Постанова
від 28.12.2009 по справі 2-а-7917-09
ЯСИНУВАТСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ДОНЕЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Код суду 0555 Справа № 2-А-7917/2009

ПОСТАНОВА

Іменем України

28 грудня 2009 року су ддя Ясинуватського міськрай онного суду Донецької област і Циктіч В.М., розглянувши в по рядку письмового провадженн я адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Управлі ння Пенсійного фонду України в Ясинуватському районі Дон ецької області, третя особа - Головне управління Державно го казначейства України у До нецькій області, про стягнен ня недоплаченої щомісячної д ержавної соціальної допомог и дітям війни за 2008-2009 роки, -

В С Т А Н О В И В :

Позивачка 27 листопада 2009 р оку звернулася до Ясинуватсь кого міськрайонного суду з позовом до Управління Пенсій ного фонду України в Ясинува тському районі Донецької обл асті про стягнення недоплаче ної щомісячної державної соц іальної допомоги дітям війни за 2008-2009 роки.

Ясинуватський міськрайон ний суд на підставі ч.2 ст.53 КАС України суд за власної ініці ативи в якості третьої особи залучив Головне управління Державного казначейства Ук раїни у Донецькій області.

У судове засідання позива чка не з'явилася, надала суду з аяву про розгляд справи за її відсутністю.

Відповідач просив справу розглянути за відсутністю й ого представника, надав суду письмові заперечення, в яких просив в задоволені позову в ідмовити, посилаючись на те, щ о виплати позивачеві здійсню ються відповідно до вимог чи нного законодавства, наполяг ав на застосуванні положень ст.ст.99-100 КАС України.

Представник третьої особ и також надала суду заяву, про розгляд справи за її відсутн істю.

Відповідно до ч.3 ст.122 КАС Ук раїни судовий розгляд справи здійснюється в порядку пись мового провадження.

Суд, дослідивши матеріали справи, вважає, що позов підля гає частковому задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КАСУ одн им із завдань адміністративн ого судочинства є захист пра в, свобод та інтересів фізичн их осіб у сфері публічно-прав ових відносин від порушень з боку органів державної влад и.

Статтею 19 Конституції Укра їни встановлено, що органи де ржавної влади, їх посадові ос оби зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважен ь та у спосіб, що передбачені К онституцією та законами Укра їни.

Статтею 58 Закону України « Про загальнообов'язкове держ авне пенсійне страхування» н а Пенсійний фонд, крім інших ф ункцій, покладений також обо в' язок призначення пенсії т а підготовка документів для її виплати, забезпечення сво єчасного і в повному обсязі ф інансування та виплати пенсі й.

Правовий статус дітей вій ни, основи їх соціального зах исту та гарантії їх соціальн ої захищеності шляхом наданн я пільг і державної соціальн ої підтримки встановлений За коном України «Про соціальни й захист дітей війни».

Статтею 1 вказаного Закону передбачено, що дитина війни це особа, яка є громадянином У країни та якій на час закінче ння Другої світової війни бу ло менше 18 років.

Судом встановлено, що пози вачка ОСОБА_1 народ илась ІНФОРМАЦІЯ_1 , то бто за станом на 2 вересня 1945 ро ку їй не виповнилося 18 років, ц е підтверджується паспортом громадянки України, статус д итини війни підтверджується відповідною відміткою в пен сійному посвідченні.

Відповідно до ст.6 Закону У країни «Про соціальний захис т дітей війни», дітям війни пе нсії або щомісячне довічне г рошове утримання чи державна соціальна допомога, що випла чується замість пенсії, підв ищуються на 30 відсотків мінім альної пенсії за віком.

Відповідно до ч.1 ст.2 Закону України «Про прожитковий мі німум» затверджений прожитк овий мінімум застосовується для встановлення розмірів м інімальної заробітної плати та мінімальної пенсії за вік ом.

Законом України «Про Держ авний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяки х законодавчих актів України » внесено зміни до Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни». Зокрема статте ю 6 вказаного Закону після вне сення змін передбачалось, що дітям війни до пенсії або щом ісячного довічного грошовог о утримання чи державної соц іальної допомоги, що виплачу ється замість пенсії, виплач ується підвищення у розмірі надбавки, встановленої для у часників війни.

Рішенням Конституційного Суду України №10-рп/2008 від 22.05.2008 ро ку положення пункту 28 розділу ІІ «Внесення змін до деяких з аконодавчих актів України» З акону України «Про Державний бюджет України на 2008 рік та про внесення змін до деяких зако нодавчих актів України» щодо внесення змін до Закону Укра їни «Про соціальний захист д ітей війни» визнані такими, щ о не відповідають Конституці ї України.

Статтею 152 Конституції Укр аїни передбачено, що закони, і нші правові акти або їх окрем і положення, що визнані некон ституційними, втрачають чинн ість з дня ухвалення Констит уційним Судом України рішенн я про їх неконституційність.

Таким чином, ст.6 Закону Укр аїни «Про соціальний захист дітей війни» підлягає застос уванню з 22.05.2008 року.

Позивачка звернулася до с уду 27.11.2009 р., і за таких обставин з адоволенню підлягають її вим оги в межах річного строку та в межах позовних вимог - тоб то з 27 листопада 2008 року.

Згідно ст.71 Закон у України „Про Державний бюд жет України на 2009 рік” Кабінет у Міністрів України на 2009 рік н адано право визначати розмір соціальних виплат в абсолют ному розмірі. Пунктом 8 Постан ови КМУ від 28.05.08 р. №530 встановлен о, що дітям війни проводиться підвищення пенсії у твердих розмірах: з 22 травня - 48,10 грн., з 1 липня 48,20 грн. та з 1 жовтня - 49,80 грн. Відповідач в своїх письм ових запереченнях зазначає, що виплати протягом 2009 року вк азаної соціальної проводять ся згідно вказаної вище Пост анови Уряду.

Однак, суд не бере до уваг и заперечення відповідача пр о не передбачення законодавс твом автоматичного відновле ння дії норми, яка втратила чи нність на підставі нормативн о-правового акту, який було ви знано у подальшому неконстит уційним. Таким чином суд роби ть висновок, що позивачка з 1 с ічня 2009 року має право на підви щену пенсію на 30 відсотків мін імальної пенсії за віком.

З огляду на зазначене, позо в підлягає частковому задово ленню щодо визнання неправом ірними дій відповідача з не н арахування державної соціал ьної допомоги дітям війни за період з 27 листопада 2008 року і з обов' язання відповідача зд ійснити нарахування позивач ці щомісячної доплати в розм ірі 30 відсотків мінімальної п енсії за віком.

На підставі викл аденого та керуючись ст.ст.159-163 КАС України су д, -

П О С Т А Н О В И В:

Позов ОСОБА_1 задовол ьнити частково.

Визнати неправомірними д ії Управління Пенсійного фон ду України в Ясинуватському районі Донецької області щод о не нарахування ОСОБА_1 щ омісячної доплати до пенсії в розмірі 30 відсотків мінімал ьної пенсії за віком з 27 листо пада 2008 року.

Зобов' язати Управління Пенсійного фонду України в Я синуватському районі Донець кої області здійснити нараху вання ОСОБА_1 щомісячної д оплати до пенсії в розмірі 30 в ідсотків мінімальної пенсії за віком з 27 листопада 2008 року.

В задоволенні решти позов них вимог відмовити.

Постанова може бути оскар жена до Апеляційного адмініс тративного суду Донецької об ласті через Ясинуватський мі ськрайонний суд Донецької об ласті.

Заяву про апеляційне оска рження постанови може бути п одана протягом десяти днів з дня проголошення рішення.

Апеляційна скарга на пост анову суду може бути подана п ротягом двадцяти днів після подання заяви про апеляційне оскарження або протягом дес яти днів з дня проголошення д аної постанови без попереднь ого подання заяви про апеляц ійне оскарження. Копія апеля ційної скарги одночасно надс илається особою, яка її подає , до суду апеляційної інстанц ії.

Суддя:

СудЯсинуватський міськрайонний суд Донецької області
Дата ухвалення рішення28.12.2009
Оприлюднено30.03.2010
Номер документу7230291
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-7917-09

Постанова від 28.12.2009

Адміністративне

Ясинуватський міськрайонний суд Донецької області

Циктіч Віталій Михайлович

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні