Ухвала
від 19.02.2018 по справі 758/1454/18
ПОДІЛЬСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Подільський районний суд міста Києва

Справа № 758/1454/18

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

19 лютого 2018 року слідчий суддя Подільського районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі ОСОБА_2 , з участю особи, що звернулася зі скаргою адвоката ОСОБА_3 , прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_4 , розглянувши у відкритому судовому засіданні скаргу ОСОБА_3 в інтересах ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED на бездіяльність старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 , прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42017101070000250 від 17.10.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212, ч.2 ст. 205 КК України, -

В С Т А Н О В И В :

5 лютого 2018 року слідчому судді Подільського районного суду м.Києва надійшла скарга адвоката ОСОБА_3 в інтересах ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED на бездіяльність старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_5 та прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні №42017101070000250 від 17.10.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212, ч.2 ст. 205 КК України.

Вимоги скарги обґрунтовані тим, 30 листопада 2017 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва прокурору Київської місцевої прокуратури №7 надано дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки та споруд, які розміщені за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, буд. 18-а, з метою відшукання та вилучення первинних та бухгалтерських документів ряду підприємств.

На підставі даної ухвали слідчого судді, 27 грудня 2017 року було проведено обшук в приміщенні за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, буд. 18-а, під час якого виявлено та вилучено первині та бухгалтерські документи іноземних компаній ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED.

3 січня 2018 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва було накладено арешт на майно, вилучене під час обушку 27.12.2017 за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, буд. 18-а.

У скарзі адвокат також зазначив, що такий арешт було скасовано ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 25 січня 2018 року, а тому вилучене під час обшуку майно отримано статус тимчасово вилученого майна.

Посилаючись на те, що 29 січня 2018 року звернувся до старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 та прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 із клопотаннями про повернення тимчасово вилученого майна, які були залишені без реагування, звернувся до слідчого судді з даною скаргою, в якій просив визнати бездіяльність старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 та прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 протиправною та незаконною, зобов`язати даних осіб повернути майно юридичних осіб ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, яке утримується слідчим та прокурором безпідставно.

У судовому засіданні адвокат ОСОБА_6 вимоги скарги підтримав, просив її задовольнити. Посилався на те, що вилучене майно компаній нерезидентів є тимчасово вилученим майном, а тому підлягає поверненню його власникам. Крім того, зазначив, що з урахуванням роз`яснень ухвали про скасування арешту майна та наявності листа прокурора до слідчого про повернення майна, не наполягає на визнанні бездіяльності слідчого та прокурора протиправною, однак просить зобов`язати їх повернути тимчасово вилучене майно.

Прокурор у судовому засіданні просила відмовити у задоволенні скарги, посилаючись на те, що ухвала про скасування арешту майна від 25.01.2018 була незрозумілою, а тому Прокуратура не могла ідентифікувати, з якого саме майна було знято арешт, після роз`яснення ухвали слідчого судді про скасування арешту, 15 лютого 2018 року прокуратура дала вказівку СВ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві повернути майно, вилучене під час обшуку, оскільки таке знаходиться у слідчого органу, а відтак наразі підстав для визнання бездіяльності протиправною не має.

Заслухавши пояснення учасників судового розгляду, дослідивши матеріали клопотання та додані докази, слідчий суддя прийшов до наступних висновків.

З матеріалів судового провадження вбачається, що за даними ОУ ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві 17.10.2017 в ЄРДР було внесено відомості про кримінальне правопорушення за ч. 3 ст.212 КК України за фактом того, що у період 2017 року директор ТОВ «Агрофірма Маяки» (код ЄДРПОУ 38731656) ОСОБА_7 за попередньою змовою групою осіб с засновниками товариства ОСОБА_8 , ОСОБА_9 та іншими невстановленими особами, діючи умисно з метою ухилення від сплати податків, внесли до податкової звітності підприємства неправдиві відомості про проведені «безтоварні» фінансово господарські операції з придбання ТМЦ у «фіктивних» суб`єктів підприємницької діяльності: ТОВ «Хойн Хім Трейд» (ЄДРПОУ 40037104), ТОВ «Агрокомерц Трейд» (ЄДРПОУ 40993762), які зареєстровані у м. Києві. Службові особи ТОВ «Агрофірма Маяки» не нарахували та не перерахували до державного бюджету податок на додану вартість у сумі 7 603 747 грн., тим самим умисно ухилилися від сплати податків, що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів в особливо великих розмірах.

Крім того, 21.11.2017 в ЄРДР було внесено відомості за ч.2 ст.205 КК України за фактом того, що у період 2016-2017 років невстановлені особи, діючи умисно на території Києва, повторно з метою незаконного прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні податкової вигоди та мінімізації податкових зобов`язань підприємствам «реального сектора економіки», а саме в документальному оформленню закупівлі с/г продукції у фермерських господарствах виробників с/г продукції та у посередників не платників ПДВ без відображення у звітності та за не обліковані готівкові кошти, створили або придбали певні суб`єкти господарювання, при цьому використовували реквізити, печатки та банківські рахунки вищевказаних підприємств для здійснення злочинної діяльності, тобто скоїли фіктивне підприємництво.

В межах даного кримінального провадження, 30 листопада 2017 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва прокурору Київської місцевої прокуратури №7 надано дозвіл на проведення обшуку земельної ділянки та споруд, які розміщені за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, буд. 18-а, з метою відшукання та вилучення первинних та бухгалтерських документів ряду підприємств.

На підставі даної ухвали слідчого судді, 27 грудня 2017 року було проведено обшук в приміщенні за адресою: АДРЕСА_1 , під час якого виявлено та вилучено первині та бухгалтерські документи іноземних компаній ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED.

3 січня 2018 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва було накладено арешт на майно, вилучене під час обушку 27.12.2017 за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, буд. 18-а.

25 січня 2018 року ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва було скасовано арешт, накладений ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м.Києва від 3 січня 2018 року.

При цьому, перелік майна юридичних осіб-нерезидентів, на яке накладався арешт ухвалою слідчого судді від 03.01.2018, та з якого такий арешт було скасовано ухвалою від 25.01.2018, слідчими суддями Подільського районного суду м. Києва було викладено по-різному, зокрема в ухвалі про арешт українською мовою, в ухвалі про скасування арешту мовою оригіналу.

Наявність розбіжностей в ухвалах слідчих суддів стала підставою для звернення Прокуратурою №7 до слідчого судді із заявою про роз`яснення ухвали про скасування арешту.

Так, ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 13.02.2018 було роз`яснено ухвалу слідчого судді від 25.01.2018, а саме роз`яснено, що арешт знято з усього без винятку майна іноземних компаній ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, вилученого під час обшуку 27.12.2017.

Таким чином, з 13.02.2018 року стало достеменно відомо, що вилучене під час обшуку майно юридичних осіб нерезидентів, є таким, з якого скасовано арешт ухвалою слідчого судді від 25.01.2018, а відтак, таке майно набуло статусу тимчасово вилученого майна, яке підлягає поверненню власнику.

Враховуючи дані обставини, 15 лютого 2018 року процесуальний прокурор у кримінальному провадженні № 42017101070000250 від 17.10.2017 звернулася до слідчого із вказівкою негайно повернути тимчасово вилучене майно.

На час розгляду даної скарги майно, вилучене під час обшуку, арешт з якого скасовано ухвалою слідчого судді, власнику не повернуто.

Разом з тим, статтею 169 КПК України передбачено, що тимчасово вилучене майно повертається особі, у якої воно було вилучено, зокрема, у випадку, скасування арешту.

Згідно статті 303 КПК України передбачено, що на досудовому провадженні можуть бути оскаржені такі рішення, дії чи бездіяльність слідчого або прокурора: бездіяльність слідчого, прокурора, яка полягає у неповерненні тимчасово вилученого майна згідно з вимогами статті 169 цього Кодексу.

Оскільки вилучене під час обшуку майно компаній ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED набуло статусу тимчасово вилученого майна після скасування арешту, утримання такого майна особами, в провадженні яких знаходиться кримінальне провадження №42017101070000250 від 17.10.2017 здійснюється без законних на те підстав, а відтак, підлягає негайному поверненню особі, у якої воно було вилучене.

За таких обставин, прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_4 , старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 чи інших осіб, в провадженні яких перебуватиме кримінальне провадження № 42017101070000250 від 17.10.2017 та знаходитимуться речі та документи юридичних осіб ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, необхідно зобов`язати повернути усе без винятку майно, речі та документи компаній-нерезидентів ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, які були вилучені під час обшуку 27 грудня 2017 року за адресою: АДРЕСА_1 , з яких ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 25 січня 2018 року було скасовано арешт.

Разом з тим, в частині вимог скарги ОСОБА_3 в інтересах юридичних осіб про визнання протиправною бездіяльності старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві ОСОБА_5 та прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 щодо неповернення тимчасово вилученого майна необхідно відмовити, оскільки в конкретному випадку майно не поверталося власнику через наявність різнотлумачення ухвали про скасування арешту з майна.

Керуючись ст.ст. 98, 170-173, 303-309 КПК України,-

У Х В А Л И В :

Скаргу ОСОБА_3 в інтересах ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED на бездіяльність старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м.Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 та прокурора Київської міської прокуратури №7 ОСОБА_4 щодо неповернення тимчасово вилученого майна у кримінальному провадженні № 42017101070000250 від 17.10.2017 за ознаками кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст.212, ч.2 ст. 205 КК України - задовольнити частково.

Зобов`язати прокурора Київської місцевої прокуратури №7 ОСОБА_4 , старшого слідчого СУ ФР ДПІ у Подільському районі ГУ ДФС у м. Києві старшого лейтенанта податкової міліції ОСОБА_5 чи інших осіб, в провадженні яких перебуватиме кримінальне провадження № 42017101070000250 від 17.10.2017 та знаходитимуться речі та документи юридичних осіб ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, повернути усе без винятку майно, речі та документи компаній-нерезидентів ELVERSON TRADE LTD, DILGA MANAGEMENT LIMITED, BLESSED CAPITAL LTD, Decatwin LTD, APOLLO LINE LLP, Apollo Resourses AG, APOLLO INTERNATIONAL GROUP LLP, UPNEY ROAD LIMITED, які були вилучені під час обшуку 27 грудня 2017 року за адресою: Кіровоградська область, м. Кропивницький, вул. Шевченко, 18-а, з яких ухвалою слідчого судді Подільського районного суду м. Києва від 25 січня 2018 року було скасовано арешт.

В решті вимог скарги відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Cлідчий суддя Подільського районного суду м. КиєваОСОБА_1

Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено27.02.2023
Номер документу72312525
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —758/1454/18

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Ухвала від 19.02.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

Ухвала від 06.02.2018

Кримінальне

Подільський районний суд міста Києва

Войтенко Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні