Постанова
від 19.02.2018 по справі 820/6302/17
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд

61004, м. Харків, вул. Мар'їнська, 18-Б-3, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

          19 лютого 2018 р.                                                                                 № 820/6302/17

Суддя Харківського окружного адміністративного суду Мельников Р.В., розглянувши в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" про стягнення заборгованості, -

В С Т А Н О В И В:

Слобожанське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова звернулося до Харківського окружного адміністративного суду з позовом, в якому просить суд стягнути з Приватного підприємства "АРТ-КОМП'ЮТЕР" на користь Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в сумі 1376,78 грн: 1298,42 грн. на р/р 25605312672370 у ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823; 78,36 грн. на р/р 25604313672370 у ХОУ АТ " Ощадбанк", МФО 351823.

В обґрунтування позовних вимог позивач зазначив, що Приватне підприємство "АРТ-Комп'ютер" знаходиться на обліку в Слобожанському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова. У зв'язку з наявною у відповідача заборгованістю, керівником управління винесено вимогу про сплату боргу від 02.08.2016 року №Ю-1, відповідно до якої загальна сума боргу платника страхових внесків становить 1376,78 грн. Відповідачем вказана сума заборгованості в самостійному порядку сплачена не була.

Копія ухвали про відкриття спрощеного провадження надсилалась відповідачеві засобами поштового зв'язку за адресою вказаною у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, проте до суду повернувся конверт із судовими документами з відміткою "за закінченням строку зберігання".

Суд зазначає, що відповідно до положень ч.11 ст. 126 КАС України у разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Таким чином, відповідач належним чином повідомлений про наслідки неподання заперечень проти позову та необхідних документів або заяви про визнання позову до суду.

Фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється згідно до вимог ст. 229 КАС України.

Враховуючи положення ч.11 ст.126 КАС, оцінивши повідомлені позивачем обставини, дослідивши матеріали справи, приходить до висновку про задоволення позову, виходячи з наступного.

Судом встановлено, що за даними Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань станом на 19.02.2017 року приватне підприємство "АРТ-Комп'ютер", код ЄДРПОУ - 30705456, зареєстровано як суб'єкт господарювання 27.12.1999 року.

Приватне підприємство "АРТ-Комп'ютер" знаходиться на обліку в Слобожанському об'єднаному управлінні Пенсійного фонду України м. Харкова. При цьому, з матеріалів справи вбачається, що згідно акту прийому-передачі від 30.05.2016 року управління Пенсійного фонду України в м. Черкасах Черкаської області разом із переходом приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" на облік до управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі міста Харкова (правонаступником якого є Слобожанське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова) передало заборгованість зі сплати страхових внесків, фінансової санкції та пені на суму 1376,78 грн.

Правовідносини, що виникли між сторонами, регулюються Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" №1058-IV від 09.07.2003 року (далі Закон України №1058-IV) та Законом України від 08.07.2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" (далі Закон України № 2464-VI).

Зокрема, вказаним законом запроваджено єдиний внесок на загальнообов'язкове державне соціальне страхування як консолідований страховий внесок, збір якого здійснюється до системи загальнообов'язкового державного соціального страхування в обов'язковому порядку та на регулярній основі, з метою забезпечення захисту у випадках, передбачених законодавством, прав застрахованих осіб та членів їхніх сімей на отримання страхових виплат (послуг) за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування, та визначені правові та організаційні засади забезпечення збору та обліку єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, умови та порядок його нарахування і сплати та повноваження органу, що здійснює його збір та ведення обліку.

Згідно пункту 7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення "Закону України від 08.07.2010 року № 2464-VI "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", суми внесків, нарахованих на загальнообов'язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням, загальнообов'язкове державне соціальне страхування від нещасного випадку на виробництві та професійного захворювання, які спричинили втрату працездатності, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, та суми нарахованого збору на обов'язкове державне пенсійне страхування до 1 січня 2011 року, строк сплати яких не настав на 1 січня 2011 року, не сплачені станом на 1 січня 2011 року, підлягають сплаті в порядку, що діяв до 1 січня 2011 року.

Стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі страхових внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав здійснюється фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування відповідно до законодавства, що діяло на момент виникнення такої заборгованості або застосування штрафних санкцій.

          На період до повного стягнення заборгованості із сплати страхових внесків за діючими видами загальнообов'язкового державного соціального страхування та сум штрафних санкцій, нарахованих та/або не сплачених у період до 1 січня 2011 року, в тому числі нарахованих внесків, строк сплати яких на 1 січня 2011 року не настав, та відповідних штрафних санкцій за фондами загальнообов'язкового державного соціального страхування зберігаються повноваження щодо контролю за правильністю нарахування, своєчасністю сплати страхових внесків, застосування фінансових санкцій, якими вони були наділені до набрання чинності цим Законом.

Відносини у сфері загальнообов'язкового державного пенсійного страхування в період після 01.01.2004 року врегульовано Законом України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування".

Згідно з положеннями п.1 ст.14 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" страхувальниками відповідно до цього Закону є роботодавці, зокрема, підприємства, установи і організації, створені відповідно до законодавства України, незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання, об'єднання громадян, профспілки, політичні партії (у тому числі філії, представництва, відділення та інші відокремлені підрозділи зазначених підприємств, установ, організацій, об'єднань громадян, профспілок, політичних партій, які мають окремий баланс і самостійно ведуть розрахунки із застрахованими особами), фізичні особи - підприємці та інші особи (включаючи юридичних та фізичних осіб - підприємців, які обрали особливий спосіб оподаткування (єдиний податок, фіксований сільськогосподарський податок), які використовують працю фізичних осіб на умовах трудового договору (контракту) або на інших умовах, передбачених законодавством, або за договорами цивільно-правового характеру, - для осіб, зазначених у пунктах 1, 10 статті 11 цього Закону.

Відповідно до ст.ст. 17, 20 Закону України №1058-IV, ст.ст.6, 7 №2464-VI страхувальник зобов'язаний нараховувати, обчислювати і сплачувати в установлені строки та в повному обсязі страхові внески. Страхувальники зобов'язані сплачувати страхові внески, нараховані за відповідний базовий звітний період, не пізніше ніж через 20 календарних днів із дня закінчення цього періоду. Базовим звітним періодом є, зокрема, для страхувальників, зазначених у пунктах 1, 2, 4 статті 14 цього Закону, - календарний місяць.

Статтею 14 Закону України №2464-VI встановлено, що обов'язок здійснювати контроль за дотриманням платниками єдиного внеску вимог цього Закону покладений на Пенсійний фонд та його територіальні органи, яким згідно п.7 ст.13 Закону надане право стягувати з платників несплачені суми єдиного внеску, а також згідно п.7 розділу VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону заборгованість по страховим внескам.

З наявних в матеріалах справи доказів вбачається, що за відповідачем рахується заборгованість і сплати недоїмки зі страхових внесків, фінансових санкцій (штрафів) пені на загальнообов'язкове державне пенсійне страху у сумі недоїмки - 1266,13 грн, фінансових санкцій (штрафів) - 102,45 грн, пені - 8,20 грн, яка відповідачем самостійно сплачена не була.

Згідно з пунктом 2.1 Положення про управління Пенсійного фонду України в районах, містах і районах у містах, затвердженого постановою Правління Пенсійного фонду України №8-2 від 30 квітня 2002 року та зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 21 травня 2002 року за №442/6730, одним з основних завдань управління є облік платників страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та збору на обов'язкове державне пенсійне страхування, збирання та акумулювання в районі (місті) внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та інших коштів, призначених для пенсійного забезпечення, ведення їх обліку, призначення (перерахунок) пенсій, щомісячного довічного утримання суддям у відставці та підготовка документів для їх виплати, забезпечення своєчасного і в повному обсязі фінансування та виплати пенсій, допомоги на поховання та інших виплат, які згідно із законодавством здійснюються за рахунок коштів Фонду та інших джерел, визначених законодавством, ефективне та цільове використання коштів Фонду, інших коштів, призначених для виплати пенсій та щомісячного довічного грошового утримання суддям у відставці, удосконалення методів фінансового планування, звітності та системи контролю за витрачанням коштів, призначених для пенсійного забезпечення, забезпечення функціонування в районі (місті) системи персоніфікованого обліку відомостей у системі загальнообов'язкового державного пенсійного страхування.

          Відповідно до ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" суми страхових внесків своєчасно не нараховані та/або не сплачені страхувальниками у визначені строки вважаються простроченою заборгованістю із сплати страхових внесків, орган Пенсійного фонду має право звернутися до суду з позовом про стягнення недоїмки, строки давності щодо стягнення недоїмки, пені та штрафів не застосовується.

          З матеріалів справи вбачається, що керівником Управління Пенсійного фонду України в Комінтернівському районі м. Харкова (правонаступником якого є Слобожанське об'єднане управління Пенсійного фонду України м. Харкова) відповідно до ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування та на підставі картки особового рахунку платника винесено вимогу про сплату боргу від 02.08.2016 року №Ю-1, відповідно до якої загальна сума боргу платника страхових внесків станом на 02.08.2016 року становить 1376,78 грн, в тому числі недоїмка із внесків 1266,13 грн, фінансові санкції (штрафи) 102,45 грн, пеня 8,20 грн (а.с. 7).

Суд зазначає, що ч.3 ст.106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" територіальні органи Пенсійного фонду надсилають страхувальникам, які мають недоїмку, вимогу про її сплату, після отримання якої страхувальник зобов'язаний протягом десяти робочих днів сплатити суми недоїмки та суми фінансових санкцій.

Відповідно до положень абз.8 ч.3 ст. 106 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" у разі якщо страхувальник, який одержав вимогу територіального органу Пенсійного фонду про сплату недоїмки і протягом десяти робочих днів після її отримання не сплатив зазначену у вимозі суму недоїмки разом з застосованою до нього фінансовою санкцією, включеної до вимоги, або не узгодив вимогу з відповідним органом Пенсійного фонду, або не оскаржив вимогу в судовому порядку, а також у разі якщо страхувальник узгодив вимогу, але не сплатив узгоджену суму недоїмки протягом десяти робочих днів після отримання узгодженої вимоги, відповідний орган Пенсійного фонду звертається в установленому законом порядку і подає вимогу про сплату недоїмки до відповідного підрозділу державної виконавчої служби. У зазначених випадках орган Пенсійного фонду також має право звернутися до суду чи господарського суду з позовом про стягнення недоїмки.

З матеріалів справи вбачається, що вимога про сплату боргу від 02.08.2016 року №Ю-1 направлена на адресу відповідача зазначену у Єдиному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань.

Як вбачається з відмітки поштової служби на конверті, відправлення повернуто з відміткою "за закінченням встановленого строку зберігання".

На підставі п.8.3 "Інструкції про порядок обчислення і сплати страхувальниками та застрахованими особами внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування до Пенсійного фонду України", затвердженої постановою правління Пенсійного фонду України N 21-1 від 19.12.2003, у разі коли неможливо вручити страхувальнику вимогу поштою у зв'язку з його відсутністю за місцезнаходженням (відсутністю службових осіб страхувальника за його місцезнаходженням), відмовою службових осіб страхувальника прийняти вимогу, вимога вважається врученою страхувальнику у день, зазначений поштовою службою в повідомленні про вручення із зазначенням причин невручення.

Отже, вимога вважається врученою відповідачу.

Доказів оскарження вказаної вимоги відповідачем не надано та судом самостійно вказаних обставин не встановлено. Таким чином, слід дійти висновку, що вимога про сплату боргу є узгодженою.

Суд зазначає, що матеріали справи не містять доказів сплати відповідачем у встановлений законодавством строк заборгованості по сплаті страхових внесків за вимогою, у зв'язку з чим заборгованість складає 1376,78 грн.

З урахуванням встановлених фактів, суд приходить до висновку про необхідність задоволення позовних вимог в повному обсязі.

Розподіл судових витрат здійснити в порядку ст. 139 Кодексу адміністративного судочинства України.

Керуючись ст.ст.2, 6-11, 14, 77, 139, 243-246, 250, 255, 257-263, 295, 297 Кодексу адміністративного судочинства України, суд, -

В И Р І Ш И В :

Адміністративний позов Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова до Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" про стягнення заборгованості - задовольнити.

Стягнути з Приватного підприємства "АРТ-Комп'ютер" (61000, м. Харків, вул. Плеханівська, буд. 117, код ЄДРПОУ - 30705456) на користь Слобожанського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова (61140, м. Харків, вул. Гольдбергівська, 15, код ЄДРПОУ - 41247824) заборгованість зі сплати страхових внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, фінансової санкції та пені в сумі 1376 (одна тисяча триста сімдесят шість) грн. 78 коп.: 1298 (одна тисяча двісті дев'яносто вісім) грн 42 коп. на р/р 25605312672370 у ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823; 78 (сімдесят вісім) грн 36 коп. на р/р 25604313672370 у ХОУ АТ "Ощадбанк", МФО 351823.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті апеляційного провадження чи закриття апеляційного провадження або набрання законної сили рішенням за наслідками апеляційного провадження.

Рішення може бути оскаржено в апеляційному порядку до Харківського апеляційного адміністративного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини рішення суду, або розгляду справи в порядку письмового провадження, або спрощеного позовного провадження, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Суддя                                                                                 Мельников Р.В.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення19.02.2018
Оприлюднено23.02.2018
Номер документу72317828
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —820/6302/17

Ухвала від 12.05.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Постанова від 19.02.2018

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

Ухвала від 20.12.2017

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Мельников Р.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні