пенсії.

Відповідно до пункту 6.7 вказаної Інструкції підприємства щомісяця до 25-го числа вносять до Пенсійного фонду зазначену в розрахунку місячну суму фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах.

Витрати на доставку та виплату пільгових пенсій покриваються підприємствами, на яких було набуто пільговий стаж.

Як зазначалось, позивачем було надіслано відповідачу розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до частини 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту б-з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за період березень 2017 року, згідно з яким сума, яка підлягає відшкодуванню за березень 2017 року становить 870,34 грн..

Матеріалами справи встановлено, що відповідачем відшкодовано заборгованість за березень 2017 року в розмірі 870,34 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 25.04.2017 року №168, наявним в матеріалах справи.

Що стосується вимоги про стягнення з ПАТ Дрогобицьке АТП 24655 фактичних витрат на виплату та доставку пільгових пенсій за березень 2016 року в розмірі 1000,00 грн., колегія суддів погоджується із висновком суду першої інстанції, що така до задоволення не підлягає.

Зокрема, слід звернути увагу на те, що у матеріалах справи наявна копія постанови Львівського окружного адміністративного суду від 06.04.2017 року, згідно якої позов Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області про стягнення з Приватного акціонерного товариства Дрогобицьке АТП 24655 витрат на виплату та доставку пенсій, призначених на пільгових умовах працівникам підприємства ОСОБА_2 та ОСОБА_1Д, за період з січня по вересень 2016 задоволено.

Стягнуто з Приватного акціонерного товариства Дрогобицьке АТП 24655 (місцезнаходження м. Дрогобич, вул. П. Орлика, 22, Львівська область, 82100, код ЄДРПОУ 03117659) на користь Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області 53 222 (п'ятдесят три тисячі двісті двадцять дві) грн. 51 к. заборгованості по відшкодуванню витрат на виплату та доставку пільгових пенсій.

Рішення суду виконано та сума боргу сплачена, згідно платіжного доручення № 185 від 04.05.2017 року (а.с.30).

Відтак, беручи до уваги розрахунок фактичних витрат на виплату та доставку пенсій, призначених відповідно до ч. 2 Прикінцевих положень Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в частині пенсій, призначених відповідно до пункту б - з ст. 13 Закону України Про пенсійне забезпечення за березень 2017 року за № 2609/08-25 від 02.03.2017 року, згідно якого витрати на доставку пенсії становлять 870 грн., а також те, що відповідачем відшкодовано заборгованість за березень 2017 року в розмірі 870,34 грн., що підтверджується платіжним дорученням від 25.04.2017 №168 (а.с.32), суд першої інстанції правомірно відмовив в задоволенні позовних вимог.

Враховуючи викладене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції правильно встановив обставини справи, порушень матеріального та процесуального права при вирішенні справи не допустив, а наведені в скарзі доводи правильність висновків суду не спростовують, тому постанова суду першої інстанції підлягає залишенню без змін, а апеляційна скарга - залишенню без задоволення.

Керуючись, ч. 3 ст. 243, ч. 4 ст. 229, ст.ст. 139, 308, 310, п. 1 ч. 1 ст. 315, ст. 316, ч. 1 ст. 321, ст.ст. 322, 325, 329 КАС України , суд, -

П О С Т А Н О В И В :

Апеляційну скаргу Дрогобицького об'єднаного управління Пенсійного фонду України Львівської області залишити без задоволення, а постанову Львівського окружного адміністративного суду від 26.06.2017 року у справі № 813/1788/17 - без змін.

Постанова суду апеляційної інстанції набирає законної сили з дати її прийняття.

Касаційна скарга на судове рішення подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення безпосередньо до суду касаційної інстанції.

У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Головуючий суддя ОСОБА_3 судді ОСОБА_4 ОСОБА_5 Повне судове рішення складено 08.02.2018 року.

Дата ухвалення рішення07.02.2018
Оприлюднено20.02.2018
Номер документу72285321
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —813/1788/17

Ухвала від 20.04.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Ухвала від 27.03.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Гімон М.М.

Постанова від 07.02.2018

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 27.12.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Ухвала від 31.07.2017

Адміністративне

Львівський апеляційний адміністративний суд

Судова-Хомюк Наталія Михайлівна

Постанова від 26.06.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

Ухвала від 17.05.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

Ухвала від 17.05.2017

Адміністративне

Львівський окружний адміністративний суд

Кузан Ростислав Ігорович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні