Постанова
від 27.06.2017 по справі 804/3719/17
ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ДНІПРОПЕТРОВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД ПОСТАНОВА ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

27 червня 2017 р. Справа № 804/3719/17 Дніпропетровський окружний адміністративний суд у складі: головуючого судді Врони О.В., розглянувши у письмовому провадженні у місті Дніпрі адміністративну справу за позовом Криворізького центрального об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія про стягнення заборгованості, -

ВСТАНОВИВ :

Криворізьке центральне об'єднане Управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області звернулось до Дніпропетровського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом до публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія про стягнення заборгованості по відшкодуванню витрат на фінансування різниці між сумою пенсій науковим працівникам, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, в розмірі 3326,442 грн.

В обґрунтування заявлених позовних вимог, позивач зазначив, що Публічному акціонерному товариству інжинірингового виробництва Енергія у відповідності до ст. 24 Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , п. 5 Порядку фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим працівникам державних небюджетних установ, затвердженого постановою КМУ № 372 від 24.03.2004 р., були складені та належним чином вручені повідомлення про суму витрат на фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів на загальну суму 3326,44 грн. Проте, станом на час розгляду справи відповідачем зазначена заборгованість не погашена, що стало підставою для звернення позивача до суду із зазначеним позовом.

Позивач просив розглядати справу в порядку письмового провадження.

В судове засідання 27.06.2017 р. сторони не з'явились, про дату, час та місце судового засідання повідомлені належним чином.

Відповідач письмових заперечень на позовну заяву не надав, про причини своєї неявки суд не повідомив, з клопотанням про відкладення розгляду справи не звертався.

За викладених обставин, у відповідності до вимог ч. 6 ст. 128 Кодексу адміністративного судочинства України, справу розглянуто без участі сторін в порядку письмового провадження.

Дослідивши матеріали справи, судом встановлені наступні обставини.

Публічне акціонерне товариство Енергія зареєстроване та є платником страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших платежів в Криворізькому центральному об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України Дніпропетровської області.

На зазначеному підприємстві працювали та займалися науково-технічною діяльністю, які набули науковий стаж, що дає право на отримання пенсії згідно із Законом України № 1977 Про наукову і науково-технічну діяльність , та яким призначена пенсія.

Відповідно до ст. 24 Закону України Про наукову та науково-технічну діяльність , держава встановлює для наукових (науково-педагогічних) працівників, які мають необхідний стаж наукової роботи, пенсії на рівні, що забезпечує престижність наукової праці та стимулює систематичне оновлення наукових кадрів. Пенсія науковому (науково-педагогічному) працівнику призначається за наявності страхового стажу, необхідного для призначення пенсії за віком у мінімальному розмірі, передбаченому абзацом першим частини першої статті 28 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , після досягнення чоловіками віку 62 роки за наявності стажу наукової роботи не менш як 20 років, жінками - пенсійного віку, встановленого статтею 26 Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування , за наявності стажу наукової роботи не менш як 15 років. До досягнення віку, встановленого цим абзацом, право на пенсію за віком мають чоловіки - наукові (науково-педагогічні) працівники 1955 року народження і старші після досягнення ними такого віку: 60 років - які народилися по 31 грудня 1952 року; 60 років 6 місяців - які народилися з 1 січня 1953 року по 31 грудня 1953 року; 61 рік - які народилися з 1 січня 1954 року по 31 грудня 1954 року; 61 рік 6 місяців - які народилися з 1 січня 1955 року по 31 грудня 1955 року.

Частиною 5 статті 24 Закону України Про наукову та науково-технічну діяльність визначено, що різниця між сумою пенсії, призначеної за цим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник, фінансується: для наукових (науково-педагогічних) працівників державних бюджетних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів державного бюджету; для наукових (науково-педагогічних) працівників інших державних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів, а також коштів державного бюджету в порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України. При цьому за рахунок коштів державного бюджету науковим (науково-педагогічним) працівникам оплачується з розрахунку на одну особу 50 відсотків різниці пенсії, призначеної за цим Законом; для наукових (науково-педагогічних) працівників недержавних наукових установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації - за рахунок коштів цих установ, організацій та закладів.

Згідно зі статтею 24 Закону України № 1977, встановлені виплати є спеціальним платежем, встановленим для обмеженого кола суб'єктів та направленим на відшкодування витрат Пенсійному фонду України по виплаті різниці між виплаченої науковою пенсією та іншими пенсіями призначеними згідно з чинним законодавством, який не фінансується за рахунок збору на обов'язкове держане пенсійне страхування.

Механізм фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, на яку мають право зазначені особи (далі - різниця у розмірі пенсії) визначений Порядком фінансування різниці між сумою пенсії, призначеної науковим (науково-педагогічним) працівникам державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації згідно із Законом України Про наукову і науково-технічну діяльність , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 24 березня 2004 р. № 372 (далі - Порядок № 372).

Пунктом 2 вказаного Порядку визначено, що за рахунок коштів державного бюджету фінансується 50 відсотків різниці у розмірі пенсії наукових (науково-педагогічних) працівників державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації у розрахунку на одну особу. Інша частина фінансується за рахунок коштів цих підприємств, установ, організацій та закладів.

Відповідно до п. 5 Порядку, розмір витрат на фінансування різниці у розмірі пенсії за рахунок коштів державних не бюджетних підприємств, установ, організацій та вищих навчальних закладів III-IV рівнів акредитації визначається у розрахунку на рік органами Пенсійного фонду до 20 січня поточного року та протягом 10 днів з дня призначення пенсії відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , про що відповідному підприємству, установі, організації або закладу відразу надсилається повідомлення.

Зазначені підприємства, установи, організації та заклади самостійно визначають суму, що підлягає до сплати у розрахунку на місяць, та щомісяця до 25 числа перераховують органу Пенсійного фонду за своїм місцезнаходженням відповідні кошти для фінансування різниці у розмірі пенсії, призначеної у минулому та поточному роках.

Отже, на відповідача покладено обов'язок щодо сплати до Пенсійного фонду різниці між сумою пенсії, призначеної згідно Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , та сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів України, на яку мають право наукові працівники Публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія .

Згідно розрахунків, наданих позивачем до суду Публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія , станом на 28.04.2017 року відповідач повинен був відшкодовувати на користь Пенсійного фонду України через Криворізьке південне об'єднане управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області різницю між розміром пенсій, призначених його колишнім працівникам відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , та розміром пенсій, призначених зазначеним особам згідно Закону України Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування в сумі 3326,44 грн.

На адресу відповідача згідно супровідних листів направлялись відповідні повідомлення по науковим пенсіям, які були отримані уповноваженою особою відповідача, та ним не оскаржені. Отже, суми відшкодування різниці у пенсіях, зазначені у цих повідомленнях, є узгодженими, та підлягають сплаті відповідачем.

У зв'язку з невідшкодуванням відповідачем зазначеної різниці у пенсіях, призначених його колишнім працівникам відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , та розміром пенсій, обчислених відповідно до інших законів України, у нього утворилась заборгованість з вказаних виплат на загальну суму 3326,44 грн.

Пунктом 8 Порядку № 372 встановлено, що у разі порушення строку сплати коштів, які спрямовуються на фінансування різниці у розмірі пенсії, органи Пенсійного фонду стягують відповідні суми у порядку, визначеному законодавством.

Враховуючи сукупність викладених вище обставин, суд приходить до висновку, що позовні вимоги Криворізького південного об'єднаного управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області є обґрунтованими, та підлягають задоволенню.

Керуючись, ст.ст. 128, 158-163, Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

ПОСТАНОВИВ:

Адміністративний позов Криворізького центрального об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області до Публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Публічного акціонерного товариства інжинірінгово-виробничого підприємства Енергія (ЄДРПОУ 14308345) на користь Криворізького центрального об'єднаного Управління Пенсійного фонду України Дніпропетровської області заборгованість по відшкодуванню витрат на фінансування різниці між сумою пенсій науковим працівникам, призначеної відповідно до Закону України Про наукову і науково-технічну діяльність , і сумою пенсії, обчисленою відповідно до інших законодавчих актів, в розмірі 3326,44 грн. (три тисячі триста двадцять шість гривень 44 копійок).

Постанова суду може бути оскаржена в апеляційному порядку до Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду через Дніпропетровський окружний адміністративний суд в порядку, встановленому ст. 186 Кодексу адміністративного судочинства України.

Постанова суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо вона була подана у встановлені строки. У разі подання апеляційної скарги постанова, якщо її не скасовано, набирає законної сили після закінчення апеляційного розгляду справи.

Суддя О.В. Врона

Дата ухвалення рішення27.06.2017
Оприлюднено21.02.2018

Судовий реєстр по справі —804/3719/17

Постанова від 27.06.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

Ухвала від 15.06.2017

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Врона Олена Віталіївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні