Ухвала
від 15.02.2018 по справі 757/8305/18-к
ПЕЧЕРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

печерський районний суд міста києва

Справа № 757/8305/18-к

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 лютого 2018 року слідчий суддя Печерського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , при секретарі ОСОБА_2 , за участю сторони кримінального провадження слідчого ОСОБА_3 , розглянувши у судовому засіданні клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В :

15.02.2018 старший слідчий в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді Печерського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим із прокурором, про надання дозволу на проведення обшук, в обґрунтування якого зазначив наступне.

В обґрунтування клопотання посилається на те, що Управлінням з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017000000003682 від 14.11.2017 за ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що посадові особи Міністерства культури України діючи за попередньою змовою з посадовими особами Національної бібліотеки імені Ярослава Мудрого, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, підприємств приватної форми власності, здійснили замах на привласнення Державних коштів у сумі понад 900 тис. грн., що є особливо великим розміром, виділених в рамках реалізації Державних програм, шляхом включення до реєстру відбору заздалегідь відомих книг та книжкових видавництв, а також обмеження кола учасників, які мали намір прийняти в них участь.

Так, посадовими особами Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Управління мовної політики та літератури Міністерства культури України та Національної бібліотеки України, за попередньою змовою із керівниками суб`єктів видавничої справи, а саме: ПП «АВІАЗ» (код ЄДРПОУ 33349237), ТОВ «Балтія-Друк» (код ЄДРПОУ 30223062), Національного видавництва дитячої літератури «Веселка» (код ЄДРПОУ 02473079), МПП «Букрек» (код ЄДРПОУ 14264174), ТОВ «Фонтан Казок» (код ЄДРПОУ 39096837), ТОВ «Імекс-ЛТД» (ЄДРПОУ 13768524), ТОВ «Видавнцтво Анетти Антоненко» (код ЄДРПОУ 38935240), ТОВ «Альфа» (код ЄДРПОУ 39058765), Благодійна організація "Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів" (код ЄДРПОУ 20032700), ТОВ «Альфа» (код ЄДРПОУ 39058765), Благодійна організація "Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів" (код ЄДРПОУ 20032700), ТОВ «Видавничий центр «Академія» (код ЄДРПОУ 21524440), ПрАТ «Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку» корпоративне підприємство ДАК «Укрвидавполіграфія» (код ЄДРПОУ 02426463), ПП «Рідна Мова» (код ЄДРПОУ 32493753), ТОВ «Видавництво Ранок» (код ЄДРПОУ 31060300) приймаються незаконні рішення в інтересах останніх, для отримання неправомірної вигоди та заволодіння коштами державного бюджету України, під час придбання україномовних книг за процедурою поповнення фондів публічних бібліотек.

З метою здійснення своєї незаконної діяльності, що полягає у заволодінні частиною виділених Державному комітету телебачення і радіомовлення України, та Міністерству культури України бюджетних коштів, ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та іншими невстановленими особами, зловживаючи службовим становищем, у 2017році сформовано Експертну раду з відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек з підконтрольних їм та видавцям осіб.

Дії зазначеної вище групи осіб кваліфіковано за ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, який відповідно до ст. 12 КК України є особливо тяжкими.

Свідчення, викладені у клопотанні, підтверджуються інформацією Департаменту захисту економіки Національної поліції України, протоколом огляду від 24.11.2017 та документами, які долучені до протоколу огляду в якості додатку на 24 аркушах, а саме роздруківками інформації з сайту, роздруківки повідомлень про наміри укладання договорів, роздруківки наказу міністерства культури України та переліку інформаційних даних щодо книг українського виробництва, показаннями свідків, протоколами огляду матеріалів, отриманих за результатами проведення оперативно-розшукових заходів, які є речовими доказами, іншими матеріалами кримінального провадження № № 42017000000003682 в їх сукупності.

Під час досудового розслідування отримано дані, що ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (іпн. НОМЕР_1 ), що працює генеральним директором Директорату мовної політики Міністерства культури України (колишній начальник управління мовної політики та літератури Міністерства культури України), будучи одним із членів Експертної ради з відбору книг та видавців в рамках реалізації державної програми, будучи у злочинній змові із ОСОБА_4 , ОСОБА_8 та іншими членами Експертної ради, що здійснює відбір україномовної книжкової продукції, сприяючи при цьому окремим суб`єктам господарської діяльності, задіяних у протиправній злочинній схемі, з метою отримання неправомірної вигоди. Зазначені вище учасники злочинного угрупування підтримують зв`язок, та постійно спілкуються один з одним. Злочинну діяльність здійснює у своєму службовому кабінеті за адресою: АДРЕСА_1 , та за місцем проживання за адресою: АДРЕСА_2 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно відомості щодо власника об`єкта нерухомості, розташованого за адресою: АДРЕСА_1 , відсутні.

Згідно із інформацією КП «Київської міської ради «Київське міське бюро технічної інвентаризації» об`єкт нерухомості, розташований за адресою: АДРЕСА_1 по нежитловому фонду нерухоме майно на праві власності не реєструвалося.

За вказаною адресою можуть знаходитись документальні відомості, як на паперових, так і на електронних носіях, які стосуються отримання коштів з державного бюджету України, створення Експертної ради з відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек, узгодження методик оцінювання книжок та системи рейтингування; проведення тендерів, прийняття рішень щодо закупівлі україномовних книг за процедурою поповнення фондів публічних бібліотек, процедури закупівлі, договорів про закупівлю книжок друкованих, грошові кошти, отримані від здійснення незаконної діяльності; печатки вказаних підконтрольних суб`єктів господарської діяльності (видавництв); комп`ютерна техніка, за допомогою якої здійснюється функціонування протиправної діяльності організованого злочинного угрупування.

Заслухавши думку слідчого в обґрунтування заявленого клопотання, вивчивши клопотання та дослідивши долучені до нього документи, приходжу до наступного висновку.

У відповідності до положень ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Приймаючи до уваги обставини вчинення ймовірного злочину, так як вони викладені в клопотанні слідчого, правове обґрунтування заявленого клопотання, яке відповідає вимогам ст. 234 КПК України, приходжу до висновку про наявність правових підстав для проведення обшуку за місцем знаходження робочих кабінетів ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (іпн. НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 з метою відшукання та вилучення відомостей про вчинення кримінального правопорушення, фактичні дані яких можуть мати доказове значення в кримінальному провадженні.

Разом з тим, слідчий суддя вважає, що клопотання про проведення обшуку в частині вилучення грошових коштів здобутих злочинним шляхом не підлягає задоволенню, оскільки органом досудового розслідування, всупереч вимогам п. 7 ч. 3 ст. 234 КПК України, в клопотанні зроблено загальне посилання про відшукання вказаних грошей без зазначення їх індивідуальних ознак. У випадку вилучення вказаних предметів, які орган досудового розслідування вважатиме здобутими злочинним шляхом, останній не позбавлений можливості звернутися до слідчого судді з клопотанням про їх арешт, довівши наявність обставин, визначених ч. 2 ст. 167 КПК України.

За таких обставин, клопотання слідчого підлягає частковому задоволенню.

Керуючись ст. ст. 234, 235 КПК України, слідчий суддя,-

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах третього слідчого відділу управління з розслідування кримінальних проваджень у сфері економіки Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в особливо важливих справах Генеральної прокуратури України ОСОБА_3 , іншим слідчим Генеральної прокуратури України, які входять до складу слідчої групи, та прокурорам, які входять до складу групи прокурорів Генеральної прокуратури України у кримінальному провадженні №42017000000003682, дозвіл на проведення обшуку за місцем знаходження робочих кабінетів ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 (іпн. НОМЕР_1 ), розташованого за адресою: АДРЕСА_1 (по нежитловому фонду нерухоме майно на праві власності не реєструвалося та яке використовуються Управління мовної політики та літератури Міністерства культури України), з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення розслідуваних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 КК України, а також відшукання у вказаному вище приміщенні та вилученні речей і документів, які можуть бути використані як доказ незаконної діяльності вказаних посадових осіб та суб`єктів підприємницької діяльності, саме: Державного комітету телебачення і радіомовлення України (ЄДРПОУ 00013936), Управління мовної політики та літератури Міністерства культури України та Національної бібліотеки України, Міністерство культури України (ЄДРПОУ 37535703), Книжкової палати України (ЄДРПОУ 02473085), Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого (ЄДРПОУ 02226139), ПП «АВІАЗ» (код ЄДРПОУ 33349237), ТОВ «Балтія-Друк» (код ЄДРПОУ 30223062), Національного видавництва дитячої літератури «Веселка» (код ЄДРПОУ 02473079), МПП «Букрек» (код ЄДРПОУ 14264174), ТОВ «Фонтан Казок» (код ЄДРПОУ 39096837), ТОВ «Імекс-ЛТД» (ЄДРПОУ 13768524), ТОВ «Видавнцтво Анетти Антоненко» (код ЄДРПОУ 38935240), ТОВ «Альфа» (код ЄДРПОУ 39058765), Благодійна організація "Українська асоціація видавців та книгорозповсюджувачів" (код ЄДРПОУ 20032700), ТОВ «Видавничий центр «Академія» (код ЄДРПОУ 21524440), ПрАТ «Український науково-дослідний інститут спеціальних видів друку» корпоративне підприємство ДАК «Укрвидавполіграфія» (код ЄДРПОУ 02426463), ПП «Рідна Мова» (код ЄДРПОУ 32493753), ТОВ «Видавництво Ранок» (код ЄДРПОУ 31060300), ФОП « ОСОБА_9 » а також інших юридичних, фізичних осіб ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 та інших фізичних осіб, задіяних у протиправній злочинній схемі, а саме: печатки; реєстраційні документи юридичних осіб, первинні фінансово-господарські та бухгалтерські документи (договори з усіма змінами, доповненнями (додатками); специфікації; акти прийому-передачі; накладні; податкові накладні; рахунки-фактури; платіжні доручення; посадові інструкції, документи щодо призначення на посаду та звільнення співробітників, що безпосередньо здійснювали реалізацію даної державної програми; протоколи засідань, розпорядження, накази про виділення співробітників, що безпосередньо здійснювали реалізацію даної державної програми, створення експертної ради; документальні відомості, як на паперових, так і на електронних носіях, які стосуються отримання коштів з державного бюджету України; документи щодо створення Експертної ради з відбору україномовних книг для поповнення фондів публічних бібліотек, протоколи засідань щодо визначення складу Експертної ради; узгодження методик оцінювання книжок та системи рейтингування; проведення тендерів, прийняття рішень щодо закупівлі україномовних книг за процедурою поповнення фондів публічних бібліотек, процедури закупівлі; книги, що купувались за кошти державного бюджету; книги, що видавались (друкувались) за кошти державного бюджету, їх аналоги, що видавались для продажу; оригінали тендерної документації, акти прийому-передачі; документи щодо друку даної книжкової продукції (замовлення на друк в іншій установі; документ щодо походження сировини (фарба, папір та інше); оригінали договорів за даними книгами з авторами товарів, перекладачами, художниками; вищеперераховане, що може міститись в електронному вигляді та магнітних/оптичних носіях інформації; оригінали документів, в тому числі оригінали макети книг, що подавались до участі в державних закупівлях (Мінкультури, Держкомтелерадіо); комп`ютерна техніка, сервер, електронні носії інформації з інформацією щодо здійснення закупівлі книжок; засоби зв`язку, які використовувалися під час незаконної діяльності; мобільні телефони; а також зіпсовані документи; чорнові записи; блокноти; робочі зошити; документи з вільними зразками почерку та підписів службових осіб і працівників перелічених вище підприємств та осіб.

В іншій частині вимоги клопотання залишити без задоволення.

Визначити строк дії ухвали, який не може перевищувати одного місяця з дня постановлення ухвали.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення15.02.2018
Оприлюднено01.03.2023
Номер документу72314151
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —757/8305/18-к

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

Ухвала від 15.02.2018

Кримінальне

Печерський районний суд міста Києва

Литвинова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні